ASUS TUF Dash F15 FX516PR Review – Laptop performant, cu tot ceea ce este necesar. Bun la studiu, la muncă dar și pentru gaming sau divertisment

Toamna se numără bobocii…. ăăăă, laptopurile. Adevărată abundență de laptopuri, de toate configurațiile și pe toate dimensiunile, pentru toate buzunarele, de la mai toți producătorii importanți în acest început de toamnă.

Se apropie școala iar majoritatea magazinelor se întrec în oferte Back To School… De asemenea, Work from Home este departe de a fi pe final, la ce vremuri în continuare pandemice se anunță, așa că și cei care-și vor desfășura activitățile de la birou acasă sunt în căutarea instrumentelor de lucru potrivite.

Așa că, la fel ca anul trecut, cererea de laptopuri va depăși cu siguranță așteptările importatorilor. Momentan văd că oferta este destul de bogată, așa că vă sfătuiesc să nu așteptați prea mult, s-ar putea să rămâneți doar cu resturile… Cel puțin așa s-a întâmplat toamna trecută, când prin rafturile online rămăseseră numai laptopuri cu o putere de procesare slabă la prețuri destul de măricele comparativ cu ce puteau face ele.

Așa că, acum cât mai sunt stocuri, prețurile vor fi cât de cât rezonabile. Mă rog, ținând cont de faptul că prețurile laptopurilor au crescut cam cu 20% față de acum 2 ani…

Și la noi, după o vară cu multe plaje dar și destule cărări de munte bătute, Back to School, Back to Gaming… Că acum, să fim onești, știm cu toții în ce măsură își fac lecțiile copiii noștri pe aceste echipamente și cât din timpul lor zilnic îl alocă partidelor de gaming pe internet împreună cu gașca de prieteni. Și să mai recunoaștem un lucru – calitățile digitale de care dau dovadă ei, copiii, rapiditatea cu care adoptă noile tehnologii și concepte virtuale, le depășesc pe ale noastre. Așa că, trebuie să îi dotăm cu echipamentele potrivite, care îi vor ajuta cu adevărat să-și dezvolte noi capacități digitale, să fie la zi cu tot ceea ce este nou din punct de vedere tehnologic și software.

Iar unul dintre laptopurile cu adevărat interesante de acum este și acest ASUS TUF Dash F15 FX516PR, un echipament portabil cu adevărat performant, bun atât la gaming, divertisment cât și în aplicații profesionale, totul într-un pachet cu un look atrăgător și o siluetă de adevărat atlet.

Specificațiile laptopului ASUS TUF Dash F15 FX516PR pe care l-am cumpărat sunt următoarele

 • Ecran – IPS de 15.6 inchi, rezoluție 1920×1080 pixeli, finisare mată, rată de refresh de 240Hz, timp de răspuns de 3ms, luminozitate 300 de nits, 100% acoperire sRGB
 • Procesor – Intel Core i7-11370H, 4 nuclee și 8 fire de execuție, tactat la 3.3Ghz, Turbo până la 4.8Ghz
 • Sistem Grafic – Intel Iris XE + Nvidia GeForce RTX 3070 cu 8GB VRAM
 • Memorie RAM – 16GB DDR4 3200Hz
 • Stocare – SSD Hynix de 1TB (2 x M.2 2230 PCIe SSD 512G/1TB)
 • Rețea – Ethernet Gigabit, Wi-Fi 6 802.11AX + BT 5.2
 • Conectică – 1x Thunderbolt 4 (USB4.0, Display port 1.4a, PD3.0), 3x USB 3.2 Gen1 (Tip-A), 1x HDMI 2.0, 1x 3.5mm audio jack, 1x RJ45
 • Baterie – 76Whr
 • Dimensiuni – 360 x 252 x 19.9mm
 • Greutate – 2Kg
 • Altele – sistem audio stereo, tastatură cu iluminare

La nivel declarativ, ASUS TUF Dash F15 FX516PR este un laptop de gaming, producătorul îl încadrează în această categorie, specificațiile și caracteristicile sale o dovedesc. Dar, din punct de vedere al aspectului său exterior, este cel mai alb și mai imaculat laptop de gaming văzut de mine până acum, într-o lume dominată de nuanțe închise la culoare și de palete coloristice puternic contrastante.

Alb imaculat, moonlight white cică, design simplu, fără elemente estetice extravagante, este un laptop care arată chiar foarte bine, poate fi pe placul oricui, fie că este la vârsta majoratului sau la cea apropiată pensiei.

Eleganță, finisaje fără reproș, chiar dacă are o carcasă din plastic, deși una despre care producătorul susține că întrunește certificări de rezistență MIL-STD-810H. De altfel este un echipament ce pare a fi construit pentru o utilizare intensă, capabil să reziste la mici și inerente șocuri accidentale în timpul transportului sau utilizării.

Totul într-o carcasă cu o grosime de numai 19.9mm și o greutate de numai 2Kg. Cu adevărat impresionant, atâta putere, într-un corp atât de compact. Cum zic ăștia prin cartier, numai fibră, niciun pic de grăsime!

Mai compact și mai ușor decât modelul testat în primăvară… Practic este unul dintre acele laptopuri performante pe care le poți transporta fără prea mare efort oriunde ai merge…

Dar, să nu ne ambalăm, ca orice alt laptop, trebuie tratat cu respect, atenție și grijă. Iar culoarea diafană necesită atenția cuvenită în timpul utilizării, pentru că toate petele de altă culoare vor fi cu siguranță vizibile pe suprafața sa.

Stă foarte bine și la capitolul conectică, are HDMI 2.0, 3 porturi USB 3.2, unul USB-C cu Thunderbolt și Display Port, conector audio dar și port ethernet gigabit. Astfel că va fi apreciat pe bună dreptate atât în mediile casnice cât și în cele profesionale.

Tastatură generoasă, ergonomică, bună atât pentru redactare într-o manieră confortabilă cât și în sesiunile de gaming. Tastele WASD sunt evidențiate, are iluminare de fundal într-o nuanță verzui-albăstruie dar nu există un bloc numeric. De asemenea, iluminarea de fundal nu este RGB, în caz că sunt doritori de multe și colorate luminițe.

Touchpad cu o suprafață rezonabilă, nu foarte mare, dar care răspunde corect și precis comenzilor tactile. Util în aplicațiile uzuale dar pentru gaming sau în aplicații profesionale gen CAD/3D trebuie apelat cu siguranță la serviciile unui mouse de calitate.

Ecran IPS, de calitate, capabil să afișeze o paletă coloristică vibrantă, frumoasă, cu un contrast eficient și unghiuri largi de vizualizare. Profesioniștii vor aprecia că poate afișa 100% din câmpul de culoare sRGB, gamerii nu vor trece cu vederea peste cei 240Hz ai ratei de refresh, pentru tranziții fluide în momentele dinamice din partidele virtuale.

Iar dacă diagonala ecranului de 15.6 inchi nu este de ajuns, aceasta poate fi extinsă pe încă două ecrane, mai generoase, prin intermediul porturilor USB-C cu DisplayPort 1.4 și HDMI 2.0, la rezoluții și mai mari.

Sistemul audio integrat putea fi mai bun. Are lacune atât din punct de vedere al puterii cât și al calității, fiind capabil să redea numai frecvențele medii. Deci, pentru audiții muzicale nu prea este de încredere, zic eu că nici în gaming sau la filme. Așa că, pentru un sound de calitate, trebuie să apelați la soluții externe.

Cât despre fișa sa tehnică și comportament, mă înclin. ASUS TUF Dash F15 FX516PR este unul dintre cele mai performante laptopuri utilizate de mine anul acesta, capabil să ruleze fără să crâcnească atât jocuri de ultimă generație, cu o grafică complexă, cât și aplicații profesionale de prelucrare foto-video, CAD, arhitectură, randare 3D etc. Cu siguranță mai trebuie completată memoria RAM, pentru că în anumite situații cei 16GB nu vor fi de ajuns.

Sigur, nu poate rivaliza în performanțe cu un sistem desktop, dar cei care au nevoie de o soluție portabilă cu o putere de procesare serioasă, aici o vor găsi.

Normal, fiind un laptop achiziționat în campania Back to School, elevul nostru l-a testat în jocurile sale preferate la ora actuală – A Plague Tale – Innocence, Doom Eternal, Ghost Recon Breakpoint, No Man’s Sky și Resident Evil 2.

După cum se observă, toate jocurile de nouă generație pot rula fără probleme pe acest laptop, chiar dacă nu toate la setările maximale. Dar, din acest punct de vedere, cred că poate mulțumi o mare parte a iubitorilor și pasionaților de partide și lupte virtuale.

Normal atât în timpul jocurilor cât și când hardware-ul său este solicitat în aplicații profesionale, sistemul de ventilație devine destul de zgomotos și se încinge destul de tare în zona grilelor de evacuare ale aerului cald și în partea superioară a corpului cu tastatură. Ca toate laptopurile din aceeași categorie de altfel.

Soluția de stocare integrată… de la Hynix, cu o capacitate de 1TB – cu adevărat performantă și cu o capacitate chiar generoasă. Este clar de ce sistemul de operare și aplicațiile instalate răspund imediat la comenzi.

Mai mult, capacitatea de stocare poate fi upgradată cu încă una bucată de M.2 SSD, eventual tot de 1TB. Ca să fie treaba, treabă.

Eu nu l-am desfăcut pentru că este un echipament în garanție, așa că nu am vrut să risc dacă i se întâmplă ceva.

La capitolul autonomie, ca majoritatea laptopurilor de gaming, nu excelează. Dar. Dar nici rău nu stă, în regim office, cu internet activ, fără iluminare la tastatură și cu ecranul la o luminozitate de 50% din valoarea maximă… bateria de 76Whr este capabilă să ofere aproximativ 6 ore de autonomie. Normal, în sesiuni de gaming, aceasta scade drastic în jurul a 2 ore, cu indulgență 3 ore.

Clar, un acumulator cu o capacitate mai mare ar fi fost de preferat, dar forma sa extrem de compactă plătește oarecum tribut la acest capitol.

Teste benchmark de performanță cu ASUS TUF Dash F15 FX516PR

Testele benchmark sunt bune într-o oarecare măsură pentru a compara performanțele echipamentelor pe care le avem la review. Dau o imagine destul de concludentă asupra performanțelor de care sunt capabile, așa că de fiecare dată, la fiecare echipament, dedic câteva ore bune pentru a le rula.

Pentru început l-am testat cu 3D Mark de la Futuremark, pentru a vedea cum stă la capitolul grafică. Rezultatele, în continuare.

Acestea, comparate cu rezultatele unor sisteme echivalente.

După cum se observă, configurația cu Intel Core i7 și placă grafică Nvidia GeForce RTX 3070 dezvoltă puterea așteptată, rezultatele fiind în clasa superioară a laptopurilor de gaming.

Urmează testele de productivitate și creativitate realizate cu PcMark 8. Rezultatele, în continuare.

Acestea, într-un grafic comparativ, mai jos.

După cum se observă, ASUS TUF Dash F15 este un adevărat performer pentru aplicații de creativitate și productivitate, bun și în mediile profesionale.

L-am pus la treabă și în Geekbench.

Rezultatele sale, într-un grafic comparativ, mai jos.

După cum se observă, în întregul său, cu procesor și placa grafică, rezultatele sunt în zona de top. La testele multi-core, procesoarele Intel nu se pot compara la ora actuală cu cele ale AMD. Dar în testele single-core oferă rezultate superioare celor AMD.

În Cinebench a obținut următoarele rezultate…

Acestea, comparate cu rezultatele altor sisteme, în continuare.

La fel, Intel Core i7-11370H are rezultatele așteptate la testele single-core, la care Intel excelează în continuare, pe când la cele multi-core încă nu se poate comparat cu puterea procesoarelor AMD.

Dar testele benchmark de performanță mi-au demonstrat că acest laptop, în această configurație, are tot ceea ce trebuie pentru a rula aplicații avide de resurse hardware.

Concluzii despre ASUS TUF Dash F15 FX516PR

Pro

 • Fișă tehnică performantă, bună pentru un areal extins de aplicații profesionale sau pentru divertisment și gaming
 • Ecran foarte bun, care se vede bine și cu o rată de refresh de 240Hz
 • Spațiu de stocare generos, rapid și care poate fi extins
 • Memoria RAM poate fi upgradată
 • Tastatură confortabilă cu iluminare de fundal
 • Design simplu dar plăcut, atrăgător. Este un echipament destul de compact în comparație cu fișa sa tehnică performantă.
 • Autonomie destul de ok dar am văzut și mai bine (tributul formei compacte)

Contra

 • Nu are cameră web, trebuie folosită o soluție externă
 • Sistemul audio putea fi mai bun, la fel, niște căști de calitate sunt neapărat necesare

Deși face parte din gama mai de buget a integratorului taiwanez, ASUS TUF Dash F15 FX516PR este un laptop performant și complet, cu tot ceea ce are nevoie un utilizator pretențios, atât într-un mediu casnic cât și într-unul profesional. Da, pentru un laptop de gaming, îi lipsește iluminarea RGB dar acest lucru poate fi un plus pentru anumite categorii de utilizatori, care își doresc poate un look mai decent și deloc extravagant.

Are ecran mare, generos, care se vede foarte bine și o fișă tehnică chiar performantă, bună la aproape orice, totul într-o formă compactă și destul de portabilă, astfel că poate fi utillizat atât la birou și, la fel de bine, oriunde l-ar duce drumurile și timpurile pe utilizatorul său.

În funcție de configurație, cu procesor Intel Core i7 prețurile încep în jurul a 5000 de lei pentru această gamă de laptopuri de gaming.

Deci? Back to school, back to gaming…

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *