ASUS Zenbook 14X OLED UX5401EA Review – Ultraportabil adevărat, performant, cu tot ceea ce este nevoie pentru o experiență optimă

Gama Zenbook de ultraportabile de la ASUS nu mai are nevoie de nicio prezentare suplimentară. Sunt echipamente gândite pentru o experiență optimă din punct de vedere al portabilității și performanțelor, cu un look premium și o construcție de cea mai bună calitate. O gamă ce tocmai a aniversat 10 ani de existență și care, din punctul meu de vedere, va rămâne o bornă importantă a acestei nișe de piață IT&C încă mult timp.

Iar acest ASUS Zenbook 14X OLED UX5401EA este cel mai recent model al acestei binecunoscute serii de ultraportabile și care nu se dezice cu nimic de la spiritul înaintașilor săi – construcție premium, fișă tehnică performantă, dimensiuni compacte, plus un ecran OLED, cel mai recent pariu al companiei taiwaneze, care a ales să integreze astfel de panel-uri în toate seriile sale de laptopuri.

Specificațiile modelului ASUS Zenbook 14X OLED UX5401EA pe care l-am avut la dispoziție sunt următoarele:

  • Ecran – OLED de 14.0 inchi, rezoluție 2.8K (2880×1800 pixeli), format 16:10, timp de răspuns 0.2ms, rată de refresh de 90Hz, luminozitate 550nits, acoperire 100% din gama de culori DCI-P3, constrast 1.000.000:1, certificat VESA Display HDR True Black 500, Validat PANTONE Validated, finisaj lucios, tactil
  • Procesor – Intel Core i7-1165G7 tactat la 2.8 GHz, cu 4 nuclee și 8 fire de execuție, turbo până la 4.7 GHz
  • Chipset Grafic – Intel Iris Xe Graphics
  • Memorie RAM – 16GB
  • Stocare – SSD M.2 de la Samsung cu o capacitate de 1TB
  • Rețea – Wi-Fi 6(802.11ax) + Bluetooth 5.0 (Dual band) 2*2
  • Conectică – 2x USB 3.2 Gen 2 Tip-A, 2x Thunderbolt 4 display / power delivery, 1x HDMI 2.0b, 1x 3.5mm Combo Audio Jack, 1x Micro SD card reader
  • Baterie – 63WHrs
  • Dimensiuni – 31.12 x 22.11 x 1.59 ~ 1.59 cm
  • Greutate – 1.4Kg
  • Altele – tastatură cu iluminare, webcam HD, certificare US MIL-STD 810H, senzor de amprente

Din punct de vedere al aspectului exterior, niciun reproș. Un look modern, în linii simple, fără briz-briz-uri, elegant chiar, cu o carcasă metalică vopsită într-o nuanță închisă, finisaje de cea mai bună calitate, este așa cum ne-am obișnuit, recunoști un Zenbook dintr-o sută. Este un echipament ultraportabil ce poate fi pe placul oricărui gen de utilizator, chiar și pe al unui manager dintr-o companie multinațională.

De menționat totuși că suprafața capacului nu a fost tratată cu un strat protector împotriva aderenței amprentelor, astfel că va trebui îngrijită destul de frecvent.

Spațiul util a fost eficientizat la maximum, cu rame subțiri în jurul ecranului OLED de 14 inchi, fără a lipsi totuși camera web pe muchia sa superioară, iar tastatura ocupă aproape toată lățimea corpului. Totul pentru ca un ecran de 14 inchi să fie integrat în corpul unui laptop cu ecran de 13.3 inchi, mai mult spațiu vizual, aceleași dimensiuni.

De asemenea, balamaua ecranului permite ridicarea corpului cam cu 1 centimetru, atât pentru a crea un spațiu de răcire eficient sub laptop cât și pentru o poziție mai confortabilă la utilizarea tastaturii.

Normal, fiind un echipament dedicat celor nevoiți să fie în contact permanent cu tot ceea ce li se se întâmplă din punct de vedere profesional sau social, de oriunde s-ar afla, cu partenerii de afaceri sau colegii, cu prietenii sau, de ce nu, cu profesorii sau îndrumătorii de curs, are dimensiuni compacte care îl fac destul de facil de manevrat și de transportat.

Și mai remarc că mi-a lăsat impresia unui echipament bine închegat, robust și construit pentru o utilizate intensă. Pe site-ul producătorului se stipulează standardul US MIL-STD 810H, care îi certifică funcționarea la temperaturi și altitudini extreme sau în medii cu o umiditate ridicată, precum și rezistanța la șocul unei căderi accidentale de la o înălțime de 10cm… În orice caz, cu laptopul, cu orice laptop, trebuie să te porți întotdeauna cu grijă… recomandarea mea sinceră. Am văzut destule distruse din neglijență…

Stă destul de bine și la capitolul conectică – două porturi USB-A, alte două USB-C cu suport Thunderbolt 4 dar și alimentare, plus port HDMI, audio și slot pentru carduri microSD. De ajuns zic eu pentru conectarea oricărui gen de accesoriu extern utilizat pe scară largă la ora actuală. Normal, pentru și mai multe conexiuni, există tot felul de soluții externe cu tot ceea ce este necesar.

În continuare, critic rezoluția camerei web, rămasă la același 720p al anilor 2008. În 2021 este nevoie de imagini mai clare și mai bune, chiar și în videoconferințe.

Dacă ecranul de 14 inchi nu este de ajuns pentru un spațiu vizual optim de lucru, permite conectarea la încă două monitoare externe, prin HDMI și DisplayPort. Pentr un spațiu de lucru ca într-un birou din zgârie norii de pe Wall Street!

Se pătrunde relativ ușor la interior, după ce se deșurubează vreo 10 șurubele. Dar upgrade-ul poate fi realizat doar pentru soluția de stocare M.2.

Tastatură de tip chiclet, confortabilă în utilizare, cu taste destul de mari și de excelent spațiate. De asemenea, are iluminare de fundal în trei trepte pentru a putea fi utilizată fără reținere și pe întuneric. Butonul de Power integrează și senzorul de amprentă, pentru autentificare rapidă și securizată.

Touchpad cu o suprafață generoasă și care răspunde excelent la comenzile tactile, astfel că nu este neapărat nevoie de un mouse în aplicațiile uzuale. Are și bloc numeric integrat în suprafața tactilă.

Ecranul are un panel OLED de la Samsung cu o diagonală de 14 inchi cu rezoluție 2.8K, ce să mai, unul dintre atuurile principale ale acestui ultraportabil, este o adevărată plăcere să-l utilizezi, să-l privești. Este capabil să afișeze caractere text și imagini clare, cu un contrast excelent, cu un negru adânc, culori vibrante și unghiuri largi de vizualizare, o adevărată plăcere să privești imagini foto-video la acesta.

De asemenea, este certificat Pantone și DCI-P3 pentru acuratețea culorilor afișate, astfel că poate fi de ajutor și celor care au nevoie de precizie la prelucrări grafice și video. În plus are și o rată de refresh de 90Hz, pentru imagini dinamice cât mai fluide și timpi de răspuns cât mai scurți.

Și este tactil, un beneficiu pentru cei care preferă acest mod de interacțiune cu sistemul de operare și anumite aplicații. Dacă tot e un ecran tactil, parcă ar fi fost perfect să se poată transforma și într-o tabletă dar, în cazul de față, balamaua permite rotirea acestuia la numai 180 de grade. Fiind acoperit cu o suprafață lucioasă, va reflecta cu siguranță sursele luminoase.

Cert este că ecranul lui ASUS Zenbook 14X OLED UX5401EA se vede foarte bine la vizionarea materialelor video, filmelor sau fotografiilor. De remarcat că are integrate tehnologii ce reduc emisia de lumină albastră pentru un impact nociv cât mai redus asupra ochilor privitorului.

Trebuie să menționez totuși că tehnologia OLED nu a ajuns încă la maturitate și, pe lângă avantajele sale certe, mai are momentan și dezavantaje – cum ar fi efectul de burn-in, anume decolorarea anumitor zone ale ecranului, ce se poate întâmpla după o perioadă mai îndelungată de utilizare. Să sperăm că noua generație de panel-uri Samsung, prezente și la acest model, să nu mai întâmpine aceleași probleme, cel puțin așa promit integratorii și producătorii. Rămâne de văzut.

Sistemul audio integrat se aude destul de bine, nu neapărat foarte puternic dar este capabil să redea un sound clar, echilibrat, destul de plăcut. Se putea mai bine dar poate fi de ajuns pentru o videoconferință sau la vizionarea unor materiale video. Pentru mai mult, pentru audiofili… recomand o pereche de căști bune, ca la orice alt laptop de altfel.

Din punct de vedere al performanțelor face tot ceea ce poate face un ultraportabil din categoria sa, echipat cu o fișă tehnică asemănătoare. Am avut la dispoziție configurația de top, cu un procesor Intel Core i7 de generația a 11-a, 16GB memorie RAM și o placă grafică Intel Iris Xe, o fișă tehnică ce se poate dovedi utilă unui areal larg de aplicații de business, comunicare, informare, dezvoltare, financiar-contabile, studiu etc, ba chiar și pentru divertisment multimedia sau gaming în anumite titluri, nu neapărat la cea mai complexă grafică.

L-am utilizat și la prelucrare video, așa, la nivel meu de amator, se descurcă chiar ok la prelucrare foto sau în aplicații de prelucrare grafică, nu am ce-i reproșa nimic din punct de vedere comportamental.

Stă destul de ok și la capitolul autonomie. Cu ecranul la o luminozitate de 30% din valoarea maximă, cu tastatura iluminată, utilizat la navigare pe internet, editare office, chiar intensivă în wordpress (am scris mare parte din acest articol), minimale ajustări foto, scurte sesiuni de youtube, bateria cu o capacitate de 63Wh a fost capabilă să ofere energia necesară pentru aproximativ 6 ore de activitate. Se putea mai bine zic eu dar este bine de știut că ecranul OLED, pe cât de bine se vede, pe atât mai multă energie consumă. La vizionarea filmelor prin intermediul serviciilor de streaming online gen Netflix autonomia poate crește până spre 8 ore.

Soluția de stocate integrată este marca Samsung și chiar performantă, după cum o atestă și testele. Ceea ce înseamnă că sistemul de operare și aplicațiile răspund rapid la toate comenzile. Ca să nu mai spun de transferul datelor cu volume mari… Din acest punct de vedere, al stocării, este un adevărat ultraportabil al anului 2021.

Teste de performanță benchmark cu ASUS Zenbook 14X OLED UX5401EA

Testele de productivitate și creativitate realizate cu PcMark 8, în continuare.

Acestea, într-un grafic comparativ, mai jos.

După cum se observă, nu este cu nimic mai prejos față de confrații săi echipați cam cu același gen de fișă tehnică.

L-am pus la treabă și în Geekbench.

Rezultatele sale, într-un grafic comparativ, mai jos.

În Cinebench a obținut următoarele rezultate…

Acestea, comparate cu rezultatele altor sisteme, în continuare.

După cum se observă, rezultatele cu care suntem obișnuiți pentru acest procesor, atât în Geekbench cât și în Cinebench. Top of the top pe un ultraportabil echipat cu procesor Intel.

Concluzii despre ASUS Zenbook 14X OLED UX5401EA

Pro

  • Construcție de calitate, echipament robust, dimensiuni compacte
  • Fișă tehnică de top pentru categoria sa
  • Ecran OLED, care se vede foarte bine
  • Tastatură de calitate, cu iluminare de fundal
  • Autonomie decentă

Contra

  • Camera web nu are o rezoluție full HD

Cert, ASUS Zenbook 14X OLED UX5401EA nu vine cu foarte multe surprize, face ceea ce promite fișa și caracteristicile sale tehnice de top, așa cum ne-a obișnuit de altfel această serie Zenbook. Are aproape tot ceea ce este necesar pentru o experiență de utilizare optimă, pentru ca utilizatorul său să fie mulțumit.

În cazul de față, cireașa de pe tort este cu siguranță ecranul OLED, capabil să afișeze imagini frumoase, cu o paletă coloristică vibrantă și pe care este o adevărată plăcere să privești în orice aplicație sau program, în interes profesional sau pentru divertismentul personal.

Încă nu am aflat la ce prețuri de comercializare vor sosi în România modelele Zenbook 14X Oled, în diversele lor configurații, sper să revin cu aceste informații cât mai curând posibil. Clar, nu vor fi pe buzunarul oricui.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *