ASUS ROG Flow X13 Review – Ultraportabilul performant, cu procesor AMD Ryzen 9

ASUS ROG Flow X13 mi-a atras atenția încă din momentul anunțului oficial, în cadrul CES 2021 dacă nu mă înșel. Pentru că m-a atras ideea conceptului, aceea a unui ultraportabil performant, bun de luat peste tot, care se transformă într-un adevărat desktop replacement prin intermediul unei soluții externe cu grafică puternică integrată (XG Mobile).

Și iată că, la numai câteva luni distanță, am avut ocazia să-l utilizez, mai întâi în rol de ultraportabil compact și performant, care poate ataca cele mai diverse aplicații profesionale sau pentru divertisment. Urmând ca, în curând sper, să văd cum se comportă și cu modulul extern XG Mobile…

Deci, ASUS ROG Flow X13, construit după o rețetă ce o consider deja de succes – procesor AMD de cea mai nouă generație plus grafică Nvidia suplimentară, pentru un spor de performanță grafică, adică într-o configurație de top în lumea echipamentelor ultraportabile.

Specificațiile modelului ASUS ROG Flow X13 pe care l-am avut la dispoziție sunt următoarele

 • Ecran – tactil cu matrice Sharp IPS de 13.4 inchi, rezoluție WQUXGA (3840×2400 pixeli), format 16:10, acoperire sRGB 116%, Adobe 86%, DCI-P3 85%
 • Procesor – AMD Ryzen 9 5980HS pe 7nm, 8 nuclee, 16 fire de execuție, tactat la 3300Mhz, cu boost până la 4825Mhz
 • Sistem Grafic – AMD Radeon Vega cu 512VRAM + Nvidia GeForce GTX 1650 Max-Q GDDR6 cu 4GB VRAM
 • Memorie RAM – 32GB
 • Stocare – SSD WDC de 1TB
 • Rețea – WiFi 6 AX200, Bluetooth 5.1
 • Conectică – 1x 3.5mm Combo Audio Jack, 1x HDMI 2.0b, 1x USB 3.2 Gen 2 Tip-A, 1x Interfață ROG XG Mobile, 2x Tip C USB 3.2 Gen 2 cu Power Delivery și Display Port
 • Baterie – 62Whr
 • Dimensiuni – 299 x 222 x 15.8 ~ 15.8 mm
 • Greutate – 1.3Kg
 • Altele – cameră web HD, tastatură cu iluminare, conector pentru placă grafică externă

Din punct de vedere al dimensiunilor sale exterioare, ASUS ROG Flow X13 este cu siguranță un ultraportabil, compact, subțire, ușor, astfel că poate fi transportat facil. Mai mult, este un convertibil ce poate fi utilizat și în mod tabletă pentru că ecranul său poate fi rotit la 360 de grade.

Un look modern, profesional, cum nu am mai văzut până acum la un echipament portabil din gama ROG Republic of Gamers. Însă m-a frapat materialul ales pentru construcția carcasei – plasticul, cu un model zimțat pe toată suprafața sa. Parcă aș fi dorit un aliaj de magneziu cu finisare mată, în acest fel echipamentul ar fi fost și mai subțire.

Dar, chiar și cu acest plastic, este un ultraportabil care arată bine, se simte și se vede că a fost construit cu grijă și atenție pentru fiecare detaliu în parte.

Pentru că a fost gândit să fie utilizat în tandem cu XGMobile, la partea de conectivitate nu excelează, având doar câte un port din fiecare – HDMI, USB, USB-C și audio. Mai multe porturi există pe modulul extern XGMobile, pentru a atașa mai multe accesorii, pentru a fi conectat la rețea prin fir ethernet, pentru a fi conectat la mai multe ecrane.

Dar o țin una și bună, nu are slot pentru carduri SD (lipsă ce poate fi compensată cu un adaptor extern) iar camera web nu are o rezoluție full HD, ceea ce în 2021 nu prea mai accept. Mă rog, nici ceilalți producători nu prea se înghesuie să se facă remarcați la acest capitol.

Grilele de evacuare ale aerului cald sunt prezente pe muchia dintre corpul cu tastatură și ecran, adică chiar zona care se va încălzi mai puternic când laptopul este mai solicitiat din punct de vedere hardware.

Ecranul este un IPS de 13.4 inchi cu rezoluție 3840×2400 pixeli, în format 16:10, pe care se văd bine atât filmele, jocurile dar și pozele, pentru că este capabil să afișeze imagini clare, cu o paletă coloristică vibrantă și un contrast foarte bun. De menționat că există și echipări cu ecran de 13.4 inchi cu rezoluție 1920×1200 pixeli și o rată de refresh de 120Hz, de preferat pentru performanțe superioare în jocuri.

De remarcat și formatul 16:10 al ecranului, ca la modelele de laptopuri profesionale, de business și care permite vizualizarea mai eficientă a documentelor. Am impresia chiar că este primul laptop din gama ROG cu un astfel de format al ecranului.

De asemenea, ecranul este tactil iar funcțiile asociate răspund impecabil, fiind de folos la utilizarea în mod tabletă.

Tastatura este de tip chiclet, tastele acesteia au o cursă confortabilă și sunt excelent spațiate, astfel că permit redactarea rapidă, fără efort. Are și iluminare de fundal, astfel că poate fi utilizată fără reținere și pe întuneric.

Într-un echipament portabil atât de compact a fost integrat un touchpad de dimensiuni reduse, însă unul care răspunde prompt și precis la comenzile tactile, astfel că nu este nevoie de un mouse în aplicațiile uzuale.

Sistemul audio integrat m-a impresionat plăcut. Nu pentru că ar fi neapărat gălăgios, ci mai degrabă pentru că este capabil să redea un sound spațial, echilibrat, plăcut atât în videoconferințe online cât și la audiții muzicale în surdină.

Din punct de vedere al performanțelor sale native nu am ce-i reproșa, modelul ASUS ROG Flow X13 având o fișă tehnică excepțională, cu un procesor AMD Ryzen 9 5980HS construit pe tehnologie de 7nm și o placă grafică Nvidia GeForce GTX 1650 Max-Q GDDR6 cu 4GB VRAM, o rețetă excelentă ce se dovedește tot mai de succes.

Un procesor foarte bun, cu 8 nuclee și 16 fire de execuție, ce poate rula la 45W în regim Manual Overclocking și cea mai bună placă grafică disponibilă momentan pe un ultraportabil, astfel că performanțele sale vor fi peste ale oricărui alt echipament din clasa sa.

Practic este un echipament util atât pentru sarcini office, cât și pentru programare, editare foto dar și video, editare grafică dar și în gaming entry-level. Pentru ca atunci când îi este conectat modulul extern, cu o placă grafică și mai serioasă, să aibă performanțe cu mult mai serioase.

Autonomia suferă datorită rezoluției ecranului în principal, aceasta fiind de puțin peste 6 ore la utilizarea în regim office, sub cea a echipamentelor din clasa sa. Cu siguranță că modelele cu ecran FHD+ vor avea valori mai bune ale autonomiei de utilizare.

Soluția de stocare aleasă are o capacitate generoasă, de 1TB, dar și performanțele necesare pentru un raspuns rapid la sistemului de operare și aplicațiilor instalate.

Teste benchmark cu ASUS ROG Flow X13

Pentru început l-am testat cu 3D Mark de la Futuremark, pentru a vedea cum stă la capitolul grafică. Rezultatele, în continuare.

Acestea, comparate cu rezultatele unui echipament cu o placă grafică la fel.

După cum se observă, rezultatele sunt asemănătoare, deși modelul Acer este un desktop-replacement adevărat, cu un sistem de răcire mai corpolent, implicit mai eficient.

Urmează testele de productivitate și creativitate realizate cu PcMark 8. Rezultatele, în continuare.

Acestea, într-un grafic comparativ, mai jos.

După cum se observă, ASUS ROG Flow X13 este printre cele mai performante ultraportabile la activitățile creative și productive.

L-am pus la treabă și în Geekbench.

Rezultatele sale, într-un grafic comparativ, mai jos.

După cum se observă, printre ultraportabile, rețeta AMD Ryzen 9 5980HS și Nvidia GTX 1650 aproape că nu are rival.

Iar procesorul AMD Ryzen 9 5980HS este comparabil în performanțe cu orice procesor portabil, chiar și cu un Intel Core i9.

În Cinebench a obținut următoarele rezultate…

Acestea, comparate cu rezultatele altor sisteme, în continuare.

După cum se observă, rezultatele sunt depășite numai de către cele obținute de echipamente cu plăci grafice mult mai puternice.

Concluzii despre ASUS ROG Flow X13

Pro

 • Fișă tehnică performantă, bună pentru aproape orice gen de aplicație, de muncă sau pentru divertisment
 • Construcție de calitate, formă compactă
 • Ecran de calitate, care se vede foarte bine, cu rezoluție 3840×2400 pixeli și în format 16:10
 • Autonomie decentă pentru un ultraportabil atât de performant (dar sub standardele actuale ale ultraportabilelor)
 • Tastatură de calitate, cu iluminare de fundal
 • Sistem audio care se aude bine

Contra

 • Prea puține porturi USB (dar este gândit pentru utilizarea cu soluția externă XGMobile)
 • Nu are slot pentru carduri SD
 • Nu are webcam full HD
 • Autonomie sub cea a standardului actual al utraportabilelor (dar este un echipament cu performanțe superioare)

ASUS ROG Flow X13, ultraportabilul ASUS ROG Flow X13, este un echipament cu prea puțini rivali din punct de vedere al performanțelor hardware, comparativ cu dimensiunile sale extrem de compacte. Fiind un echipament versatil și util la aproape orice gen de activitate, pentru divertisment, studiu sau de natură profesională.

Și totul datorită performanțelor superioare oferite de fișa tehnică bazată pe un procesor AMD Ryzen 9 de nouă generație și o placă grafică Nvidia GeForce GTX 1650. Cu siguranță că performanțele sale vor fi cu mult superioare după ce se va atașa modulul extern XG Mobile cu o placă grafică mai potentă.

Voi reveni…

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

3 thoughts on “ASUS ROG Flow X13 Review – Ultraportabilul performant, cu procesor AMD Ryzen 9

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *