Acer Predator Triton 500 SE PT516-51s Review – Laptop performant, cu ecran de 16 inchi, pentru distracție dar și pentru muncă

Un suflu nou bate în gama laptopurilor de gaming, care sunt tot mai performante și mai compacte față de generațiile anterioare, avansul tehnologic fiind mai vizibil ca niciodată. De asemenea, din punct de vedere stilistic majoritatea integratorilor importanți preferă acum să le ofere un design mai echilibrat, fără acea paletă coloristică puternic contrastantă, gen roșu-negru, cum erau predecesoarele acestora cu numai vreo 2-3 ani în urmă.

Mai mult ca sigur pentru a se adresa și altor segmente de consumatori, chiar și zonelor profesionale, celor care preferă un aspect mai sobru și care să nu iasă atât de mult în evidență, pe scurt, celor care preferă o ținută mai business. Pentru că sunt laptopuri performante și care, pe lângă gaming, sunt de folos fără tăgadă și la activități productive și creative.

Practic, asistăm la comasarea a două clase de laptopuri – cele de gaming cu cele ale sistemelor workstation portabile. Și mi se pare rezonabil și corect că se întâmplă acest lucru.

De asemenea, toamna aceasta mai aduce un element de noutate pe piața laptopurilor – ecranul de 16 inchi în format 16:10, pretabil mai degrabă acestui gen de sarcini profesionale și de business.

Ce spuneam într-un paragraf anterior?

Iar acest Acer Predator Triton 500 SE PT516-51s pe care am avut ocazia să-l folosesc de curând într-unește toate aceste caracteristici ale noului val – performanțe de top, dimensiuni destul de compacte comparativ cu fișa sa tehnică, un design modern și elegant precum și un ecran de 16 inchi.

Specificațiile laptopului Acer Predator Triton 500 SE PT516-51s pe care l-am avut la dispoziție sunt următoarele:

  • Ecran – IPS de 16 inchi, rezoluție QHD+ (2560×1600 pixeli), format 16:10, rată de refresh de 165Hz, finisare mată, matrice BOE NE16QDM-NY1
  • Procesor – Intel Core i9-11900H cu opt nuclee și 16 fire de execuție, tactat la 2.5GHz, Turbo până la 4.9GHz
  • Sistem Grafic – Nvidia GeForce RTX 3080
  • Memorie RAM – 32 GB DDR4-3200
  • Stocare – 2TB SSD (2 sloturi M:2)
  • Rețea – WiFi 6 (Killer AX1650i), Bluetooth 5.2, Ethernet Gigabit
  • Conectică – 2x 1x USB-C cu Thunderbolt 4, 2x USB-A 3.2 gen2, 1x HDMI 2.1, 1x Ethernet, 1x cititor card reader SD, 1x audio combo
  • Baterie – 99Whr
  • Dimensiuni – 359x262x19.9 mm
  • Greutate – 2.33Kg
  • Altele – webcam HD 720p, tastatură cu iluminare RGB, cititor de amprentă

Acer Predator Triton 500 SE PT516-51s este un laptop care arată foarte bine, va fi pe placul oricărui gen de utilizator, de orice vârstă, din orice categorie socio-profesională. Are un aspect modern, elegant, cu o construcție de cea mai bună calitate și finisaje fără reproș. Este fără doar și poate un laptop din categoria premium.

Arată ca un laptop profesional, doar câteva elemente amintesc oarecum timid de adevăratele sale calități, cum ar fi sigla Predator, acum într-o miniversiune a sa, poziționată în colțul capacului, o alta dispusă central sub ecran, sau grilele de ventilație de pe muchia din spate precum și cele de aspirație din partea superioară a corpului cu tastatură.

Îmi place, este un laptop cu un look serios, fără briz-brizuri sau alte elemente extravagante. Poata sta foarte bine și pe un birou de companie multinațională.

Carcasă metalică, solidă, este un echipament construit pentru o utilizare intensă. În aceași măsură, o carcasă destul de compactă, cu o grosime de numai 20mm, ce poate fi transportată fără prea mare efort. Mai țineți minte laptopurile de gaming de acum vreo 5-6 ani? Care cântăreau vreo 4 kilograme și aveau o grosime și de 40 de milimetri? Adio!

Pentru o formă atât de compactă s-au utilizat rame destul de subțiri în jurul ecranului și s-a renunțat la blocul numeric al tastaturii. De asemenea, sistemul de răcire pare a nu face față cu succes, pentru că este un laptop ce se încălzește binișor, chiar și în zona de reazem a palmelor. Dar trebuie să menționez că am avut la dispoziție un exemplar pre-producție, nu în versiunea sa finală. Așa că sper ca această situație să nu se afecteze modelele ce vor fi disponibile comercial.

Iată că, acum, în anul de grație 2021 ai la dispoziție laptopuri performante, cu ecrane generoase și destul de portabile. Ceea ce este de apreciat!

Și, pentru că tot vorbeam de intruziunea laptopurilor de gaming în curtea celor profesionale, ați mai văzut până acum un astfel de echipament al cărui ecran poate fi rotit la 180 de grade?

La capitolul conectică stă foarte bine – are două porturi USB 3.2, alte două USB-C cu suport Thunderbolt 4, port HDMI și… și cititor pentru carduri SD, plus conector ethernet gigabit, pentru conectarea prin fir la rețea.

Ce mă deranjează este că prea le-au înghesuit unele într-altele. Dacă pui un stick usb mai voluminos într-unul dintre porturi nu mai ai acces facil la cel USB-C.

Obsesia mea cu camera web rămâne valabilă și aici – aș fi dorit ca avansul tehnologic să se reflecte și la acest accesoriu atât de util și de folosit la ora actuală. Nu este o cameră web full HD, ci doar una 720p.

Dificil de upgradat acest laptop, pentru că memoria și stocarea au fost poziționate sub tastatură. Și pentru a avea acces la ele trebuie demontat în totalitate, ceea ce ar duce la pierderea garanției.

Tastatura nu este una mecanică, nici optomecanică, este o simplă tastatură chiclet, confortabilă în utilizare și care permite redactarea rapidă, la fel ca una de ultraportabil. Are iluminare RGB pentru a putea fi utilizată și în condiții de iluminare precară dar îi lipsește blocul numeric.

Touchpad nu foarte generos dar care permite un răspuns corect și precis la comenzile tactile. În suprafața sa este integrat senzorul de amprentă. Normal, pentru gaming sau în aplicații de prelucrare grafică este nevoie de serviciile unui mouse de calitate.

De menționat că grilele de admisie pentru aerul rece sunt poziționate deasupra tastaturii iar cele evacuarea aerului cald sunt pe muchia din spate și în capetele muchiilor laterale. Acesta este cu siguranță motivul pentru care nu a fost integrat un touchpad cu o suprafață mai generoasă.

Ecranul IPS se vede foarte bine, este capabil să afișeze o paletă coloristică frumoasă, cu un contrast bun, este luminos și oferă unghiuri largi de vizualizare. Are o diagonală de 16 inchi în format 16:10, astfel că permite afișarea unei cantități mai rezonabile de informație pe înălțime.

Nu uit de finisarea mată, care reflectă mai puțin sursele luminoase dar și de rata de refresh de 165Hz, pentru imagini fluide și fără sacadări în scenele dinamice ale jocurilor și nu numai. De asemenea, afișează 100% din câmpul de culori sRGB, astfel că este de folos și profesioniștilor, celor pentru care acuretețea culorilor este chiar necesară pentru rezultatele corecte ale muncii lor.

Sistemul audio integrat nu se ridică la nivelul celorlalte caracteristici ale acestui laptop Acer Predator Triton 500 SE. Este capabil să redea un sound destul de puternic dar fără o calitate așa cum s-ar cuveni. Este capabil să redea în special frecvențele medii, așa că pentru un sunet de calitate este necesar un sistem audio extern.

Din punct de vedere al performanțelor nu prea am ce-i reproșa mai ales că este un model în echiparea de top, cu procesor Intel Core i9-11900H, placă grafică Nvidia GeForce RTX 3080 cu 8GB VRAM dar și cu 32GB memorie RAM. Poate și face, funcționează ireproșabil, răspunde rapid. Este unul dintre cele mai performante laptopuri la ora actuală.

Din acest punct de vedere, Acer Predator Triton 500 SE este un laptop bun atât pentru divertisment, în jocuri cu o grafică complexă sau pentru multimedia, cât și pentru munca în aplicații profesionale, CAD, CAM, pentru editare foto/video, grafică, arhitectură etc, you name it.

Top of the top pe un laptop. Pentru mai multă putere va trebui să apelați la un sistem desktop. Care nu este portabil…

La capitolul autonomie nu mă pot pronunța pentru că este un laptop pre-producție, nu în versiunea finală. Iar placa grafică Intel UHD nu este activă și nici nu am putut face acest lucru. Așa că a rulat în toate aplicațiile cu placa Nvidia GeForce RTX 3800 activă. Fapt care a indus o autonomie de utilizare de până în 3 ore. Dar ținem cont că are o baterie de 99Whr, astfel că autonomia de utilizare a unui model final se va duce spre cel puțin 6 ore, din experiența mea personală.

Soluția de stocare are performanțe neverosimile pentru un laptop, chiar și pentru unul din categoria de top. Dar va trebui să ne obișnuim cu astfel de performanțe de citire/scriere datorită noilor standarde PCI-e 4. Iar aici am avut la dispozițe o soluție RAID cu două SSD-uri M.2 NVMe Samsung. Practic, aplicațiile și sistemul de operare răspund incredibil de repede la comenzi iar vitezele de transfer ale datelor sunt superioare.

Există și aplicația Predator Sense care permite vizualizarea principalilor parametri dar și ajustarea modurilor de funcționare – Quiet, Default, Extreme și Turbo. În modul Turbo ventilatoarele vor lucra la sarcină maximă, pentru o răcire cât mai eficientă. Există și un buton special pentru activarea acestui mod.

De asemenea, din aceeași aplicație poate fi controlată iluminarea tastaturii dar și viteza de rotație a ventilatoarelor.

Teste benchmark de performanță

Testele benchmark de performanță nu puteau lipsi din review-ul nostru. De menționat că am avut la dispoziție o versiune pre-producție, ce mai necesită anumite reglaje hardware și software. Așa că rezultatele pot fi afectate de această situație. Dar, după cum veți oberva mai jos, rezultatele în teste sunt chiar promițătoare, așa cum mă așteptam de altfel.

Pentru început l-am testat cu 3D Mark de la Futuremark, pentru a vedea cum stă la capitolul grafică. Rezultatele, în continuare.

Acestea, comparate cu rezultatele unor sisteme echivalente.

După cum se observă, rezultatele grafice sunt pe măsura fișei sale tehnice, fiind unul dintre cele mai performante laptopuri la ora actuală. Normal, ținem cont că frecvențele de tact ale componentelor principale nu pot fi duse la extreme, datorită unui sistem de răcire mai compact. Forma compactă are și minusurile ei, clar.

Urmează testele de productivitate și creativitate realizate cu PcMark 8. Rezultatele, în continuare.

Acestea, într-un grafic comparativ, mai jos.

După cum se observă, Acer Predator Triton 500 este de folos fără probleme și la activități creative și productive.

L-am pus la treabă și în Geekbench.

Rezultatele sale, într-un grafic comparativ, mai jos.

Nicio surpriză, fișa sa tehnică este la înălțime.

În Cinebench a obținut următoarele rezultate…

Acestea, comparate cu rezultatele altor sisteme, în continuare.

Încă o dată, am avut la dispoziție un exemplar pre-producție, care nu a fost ajustat în versiunea sa finală. Sper ca performanțele modelelor comerciale să fie reflectate în scoruri mai bune.

Concluzii despre Acer Predator Triton 500 SE PT516-51s

Pro

  • Construcție de calitate, design modern, carcasă compactă
  • Fișă tehnică performantă, bună pentru orice gen de activitate, profesională sau pentru divertisment
  • Ecran mare, generos, care se vede bine
  • Tastură confortabilă, cu iluminare RGB
  • Conectică bogată, cu tot ceea ce are nevoie un utilizator. Are și cititor de carduri SD
  • Soluția de stocare cu o capacitate generoasă și. în aceeași măsură, cu performanțe superioare de citire/scriere

Contra

  • Camera web are doar rezoluție 720p
  • Sistemul audio putea fi mai de calitate
  • Upgrade-ul este dificil și nerecomandat fără ajutorul unui service autorizat

Acer Predator Triton 500 SE este cu siguranță unul dintre exponenții seriei actuale de laptopuri performante, cu tot ceea ce este necesar pentru a mulțumi chiar și pe cei mai pretențioși utilizatori – un design modern și construcție de calitate, o putere de procesare serioasă, ecran de 16 inchi în format 16:10 și care se vede foarte bine, conectică cu suport Thunderbolt 4 și soluții de stocare extrem de rapide PCIe 4.

Normal, prețul de comercializare va reflecta performanțele de care dă dovadă.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *