Acer Swift 5 SF514-55T Review – Ultraportabil adevărat, cu performanțele necesare și dimensiuni compacte pentru activitățile obișnuite oriunde te-ai afla

Ultraportabilitatea are cu siguranță avantajele sale, dacă ar fi să ne referim la dimensiunile extrem de compacte, dar și dezavantaje, în special la capitolul performanțe, în sensul că echipamentele de acest gen nu vor fi niciodată la fel de puternice comparativ cu un laptop de gaming.

Dar există un anumit tipic de utilizator pentru care contează mai mult dimensiunile compacte, preferând să poarte permanent un laptop extrem de ușor și de subțire, implicit extrem de facil de transportat și de manevrat. Și, după câte am constatat împreună, la ora actuală performanțele unui astfel de echipament sunt de ajuns pentru un comportament optim în aplicații office, financiar-contabile, pentru comunicare și videoconferințe online, studiu online etc.

Cum este și acest Acer Swift 5 SF514-55T, un ultraportabil în continuare la fel de actual. Pentru că are tot ceea ce trebuie pentru a mulțumi acest gen de utilizator, nevoit să-și desfășoare activitățile de serviciu, școală sau personale de oriunde s-ar afla.

Specificațiile ultraportabilului Acer Swift 5 SF514-55T pe care l-am avut la dispoziție sunt următoarele

 • Ecran – IPS de 14 inchi, rezoluție 1920×1080 pixeli, finisare lucioasă, tactil, luminozitate 340 de niti
 • Procesor – Intel Core i7-1165G7, cu 4 nuclee, 8 fire de execuție, tactat la 2.8Ghz, Turbo boost până la 4.7GHz
 • Placă grafică – Intel Iris Xe cu 1GB VRAM
 • Memorie RAM – 16GB
 • Stocare – SSD Hynix M.2 de 512GB
 • Rețea – Wi-Fi 6 AX201, Bluetooth 5.0
 • Conectică – 2x USB 3.2 Gen1, 1x USB-C 3.2 Gen2 (Thunderbolt 4), 1x HDMI, 1x Audio
 • Baterie – 56Wh
 • Dimensiuni – 318.9x207x14.95 mm
 • Greutate – 1.05Kg
 • Altele – Webcam HD, tastatură cu iluminare

Din punct de vedere al aspectului exterior nu am ce-i reproșa, ba din contră, este unul dintre cele mai plăcute ultraportabile la nivel vizual dar și dintre cele mai bine construite. Carcasă din fibră de carbon (cel puțin așa lasă impresia), finisată cu un strat ușor poros, plăcut la atingere și pe care dizgrațioasele amprente sau urme de grăsime nu sunt vizibile.

Din câte am înțeles, suprafața a fost tratată și cu o soluție antibacteriană cu ioni de argint împotriva unei game largi de bacterii, ceea ce este chiar foarte bine. Mai multe detalii pe site-ul Acer România.

Un look modern dar destul de serios, gândit pentru a fi utilizat și în cadrul unui mediu de business. Singurele elemente mai colorate sunt sigla în nuanțe ruginii de pe capac, muchia de pe spate a balamalei și marcajele tastaturii, și acestea într-o culoare ruginie. În rest, ținută elegantă, finisaje și materiale de cea mai bună calitate, totul pentru o prezență impecabilă.

De remarcat că din punct de vedere al dimensiunilor exterioare și al greutății este un ultraportabil adevărat, facil la transport și la manevrare. Are o grosime de numai 15mm și o greutate de 1Kg, astfel că poate fi un companion de nădejde pentru cei care au nevoie să-și desfășoare activitățile uzuale de oriunde s-ar afla. Încă ceva, atât de subțire dar și cu ecran tactil.

De asemenea, mi-a lăsat impresia unui echipament robust, capabil să reziste cu stoicism unei utilizări intense.

Dacă tot are ecran tactil, parcă ar fi fost de folos o înclinare a ecranului la 180 de grade, poate chiar și la 360 de grade, pentru a putea fi utilizat în mod tabletă. Mă rog, de gustibus, dacă eu nu sunt fanul ecranelor tactile pe un laptop, asta nu înseamnă că nu am amici și prieteni care le apreciază utilitatea și calitățile.

Și, pentru un echipament atât de compact, stă destul de bine la capitolul conectică, cu nu mai puțin de 2 porturi USB-A 3.2 Gen1, unul USB-C Gen2, unul HDMI dar și un port audio. Remarc totuși lipsa unui slot SD sau microSD, precum și al unuia ethernet, încă folosit în majoritatea companiilor.

Trebuie să-l critic și din cauza camerei web integrate, care nu este una full HD, ci doar cu rezoluție 720p.

Dar are senzor de amprentă pentru acces rapid și securizat la interfața sistemului de operare.

La interior se pătrunde relativ simplu, fără prea multă bătaie de cap. Însă permite upgrade doar soluției de stocare M.2 și eventual schimbarea bateriei. Atât, memoria RAM fiind lipită de placa de bază.

Tastatură de calitate, de tip chiclet, cu taste ergonomic spațiate, care facilitează redactarea rapidă într-o manieră confortabilă. Are iluminare de fundal într-o singură treaptă dar îi lipsește un bloc numeric, normal de altfel, pentru că este un ultraportabil.

Touchpad destul de compact dar care răspunde excelent la comenzile tactile și care face face inutilă prezența unui mouse în aplicații uzuale de office și de business. Din punctul meu de vedere, al unui utilizator care se folosește preponderent de un astfel de accesoriu.

Ecranul de tip IPS, capabil să afișeze caractere text și imagini clare, cu o paletă coloristică frumoasă, cu un contrast foarte bun și unghiuri largi de vizualizare, cu mențiunea că luminozitatea scade în intensitate dacă este privit din lateral (având finisare lucioasă).

Are o diagonală de 14 inchi și rezoluție full HD, destul de ok pentru vizualizarea documentelor office sau a interfețelor client-server în condiții de portabilitate. Pentru extinderea spațiului vizual se poate apela întotdeauna la un monitor extern, cu o diagonală mai generoasă.

De menționat că ecranul este capabil să afișeze 100% din paleta coloristică sRGB, pentru culori cât mai corect reprezentate în aplicațiile dedicate.

Sistemul audio integrat putea fi mai de calitate, este veriga lipsă a unui laptop chiar foarte bun de altfel. În sensul că este capabil să redea un sound metalic, fără suflet, deloc confortabil pentru o ureche fină. Așa că, pentru ceva mai bun există întotdeauna o pereche de căști.

Din punct de vedere al comportamentului, Acer Swift 5 SF514 este un ultraportabil foarte bun pentru activități office, navigare și informare pe internet, clienți ERP/CRM, aplicații de business sau financiar-contabile, comunicare, videoconferințe și chiar multimedia. Placa grafică Intel Iris Xe poate fi de ajutor într-o oarecare măsură și în aplicații grafice sau de prelucrare foto-video la nivel de amator.

Adică este foarte bun atât în multe dintre departamentele unei companii, într-un mediu academic cât și pentru studiu online. Cu procesoare Intel Core i5 și Intel Core i7 nu mă îndoiesc că se va descurca admirabil la astfel de activități.

Nu am ce-i reproșa din punct de vedere comportamental, a funcționat impecabil pe toată perioada de utilizare, mi-a fost companion de nădejde oriunde am avut nevoie de serviciile sale.

Acer Swift 5 SF514 vine cu un spațiu de stocare de 512GB de la Hynix, nu cel mai performant din industrie la ora actuală dar de ajuns pentru ca sistemul de operare și aplicațiile instalate să aibă un comportament rapid.

La capitolul autonomie, ca mai toate ultraportabilele de nouă generație stă chiar foarte bine. Producătorul înaintează o neverosimilă autonomie de până la 16 ore, dar la mine, folosit la activități gen office, cu internet activ și luminozitatea ecranului la 40% din valoarea maximă, bateria a fost de folos aproximativ 8 ore. Ceea ce este chiar ok, fiind din acest punct de vedere un laptop pentru întreaga zi, dacă este lăsat să-și facă ciclurile de stand-by dacă nu este folosit.

Teste benchmark de performanță cu Acer Swift 5 SF514

L-am pus la treabă și în câteva teste benchmark de performanță.

Testele de productivitate și creativitate realizate cu PcMark 8 au rezultatele de mai jos.

Acestea, într-un grafic comparativ, mai jos.

După cum se observă, în aplicații de productivitate și creativitate este cu mult mai performant față de ultraportabile ale generațiilor trecute.

L-am pus la treabă și în Geekbench.

Rezultatele sale, într-un grafic comparativ, mai jos.

După cum se observă, performanțele multicore sunt depășite, după cum ne-am obișnuit de altfel, de către ultraportabilele echipate cu procesoare AMD.

În Cinebench a obținut următoarele rezultate…

Acestea, comparate cu rezultatele altor sisteme, în continuare.

Nimic de comentat, performanțele sunt în standardele clasei sale, peste cele ale procesoarelor din generațiile trecute și sub cele multicore ale procesoarelor AMD.

Concluzii despre Acer Swift 5 SF514-55T

Pro

 • Construcție de calitate, dimensiuni compacte
 • Fișă tehnică performantă pentru office și business
 • Autonomia de utilizare
 • Ecran bun, capabil să afișeze imagini de calitate
 • Tastatură confortabilă, cu iluminare de fundal

Contra

 • Webcam-ul nu are rezoluție full HD
 • Nu are slot pentru carduri SD sau microSD
 • Sistemul audio putea fi mai de calitate

Acer Swift 5 SF514-55T este un ultraportabil adevărat, cu tot ceea ce este necesar pentru o experiență completă, la birou sau oriunde i-ar duce pașii, școala și business-urile pe utilizatorii săi – dimensiuni compacte, facile la transport, o fișă tehnică de top pentru categoria sa și un ecran tactil de calitate, plus o autonomie de ajuns pentru întreaga zi.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *