Realme GT Master Edition Review – Smartphone de nivel mediu performant, cu toate calitățile necesare unei utilizări zilnice

Smartphone-urile au devenit ceva comun și normal în cotidianul nostru, în rutina noastră zilnică, parcepem acum că ar fi aici dintotdeauna, deși acestea au apărut abia acum 14 ani. Dacă stau bine să mă gândesc, o groază de timp…

Cert este că ne-am obișnuit atât de tare cu ele, cu funcțiile și utilitatea lor, încât au devenit instrumentele fără de care nu ne mai putem despărți, orice am face, oriunde am merge… Că o fi bine, că nu o fi chiar așa, pentru că în loc să citim o carte stăm mai mult pe facebook sau spargem biluțe pe ecranul telefonului… filozofii… cert este că smartphone-ul ne-a sedus și ne-a cucerit, echilibrul dintre lumea virtuală și cea reală fiind la latitudinea fiecăruia.

Poate și pentru că într-un corp atât de compact ai la dispoziție toată puterea informației, a internetului și a comunicării, permanent la discreția ta, cel puțin unde ai semnal Wifi sau GSM. Ne informăm, comunicăm, ne deplasăm și ne contorizăm efortul fizic, ne orientăm, pozăm, filmăm, creăm amintiri, ne distrăm dar și lucrăm prin intermediul și cu ajutorul unui ecran de smartphone.

Un întreg univers cunoscut la îndemână, întodeauna în buzunar.

Există smartphone-uri de top, există altele entry-level, foarte ieftine, dar pentru cei care vor unul bun dar nu foarte scump există cele de nivel mediu. Și cele mai populare de altfel, pentru că sunt capabile să acceseze orice gen de aplicație, diferența dintre ele și cele de top fiind la materialele utilizate la construcția carcasei, la o puterea de procesare, la capitolul foto-video.

Dar, ca și suratele lor mai scumpe și mai capabile, aceste terminale de nivel mediu sunt tot ceea ce trebuie pentru o rutină zilnică și tot mai performante la capitolul foto-video, de la generație la generație.

Iar acest Realme GT Master Edition are destule calități pentru a se dovedi de folos unor categorii diverse de utilizatori, de orice vârstă. După cum mi-a demonstrat-o pe toată perioada de utilizare.

Specificațiile modelului Realme GT Master Edition pe care l-am avut la dispoziție sunt următoarele

 • Ecran – Super AMOLED de 6.43 inchi (Samsung), 1080×2400 pixeli, format 20:9 (~409 ppi), rată de refresh de 120Hz, luminozitate 1000 nits 
 • Procesor – Qualcom Snapdragon 778G 5G (6 nm), Opt nuclee (4×2.4 GHz Kryo 670 + 4×1.9 GHz Kryo 670)
 • Chipset grafic – Adreno 642L
 • Memorie RAM – 8GB
 • Stocare – 256GB
 • Rețea – 4G/5G, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6, dual-band, Wi-Fi Direct, hotspot, Bluetooth 5.2, NFC, A-GPS, GLONASS, GALILEO, BDS
 • Camere foto principale – o cameră cu senzor de 1/2 inchi și rezoluție de 64 MPix, lentile f/1.8, distanță focală de 25mm, pixeli de 0.7µm, focalizare PDAF. O altă cameră de 8 MPix, lentile f/2.2, focală de 16mm, unghi de cuprindere de 119˚ (ultrawide) și o a treia cameră macro cu senzor de 2 MPix, lentile f/2.4. Filmează 4K@30fps, 1080p@30/60fps, cu stabilizare gyro-EIS
 • Cameră foto frontală – Senzor de 1/2.74 inchi cu o rezoluție de 32 MPix , lentile f/2.5, focală de 26mm, filmare 1080p@30fps
 • Senzor de amprentă – Integrat în ecran
 • Conectori – USB Tip-C 2.0, jack de 3.5mm pentru căști
 • Baterie – Li-Po 4300 mAh, Fast Charging 65W
 • Dimensiuni – 159.2 mm x 73.5 mm x 8.0/8.7 mm
 • Greutate – 174/180 g
 • Sistem de operare – Android 11, Realme UI 2.0
 • Dual-Sim

Design și construcție Realme GT Master Edition

Aspectul său exterior este oarecum în antiteză cu numele său exotic – GT Master Edition, nemaiîntâlnitul… Niciun logo mare și lucios pe capacul din spate, ci doar unul discret în partea inferioară, niciun îndemn al filozofiei capitaliste asiatice… Dare to Leap…

Un aspect comun de smartphone, fără briz-brizuri sau alte elemente cromatice care oricum vor fi acoperite sau înlocuite cu altele, când va fi protejat cu o husă siliconică. Pentru că, de ce să nu o recunoaștem, investim sume drăguțe în smartphone-urilor noastre și trebuie să le protejăm pe cât posibil. Așa că, husele de protecție și foliile de plastic sau de sticlă apar imediat sau chiar înaintea lansării oricărui terminal, de la orice producător.

Realme GT Master Edition este un smartphone care arată bine. Și atât. Plastic cu finisare mată pe capacul din spate, de care amprentele sau urmele de grăsime se lipesc mai greu, sau sunt mai greu vizibile, muchii cromate și curbate, ecran protejat cu folie direct din fabrică.

Construcție de calitate, finisaje fără reproș, lasă impresia unui terminal care-și merită banii. Deși la capitolul rezistență mai am dubiile mele… dar, ca la orice alt smartphone, trebuie să te porți cu grijă cu el.

Pe capacul din spate iese cu siguranță în evidență modulul foto cu trei lentile, încadrate de un plastic transparent.

Butonul de Power pe o parte, la îndemâna degetului mare, cele de volum vis-a-vis, la îndemâna mijlociului, dacă ești dreptaci. Stângacii… priviți în oglindă.

Și, ca orice terminal de nivel mediu care se respectă, nu lipsește conectorul jack de 3.5mm pentru căști, alături de cel USB-C.

Cum funcționează, Performanțe

Din punct de vedere al experienței de utilizare chiar nu am ce reproșa acestui smartphone, fiind chiar o plăcere să-l utilizez o bună perioadă de timp. Nu s-a blocat, răspunde imediat la deschiderea aplicațiilor și este un terminal destul de performant, bun atât pentru informare, comunicare, socializare dar și divertisment multimedia sau gaming portabil.

Numele GT Master induce ideea unui muscle phone, cu tot ceea ce este mai puternic la ora actuală. Nu este chiar așa, acest smartphone fiind echipat cu unul destul de performant, dar nu la fel de puternic ca unul de top. Are un procesor Qualcom Snapdragon 778G 5G construit pe tehnologie de 6nm, cu nu mai puțin de 8 nuclee, dar și cu 8GB memorie RAM, ce poate fi extinsă cu încă 5GB pe spațiul de stocare intern, unul chiar generos de altfel, de 256GB. O fișă tehnică ce-l recomandă drept unul dintre cele mi puternice terminale de nivel mediu la ora actuală.

După cum o dovedesc de altfel și testele benchmark de performanță.

L-am testat cu Geekbench 5, rezultatele mai jos.

Acestea comparate cu rezultatele unor terminale testate recent, mai jos.

După cum se observă, Realme GT Master Edition are performanțe din topul clasei sale.

În PcMark a obținut următoarele rezultate.

Comparativul cu scorurile altor terminal, mai jos.

După cum se observă, scorul său este foarte aproape de cel al terminalelor de top actuale, fiind bun pentru orice gen de activitate mobilă.

Și la capitolul grafic stă chiar foarte bine, după cum o demonstrează rezultatele testelor 3DMark…

… dar și graficele comparative.

După cum se observă, la nivel grafic nu se compară cu terminalele de top. Dar chipsetul său grafic Adreno 642L are rezultate cu mult peste cele ale celor de pe Snapdragon 480 și Snapdragon 750G.

În GFX Bench a obținul următoarele rezultate.

Ecranul marca Samsung, un Super Amoled cu o diagonală generoasă de 6.43 inchi, este capabil să afișeze imagini și caractere text clare, cu o paletă coloristică vibrantă, un contrast foarte bun și unghiuri largi de vizualizare. De asemenea, are o rată de refresh de 120Hz, bună pentru imagini dinamice fluide în jocuri, la vizionarea materialelor video dar și la tranzițiile interfeței, plus o luminozitate de 1000 nits, fiind în acest fel un ecran lizibil chiar și într-un abient însorit.

Mai trebuie să insist pe faptul că funcțiile sale tactile răspund impecabil și la precis la comenzi?

Sistemul audio integrat nu este stereo iar sound-ul redat este destul de gălăgios dar fără suflet, fără căldură, chiar strident aș remarca. Așa că, pentru o audiție mai de calitate, folosiți-vă cu încredere o pereche de căști.

De asemenea, are tot ceea ce este mai modern din punct de vedere al conectivității, wifi AC dar și 5G, pentru ca utilizatorul să se bucure de viteze de transfer al datelor superioare. Este dual-sim dar nu are un slot pentru carduri microSD pentru extinderea spațiului de stocare intern. Până la urmă, cei 256GB vor fi de ajuns pentru o mare parte a potențialilor cumpărători.

Din punct de vedere al autonomiei de utilizare, se poate mai bine. La o utilizare moderată bateria din dotare poate fi de ajuns pentru 36 de ore autonomie dar la un mod intensiv de utilizare abia dacă ajunge pentru o singură zi. De remarcat că are încărcare rapidă ce permite alimentarea cu energie a bateriei la 100% în aproximativ 40 de minute.

Interfața de utilizare se bazează pe sistemul de operare Android 11 și realme UI 2.0, curată, aerisită, intuitivă. Normal, permite schimbarea imaginilor de fundal, a dimensiunii fonturilor și a culorilor, a layout-ului aranjării acestora pe ecran, precum și customizarea stilului acestora sau al aplicațiilor ce apar pe ecranul de notificări rapide.

Permite tot felul de gesturi de control, are o mini-fereastră pentru accesarea rapidă a aplicațiilor necesare, pe ecran pot fi așezate două aplicații în același timp și îmi place că vine cu aplicație de înregistrare audio.

Am sesizat lipsa aplicațiilor bloatware chinezești, înlocuite de această dată cu unele mai occidentale, gen Amazon Prime sau Netflix. Și, cum are toate serviciile Google la dispoziție, permite instalarea oricărei aplicații are nevoie utilizatorul său.

După cum am mai spus, o interfață intuitivă, fluidă, răspunde foarte bine la comenzi, nu am ce-i reproșa din acest punct de vedere.

De menționat și senzorul de amprentă integrat în ecran, unul destul de rapid din câte am constatat.

Cum face poze și cum filmează Realme GT Master Edition

La acest capitol, Realme GT Master Edition se comportă mai bine decât un terminal ieftin dar nu la fel de bine ca unul de top, cum era de așteptat de altfel. Vine cu o suită de trei camere în modulul principal, una cu senzor de 64Mpix, o alta cu unghi larg de cuprindere și senzor de 8Mpix și încă una macro, cu senzor de numai 2Mpix, pe care personal nu am luat-o mai deloc în seamă.

Consider că nu are ce căuta un senzor de 2Mpix pe un smartphone, nici măcar pe unul pe care îl primești gratis de la operator, parcă ne-am întoarce în anii 90 și la terminalele cu symbian. Chiar dacă este o cameră pentru macro, close-upuri, cu ajutorul cărei poți face instantanee de la o distanță de 4cm. Dar rămân la părerea că senzori de 2Mpix sau 5MPix nu au ce mai căuta pe un smartphone în 2021 din punct de vedere tehnic, ca să nu mai spun că nu dă bine nici din cel al marketingului. Mai bine lași doar două camere, nu trebuie să o pui și pe a 3-a degeaba. Sau mai degrabă integrau una telephoto de 8MPix, ar fi fost mai utilă.

Din punctul meu de vedere se achită destul de ok la captarea imaginilor pe timp de zi, cu iluminare din abundență, dar și la instantaneele din interior, dintr-un muzeu de exemplu, adică cam la ce l-aș folosi eu.

După cum o să prezint mai jos.

Imagini de exterior, într-o zi frumoasă la Muzeul Pomiculturii și Viticulturii din Golești….

…. și imagini din interiorul conacului Goleștilor.

Instantanee destul de ok, atât la exterior cât și la interior, bune de partajat pe rețele sociale. Se descurcă bine la fotografierea peisajelor, clădirilor, obiectelor diverse, animalelor dar și a portretelor. Iar camera cu unghi larg de cuprindere este bună pentru cuprinderea spațiilor largi sau pentru captarea de aproape a unor obiecte mari sau al unui grup de persoane.

Este de remarcat totuși lipsa stabilizării optice, astfel că trebuie o mână forte pentru captarea instantaneelor în condiții de iluminare slabă. De asemenea, la fotografia close-up mai trebuie corectat algoritmul de prelucrare al fundalului, prea granulat și fără finețe din punctul meu de vedere.

Iar rezoluția prea mică a senzorului de macro determină pierderi majore la nivelul detaliilor, așa că nu prea recomand utilizarea acestui mod.

Și, ca la toate telefoanele de până acum, am sesizat diferențe la balansul de alb între camera principală și cea cu unghi larg de cuprindere. Ba chiar mi-au plăcut mai tare pozele făcute cu senzorul de 8MPix, au o paletă coloristică mai caldă.

Dar, după cum ați văzut mai sus, imaginile sunt clare, cu o paletă coloristică naturală și un nivel ok al detaliilor. În condiții de iluminare slabă nivelul detaliilor este mai redus iar artefactele devin deranjante dacă se mărește imaginea la maxim, așa că recomand să nu faceți crop-uri exagerate.

La capitolul filmare ar fi fost mai utilă stabilizarea optică, așa că pentru imagini cât de cât ok trebuie o mână forte și înregistrarea imaginilor în cadre cât mai statice.

Imagini video clare, frumoase, cu o paletă coloristică naturală iar stabilizarea electronică își face cât de cât treaba. De menționat că există și un mod de stabilizare numit Ultra Steady Max destul de performant.

Concluzii despre Realme GT Master Edition

Pro

 • Fișă tehnică performantă, bună pentru orice aplicație mobilă, de informare, orientare sau divertisment
 • Ecran de calitate, care se vede foarte bine, cu o rată de refresh de 120Hz
 • Construcție de calitate, este un terminal destul de subțire
 • Camera foto decentă, cu rezultate decente dar și cu stabilizare electronică Ultra Steady pentru filmare
 • Soluție de stocare cu o capacitate generoasă, de 256GB
 • Are conector jack pentru căști
 • Dual SIM, conexiune 5G

Contra

 • Nu are slot pentru carduri microSD, pentru extinderea spațiului de stocare intern
 • Camera principală nu are stabilizare optică și mai trebuie reglat algoritmul de prelucrare
 • Nu este stereo

Realme GT Master Edition este cu siguranță un smartphone cu tot ceea ce este necesar pentru o rutină zilnică, cu un comportament optim și carateristici pe măsură. Are un ecran foarte bun, cu o diagonală generoasă, o fișă tehnică chiar performantă, asortată cu o soluție de stocare cu o capacitate destul de mare, cum nu ne închipuiam acum câțiva ani pe un smartphone din categoria sa, așa că poate mulțumi din punct de vedere comportamental aproape pe oricine. Iar în condiții bune de iluminare se descurcă onorabil la captarea imaginilor foto dar și video.

Modelul pe care l-am avut la dispoziție are un preț în jurul a 1900 de Lei.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *