ASUS PN62-BB5005MD Review – Un PC într-o cutiuță, bun atât pentru sarcini office cât și pentru divertisment multimedia

Personal sunt fan al mini sau micro sistemelor PC ce pot fi amplasate în spații cât mai compacte posibil, pe spatele unui monitor, televizor sau în rol de mediacenter.

Chiar sunt ușor dezamăgit că au cam dispărut de pe piață acele stick-uri PC ce se conectau direct prin HDMI la un monitor sau la un televizor. Nu erau ele cele mai puternice din branșă dar pentru o navigare pe internet, un office și vizualizarea unui film erau tot ceea ce trebuie.

Iar acest mini-pc ASUS PN62-B este un sistem de tipul barebone, care vine echipat doar cu procesorul (normal, și cu placa de bază), lăsând la latidutinea utilizatorului ce și câtă memorie să pună pe el dar și cu ce și cu câtă stocare să-l echipeze.

Un mini-pc de ajuns pentru sarcini tipice de office sau de redare multimedia, într-o formă compactă, ce poate fi amplasat într-un spațiu minimal. O altă definiție a ultraportabilului în gama sistemelor desktop, că doar este echipat cu același gen de componente.

Specificațiile mini sistemului ASUS PN62-BB5004MD pe care l-am avut la dispoziție sunt următoarele

 • Procesor – Intel Core i5-10210U, cu 4 nuclee și 8 fire de execuție, tactat la 1.6Ghz, Turbo Boost până la 4.2Ghz
 • Placă grafică – Intel UHD
 • Memorie RAM – 8GB
 • Stocare – SSD M.2 Kingston de + loc pentru un SSD sau HDD de 2.5 inchi
 • Rețea – Wi-Fi 6, Ethernet Gigabit, Ethernet Gigabit
 • Conectică în față – 1x audio, 1x USB 3.1 Gen2 Tip-C cu încărcare, 1x USB3.1 Gen1 Tip-A, 1x microSD Card Reader, 1x Senzor Infraroșu, 2x Microfon
 • Conectică pe spate – 1x HDMI, 1x USB 3.1 Gen1 Tip-C (cu output DisplayPort), 1x DisplayPort, 2x USB 3.1 Gen1 Tip-A, 1x RJ45 LAN, 1x DC-in
 • Dimensiuni – 115 x 115 x 49 mm
 • Greutate – 700 de grame cu un HDD de 2.5 inchi integrat
 • Altele – sistem VESA de prindere, receptor infraroșu

Din punct de vedere al aspectului exterior nu epatează dar nici nu lasă de dorit. Are o carcasă bazată în special pe funcționalitate, mică, neagră, bine făcută, cu finisaje de cea mai bună calitate.

Este un mic computer ce îi stă bine atât pe un birou de companie cât și într-un living în rol de mediacenter, un micro-mediacenter de altfel. Se putea și mai compactă dar aceasta lasă posibilitatea integrării și unei soluții suplimentare de stocare, ceea ce este chiar un lucru benefic într-o groază de situații.

Și, pe cât de compact este, pe atât de bine stă la capitolul conectică.

În partea frontală există un port USB-C cu încărcare, unul USB-A 3, un slot microSD, un port infraroșu pentru a fi comandat cu o telecomandă dar și două microfoane, bune într-o videoconferință de exemplu sau pentru comenzi vocale.

Pe spate sunt prezente așa – un port HDMI, unul DisplayPort, unul USB-C cu Thunderbolt și DisplayPort, 2x USB 3 dar și unul ethernet gigabit.

Aș spune că prea multă conectică, nu cred să fie folosite toate porturile în același timp. Dar diversitatea acestora este demnă de toată lauda.

Se deschide extrem de simplu pentru a completa memoria RAM sau soluțiile de stocare. Se desfac patru șurubele, se glisează în lateral capacul inferior și gata de upgrade. Mai ales că pentru a fi utilizat trebuie completat cu cel puțin un modul de memorie RAM și un SSD tip M.2.

Din punct de vedere al performanțelor, este un echipament cu o utilitate tipică de office, navigare pe internet, vizualizare multimedia full HD și chiar 4K, editare foto la nivel profesional și video la nivel ocazional, acces în clienți CRM-ERP, comunicare scrisă, videoconferințe etc…

Cu siguranță nu este un echipament pentru gaming cu o grafică complexă sau randare 3D, ci doar pentru office și studiu. Face și poate ce făcea și putea un laptop ultraportabil de anul trecut, pentru că așa se cam întâmplă la mini-pc-uri și la sisteme all-in-one – sunt echipate cu procesoare dintr-o generație anterioară.

Mă rog, aplicațiile pot fi mult mai variate pentru acest ASUS PN62 – PC ca PC, cu windows sau cine știe ce distribuție grafică de linux… Dar de un mini-server pe linux capabil de multiple funcții ce ați spune?

Sincer să vă spun, cred că ar fi fost perfect și cu un pic de baterie integrată, bună acolo pentru momentele în care compania de electricitate se joacă cu nervii noștri.

Teste benchmark de performanță cu ASUS PN62-BB5004M

L-am pus la treabă și în câteva teste benchmark de performanță.

Testele de productivitate și creativitate realizate cu PcMark 8. Rezultatele, în continuare.

Acestea, într-un grafic comparativ, mai jos.

După cum se observă, performanțele unui laptop ultraportabil echipat cu aceeași generație de procesoare.

L-am pus la treabă și în Geekbench.

Rezultatele sale, într-un grafic comparativ, mai jos.

În Cinebench a obținut următoarele rezultate…

Acestea, comparate cu rezultatele altor sisteme, în continuare.

După cum se observă, performanțe la nivelul anului trecut, sub cele ale procesoarelor actuale.

Concluzii despre ASUS PN62-BB5004MD

Pro

 • Fișă tehnică bună pentru aplicații office și studiu online
 • Conectică variată
 • Construcție de calitate, pc compact cu sistem VESA de prindere
 • Permite upgrade cu până la 64GB memorie RAM și o soluție de stocare de 2.5 inchi
 • Are senzor infraroșu pentru a fi comandat de la distanță, în caz că este folosit în rol de mediacenter

Contra

 • Sincer, nu am ce-i reproșa

Într-o eră a laptopurilor de gaming și a ultraportabilelor ultracompacte, rar mai sunt încântat de un PC, dar iată că acest ASUS PN62-B mi-a readus aminte de vremurile în care sistemele mini-pc erau destul de răspândite și de căutate.

Un adevărat PC într-o cutiuță mică-mică, ce poate fi atârnată și de un monitor, capabil să râșnească fără să obosească în aplicații pentru office, navigare pe internet, comunicare și studiu. Adică un mini-pc pentru o mare parte a utilizatorilor de pe întreg mapamondul.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *