Xiaomi 11T Pro Review – Un smartphone performant și cu destule puncte forte
Xiaomi este unul dintre cei mai importanți producători de smartphone-uri la ora actuală, cu modele pentru toate buzunarele și bugetele. Un producător tot mai apreciat de către cumpărătorii din toate categoriile socio-profesionale, după cum o dovedesc și statisticile oficiale la nivel mondial.
Xiaomi 11T Pro este cel mai recent model al companiei și are destule puncte forte pentru a fi pe placul oricărui gen de utilizator, chiar și al unuia mai pretențios – este performant, bun la orice ai avea nevoie să faci, arată bine, are un ecran excelent, stocare internă generoasă și se descurcă onorabil la captarea imaginilor foto-video.
De remarcat că Xiaomi a dorit să aducă în atenția consumatorilor un terminal dotat cu unul dintre cele mai performante procesoare la ora actuală, de top, dar la un preț cu sub cel al modelelor unor mărci concurente și echipate cu același chipset.
De curând v-am relatat despre impresiile mele asupra modelului de top Xiaomi Mi 11 Ultra, într-un mini-jurnal de călătorie. Așa că așteptările mele la adresa acestui nou model erau destul de ridicate.
Dar hai să aflăm împreună ce mi-a plăcut la acest terminal dar și la ce ar mai fi de lucru pentru versiuni viitoare.

Specificațille modelului Xiaomi 11T Pro pe care l-am avut la dispoziție sunt următoarele
- Ecran – Amoled de 6.67 inchi cu o rezoluție de 1080×2400 pixeli (~395 ppi), rată de refresh de 120Hz, acoperit cu Corning Gorilla Glass Victus, luminozitate de 800nits, HDR10+
- Procesor – Qualcomm Snapdragon 888, cu 8 nuclee (1x 2.84GHz Kryo 680 + 3x 2.42GHz Kryo 680 + 4x 1.80GHz Kryo 680)
- Chipset grafic – Adreno 660
- Memorie RAM – 8GB
- Stocare – 256GB UFS 3.1
- Modul Foto principal – o cameră cu senzor de 1/1.52″ și rezoluție de 108MPix, lentile f/1.8, focală de 26mm (wide), pixel de 0.7µm, focalizare PDAF o altă cameră ultrawide cu un unghi de cuprindere de 120˚,senzor de 1/4″ și rezoluție de 8Mpix, lentile f/2.2pixel de 1.12µm și o a treia cameră telephoto cu senzor de 1/5.0″ și rezoluție de 5Mpix, focală de 50mm, pixel de 1.12µm, focalizare automată AF
- Filmare 8K@30fps, 4K@30/60fps, 1080p@30/60/120/240/960fps, HDR10+, stabilizare gyro-EIS
- Camera frontală – Senzor de 1/3.06″ cu o rezoluție de 16MPix, lentile f/2.5, pixel de 1.0µm, filmare 1080p@30fps
- Rețea – 4G/5G, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6, dual-band, Wi-Fi Direct, funcție hotspot, Bluetooth 5.2, GPS, A-GPS, GLONASS, GALILEO, BDS
- Conectică – USB C 2.0
- Baterie – 5000 mAh, Fast Charging cu adaptor de 67W
- Dimensiuni – 164.1×76.9×8.8 mm
- Greutate – 204 grame
- Sistem de operare – Android 11, Interfață MIUI 12.5
- Altele – senzor de amprentă integrat în butonu de Power, certificare IP53
Toate detaliile tehnice sunt disponibile și pe site-ul oficial.

Xiaomi 11T Pro – Design, Ecran și Sistemul audio
Niciun reproș din punct de vedere constructiv, fiind un terminal care arată foarte bine, cu un look premium, asamblat în materiale de calitate, cu finisaje pe măsură. Sigur, aspectul este subiectiv, nu toți avem aceleași gusturi și preferințe, dar mie îmi place cum arată.
Ecran plat, acoperit cu sticlă securizată, spate ușor curbat acoperit tot cu sticlă, într-o elegantă nuanță de gri. Rame din aluminiu în aceeași culoare gri-închis și un modul foto cu 3 camere ce iese în evidență pe capacul din spate.

De remarcat că la pachet vine și cu o husă de protecție din silicon, chiar necesară pentru protecția terminalului din punctul meu de vedere.


Butoanele de ajustare ale volumului și cel de Power sunt poziționate la îndemână pe muchia dreaptă. De remarcat că butonul de Power are integrat și senzorul de amprentă, unul eficient de altfel și care recunoaște imediat amprenta înregistrată.
Pe muchia inferioară, pe lângă conectorul USB-C și un difuzor, a fost poziționat și slotul pentru SIM-uri.
Cel de-al doilea difuzor a fost poziționat pe muchia superioară. Există și un senzor infraroșu pentru ca telefonul să fie utilizat în rol de telecomandă.
După cum se observă, nu există conector fizic pentru căști, ca mai la toate terminalele din categoria de top. Clar, și cei mai înverșunați fani ai căștilor cu fir vor fi nevoiți să facă trecerea, dacă nu au făcut-o deja, către unele bluetooth, pentru că mai toate terminalele de top au pierdut clasicul conector de 3.5mm.
De menționat că este certificat IP53 împotriva stropilor de lichide și al prafului.
Sistemul audio integrat este unul de tip stereo și se aude destul de bine, cu un sound amplu și destul de puternic pentru audiția unui videoclip într-un mediu liniștit, fără un zgomot ambiental deranjant. Doar nu degeaba poartă sigla Harman-Kardon, o marcă de prestigiu în industria audio.

Ecranul este cu siguranță un alt atuu principal al acestui smartphone Xiaomi 11T Pro. Are o diagonală generoasă de 6.67 inchi iar panelul Amoled este capabil să afișeze imagini vibrante, cu un contrast excelent și unghiuri largi de vizualizare. De asemenea, este destul de luminos pentru a fi vizibil chiar și în mediu exterior, într-o zi puternic însorită. De remarcat că are și o rată de refresh de 120Hz, utilă atât în jocuri cât și pentru tranziții fluide ale interfaței și în toate aplicațiile.
Nu cred că mai trebuie să subliniez că funcțiile tactile asociate se comportă impecabil, așa cum trebuie să fie de altfel la un terminal din categoria sa.

Experiența de utilizare cu Xiaomi 11T Pro, Performanțe și teste benchmark
Din punct de vedere al fișei sale tehnice, Xiaomi 11T Pro este unul dintre cele mai performante terminale la ora actuală, experiența de utilizare fiind una pe măsură, impecabilă din punctul meu de vedere. Este unul dintre acele terminale cu ajutorul căruia pot fi descărcate și utilizate orice gen de aplicații mobile, fie că sunt pentru informare, navigare online, booking, shopping, divertisment multimedia, gaming portabil, orientare sau cine știe ce am mai omis eu să enumăr.
Are tot ceea ce este necesar pentru a mulțumi chiar și pe cei mai hardcore utilizatori de telefon mobil. Mai mult, fiind echipat cu un procesor de top, Snapdragon 888, este capabil să filmeze la rezoluții înalte, cum ar fi 8K/30 fps sau, mai pe placul meu, 4K/60fps, ceea ce nu prea poți face cu un terminal de nivel mediu.
A fost o adevărată plăcere să mă folosesc de acest smartphone vreme de câteva săptămâni, nu am ce-i reproșa din punct de vedere comportamental, s-a descurcat exemplar în toate aplicațiile folosite.
Totuși, la capitolul accesorii aș fi dorit un slot microSD pentru extinderea capacității de stocare (mai mult din comoditate, pentru ca la schimbarea telefonului să pot muta imediat împreună cu cardul și colecția de muzică preferată sau alte documente și fișiere importante). Dar, cei 256GB de stocare internă sunt de ajuns pentru o mulțime de poze și de filmulețe din vacanțe sau o colecție impresionantă de muzică.
Performanțele de care dă dovadă sunt exemplificate și de testele benchmark. În Geekbench a obținut următoarele rezultate.

Acestea, comparate cu rezultatele altor terminale testate recent, mai jos.

După cum se observă, rezultatele sunt similare altor terminale echipate cu acelasi procesor și peste cele ale smartphone-urilor de nivel mediu.
Testele de productivitate PcMark au avut următoarele rezultate.

Acestea, comparate cu rezultatele altor terminale, mai jos. De menționat că l-am testat atât în modul Balanced cât și în cel Performance.

La fel, se descurcă de minune în orice gen de aplicație.
Și la jocuri stă la fel de bine.


După cum o dovedesc rezultatele testelor și graficul comparativ din 3DMark.
Mai remarc că la nivel de comunicare și transfer al datelor are integrate cele mai noi tehnologii, Wi-Fi AC, 5G, Bluetooth 5.2, GPS, pentru a se dovedi de folos în cele mai diverse situații.
Interfața de utilizare este una plăcută, deși unele meniuri sunt asemănătoare altui brand cunoscut.
Are sistem de operare Android 11 și interfață MIUI 12.5, plăcută, intuitivă, frumos desenată, după cum am menționat și anterior. Normal, oferă acces la toată suita de aplicații Google și tot ceea ce este necesar din magazinul Google Play. Preinstalate sunt funcții gen Recorder, Scanner, Compass, Calculator, ShareMe, Mi Browser, Notes și Mi Remote. Vin preinstalate și WPS Office care, în varianta free permite editarea doar a pdf-urilor, Amazon Shopping și AliExpress.
De asemenea, interfața permite vizualizarea a două ecran simultan și poate fi administrată conform propriilor dorințe – cu tot felul de teme, afișări always-on, iconițe, mărimea textului, wallpaper-uri etc.
Autonomia de utilizare este influențată cu siguranță de capacitatea de 5000 de mA a acumulatorului, un alt punct forte din punctul meu de vedere. Pentru că este capabil să ofere o zi de autonomie la o utilizare intensă, ba chiar spre două zile la un regim moderat de utilizare. La cum mă știu eu, nu m-ar mira ca în anumite perioade să îl încarc abia în a 3-a zi de utilizare. Nu de alta, dar am un smartphone tot cu același procesor și tot cu acumulator de 5000mAh și sunt perioade mai puțin solicitante când nu trebuie să am o priză prin apropiere.
Nu uit nici de încărcarea rapidă, ce permite alimentarea completă a bateriei în numai 30 de minute, chiar și cu acel încărcător de 67W ce este disponibil în cutia lui Xiaomi 11T. Modelul Xiaomi 11T Pro vine la pachet cu un încărcător de 120W, ce promite o încărcare de 100% în numai 17 min.

Cum face poze și cum filmează Xiaomi 11T Pro
După cum spuneam, la acest capitol aveam pretenții, pentru că este un terminal din categoria de top, cu cele mai performante tehnologii integrate. Și nu mă pot plânge că m-a dezamăgit deși sunt câteva aspecte la care sunt reticent – anume că modulul camerei principale nu are stabilizare optică dar și că modulul camerei telephoto are un senzor de doar 5Mpix. Ca să nu mai spun că și la cea cu unghi larg de cuprindere aș fi dorit un senzor mai mare. De asemenea, câteva reglaje software la partea de algoritmi de prelucrare ar mai fi binevenite, ceea ce se va întâmpla, cu siguranță în perioada imediat următoare.
Părerea mea că producătorul a renunțat la dotări foto-video de top pentru a pune la dispoziția cumpărătorilor un terminal cu cel mai performant procesor dar la un preț mai atrăgător. Dacă integra sistemul foto de pe Xiaomi Mi 11 Ultra, prețul rămânea la fel, peste posibilitățile materiale ale majorității.
Dar, chiar în ciuda celor relatate anterior, pot spune că sunt mulțumit de cum reușește să capteze imagini foto video dar și de experiența integrală cu modulul foto principal. Pentru că sistemul de focalizare este rapid și precis, chiar și de la distanțe mici față de subiectul dorit, pentru că nu s-a blocat dar și pentru calitatea rezultatelor în condiții bune de iluminare și nu numai.
Și este de remarcat trio-ul de camere, normală, ultra-wide și telephoto, pentru a se face utile în cele mai diverse situații de fotografiere și filmare într-o vacanță și nu numai, chiar și într-o rutină zilnică.
De asemenea, interfața aplicației foto-video este doldora de tot felul de funcții și moduri, pentru a putea fi utilizată cât mai eficient, în situații cât mai diverse.
Există moduri principale de genul Pro, Photo, Video, Portrait dar și
- Night,
- 108, cu expunere de 3, 5 sau 10 secunde
- Short Video,
- Panorama,
- Documents,
- VLOG (Activities, Dreams, Rhythm, Stop Motion, Holidays, Travel, Memory, Story, Frame, fiecare cu o scurtă prezentare sau îndrumar de cum ar trebui să arate),
- Slow-motion (max 1080p/960fps),
- Time Lapse (maximum 4K/30fps și care permite setarea manuală a balansului de alb, a focalei, a timpului de expunere, a sensibilității ISO și a compensării la expunere, plus alegerea camerei utilizate – ultrawide, wide sau telephoto),
- Movie Effects (gen Magic Zoom, Slow Shutter, Time Freeze, Night Time Lapse, Parallel World, fiecare mod cu o scurtă prezentare intuitivă de utilizare)
- Long Exposure (pentru diverse situații – Moving Crowd, Neon Trails, Oil Painting, Light Painting, Starry Sky, Star Trails, la utilizarea cu un trepied) ,
- Dual Video (pentru imagini captate în același timp atât cu camera foto principală cât și cu cea frontală),
- Clone (pentru multiple instanțe ale aceluiași subiect într-un singur cadru).
Clar, multe dintre aceste moduri nu vor fi niciodată utilizate de majoritatea dar cei care vor să se folosească cât mai mult de capacitățile native ale acestui telefon au de unde alege.
Dar mi-a demonstrat în perioada de utilizare că este un smartphone de folos chiar și într-o vacanță, la pozat de peisaje, spații urbane, interioare, mâncare și orice altceva am chef să urc pe rețelele sociale.
Dar hai să exemplificăm prin exemple. Câteva imagini captate într-o zi de plimbare pe dealurile buzoiene, atât pe soarele cald de toamnă cât și spre amurg, când lumina scade în intensitate.
După cum se observă, imagini frumoase captate de toate cele trei camere din portofoliu, cu o paletă coloristică vibrantă și un nivel ridicat al detaliilor, când este lumină din abundență în scenă. Când lumina scade în intensitate, nivelul detaliilor are ușor de suferit dar imaginile sunt în continuare ok deși aș recomanda să captați același cadru de 2-3 ori, pentru că algoritmii de prelucrare mai dau rateuri în astfel de situții și pot apărea pete aiurea în scena înregistrată.
Mi-a plăcut de asemenea cum captează culorile…
… naturale, echilibrate, așa cum sunt ele în realitate. Poate un pic prea saturate la anumite scene, în funcție de iluminarea ambientală. Normal, am sesizat diferențe de captare al balansului de alb între cele trei camere.
La interior l-am testat într-o adevărată tavernă grecească din inima Subcarpaților noștri… în Câmpina. Unde lumina la interior nu era una prea generoasă, ba din contră…
Ce să mai, rezultatele vorbesc de la sine, parcă-ți vine să muști din ecran… Să nu o faceți!
Important este că este un smartphone care se poate descurca foarte bine și la interior, face poze chiar ok. Încă o dată, cu o mână fermă, pentru că nu există stabilizator optic.
Filmarea… Filmarea suferă oarecum din cauza lipsei stabilizatorului optic, așa că este nevoie de mâini cât mai ferme pentru ca tremuratul inerent al acestora să nu se reflecte în calitatea imaginilor video captate.
Cam așa a filmat la Focul Viu din Buzău… înaintea apusului.
Dar și la interior, un acvariu cu câțiva peștișori haioși.
Sfat. Înainte de orice filmare verificați setările. Pentru că aș fi dorit să filmez acești peștișori în rezoluție 4K.
Noroc că stabilizarea electronică are o oarecare eficiență. Dar… dar acest mod Steady Camera este activ numai pentru filmare la rezoluție de 1080p cu 30fps. Sincer, aș fi dorit să fie activă și pentru o calitate video la rezoluții mai înalte, cu mai multe fps-uri.
L-am pus la treabă și la filmarea din mașină, cu stabilizarea activă…
… dar și la filmare 4k/60fps ziua…
… și filmare 4K/60fps noaptea, fără stabilizare.
Sincer să fiu, sunt destul de mulțumit de calitatea imaginilor video. Au o paletă coloristică naturală și sunt clare, cu un nivel ok al detaliilor la rezoluție 4K/8K. Am fost mulțumit de calitatea filmării și în condiții de noapte cu precizarea că nivelul detaliilor scade binișor dar fără a afecta asupra lizibilității scenei.
Modul preferat este cel Duo Camera, care filmează cu camerele foto față/spate în același timp. Mi se pare o unealtă excelentă pentru vlog-uri sau videoclipuri demonstrative.
Iată ce a ieșit. Pe timp de zi…
… și pe timp de noapte. Normal, un 4K/60fps ar fi fost de preferat și aici dar… asta e.
Încă o dată, la capitolul foto-video sunt mulțumit de comportamentul lui Xiaomi 11T Pro dar nu contest că se putea un pic mai bine dacă avea și stabilizator optic, în special la partea de filmare. Normal, un gimbal poate rezolva oarecum această situație neplăcută. De asemenea, mai trebuiesc ceva ajustaje software la partea algoritmilor de prelucrare.

Concluzii despre Xiaomi 11T Pro
Pro
- Performanțe de top, este un smartphone bun la orice, pentru oricine
- Ecran care se vede foarte bine, luminos și culori vibrante
- Construcție de calitate, aspect premium
- Rezultate foto de calitate în lumină bună, multe moduri de fotografiere și filmare
- Autonomia de utilizare, de aproximativ 2 zile într-un regim moderat, plus încărcarea rapidă, extrem de rapidă
- Sistem audio stereo care se aude bine
Contra
- Camera principală nu are stabilizare optică și ar mai trebui câteva reglaje software la algoritmii de prelucrare
- Nu permite extinderea capacității de stocare cu un card microSD (dar are o capacitate de stocare internă chiar generoasă, de 256GB)
Xiaomi 11T Pro are câteva atuuri principale – arată bine și are o construcție de cea mai bună calitate, are integrată o soluție tehnică de top, performantă, bună pentru orice gen de aplicație de Android, ecranul care se vede foarte bine, plus o autonomie mai mult decât decentă cu sistem super-rapid de încărcare și reușește să capteze imagini foto-video de o calitate rezonabilă în aproape orice fel de condiții de iluminare.
Poate că nu este terminalul anului, dar are destule puncte forte pentru a se poziționa în topul preferințelor. Și are un preț sub cel al terminalelor ce integrează același gen de procesor Snapdragon 888, în jurul a 3200 de Lei. Nu m-ar mira ca de aceste sărbători să fie disponibil la oferte mult mai avantajoase.