Cele mai bune phone-camera pe care le-am utilizat în 2021

Esențial, indispensabil, necesar… sunt cu siguranță printre cele mai uzitate atribute pentru smartphone în vremurile astea moderne. Pentru că, fie că vrem, fie că nu vrem, smartphone-ul ne-a acaparat atât de tare rutina zilnică, personală sau profesională, cât și cele mai intime și mai fericite momente, încât nu prea ne mai putem lipsi de prezența sa.

Știu, unii sunt tari și nu se lasă dominați de o actualitate prea virtuală și cu siguranță poate prea frivolă și superficială, majoritatea nu, ne bucurăm pe cât de mult de beneficiile sale.

Înger pentru unii, demon pentru alții, ca să parafrazez un cunoscut titlu de carte sau de film…

Dintre toate, cel mai tare sunt apreciate cele care au sistem foto de calitate, capabil să capteze imagini foto-video memorabile, în mai toate condițiile de utilizare. Normal, la acest capitol excelează în general terminalele de top ale fiecărei mărci importante, nu este de mirare și de ce – unele funcții au nevoie de o putere de procesare superioară, plus senzori și lentile de ultimă generație, cu tot ceea ce este mai nou și mai mișto în ele. Și toate astea costă suplimentar și de obicei mult.

Desigur, în continuare niciun smartphone nu poate înlocui o cameră foto și o lentilă bună, dar micile computere de buzunar au devenit tot mai performante și la captarea imaginilor. Practic, au canibalizat piața camerelor foto pentru că oferă rezultate la o calitate mulțumitoare pentru majoritatea utilizatorilor, plus că permit partajarea acestora imediat pe rețelele sociale.

Faci poza, unii o ajustează puțin în snapseed sau în cine știe ce program de editare, majoritatea nu o fac deloc, apoi dintr-o simplă atingere și câteva rânduri scrise la repezeală se afișează în fața ochilor prietenilor adevărați, celor virtuali sau maselor de followeri (urmăritori sună prea ciudat în limba noastră, deși sunt unii care parcă merită o astfel de caracterizare). Mai nou au și lentile pentru mai toate situațiile, cu zoom sau unghi larg de cuprindere.

Iar pe această nișă de succes activează câteva brand-uri importante – Apple, Samsung, Huawei, mai nou Xiaomi și OnePlus dar și producători așa-zis mai mici pentru această industrie, cum ar fi ASUS, marcă cunoscută mai degrabă pentru produsele sale ITC (laptopuri, computere, plăci de bază etc).

Ar fi fost mișto să pot utiliza smartphone-uri de la toate acest mărci, din păcate nu s-a putut. Dar totuși am făcut ceva poze drăguțe cu trei dintre cele mai remarcabile modele ale acestui an, 2021 – OnePlus 9 Pro, ASUS Zenfone 8 Flip și Xiaomi Mi 11 Ultra (în ordinea utilizării lor).

OnePlus 9 Pro s-a asociat cu Hasselblad și a reușit să construiască un smartphone de toată isprava – puternic, arătos dar mai ales capabil de rezultate foto-video de excepție. Sincer, m-a impresionat.

Doar v-am arătat cum se descurcă la acest capitol și am și detaliat impresiile mele generale asupra sa.

ASUS Zenfone 8 Flip este cu siguranță un adevărat gadget phone-camera și care mă atrage în primul rând prin modulul foto rotativ, Flip Camera, folosit atât în rol de cameră principală cât și pentru selfie-uri. Dacă nu mă înșel, este cel mai bun smartphone de pe piață la făcut de selfie-uri, normal, pentru că se folosește de cei mai buni senzori pentru acest lucru.

Și l-am pus destul la treabă într-o primă și frumoasă vacanță de vară în Grecia.

Xiaomi Mi 11 Ultra este cel mai tare phone-camera utilizat de mine de la această marcă. Impresionant din toate punctele de vedere și în special datorită rezultatelor foto-video de care este capabil.

Multe multe poze și videoclipuri realizate cu ajutorul său din Thasos și până pe culmile Muntelui Olimp v-am arătat într-un alt jurnal de vacanță în imagini.

Au mai fost și alte smartphone-uri cu ajutorul cărora am făcut poze anul acesta dar cele trei menționate mai sus se ridică cu adevărat la standarde superioare. Și m-aș folosi cu încredere de oricare dintre ele în viitoarele mele vacanțe. De altfel rezultatele foto-video grăiesc de la sine.

Ce aștept de la terminalele phone-camera ale lui 2022?

Normal, mă aștept să fie și mai capabile la pozat și la filmat.

Sincer, în continuare aștept acel phone-camera cu o singură lentilă și zoom. Care să nu aibă nevoie de mai multe lentile și senzori – doar o lentilă bună, cu zoom variabil și un senzor mai sănătos. Atât. Au fost destule încercări de-a lungul istoriei smartphone-ului, toate au eșuat, dar poate că încă nu a fost inventată până acum rețeta perfectă.

De asemenea, nu țin neapărat la o rezoluție cu mulți megapixeli pentru senzori, este de ajuns ce avem acum. Mai degrabă aș prefera senzori la fel de buni, de aceeași calitate, pe toate cele trei camere (principală, wide și zoom).

Și dacă tot vorbim de phone-camera, un buton declanșator dedicat ar fi chiar util. Și mai multe moduri de filmare, cum ar fi un Mod Cinematic pe Android?

Ar mai trebui umblat și pe la algoritmii de prelucrare ai imaginii pentru că sunt destule situații în care rezultatele par artificiale, deloc naturale. Și poate se vor inventa și alte noi moduri de fotografiere și filmare cu adevărat utile.

De asemenea, sper la o stabilizare optică și mai performantă, care să facă față cu adevărat și la filmarea în condiții dinamice (ca un GoPro de generație nouă de exemplu).

Pregătiți-vă, cele mai noi astfel de terminale vor fi anunțate cât de curând.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published.