Concepte Dell pentru un viitor mai eficient și mai flexibil la birou

Întotdeauna am apreciat așa cum se cuvine ideile și conceptele tehnologice îndrăznețe, deși multe dintre ele încă nu s-au concretizat. Cum ar fi pc-ul modular, smartphone-ul modular, smartphone-ul cu rol de PC, Windows funcțional cu adevărat pe platforme ARM și câte altele despre care nu-mi mai aduc aminte acum.

Părea că lumea tehnlogiei a cam stagnat în aceleași idei și forme de ceva ani. Laptopul a rămas la fel cum îl știam acum mai bine de 15 ani, cu mici schimbări ale formei, de PC nici atât nu putem spune că ar fi suferit vreo schimbare, smarphone-urile au toate aceeași formă și funcții, folosim în continuare aceleași sisteme de operare dominante, atât pe computere cât și pe telefoane. Mai nimic impresionant din punct de vedere tehnologic nu s-a întâmplat în recenta perioadă. Nimic revoluționar, nimic care să schimbe firea lucrurilor, așa cum o reflectă de altfel realitatea tehnologică actuală.

Pare că producătorii și integratorii nu mai fac experimente, merg pe rețetele sigure pentru un flux constant de cerere-ofertă, să vină cash-ul, departamentele de proiectare și dezvoltare pare că au rămas în pană de idei inovative. Niciun concept nu mi-a mai atras de ceva timp atenția, tehnologia evoluează cu pași mici și siguri, dar parcă fără strălucire.

Iată că Dell are curajul să spargă tiparele actuale cu câteva concepte chiar interesante, pentru un viitor mai eficient și mai flexibil. Desigur, nu ne putem aștepta ca acestea să prindă contur prea curând dar măcar ne mai agită și nouă, iubitorilor de tehnologie, neuronii plictisiți și imaginația.

Concept Luna, laptopul modular, cu componente ce pot fi schimbate extrem de ușor

Minimum de componente, ce pot fi reutilizate și cu dimensiuni pe cât se poate de compacte, cu acces direct la acestea, design termic eficient și fără ventilatoare, carcasă metalică, tastatură ce poate fi schimbată cât mai facil posibil, lipsa adezivilor chimici la asamblare, cât mai puțin șuruburi folosite și minimum de conexiuni prin fire sau panglici, ecran ce poate fi detașat fără să fii inginer de service. Simplitate în design, posibilități multiple.

Un design conceput și pentru o amprentă de carbon cât mai redusă. Când se deteriorează o componentă, o schimbi doar pe aceea, când dorești un ecran mai bun, îl schimbi, de ce nu, dacă vrei upgrade la noua generație de procesoare, schimbi doar placa de bază și procesorul, nu mai trebuie să depozitezi în debara un întreg laptop pentru a-l înlocui cu un altul. Da, știu, e bună și ideea unei amprente de carbon cât mai reduse, dar poate că și buzunarul nostru, al consumatorului, va zâmbi satisfăcut când vom cheltui mai puțini bani pentru un upgrade de laptop.

Toate ideile acestui concept aici – https://www.delltechnologies.com/en-us/blog/pushing-the-boundaries-of-sustainable-pc-design-concept-luna/.

Concept Pari, camera web wireless, pe care o poziționezi unde trebuie pentru un contact vizual direct cu interlocutorii

Concept Pari este o cameră web wireless cu un design extrem de simplu dar concepută pentru experiențe vizuale cât mai naturale, de parcă ai privi în ochi interlocutorii. Clar, fie că ne place sau nu, videoconferințele și comunicarea video sunt aici și nu vor pleca niciodată. Poate doar când vor apărea videoconferițele tridemensionale…

Interesant că această cameră web Pari poate fi amplasată oriunde, pe ecrane compatibile, într-o mini-stație de încărcare, pe un suport sau chiar ținută în mână. Totul pentru un contact vizual cât mai direct cu persoanele cu care comunicăm prin metode video. Mică și ușoară ( cântărește aproximativ 30 de grame), are un microfon și rezoluție 1080p, plus conexiune Wi-Fi. Are funcții utile încorporate, cum ar fi un indicator de alimentare, un indicator luminos vertical pentru alinierea perfectă dar și o stație de andocare USB-C integrată pentru încărcarea fără fir. Dock-ul poate încărca camera chiar și când a fost poziționată invers, dacă se dorește păstrarea intimității (doar am văzut destule scotch-uri și tot felul de abțibilduri pe camerele laptopurilor).

Concept Stanza – soluție multi-screen pentru notițe scrise sau vocale, precum și pentru partajarea acestora

Concept Stanza, o soluție multi-screen, este un nou tip de dispozitiv cu ecran de 11 inchi, subțire, ușor, fără porturi, conceput exclusiv pentru un proces super simplu de completare și scriere a notelor.

Un concept atât de simplu la prima vedere. Se folosește la fel de simplu cum ai lua notițe cu un pix și o hârtie, care convertește instantaneu scrisul de mână în text. Suplimentar, conținutul poate fi partajat pe toate dispozitivele utilizate, chiar și prin e-mail. Mai mult pen-ul are și rol de microfon, pentru că funcțiile speech-to-text sunt mai performante și mai eficace ca niciodată.

Concept Flow – Pentru spațiul de lucru al viitorului

Utilizatorul modern lucrează în regim hibrid, pe mai multe dispozitive. Echipele de lucru moderne sunt mai mobile ca oricând, lucrează și comunică de pe mai multe echipamente, portabile sau nu, fapt ce induce noi și interesante provocări pentru departamentele responsabile cu infrastructurile tehnologice ale companiilor.

Totul fără setări complicate și timp de așteptare inutili, prin intermediul unui echipamente portabile sau de sine stătătoare interconectate în permanență, cu încărcare wireless, aplicații software inteligente și tehnologie Wi-Fi6Edocking.

Cum ar fi să intri în birou și laptopul tău să se conecteze automat la ecrane, mouse, tastatură și rețeaua wifi, asta înainte de a te așeza pe scaunul ergonomic? Mai mult, cu toate aplicațiile și documentele lăsate așa cum le-ai lăsat. Și cum așezi laptopul pe birou, acesta se încarcă automat prin inducție electromagnetică (fără fir). Mai mult, funcția de detectare a proximității îl deconectează automat când pleci sau îl pornește când ești din nou în apropierea lui.

Cool, nu? Parcă ar fi pură scenografie hollywoodiană…

Mai multe idei aici – https://www.delltechnologies.com/en-us/blog/dell-s-latest-concepts-for-seamless-work-experiences/.

SF? Poate. Dar sunt idei palpabile, rezonabile, ce pot fi transpuse în realitate. Să vedem cum și când…

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *