ASUS Vivobook Pro 14X OLED M7400QE Review – Ultraportabil performant, pentru creativul din tine

Spuneam de curând că ASUS pariază pe OLED și echipează mai toate gamele sale de laptopuri cu astfel de ecrane. Opțional, bineînțeles. Iar cele mai noi modele vor fi disponibile comercial și în România din această toamnă. De asemenea, ASUS integrează pe noile generații de portabile atât tehnologie Intel cât și AMD, bineînețeles în combinație cu grafică Nvidia.

În gama ultraportabilelor se mai observă o tendință, trecerea aproape în exclusivitate către diagonala de 14 inchi, cea de 13.3 inchi fiind tot mai rară. Iar dimensiunile exterioare ale unui astfel de ultraportabil rămân la același valori și chiar se micșorează. După cum am mai spus-o de atâtea ori, laptopurile devin tot mai puternice și tot mai compacte. Tehnologia avansează, totul spre beneficiul nostru, al utilizatorilor.

Iar noul ultraportabil ASUS Vivobook Pro 14X OLED M7400QE este unul dintre exponenții noii generații, cu toate atuurile necesare pentru a se dovedi util oricărui gen de utilizator, chiar și celor mai creativi din fire.

Specificațiile modelului ASUS Vivobook Pro 14X OLED M7400QE pe care l-am avut la dispoziție sunt următoarele

  • Ecran – OLED de 14.0 inchi, rezoluție 2880×1800 pixeli, format 16:10, finisaj lucios, luminozitate de 400 nits, rată de refresh de 90Hz, acoperire 100% din gama DCI-P3, panel Samsung
  • Procesor – AMD Ryzen 7 5800H cu 8 nuclee și 16 fire de execuție, tactat la 3.2GHz cu boost până la 4450Mhz
  • Sistem Grafic – AMD Radeo 512MB VRAM + Nvidia GeForce RTX 3050 Ti cu 4GB GDDR6
  • Memorie RAM – 16 GB LPDDR4x 4266 MHz
  • Stocare – SSD M.2 de 1TB
  • Rețea – WifiAC(Intel AX200), Bluetooth 5.0
  • Conectică – 2x USB-A 2.0, 1x USB 3.2 gen1,1x USB-C 3.2 gen1, 1x HDMI 1.4b, 1x cititor microSD, 1x audio de 3.5mm
  • Baterie – 63Wh
  • Dimensiuni – 317x228x17.9 mm
  • Greutate – 1.47Kg
  • Altele – webcam HD, tastatură cu iluminare, senzor de amprentă în butonul de Power, ASUS Dial integrat în touchpad

Am utilizat mai toate seriile de laptopuri ASUS Vivobook, de când au fost lansate și până acum. O gamă care a evoluat de-a lungul timpului, atât din punct de vedere tehnologic dar și din cel al aspectului exterior, acum fiind mai atrăgătoare ca oricând.

Nici nu mai zici că este o serie de buget, așa cum a fost gândită, pentru tineri și cei care vânează prețuri mai atrăgătoare. Cu ecran OLED și în această configurație nu prea mai este un laptop ieftin dar, în funcție de fișa sa tehnică, cu siguranță vor fi disponibile modele la prețuri mai decente. De asemenea, sunt modele dotate și cu ecran IPS, mai ieftin față de unul OLED (cu vreo 200 de dolari am impresia).

Modelul ASUS Vivobook Pro 14X OLED M7400QE pe care l-am avut la dispoziție este un portabil care arată bine, chiar foarte bine, are un design modern, în linii simple, fiind asamblat în materiale de calitate, cu finisaje fără reproș. Un look profesional, atrăgător, ce poate fi pe placul oricărui gen de utilizator.

Carcasă metalică, vopsită în alb pe capac, argintiu pe corpul cu tastatură, plasticul fiind prezent în zona de contact cu biroul, pe ramele ecranului și în jurul balamalei acestuia. O paletă coloristică care iese cu siguranță în evidență tocmai prin simplitatea sa, totul pentru a se adresa unor categorii largi de utilizatori.

De remarcat și faptul că este acoperită cu un material special pe care nu se lipesc amprentele sau alte urme de grăsime.

Într-o altă prezentare și sigla de pe capac, împreună cu niște haștaguri motivaționale.

De asemenea, în ciuda fișei sale tehnice destul de puternice, are dimensiuni destul de compacte, cu o greutate de numai 1.47Kg și o grosime de 18mm, astfel că poate fi transportat fără un efort considerabil.

Apreciez și robustețea construcției, este cu siguranță un laptop făcut pentru o utilizare intensă, oriunde ar avea nevoie utilizatorul său.

La interior se poate pătrunde relativ ușor, după ce vei scoate nu mai puțin de 9 șurubele. Dar vei avea acces doar la schimbarea soluției de stocare. Atât, memoria RAM fiind lipită pe placa de bază, deci ne-upgradabilă.

Grilele de evacuare ale aerului cald sunt îndreptate către baza inferioară a ecranului, deci această zonă se încălzește destul de tare când laptopul este solicitat din punct de vedere hardware, în jocuri sau la randarea anumitor materiale grafice sau video.

Conectică bogată, dar prea înghesuită pe muchia dreaptă, dificil de conectat în toate porturile și sloturile de acolo. Lipsește un port ethernet pentru rețea, așa că trebuie apelat la un adaptor dacă dorești conectarea prin fir.

Și, nici acest laptop nu are un webcam full HD, va trebui să te mulțumești cu o rezoluție 720p.

Tastatura tip chiclet, vopsită în două nuanțe de gri și cu un aspect mai profesional, de parcă ar fi gândită pentru utilizarea în aplicații de editare video. Mă rog, este un laptop ce poate fi utilizat și în Premiere, în anumite limite, mai mult de către creativii ocazionali. În rest, este o tastatură ce permite redactarea confortabilă, într-o manieră rapidă și are iluminare albă de fundal în trei trepte ale intensității luminoase.

De menționat că în butonul de Power este integrat un senzor de amprentă, util pentru acces rapid și securizat la interfața sistemului de operare.

Touchpad generos, ce răspunde corect și precis la comenzile tactile. M-am descurcat excelent prin intermediul său în aplicațiile uzuale.

Rotița virtuală de comenzi suplimentare ASUS Dial este integrată în touchpad și poate fi activată printr-un gest swipe în colțul dreapta sus. Permite controlul luminozității și al volumului dar i se pot adăuga și alte funcții prin intermediul aplicației Creator Hub.

Aplicația dedicată este compatibilă cu o parte din programele suitei Adobe – Photoshop, Lightroom Classic, Aftert Effects și Premiere, comenzile rapide pentru fiecare activându-se automat la deschiderea acestora. Chiar sunt curios ce zic profesioniștii ce utilizează Premiere sau Photoshop, dacă îi ajută cu adevărat să fie mai eficienți și mai rapizi la ajustarea parametrilor.

Sistem audio ce se aude chiar bine, capabil să redea un sound destul de puternic și de amplu, spațial, plăcut. Astfel că poate fi de folos atât într-o videoconferință cât și la vizionarea unui film sau la audiții muzicale într-un ambient mai puțin zgomotos.

Ecran Samsung OLED cu o diagonală de 14 inchi și rezoluție de 2880×1800 pixeli, în format 16:10, finisaj lucios, luminozitate de 400 nits, rată de refresh de 90Hz, acoperire 100% din gama DCI-P3. Un ecran care se vede excelent, este capabil să afișeze o paletă coloristică vibrantă, cu un contrast excelent și unghiuri largi de vizualizare. Perfect pentru video dar este de remarcat validarea Pantone pentru acuratețea culorilor, astfel că se va dovedi util și profesioniștilor sau creativilor de ocazie.

Este OLED până la urmă… și are câteva avantaje certe – paletă coloristică frumoasă și culori vibrante, mai puțină lumină albastră dăunătoare privirii, imagini mai clare la luminozitate mică, contrast foarte bun, cu un negru adevărat și timp de răspuns extrem de rapid. Este un ecran perfect pentru vizualizarea pozelor și a filmelor, dar și pentru utilizarea în aplicații profesionale.

Sunt cunoscute și lacunele acestei noi tehnologii – mai ales că nu se cunoaște exact cât de bine vor rezista în timp acest gen de ecrane și cum se vor comporta la burn-in. ASUS garantează că panelurile Samsung sunt de cea mai bună calitate și că au fost integrate tehnologii pentru ca viața acestui ecran să fie cât mai lungă iar calitatea afișării să rămână la parametri cât mai optimi, rămâne de văzut dacă așa și este, dacă așa va fi.

Din punct de vedere al fișei sale tehnice nu prea am ce-i reproșa. Din punct de vedere al ultraportabilului, are o fișă tehnică chiar performantă, fiind printre cele mai puternice echipamente ale clasei sale. Cu procesor AMD Ryzen 7 5800H cu 8 nuclee și 16 fire de execuție, plus o placă grafică Nvidia GeForce RTX 3050 TI cu 4GB VRAM, este un echipament bun la orice gen de activitate de business, office, studiu sau chiar divertisment.

Privit ca un echipament dedicat creativilor, placa grafică Nvidia 3050 TI este una entry-level, utilă în anumite limite. În special celor care prelucrează video sau grafică ocazional și care nu se grăbesc întotdeauna ca materialul prelucrat să fie gata randat și exportat într-un timp cât mai scurt posibil. Clar este că poate accesa aproape orice gen de aplicație pentru creativitate și productivitate, pentru prelucrare foto-video, CAD, CAM, grafică 3D, pentru arhitectură etc.

Privit ca un laptop pentru gaming, la fel, face față cu succes în sesiuni ocazionale dar nu întotdeauna la parametrii maximali ai anumitor titluri. Dar, un jucător de ocazie poate fi mulțumit de comportamentul său în jocuri.

Mai mult, am remarcat că echipamentele dotate cu procesoare AMD stau foarte bine și la capitolul autonomie. Nici acest model ASUS Vivobook Pro 14X OLED M7400QE nu face excepție și, într-un regim office, cu internet activ și luminozitatea ecranului la 40% din valoare maximă, este capabil să funcționeze peste 8 ore, dacă nu mai mult. Clar, din acest punct de vedere, are o autonomie pentru o întreagă zi de utilizare.

Soluția de stocare are o generoasă capacitate de 1TB și este destul de performantă pentru a permite un răspuns rapid al sistemului de operare și al aplicațiilor instalate, dar și la transferul fișierelor voluminoase.

Teste de performanță cu ASUS Vivobook Pro 14X OLED M7400QE

Testele benchmark de performanță dovedesc cu siguranță performanțele de care dă dovadă acest echipament.

Pentru început l-am testat cu 3D Mark de la Futuremark, pentru a vedea cum stă la capitolul grafică. Rezultatele, în continuare.

Acestea, comparate cu rezultatele unor sisteme echivalente, utraportabile. Nu l-am comparat cu un laptop de gaming pentru că nu face parte din acea categorie.

După cum se observă, este cel mai performant ultraportabil utilizat de către noi anul acesta. L-am comparat și cu un echipament cu placă grafică mai serioasă. Rezultatele grăiesc de la sine.

Urmează testele de productivitate și creativitate realizate cu PcMark 8. Rezultatele, în continuare.

Acestea, într-un grafic comparativ, mai jos.

După cum se observă, performanțele în aplicații de productivitate și de creativitate sunt depășite doar de către laptopurile de gaming, cu mult mai scumpe.

L-am pus la treabă și în Geekbench.

Rezultatele sale, într-un grafic comparativ, mai jos.

După cum se observă, performanțele procesorului AMD Ryzen 7 5800H sunt depășite doar de către cele ale fratelui mai mare – AMD Ryzen 9 5980HS.

În Cinebench a obținut următoarele rezultate…

Acestea, comparate cu rezultatele altor sisteme, în continuare.

La fel, rezultate conform așteptărilor. ASUS Vivobook Pro 14X OLED M7400QE este un ultraportabil care poate să acceseze fără reținere aplicații de productivitate și creativitate, fiind cel mai performant ultraportabil utilizat de noi până acum.

Concluzii despre ASUS Vivobook Pro 14X OLED M7400QE

Pro

  • Design modern, construcție de calitate, dimensiuni destul de compacte
  • Fișă tehnică chiar performantă pentru un ultraportabil
  • Ecran OLED care se vede foarte bine, cu o rată de refresh de 90Hz
  • Autonomie pentru întreaga zi de utilizare, chiar dacă are ecran OLED
  • Soluție de stocare rapidă și cu capacitate de stocare generoasă
  • Sistem audio capabil să redea un sound plăcut
  • Tastatură de calitate, cu iluminare de fundal
  • Are cititor pentru carduri microSD
  • Are senzor de amprentă integrat în butonul de Power

Contra

  • Nu are webcam full HD, ci doar unul cu rezoluție 720p

ASUS Vivobook Pro 14X OLED M7400QE este printre cele mai performante ultraportabile la ora actuală, cu o fișă tehnică din topul clasei sale bazată pe tehnologii AMD și Nvidia, un aspect modern și plăcut, precum și un ecran OLED pe care este o plăcere să admiri imagini, foto sau video. Un portabil bun pentru orice gen de aplicație, de orice fel, pentru divertisment sau de natură profesională, un ultraportabil ok pentru creativul din tine.

Încă nu cunosc prețurile de comercializare dar le vor detalia când le voi primi de la reprezentanții ASUS România. Sper ca în curând…

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *