Septembrie, 2021 – ASUS a prezentat oficial în România seriile de laptopuri dedicate creatorilor de conținut

A trecut ceva timp de când am participat la un eveniment de presă într-un cadru fizic, nu online. Să tot fie vreo doi ani, motivele le știți cu toții. Iată că petnru mine prohibiția pandemică s-a sfârșit și azi am fost la prezentarea în România a noilor serii de laptopuri ASUS dedicate în special creatorilor de conținut. Ce vor fi disponibile în România de prin luna octombrie.

Reprezentanții companiei taiwaneze ne-au dat și câteva cifre despre piața de computere portabile în primele 7 luni ale acestui an, în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut.

Practic, veniturile obținute ultraportabile au crescut cu 66% și reprezintă 36% din totalul pieței. La fel, piața laptopurilor de gaming (30%) a avut o valoare cu 19% mai mare față de veniturile anului trecut. Iar laptopurile cu mai mult de 8GB memorie RAM au obținut venituri cu 74% mai mari. Bănuiesc că motivele sunt strâns legate atât de creșterea numărului de unități comercializate dar mai ales al prețului echipamentelor, care a crescut semnificativ după cum am observat cu toții.

ASUS este Number 1 în România, cu o cotă de aproape 26% pe piața laptopuri și cu 43% pe nișa de laptopuri de gaming. Atenție, la valoarea veniturilor realizate. Nu s-a detaliat un număr de unități, deși ar fi fost interesant să aflăm cât de mare este piața de la noi (sau de mică).

Iar pentru creatorii de conținut ASUS are o ofertă chiar bogată, cu serii pentru profesioniști (ProArt StudioBook), pentru creatorii avansați (Zenbook Pro / Pro Duo) și pentru cei amatori (Vivobook Pro / Pro X).

De remarcat că toate seriile de laptopuri dedicate creatorilor de conținut au ecrane OLED în totalitate sau opțional și pot fi achiziționate atât cu procesoare Intel cât și cu procesoare AMD, în funcție de preferințele utilizatorilor dar și de necesitățile acestora. Sunt multe de spus la capitolul Intel vs AMD, fiecare producător având avantajale dar și dezavantajele sale. Mai important de reținut că ambele linii de procesoare sunt mai performante ca niciodată și oferă o autonomie mai bună ca niciodată.

Cât despre ecranele OLED, ASUS parcă a făcut un pariu și integrează aceste matrici la nivel extins pe toate aceste serii de laptopuri. Clar, OLED-ul are câteva avantaje – cele mai frumoase și mai vibrante culori, mai puțină lumină albastră dăunătoare privirii, imagini mai clare la luminozitate mică, contrast foarte bun, cu un negru adevărat și timp de răspuns extrem de rapid. Ecranee perfecte pentru vizualizarea pozelor și a filmelor.

Dar, profesioniștii pot obiecta asupra câtorva lacune ale acestei noi tehnologii – cum ar fi neuniformitatea paletei coloristice pe toate cadranele unui ecran, ceea ce poate fi un dezavantaj la prelucrarea imaginilor foto-video. ASUS promite că noile matrici OLED de la Samsung sunt de cea mai bună calitate, mai mult, cele dedicate laptopurilor ProArt StudioBook sunt Calman Verified pentru acuratețea coloristică. Și există tot felul de tehnologii integrate pentru reducerea efectului de burn-in.

Așteptăm și noi cu nerăbdare review-urile celor care măsoară aceste caracteristici ale ecranelor de laptopuri, să vedem dacă acestea confirmă cu adevărat.

De menționat că Seriile ProArt Studiobook și Vivobook sunt primele din lume care implementează ecrane de 16 inchi 4K OLED HDR display.

Mai mult, în funcție de modelele achiziționate, utilizatorii vor primi abonamente Adobe pe 3 luni sau 1 lună.

După cum am mai spus recent, la creme de la creme, sunt modelele ProArt StudioBook, ce vor avea prețuri de pornire pe la 3000 de Euro. Doar nu vă așteptați să fie ieftine, mai ales la ce configurații și caracteristici au. 16inchi 4K OLED, Intel Core i9 sau AMD Ryzen 9 5900HX (variantele de top), grafică Geforce RTX 3070 sau RTX A5000, până la 64GB memorie RAM, până la 4TB stocare M.2… avioane, ce să mai…

Iar cei de la ASUS ne-au și prezentat cam la ce activități creative și productive pot fi puse la treabă, în funcție de model și de fișa sa tehnică.

După cum am mai spus, ProArt Studiobook Pro 16 OLED (W5600 / W7600) și ProArt Studiobook 16 OLED (H5600 / H7600) sunt echipate cu primele ecrane OLED 4K HDR de 16 inchi din lume. Acestea au o luminozitate de până la 550 niți, un raport al imaginii de 16:10 și rezoluție 3840×2400 pixeli. De asemenea, ecranele acoperă 100% din gama de culori DCI-P3, având certificări PANTONE Validated și Calman Verified, calibrare din fabrică, acuratețea culorilor Delta-E 2, acreditare VESA DisplayHDR 500 True Black și o rată de contrast de 1.000.000:1.

Pe lângă configurațiile de top, aceste noi ProArt StudioBook mai prezintă un element constructiv inedit – rotița multifuncțională ASUS Dial ce poate permite schimbarea rapidă a parametrilor și setărilor în aplicații de genul Adobe Photoshop, Lightroom, Premiere și After Effects. Precum și în alte aplicații uzuale de Windows. Interesant acest accesoriu, chiar sunt curios dacă va fi adoptat la scară largă, dacă videografii, videologerii, fotografii, inginerii, arhitecții și creativii de toate genurile și sexele vor fi mulțumiți de funcționalitățile oferite.

Rotiță fizică la modelele ProArt StudioBook și virtuală pe touchpad la cele Vivobook Pro 14X/16X OLED și Vivobook 14/15 OLED.

Mai ultraportabile, cu greutăți de până la 1.95Kg la modelele cu ecran de 16 inchi. De remarcat că modelele ASUS Vivobook din această toamnă vor avea și opțiuni de ecrane IPS, fiind astfel mai ieftine cu vreo 200-300 de Euro față de un laptop cu ecran OLED.

Noile Vivobook Pro 16X OLED de 16 inchi (N7600 / M7600) și Vivobook Pro 14X OLED de 14 inchi (N7400 / M7400), Vivobook Pro 15 OLED de 15 inchi (K3500 / M3500) și Vivobook Pro 14 OLED de 14 inchi (K3400 / M3401).

Aceste modele dispun de un afișaj OLED 4K HDR cu luminozitate maximă de 600 niți, rezoluție până la 4K și un raport 16:10. Ecranele sunt certificate până la VESA DisplayHDR 600 True Black și au un un contrast de 1.000.000:1. Modelele de 14 inchi sunt disponibile cu un afișaj OLED 2,8K 90 Hz, bun și la gaming.

Avem și unde video cu laptopurile cu ASUS DIAL.

Alte imagini de la eveniment, mai jos.

Sper să revin cât de curând cu review-uri ale unora dintre laptopurile prezentate astăzi.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *