Videoproiector Benq GS2 Review – Cinematograf la purtător, oriunde ai avea chef să vezi un film

Experiența vizionării unui film cu ajutorului unui videoproiector, pe tot peretele dintr-o încăpere, este chiar deosebită, parcă ai avea un mini cinematograf în propria casă. Cel puțin mie îmi place să văd filme așa, cu imaginea proiectată pe tot peretele sufrageriei și cu sunetul redat printr-un sistemul audio puternic, cât se poate de tare pentru a nu deranja vecinii mai sensibiloși.

Iar un proiector portabil este o idee cu atât mai bună, pentru că poate fi luat și folosit oriunde ar fi nevoie de video-serviciile sale. Cum este și acest Benq GS2, un videoproiector portabil, un ultraportabil al videoproiectoarelor să zicem, pe care l-am avut la dispoziție o perioadă destul de consistentă.

Fiind în toiul iernii nu am prea avut cum să-l pun la treabă în condiții de portabilitate, așa că l-am ținut la relativa căldură din caloriferele bucureștene și ne-am delectat aproape seară de seară cu cele mai recente producții (de sezon) prin intermediul său.

Specificațiile modelului Benq GS2 pe care l-am avut la dispoziție sunt următoarele:

 • Sistem de proiecție – DLP
 • Durata de viață a sursei de lumină – 20.000/30.000 de pre (Normal/Eco)
 • Sursă de lumină – LED
 • Luminozitate – 500 ANSI Lumeni
 • Raport de contrast – 100.000:1
 • Rezoluție – 720p (1280×720)
 • Rezoluții acceptate – de la VGA (640×480 pixeli) până la Full HD HD (1920×1080 pixeli)
 • Format nativ al imaginii – 16:10,16:9,4:3,Auto
 • Raport de proiectare – 1.3
 • Zoom – Fix
 • Proiectare imagine – Bright, Cinema, Sport, Vivid TV
 • Audio – 2x2W
 • Conectică – 1x HDMI, 1x USB-C, 1x Audio 3.5mm
 • Rețea – Wi-Fi AC, Bluetooth
 • Dimensiuni – 139mm x 144mm x 139mm
 • Greutate – 1.6Kg
 • Altele – Telecomandă, certificare IPX2 la stropire, talpă de susținere cu balama reglabilă

În primul rând că Benq GS2 este un videoproiector care arată drăguț, cu un design ușor retro, ca în anii rock’n’roll ai secolului trecut. Carcasă rotunjită, în culoarea bej, ce pare a fi destul de rezistentă. Producătorul susține că este un echipament bun de folosit și în aer liber, chiar și la o ieșire cu cortul pe coclauri, fiind rezistent la stropirile accidentale, chiar și la o ploaie măruntă. De asemenea, se pare că ar rezista cu succes la șocul unei căderi de la o înălțime de jumătate de metru. Nu știu dacă este chiar așa, fiind un proiector aș încerca să-l protejez de accidente cât se poate de bine.

Există chiar și o gentuță șic pentru transport în care are loc dânsul dar și alimentarea sau diversele cabluri de conectare.

Ascunse de un manșon de silicon sunt porturile conectoare – HDMI, USB-C, USB-A și cel Audio de 3.5mm.

Meniul de utilizare nu este vreunul stufos sau complicat. Există câteva setări pentru saturația culorilor (Bright, Cinema, Sport, Vivid TV ), al luminozității, clarității și contrastului, pentru rețeau wifi la care se conectează, pentru conexiunile bluetooth și echipamentele împerecheate, precum și funcțiile de cast wireless pentru iOS, macOS, Android și PC.

Meniul poate fi controlat atât prin intermediul telecomenzii cât și prin al butoanelor disponibile în partea superioară a carcasei, ca la orice alt videoproiector.

Performanțele sale native suferă în raport cu portabilitatea sa, asta e cert. Are o luminozitate de doar 500 de ANSI Lumeni, rezoluție de 720p și un sistem stereo bun doar într-un mediu fără zgomot. Clar, dacă s-ar fi integrat o lampă mai luminoasă, de 2000-3000 de ANSI Lumeni, ar fi fost necesară o baterie pe măsură pentru ca autonomia de funcționare în aer liber, fără alimentare de la o sursă de energie electrică, să fie rezonabilă. Și, implicit, ar fi cântărit câteva kilograme în plus.

Dar, chiar și așa, este capabil să redea imagini decente… pe întuneric, nicidecum la lumina zilei, nici măcar a becului. Parcă se putea un o idee mai luminoase dar, fără doar și poate, poți urmări un film sau alte materiale video când ești plecat cu familia sau prietenii cu cortul pe munte. Ceea ce este chiar cool.

Mișto este și faptul că permite conectarea playerelor video atât wireless cât și prin intermediul unor porturi HDMI sau USB-C. Am vizionat clipuri de pe youtube redate prin funcția Cast de pe un smartphone dar și filme pe Netflix, Primevideo sau Hbogo redate prin aceeași funcție Cast a browser-ului de internet Chrome. Mai mult de atât nu-ți poți dori de la un proiector portabil, de la orice fel de proiector de altfel (în materie de conectivitate).

De remarcat și faptul că este extrem de simplu de utilizat, de proiectat imaginea pe orice suport viabil (perete, cearșaf, ecran special etc), pentru că odată pornit își ajustează singur singurel claritatea și geometria imaginii, fără vreo intervenție suplimentară din partea utilizatorului. Normal, cei nemulțumiți de judecata senzorilor integrați pot face acestea ajustări manual.

Dar, în modul automat, imaginea va ocupa aproape toate lățimea suprafaței disponibile pentru proiecție. Cu cât se află mai departe de suportul de vizionare, cu atât imaginea va fi mai mare.

În cazul meu s-a întins fără probleme pe o lățime de aproximativ 4 metri ai peretului din sufragerie. Vă dați seama că, ținând cont de condițiile actuale meteorologice (suntem în decembrie), nu am prea îndrăznit să ieșim cu cortul ca să-l punem la treabă în mediul pentru care a fost conceput. Poate la vară…

Experiența de vizualizare fiind una chiar decentă, cu imagini clare, culori frumoase, aproape ca de cinema. Practic, ai la dispoziție un mini cinematograf la purtător. Sigur, era de preferat și un suport HDR, pentru ca zonele întunecoase ale imaginilor să fie o idee mai luminoase. Dar, după cum am mai remarcat, experiența de vizionare a unui film prin intermediul acestui proiector este una chiar plăcută.

Sincer, aș fi preferat un sistem audio mai puternic integrat dar l-am suplimentat cu unul exterior, pentru ca experiența cvasi-cinematografică să fie cât mai completă. Mai mult, l-am conectat prin bluetooth la sistemul audio extern.

Încă o dată, că poate nu m-am făcut înțeles – laptopul/ smartphone-ul se conectează la proiector prin cast-ul de wifi iar proiectorul la boxe prin bluetooth. Cool, nu? De remarcat totuși un scurt delay între imagine și sunet, deloc deranjant din punctul meu de vedere.

Și, cum este un videoproiector portabil, are și baterie. Aceasta este capabilă să asigure vizionarea a cel puțin trei filme de 90 de minute (comedii romantice de sezon…) dacă nu chiar patru. Atenție, cu sunetul redat prin bluetooth pe un sistem audio extern, pentru ca experiența cinematografică să fie cât mai completă.

Ce să mai, dacă ai chef să vezi un film ca la cinema în mijlocul pădurii, al munților sau seara pe vreo plajă, o poți face cu ajutorul acestui videoproiector portabil BenQ GS2. S-ar putea să fie o seară memorabilă…

========================================

Din câte am văzut online, Benq GS2 are un preț în jurul a 2900 de Lei.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *