ASUS ROG Zephyrus S17 GX703HS Review – Un laptop cu adevărat de top, cu toate calitățile necesare

ASUS are deja un istoric impresionant pe piața laptopurilor de gaming, fiind unul dintre pionierii acestei nișe dedicate în special pasionaților de jocuri electronice dar și profesioniștilor care au nevoie de un echipament cu resurse hardware de top, pentru aplicații creative și productive.

Gama Zephyrus a fost prezentată oficial încă din 2017 iar noi v-am povestit aici despre cele mai remarcabile modele ale sale – ROG Zephyrus GX501 (2018), ROG Zephyrus GX502 (2019) și ROG Zephyrus G14 (2020). Fiecare ne-a impresionat la momentul respectiv, au fost și cred că sunt în continuare laptopuri performante și demne de toată lauda.

Iată că începutul de toamnă mi-a oferit ocazia să folosesc un alt model al deja celebrei serii ROG Zephyrus care, de ce să nu o recunosc de la început, are toate atuurile și calitățile necesare pentru a mulțumi chiar și pe cei mai pretențioși utilizatori, de orice parte a baricadei ar fi ei, de partea distracției sau de cea mai serioasă, profesională – un look atrăgător, construcție de calitate, ecran foarte bun dar și performanțe de top.

Back to school, Work from Home, Back to Gaming!

Specificațiile laptopului ASUS ROG Zephyrus GX703HS pe care l-am avut la dispoziție sunt următoarele

 • Ecran – IPS de 17.3 inchi, rezoluție QHD 2560×1440 pixeli, rată de refresh de 165Hz, timp de răspuns de 3ms, 100% DCI-P3, Pantone Validated și Advanced Optimus
 • Procesor – Intel Core i9-11900H, 8 nuclee și 16 fire de execuție, tactat la 2.50 GHz, Turbo Boost până la 4.90 GHz
 • Sistem Grafic – Intel UHD + Nvidia Geforce RTX 3080 cu 16GB VRAM cu Advanced Optimus și GSync
 • Memorie RAM – 32GB DDR4 3200
 • Stocare – 2TB SSD M.2
 • Rețea – Ethernet GIgabit, Wi-Fi 6 (802.11ax 2×2, cu ROG Range Boost), BT 5.2
 • Conectică – 1x Tip-C cu Thunderbolt 4 (suportă USB 4/DisplayPort 1.4/PD 3.0, Input: 20V/5A 100W, Output 5V/3A), 1x Tip-C USB3.2 Gen2 cu DisplayPort 1.4/PD 3.0, 3x Tip-A USB3.2 Gen2, 1x HDMI 2.0b, 1x 3.5mm audio jack, 1x SD card reader, 1x LAN RJ-45
 • Baterie – 90Whr, 240W/ 280W Power Adaptor
 • Dimensiuni – 394,9×264.3×19.9 mm
 • Greutate – 2.6Kg
 • Altele – cameră web 720p, tastatură opto-mecanică, iluminare RGB, sistem audio cu 6 speakere, senzor de amprente integrat în butonul de Power

Mai multe detalii pot fi aflate direct pe pagina producătorului.

În primul rând că îmi place cum arată, cum este construit, este unul dintre preferatele mele la ora actuală. Un design modern, în linii simple, nu foarte extravagant, cu materiale și finisaje de cea mai bună calitate, este făcut așa cum trebuie să fie un laptop din categoria premium. O pată de culoare o dă doar tastatura cu iluminare RGB, în rest, are un look chiar serios, modern, dar care poate fi apreciat chiar și într-o companie.

O carcasă metalică acoperită cu un plastic cauciucat, plăcut la atingere și vopsit în culoarea neagră. După cum am mai spus, în deplin contrast cu iluminarea RGB a tastaturii, care poate fi setată într-un curcubeu de culori.

În aceeși ordine de idei, o carcasă robustă, bine făcută, construită pentru o utilizare intensă. Și destul de compactă pentru un echipament cu un ecran de 17.3 inchi, cu o grosime de numai 20mm și o greutate de 2.6Kg. Configurație de desktop replacement, carcasă destul de portabilă, noua generație de laptopuri impresionează cu adevărat din punct de vedere al acestui raport performanțe-caracteristici versus dimensiuni.

Tehnologia avansează, laptopurile sunt tot mai performante și, în aceeași măsură, tot mai compacte. Iar acest laptop de gaming demonstrează afirmația anterioară.

Mai țineți minte laptopurile de gaming de odinioară? 30mm grosime, 3.5kg in greutate… Ehei…

Și cum orice laptop Zephyrus are și un element constructiv avangardist care îl pune în evidență, aici s-a optat pentru o tastatură care se înclină în momentul deschiderii ecranului la un unghi de aproximativ 5 grade. Pentru a fi mai confortabilă la utilizare dar și pentru a crea un spațiu mai generos pentru pătrunderea aerului rece folosit la răcire, captat prin intermediul ventilatoarelor poziționate acum chiar sub tastatură. Mai mult, prin acest sistem de ridicare tastatura se află un pic mai departe de elementele ce se încălzesc în timpul funcționării.

Deși regret design-ul primului Zephyrus, cu tastatura lângă muchia inferioară, înțeleg de ce nu s-a mers pe aceeași idee. Pentru că a fost mai important confortul în utilizare, cu zona de odihnă a palmelor cât mai ergonomic poziționată. Mai mult, în acest caz, ridicarea tastaturii induce o răcire mai eficientă.

ASUS ROG Zephyrus S17 GX703HS Stă foarte bine și la capitolul conectică, cu tot ceea ar avea nevoie un utilizator – 1 port USB Tip-C cu Thunderbolt 4 (suportă USB 4/DisplayPort 1.4/PD 3.0), un altul Tip-C USB3.2 Gen2 cu DisplayPort 1.4/PD 3.0, 3 porturi USB Tip-A USB3.2 Gen2, unul HDMI 2.0b, unul de 3.5mm audio jack, un SD card reader dar și un port LAN RJ-45.

Ar fi o problemă determinată de poziționarea prea înghesuită a porturilor USB pe muchia din stânga, în sensul că dacă se conectează un stick USB pe unul dintre acele porturi Tip-C, nu mai ai cum să-l folosești pe celălalt. Așa că, era de preferat să se mai răsfire acele porturi, eventual și pe muchiile din dreapta si din spate.

Cam așa arată la interior…

Capacul de pe spate se scoate destul de ușor pentru a avea acces la schimbarea memoriei RAM și a soluției de stocare. 11 șurubele și gata…

Tastatura este de tip opto-mecanic, cu taste cu o cursă de 1.9mm și care fac un țăcănit specific la utilizare. Destul de confortabilă, favorizează o redactare rapidă, are și bloc numeric plus iluminare RGB pentru a putea fi utilizată fără reținere și pe întuneric.

La tastatură m-a deranjat un singur lucru – poziționarea tastelor direcționale sub blocul numeric. Mi-a luat ceva timp până m-am obișnuit cu poziția lor dar până la urmă m-am dat pe brazdă. Și îmi place la nebunie țăcănitul mecanic al tastelor…

Pentru controlul volumului s-a pus o rotiță deasupra tastaturii iar pentru deschiderea aplicației Armoury Crate s-a adăugat un buton în dreapta tastei de spațiu.

Și ca un element mai business, ca să zic așa, în butonul de Power a fost integrat un senzor de amprentă, pentru o autentificare mai rapidă.

Touchpad mare, generos, ce răspunde corect și precis comenzilor tactile, foarte bun pentru aplicații uzuale. Pentru gaming, normal, un mouse ar fi de preferat.

Sistemul audio integrat este capabil să redea un sound destul de clar și de echilibrat, la un volum acceptabil, chiar destul de puternic Se putea mai bine, clar, dar suprinde plăcut prin calitatea sound-ului redat, fiind bun atât la jocuri cât și la filme sau pentru asigurarea unui fundal muzical. Este unul dintre laptopurile care se aude bine.

Ecranul generos, cu o diagonală de 17.3 inchi, cu o matrice IPS capabilă să afișeze o paletă coloristică vibrantă, cu un contrast bun și unghiuri largi de vizualizare. Ecranul este certificat DCI-P3 și validat Pantone pentru o redare cât mai corectă a culorilor, aspect util atât pentru o vizualizare cât mai spectaculoasă în jocuri și filme cât și pentru aplicațiile profesionale de editare grafică, foto sau video.

Are o rată de refresh de 165Hz, pentru imagini cât mai fluide în momentele dinamice ale jocurilor și este o adevărată plăcere să privești pe el acțiunea dintr-un joc sau peisajele superbe ale unui film.

La capitolul accesorii nu apreciez camera web, rezoluția sa în special, de doar 720p. Știu că bat apa-n piuă dar în anul de grație 2021, în condiții de Work from Home și School from Home, parcă ar fi nevoie de o cameră web mai de calitate. Până la urmă, bine că există, nu ca la ASUS TUF Dash F15, unde lipsește cu desăvârșire.

Din punct de vedere al performanțelor, la fel, niciun reproș. De altfel modelul de ASUS ROG Zephyrus S17 GX703HS pe care l-am avut la dispoziție este într-o configurație de top, mai mult poate fi upgradat la nivel de memorie și de capacitate de stocare.

În rest, cel mai tare procesor Intel Core i9 cu 8 nuclee și 16 fire de execuție, cea mai tare placă grafică, Nvidia GeForce RTX 3080 cu 16GB VRAM, pentru un laptop atât de compact. Plus 32GB memorie RAM DDR4-3200 în dual channel și o unitate de stocare SSD M.2 de la Samsung cu o capacitate de 2TB, elemente ce pot fi upgradate, după cum am menționat anterior.

Este un laptop ce poate aborda orice gen de aplicație, fie că este de divertisment, gaming cu o grafică complexă sau profesională, pentru activități creative și productive (programare, editare foto-video-grafică, randare 3D, Catia, Autocad, arhitectură etc…). Cum am spus și la începutul review-ului, bun pentru distracție dar și pentru studiu și muncă.

Înainte de muncă, l-am pus la treabă în câteva jocuri…

După cum se observă, se comportă foarte bine la setări maximale, dacă nu la rezoluția QHD, la cea full HD.

Normal, în momentul solicitărilor intense la nivel hardware, sistemul de răcire devine ceva mai zgomos, chiar deranjant aș putea spune. Dar, la fel se întâmplă la toate laptopurile din această categorie. Zgomot mare, răcire eficientă… Nu poți avea răcire cum este nevoie altfel, cel puțin nu momentan.

Armoury Crate permite schimbarea modurilor de utilizare precum și vizualizarea parametrilor funcționali.

De asemenea, permite utilizatorului să experimenteze prin ajustarea manuală a frecvențelor de tact ale procesorului sau plăcii grafice, în anumite limite.

Soluția de stocare integrată, un SSD M.2 de la Samsung este cea mai rapidă din toate cele testate de mine până acum, cu viteze de citire fenomenale, dar și de scriere, astfel că permite un comportament excelent atât al sistemului de operare, al aplicațiilor instalate dar și la transferul datelor. Plus că are o capacitate de 2TB ce poate fi extinsă cu încă o unitate de acest gen.

La capitolul autonomie nu performează dar nici nu stă foarte rău, pentru un laptop din categoria sa. În regim office, cu internet activ, fără iluminirea tastaturii și cu luminozitatea ecranului la 40% din valoarea maximă, bateria din dotare este capabilă să asigure o autonomie de utilizare de până în 5 ore. La fel și la redarea filmelor prin intermediul serviciilor video la cerere. La gaming, aceasta scade drastic spre 2 ore, ba chiar spre mai puțin.

Teste benchmark de performanță cu ASUS ROG Zephyrus S17 GX703HS

Nu puteau lipsi testele benchmark de performanță din review-ul nostru. Pentru început l-am testat cu 3D Mark de la Futuremark, pentru a vedea cum stă la capitolul grafică. Rezultatele, în continuare.

Acestea, comparate cu rezultatele unor sisteme echivalente.

După cum se observă, la acest capitol este unul dintre cele mai performante laptopuri testate de către noi.

Urmează testele de productivitate și creativitate realizate cu PcMark 8. Rezultatele, în continuare.

Acestea, într-un grafic comparativ, mai jos.

După cum se observă, rezultatele îl recomandă drept unul dintre cele mai performante echipamente portabile pentru activitățile productive și creative.

L-am pus la treabă și în Geekbench.

Rezultatele sale, într-un grafic comparativ, mai jos.

După cum se observă, Intel Core i9-11900H este printre cele mai performante la ora actuală iar în combinație cu placa grafică de la Nvidia nu prea au rival printre echipamentele testate de noi.

În Cinebench a obținut următoarele rezultate…

Acestea, comparate cu rezultatele altor sisteme, în continuare.

După cum se observă, performanțele multicore sunt apropiate de ale procesorului AMD Ryzen 9 5900H iar la cele single core este number 1.

Testele de performanță demonstrează fără echivoc că ASUS ROG Zephyrus S17 este un laptop cu adevărat performant, util la un areal larg de activități.

Concluzii despre ASUS ROG Zephyrus S17 GX703HS

Pro

 • Performanțe de top, bune la gaming dar și în aplicații profesionale
 • Design modern, construcție de calitate
 • Formă destul de compactă pentru un laptop cu ecran de 17.3 inchi
 • Tastatură opto-mecanică cu iluminare RGB, care se înclină pentru o utilizare mai ergonomică
 • Soluție de stocare extrem de rapidă și cu o capacitate generoasă, ce poate fi upgradată
 • Ecran cu o diagonală generoasă, de 17.3 inchi, care se vede foarte bine și care are o rată de refresh de 165Hz
 • Sistemul audio se aude bine, este capabil să redea un sound clar, echilibrat și destul de puternic
 • Are cititor de carduri SD, un accesoriu tot mai rar în aceste vremuri

Contra

 • Webcam-ul nu este full HD
 • Porturile USB-C sunt prea înghesuite, prea s-au îndesat toți conectorii importanți pe o singură parte

ASUS ROG Zephyrus S17 este unul dintre cele mai performante laptopuri la ora actuală, cu toate atuurile și caracteristicele necesare pentru a se dovedi de folos atât la jocuri cu o grafică complexă cât și în aplicații profesionale consumatoare de resurse hardware.

Un adevărat laptop de top, capabil să mulțumească orice gen de utilizator.

În funcție de echipare, aceste modele au prețuri de pornire de pe la 9500 de Lei.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published.