Acer Swift X SFX14-41G Review – Ultraportabil performant, cu o autonomie foarte bună

Poate că nu este la fel de performant ca un laptop de gaming, dar ultraportabilul are cu siguranță avantajele sale, pe care le apreciază cei care au nevoie să lucreze, să studieze sau să se relaxeze de oriunde s-ar afla, în interes profesional, educațional sau personal. Și, după câte am constatat împreună, avansul tehnologic a permis integrarea unor fișe tehnice tot mai performante, chiar și cu plăci grafice suplimentare, în corpuri de laptop tot mai compacte, cu o autonomie de utilizare tot mai mare.

Iar Acer Swift X este una dintre cele mai noi serii de ultraportabile ale companiei taiwaneze, cu tot ceea ce este necesar pentru a satisface nevoile de lucru sau divertisment în condiții portabile pentru categorii largi de utilizatori. Și, din câte am văzut la acest CES 2022, seria va fi completată cu noile procesoare Intel de generația a 12-a și AMD Ryzen 6000.

Noi am avut la dispoziție un model Acer Swift X SFX14-41G dotat cu acea rețetă hardware AMD/Nvidia pe care am tot apreciat-o în perioada ce tocmai a trecut la diverse alte echipamente portabile sau non-portabile.

Specificațiile modelului Acer Swift X SFX14-41G pe care l-am avut la dispoziție sunt următoarele:

 • Ecran – IPS de 14 inchi cu rezoluție FHD 1920×1080 pixeli, luminozitate de 300 nits și acoperire sRGB de 100%
 • Procesor – AMD Ryzen 7 5700U cu 8 nuclee și 16 fire de execuție, tactat la 1.8GHz, cu Turbo până la 4350Hz
 • Sistem grafic – AMD + Nvidia GeForce GTX 1650 cu 4GB VRAM
 • Memorie RAM – 16GB
 • Stocare – 1 SSD WDC de 512GB + 1 SSD WDC de 1TB
 • Rețea – WiFi AC, Bluetooth 5.2
 • Conectică – 2x USB 3.2 Gen2, 1x HDMI 2.0, 1x Audio de 3.5mm, 1x USB-C cu DisplayPort
 • Baterie – 54Wh
 • Dimensiuni – 322.8×212.2×17.90mm
 • Greutate – 1.5Kg
 • Sistem de operare – Windows 10, cu posibilitate de upgrade la Windows 11
 • Altele – senzor de amprentă, tastatură cu iluminare, cameră web HD 720p.

Din punct de vedere al aspectului său exterior remarc design-ul clasic, cu o carcasă metalică și finisaje de cea mai bună calitate. Un look comun, deloc extravagant dar ce poate fi pe placul oricui. O mică pată de culoare este adusă de o bandă vopsită într-o nuanță de bronz în partea superioară a corpului cu tastatură. De menționată că această serie de laptopuri de la Acer este disponibilă în tot felul de combinații moderne de culori, pentru a fi pe placul unor categorii largi de utilizatori, de toate vârstele.

Este un ultraportabil care arată bine și care este bine construit, pare a fi robust, pregătit pentru o utilizare intensă. De remarcat că are o greutate de numai 1.5Kg și o grosime de 17.9mm, astfel că este destul de facil de transportat și de manevrat. Nu este cel mai subțire sau mai ușor ultraportabil dar nu uităm că are integrată o placă grafică suplimentară de la Nvidia, astfel că este nevoie de un sistem de răcire mai voluminos.

Pe muchia stângă au fost poziționate conectorul de alimentare, cel USB-C cu DisplayPort, cel HDMI și un port USB 3.1.

Pe muchia dreaptă sunt prezente încă un port USB 3.1 și conectorul audio de 3.5mm.

Remarc lipsa unui slot pentru carduri SD dar și faptul că webcam-ul are o rezoluție de doar 720p. După aproape 2 ani de pandemie și de comunicare video mai mult online, plus studiu online pentru copii, credeam că se vor mai face schimbări la acest capitol. Dar avem și o veste bună, la CES 2022 am văzut destui producători care au anunțat laptopuri cu camere web full HD.

La interior arată în felul următor.

De remarcat că pentru a desface capacul trebuiesc scoase 11 șurubele, nimic complicat. După cum se observă, există posibilitatea schimbării soluțiilor de stocare M.2 și a bateriei. Memoria RAM fiind “lipită” pe placa de bază.

Ecran IPS standard, cu o rată de refresh de 60Hz și capabil să redea imagini frumoase, cu o paletă coloristică saturată, un contrast bun și unghiuri largi de vizualizare. Are și finisare mată, astfel că va reflecta mai greu sursele puternice de lumină. Și este destul de luminos pentru a se face lizibil la exterior.

Tastatură de tip chiclet, cu taste optim spațiate și capabilă să ofere confort la redactarea rapidă. Are și iluminare de fundal în două trepte pentru utilizarea în condiții de iluminare precară. Touchpad nu tocmai generos dar de ajuns pentru o experiență corectă și cu un răspuns impecabil la comenzile tactile, astfel că nu am simțit nevoia utilizării unui mouse în aplicațiile uzuale.

Sistemul audio integrat este destul de gălăgios dar capabil să redea mai degrabă frecvențele medii, implicit un sound metalic, fără profunzime. Este ok pentru videoconferințe sau vizionarea unor clipuri online, pentru o calitate superioară recomand o pereche de căști.

Din punct de vedere al performanțelor de care dă dovadă acest Acer Swift X SFX14-41G mă declar satisfăcut. Soluția cu procesor AMD Ryzen 7 5700U, cu 8 nuclee și 16 fire de execuție, placa grafică Nvidia GeForce GTX 1650 cu 4GB VRAM și cei 16GB ai memoriei RAM este una pretabilă unui areal larg de aplicații uzitate de orice gen de utilizator.

Din acest punct de vedere, este un ultraportabil atât pentru office cât și pentru studiu, dar și pentru prelucrare foto la nivel profesional sau video la un nivel mediu, programare, webdesign, clienți CRM/ERP etc. Iar amatorii de jocuri vor aprecia că este capabil pentru genul ăsta de divertisment, nu neapărat și la cele mai înalte setări de grafică.

Din punct de vedere al performanțelor este ultraportabil ce se poate dovedi util atât în mediile casnice, educaționale sau profesionale.

Am apreciat soluția de stocare integrată, cu două SSD-uri, ambele WDC, unul de 512, celălalt cu o capacitate de 1TB.

Destul de performante la citire, cu rezultate mai slabe la scriere. Dar de ajuns pentru un comportament onorabil al sistemului de operare și al aplicațiilor folosite.

Pe cât de performant este, pe atât de bine stă și la capitolul autonomie. Utilizat cu ecranul la o luminozitate de 30% din valoare sa maximă, fără iluminarea tastaturii, la sarcini tipice office, cu navigare pe internet, scurte sesiuni de youtube, bateria din dotare este capabilă să asigure peste 10 ore de autonomie. Ceea ce este chiar ok, fiind un ultraportabil de folos pentru întreaga zi de utilizare, un adevărat atuu pentru cei nevoiți să lucreze/studieze de oriunde s-ar afla.

Teste benchmark de performanță cu Acer Swift X SFX14-41G

Bineînțeles că am rulat testele benchmark de performanță necesare pentru review-ul nostru.

Pentru început l-am testat cu 3D Mark de la Futuremark, pentru a vedea cum stă la capitolul grafică. Rezultatele, în continuare.

Acestea, comparate cu rezultatele unor sisteme echivalente.

După cum se observă, rezultatele sale sunt depășite doar de un laptop dotat cu o placă grafică mult mai puternică.

Urmează testele de productivitate și creativitate realizate cu PcMark 8. Rezultatele, în continuare.

Acestea, într-un grafic comparativ, mai jos.

După cum se observă, la activitățile productive și creative este la nivelul concurenței, fiind un ultraportabil cu adevărat performant.

L-am pus la treabă și în Geekbench.

Rezultatele sale, într-un grafic comparativ, mai jos.

În Cinebench a obținut următoarele rezultate…

Acestea, comparate cu rezultatele altor sisteme, în continuare.

Nicio noutate nici în aceste teste, performanțele multi-core ale procesoarelor AMD fiind deja cunoscute și apreciate.

Concluzii despre Acer Swift X SFX14-41G

Pro

 • Construcție bună, robustă, destul de compactă
 • Fișă tehnică performantă pentru un ultraportabil, cu placă grafică suplimentară
 • Autonomie foarte bună, de peste 10 ore
 • Soluție de stocare generoasă și destul de rapidă
 • Ecranul se vede bine

Contra

 • Nu are slot pentru carduri SD
 • Webcam-ul are rezoluție doar 720p

Poate că are un look comun, simplu, dar Acer Swift X SFX14-41G are destule calități pentru a se face util, în special la nivel de performanțe. Pentru că este capabil să asigure rularea aplicațiilor uzuale pentru lucru, studiu și divertisment multimedia, totul asezonat cu o autonomie foarte bună și cu dimensiuni compacte, atuuri incontestabile pentru utilizatorul modern.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *