Moto G50 Review – Smartphone 5G pentru strictul necesar, gândit pentru o autonomie cât mai bună și un comportament decent

Puzderie de smartphone-uri la ora actuală, pentru toate nevoile și toate buzunarele. De la copiii de-o șchioapă care se distrează cu tot felul de joculețe și până la bunicuțele care transmit dimineața și seara meme-uri de voie bună, smartphone-ul intrat în ritualul zilnic al tuturor. Copiii se deprind imediat cu modul de utilizare și funcțiile sale, bunicuțele cu greu, cu nervi de partea celor care le îndrumă, dar după ce au învățat cum să umble pe ele nu le mai lasă din mână. Credeți-mă, avem vreo două pe lângă casă cu care am dus lupte grele până au învățat baza, plus vreo câteva prietene de-ale lor… Iar bunicuțele au renunțat la telefoanele cu butoane mari pentru mirajul ecranul tactil…

Poanta e că sunt categorii de utilizatori care nu au neapărată nevoie de un smartphone de top, care să facă poze de poze sau pe care să funcționeze jocurile cu o grafică complexă și multe multe fps-uri. Iar aceste categorii au nevoie de un smartphone cu strictul necesar, pe care să poată accesa aplicațiile uzuale, un facebook, un whatsapp, un youtube și alte câteva, eventual să facă niște pozuțe cu florile din grădină, nepoții etc… Un smartphone pe care nu va trebui să cheltuiască o mică avere pentru a putea transmite prietenilor și amicilor gânduri bune și filmulețe nostime.

Cum este și acest Moto G50 pe care am avut ocazia să-l utilizez de curând. Și nu, a nu se înțelege greșit, nu este un telefon doar pentru bunicuțe sau pentru copii, este un smartphone complet, cu toate aplicațiile și funcțiile necesare unui utilizator obișnuit, numai că la un preț decent spre mic, pentru cei cu bugete de achiziție reduse.

Un smarpthone care poate fi considerat anost de către un pasionat de tehnologie, care ar cheltui oricât pentru a avea la dispoziție cel mai cel exemplar recent lansat… Pe de altă parte, un smartphone ce poate fi considerat tocmai ceea ce trebuie de către un utilizator cu buget redus, pentru care contează să funcționeze ok la comunicare, informare și interacțiune socială. Adică exact pentru ce a fost gândit acest Moto G50.

Specificațiile terminalului Moto G50 pe care l-am avut la dispoziție sunt următoarele

  • Ecran – IPS de 6.5 inchi, format 20:9, rezoluție HD+ (1600×720 pixeli), 269 ppi, rată de refresh de 90Hz
  • Procesor – Qualcomm Snapdragon 480
  • Chipset grafic – Qualcomm Adreno 619 
  • Memorie RAM – 4GB
  • Stocare – 64GB + suport microSD de până la 1TB
  • Camere foto principale – Cameră de 48MP, pixel de 1.6μm, lentile f/1.7, tehnologie Quad Pixel + Cameră Macro Vision de 5MPix, pixel de 1.12 µm, f/2.4 + Senzor de profunzime de câmp de 2MPix, 1.75μm, f/2.4, filmare FHD (60/30 fps) și HD (120fps)
  • Cameră foto frontală – Cameră de 13MPix, senzor cu pixel de 1.12µm, lentile f/2.2, filmare FHD (60/30fps) și HD (120fps)
  • Rețea – 5G/4G, Wi-Fi AC,
  • Conectică – USB-C, USB 2.0
  • Baterie – 5000mAh cu încărcare pe 15W (neinclusă la pachet)
  • Dimensiuni – 164.9×74.9×8.95 mm
  • Greutate – 192 grame
  • Altele – senzor de amprentă pe spate
  • Sistem de operare – Android 11, rezistent la apă

Din punct de vedere al aspectului exterior nu iese cu mare lucru în evidență, cu un look comun cu muchii rotunjite dar cu finisaje îngrijite, fără reproș chiar. De remarcat și carcasa lucioasă din plastic pe care se văd imediat amprentele și firele de praf dar care pot fi ascunse cu o husă colorată, bună mai ales pentru protecție. La pachet vine cu o husă de protecție transparentă.

De remarcat că are o construcție rezistentă la vărsările accidentale de lichide sau la stropire, atenție, nu la scufundare.

Pe spatele smartphone-ului Moto G50 se distinge modulul foto cu 2 camere (a treia cameră este doar pentru calcularea profunzimii de câmp) dar și senzorul de amprentă. Părerea mea că acele camere sunt poziționate prea aproape de muchie, astfel că pot fi obturate din neatenție cu degetul.

De asemenea, am remarcat că senzorul de amprentă funcționează foarte bine, recunoaște datele biometrice ale degetului înregistrar rapid și fără erori.

Există și conector jack pentru căști dar acestea nu sunt incluse în pachet. De remarcat că are conector USB-C, ceea ce nu prea vedeai la un telefon ieftin până de curând.

Din punct de vedere al dimensiunilor sale exterioare, este cu siguranță un terminal masiv, pentru că are un ecran mare. Așa că va fi utilizat mai dificil cu o singură mână dar ne-am cam obișnuit deja cu acest lucru, nu? Câte telefoane la ora actuală mai pot fi utilizate cu o singură mână?

Că tot am adus vorba de camerele foto, cea principală cu un senzor de 48Mpix este capabilă de rezultate decente în condiții bune de iluminare. Ba chiar mi-au plăcut cum au ieșit pozele într-o plimbare pe munte.

După cum se observă, imagini clare, cu o paletă coloristică destul de naturală dar și cu efecte HDR pentru a scoate mai bine în evidență zonele cu contrast puternic.

Aș fi vrut să laud și filmarea dar nu am cum. Fără o stabilizare eficientă și un procesor capabil să trateze un flux de date așa cum trebuie, nu ar trebui să ne extaziem de capacitățile sale de filmare. Filmarea, chiar și cu stabilizare electronică la 1080p/30fps lasă de dorit, pe mine nu m-a mulțumit, neapărat ar mai trebui niște update-uri software la acest capitol.

Camera macro de 5Mpix este cam degeaba… are și o rezoluție din alte decade iar pentru a reuși rezultate foto cât de cât clare ai nevoie de foarte multă răbdare. Mie nu mi-a ieșit nimic bun și ok cu ajutorul ei, deși m-am chinuit la tot felul de floricele. Iar autofocalizarea nu prea funcționează corect pe această cameră. Cred că mai trebuiesc niște update-uri software și aici.

Personal nu înțeleg de ce producătorii insistă să pună cât mai multe camere pe un smartphone, dacă celelalte în afara de cea principală sunt degeaba. Nu mai bine s-ar ocupa numai de camera principală și ar pune o stabilizare optică? Cred că utilizatorii ar fi mai în avantaj… Marketing, marketing…

Dar, ca o concluzie la acest capitol, mă declar mulțumit de cum face poze camera foto principală în condiții bune de iluminare. La un telefon cu acest preț de comercializare nici nu-mi dorec mai mult.

Interfața foto-video este una destul de simplă, gândită special pentru cei care nu doresc multe setări. Deschid aplicația, încadrează, eventual, și apasă pe butonul declanșator. Există, normal, câteva moduri de fotografiere și filmare de gen Pro (cu setări manuale), slow-motion, panorama, nightvision, timelapse…

Din punct de vedere al fișei sale tehnice pot spune că este cu siguranță una entry-level, cu performanțe ca atare. Procesorul Snapdragon 480 și cei 4GB memorie RAM, fiind capabil de un comportament decent în aplicații uzuale, pentru comunicare, chiar și video, navigare pe internet, acces în aplicații sociale, orientare, ba chiar și la diverse joculețe, cum ar fi Asphalt 9 de exemplu.

Și, cel mai important, nu s-a blocat pe toată perioada de utilizare.

Rezultatele sale în aplicația benchmark Geekbench sunt cele de mai sus.

Acestea, comparate cu rezultatele altor telefoane, graficul fiind pe cât se poate de exemplificativ. Snapdragon 480 este un procesor pentru strictul necesar și atât.

De menționat că are și conexiune telecom 5G, ba chiar s-ar putea să fie printre cele mai iefftine smartphone-uri cu această tehnologie. Dar… oare puterea sa de procesare poate face față unui flux de date atât de important? Cred că 5G-ul de pe Moto G50 nu se poate compara cu un 5G pus pe un smartphone cu procesor mai puternic, din punct de vedere al vitezelor de transfer.

Ecranul lui Moto G50 este unul generos de tip IPS de 6.5 inch, cu o rezoluţie de 1600×720 pixeli, aspect 20:9 şi refresh rate de 90Hz. Un ecran care se vede ok, nu extraordinar, nu are acele culori vibrante de OLED, nici luminozitatea necesară pentru a fi lizibil într-o zi puternic însorită, nici un contrast extraordinar.

Dar nah, este un display ok pentru cei care nu fac prea multe mofturi iar atuul său principal este diagonala generoasă, pe care se vede mare un filmuleț funny, un joculeț, o poză trimisă de nepoți de la mare sau un carton cu floricele și cafea de bună dimineața (alea pe care bunicuțele le trimit în fiecare dimineață pe whatsapp) …

La fel de important este faptul că funcțiile sale tactile se comportă impecabil, corect și precis. Ca o paranteză, mai țineți minte ce funcții tactile de toată jena aveau smartphone-urile ieftine de acum vreo 3 ani? Situația este complet schimbată la ora actuală…

Pentru o autonomie mai bună se poate folosi o rată de refresh de 60Hz.

De asemenea, Moto G50 promite o autonomie pentru întreaga zi, cu cei 5000 de mAh ai acumulatorului, la o utilizare intensă. Cu siguranță că la copii va ține doar o zi, poate și mai puțin, dar la persoane mai în vârstă, cum sunt și eu de altfel, autonomia duce și spre două zile fără probleme.

Interfața de utilizare Moto G, cel puțin la telefoanele lor de buget, nu m-a dat niciodată pe spate. Simplă, prea simplă, intuitivă, asta nu neg, dar personal aș prefera una mai veselă, un launcher propriu. Mă rog, de gustibus.

Interfața permite administrarea iconițelor, temelor, fonturilor dar și a imaginilor de fundal, ceea ce vă și recomand să faceți. De asemenea, există acces la toate aplicațiile Google importante și orice aplicație necesară utilizatorului poate fi instalată din magazin.

Concluzii despre Moto G50

Pro

  • Preț bun, în jurul a 900 – 1000 de lei
  • Ecran mare, generos, cu rată de refresh de 90Hz
  • Putere de procesare pentru aplicații uzuale, comportament decent
  • Are conexiune telecom 5G
  • Autonomie bună, chiar și pentru 2 zile de utilizare
  • Face poze ok în condiții bune de iluminare
  • Are senzor de amprentă pentru securizare

Contra

  • Nu prea am ce-i reproșa la nivelul ăsta de preț, Moto G50 face ce promite dar nimic mai mult
  • Poate doar funcția de filmare, la care ar mai trebui măcar ceva reglaje software prin update-uri

Moto G50 este un smartphone ce oferă strictul necesar pentru utilizatorii fără pretenții și pentru care contează mai degrabă prețul de comercializare. Permite accesul fără restricții în aplicațiile uzuale pentru comunicare, informare și divertisment, are un ecran destul de mare, funcții tactile impecabile, senzor de amprentă pentru securizare și o autonomie pentru două zile, la o utilizare nu foarte intensă. Și, cel mai important, are un preț bun, acesta fiind poate atuul său principal.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *