Microsoft Surface Duo 2 – O alternativă mai viabilă la ecranele flexibile? Da și Nu. Dar cu dimensiuni peste limita rezonabilului unui smartphone
Smartphone-urile cu ecran flexibil nu mai sunt o noutate. Sunt deja mărci de renume care au în portofoliu astfel de telefoane care flexează sau se pliază pe toate părțile. Clar, e mișto să ai la dispoziție un ecran mai mare, mai generos, pentru navigare pe internet, editare documente și chiar vizionarea filmelor. Departe de mine negarea acestui fapt. Dar încă am semne de întrebare referitoare la fiabilitatea acelui ecran ce va flexa sau se va întinde de sute sau de mii de ori…
Oare acest Microsoft Surface Duo 2 cu două ecrane, care puse unul lângă altul fac unul mai mare, nu este o alternativă mai viabilă? Mai practică? Deși nu l-aș numi chiar smartphone, nici când este pliat. Din punct de vedere al dimensiunilor sale pare a fi o nouă reiterație a phablet-ului, dusă parcă la un extrem absurd.
Nu e smartphone, clar, e altceva… deși are toate funcțiile unuia și alte câteva în plus. Este un fel de Lenovo Yoga Book la dimensiuni de netbook? Mai vă aduceți aminte de netbook?
Din punct de vedere al specificațiilor, Microsoft Surface Duo 2 stă în felul următor
- Dimensiuni – 145.2 x 184.5 x 5.50mm mm (deschis), 145.2 x 92.1 x 11.0 mm (închis)
- Ecrane – 2x Amoled de 5.8 inchi cu o rezoluție de 1344×1892 pixeli (13:9) care formează unul de 8.3 inchi cu o rezoluție de 2688×1892 pixeli
- Procesor – Qualcomm Snapdragon 888 5G
- Stocare – 128/256/512 GB
- RAM – 8GB
- Camere foto – Sistem triplu cu cameră Wide de 12MPix, o alta Telephoto 12MPix de și încă una ultra-wide de 16MPix
- Cameră frontală de 12Mpix
- Sistem de operare – Android 11 cu interfață proprietară
Toate specificațiile sunt disponibile aici. Lăsăm deoparte ironia alegerii sistemului de operare, mai ales dacă ținem cont că Microsoft a avut un sistem de operare mobil cu o interfață chiar mișto dar care nu a avut succesul scontat, motivele fiind arhicunoscute.
În orice caz, din punct de vedere hardware, este o sculă performantă și care poate asigura o funcționare optimă pentru nevoile oricărui gen de utilizator.
Dar, modul prin care utilizatorul se bucură de un ecran generos compus din două ecrane distincte, pare mai practic, mai fiabil. Poate greșesc, dar asta este părerea mea actuală. Dacă ecranul flexibil va fi ceea ce trebuie într-un viitor apropiat, o să mi-o schimb, nu sunt chiar atât de rigid.
Iată și câteva videoclipuri interesante despre cum funcționează acest Godzilla al smartphone-urilor… Cum poate fi administrat, ce funcții oferă utilizatorilor.
Cu certitudine, sunt câteva funcții utile dar observ că întreaga experiență Duo înseamnă a avea cât mai multă informație vizuală la îndemână, fiecare ecran cu alt content afișat. Normal, unul dintre ecrane poate avea funcție de tastatură sau de gamepad, în timp ce pe celălalt este vizibilă aplicația sau jocul.
Nu am văzut până acum dacă există posibilitatea utilizării unei singure aplicații/ferestre pe ambele ecran în același timp, de exemplu să vezi un film pe toată lățimea celor de două. Și nici nu cred că ar fi o experiență vizuală optimă pentru că ar exista acea dungă neagră la mijlocul imaginii în permanență. Așa că, din acest punct de vedere, nu pare a fi acea alternativă viabilă la ecranele flexibile. Ai doar mai multă informație în fața ochilor nu și un ecran cu adevărat generos, ci doar două spații vizuale independente.
Este un mini-laptop convertibil fără tastatură fizică cu funcții de telefon din punctul meu de vedere, la informațiile pe care le am acum.
Este mai viabil? Din punct de vedere al fiabilității, da, pentru că are două ecrane și nu implică unul flexibil. Din punct de vedere al continuității imaginii când este deschis, nu, cu certitudine, din cauza acelei dungi negre permanente pe mijlocul acesteia.
Normal, este un echipament scump, cu prețuri de la 1500 de dolari la 1800 de dolari, în funcție de soluția de stocare integrată.