ASUS Zenbook 14X OLED Space Edition – La o șuetă despre laptopuri și cucerirea spațiului cu primul cosmonaut român, dl. Dumitru Prunariu

ASUS România a prezentat azi noua gamă de ultraportabile și laptopuri de gaming care își vor face apariția comercial și la noi în țară în perioada ce va urma. Dintre toate acestea, recunosc că atenția mi-a fost atrasă de ultraportabilul ASUS Zenbook 14X OLED Space Edition, lansat la aniversarea a 25 de ani de când primul laptop ASUS a călătorit nu mai puțin de 600 de zile în spațiu, pe stația orbitală MIR (un ASUS P6300). Apropo, funcționând ireproșabil.

Dar surpriza evenimentului, pe lângă toată tehnologia afișată, a fost prezența unei legende – Dl. Dumitru Prunariu, primul cosmonaut român. Spre rușinea mea, nu l-am recunoscut înainte de a fi invitat pe scena evenimentului. Chiar l-am întrebat pe un coleg de breaslă oare cine este dl. prezentabil la costum și de o venerabilă vârstâ. Mă gândeam că este vreun jurnalist cu ștate vechi sau vreun nou șef pe la ASUS.

Nu, mea culpa, am greșit, era și este primul cosmonaut român, printre altele și utilizator de laptop ASUS, ultraportabil ASUS mai exact, după câte mi-a spus. Care este legătura dintre prezența dânsului la eveniment și tehnologie, nu cred că este chiar atât de complicat de intuit.

Dumitru Prunariu a fost primul român în spațiu, singurul din câte am cunoștință. A participat la misiunea Soiuz 40 și a petrecut în spațiu aproape o săptămână. Cert este că în acele vremuri tehnologia digitală era aproape inexistentă. Ca o curiozitate, pentru a imortaliza momentele petrecute în spațiu, dânsul s-a folosit de o cameră pe film Canon, cu film de 35mm Kodak. Pe lângă camera Hasselblad oficială a rachetei.

Spațiul nu este favorabil vieții. Așa cum corpul uman suferă transformări, uneori ireversibile, în spațiu și tehnologia trebuie să aibă anumite specificații și calități pentru a face cu succes față în astfel de condiții. Echipamentele electronice trebuie să reziste la vibrații intense precum și temperaturi extreme, pe lângă construcție și materiale care să favorizeze o fiabilitate cât mai bună.

Nu este ușor să trăiești în spațiu. Nu este ușor să folosești tehnologia în spațiu.

Așa cum tehnogia aerospațială a evoluat în decursul acestor peste 40 de ani, așa și laptopurile au avut parte de un avânt tehnlogic impresionant în decursul ultimilor ani. Doar am constatat-o cu toții. Și pentru că astronautul modern comunică în permanență chiar și pe rețelele sociale, este nevoie de echipamente performante și capabile să funcționeze ireproșabil în condiții de stres spațiale.

De exemplu, în 2024/2025 americanii vor să pună din nou piciorul pe lună, la polul său sud, acolo unde se pare că există mai multe resurse și unde se vor stabili primele baze lunare. Chiar și chinezii în colaborare cu rușii sunt aproape de a păși pe lună.

Următorul pas? Marte. Dl. Prunariu ne-a spus că în aproape 15 ani, primul om va păși și pe a patra planetă de la Soare. Ca o curiozitate, avansul tehnologic actual permite ca această călătorie interplanetară să se facă în numai 8 luni.

Atât omul cât și tehnologia vor mai întâlni un obstacol în spațiu – radiația, mult mai mare acolo decât în circumferința terestră. Așa că, viitoarele echipamente electronice care vor călătorii spre Marte trebuie să fie certificate și la acțiunea acesteia. Iar omul trebuie protejat împotriva reacțiilor sale nocive.

Și, pe cât de frumos este acest ASUS Zenbook 14X OLED Space Edition, pe atât de capabil este. Procesor Intel Core de generația a 12-a, până la 16GB memorie RAM, stocare de până la 1TB, ecran oled de 14 inchi, plus acele cerficări MIL-STD 810H.

Specificațiile ASUS Zenbook 14X OLED Space Edition (UX5401ZAS)

CPUProcesoare de generația a 12-a Intel® Core™ i9 H-Series
Procesoare de generația a 12-a Intel® Core™ i7 H-Series
Procesoare de generația a 12-a Intel® Core™ i5 H-Series
EcranEcran OLED de 14 inchi 16:10 2,8K (2880 x 1800) ecran cu margini subțiri NanoEdge (touch)
Ecran OLED de 14 inchi 16:10 2,8K (2880 x 1800) ecran cu margini subțiri NanoEdge (non-touch)
Sistem de operareWindows 11 Pro (ASUS recomandă Windows 11 Pro for business)
Windows 11 Home (ASUS recomandă Windows 11 Pro for business)
GraficăIntel® Iris® Xe  
Memorie principală8 GB / 16 GB / 32 GB LPDDR5 încorporată
Stocare512 GB / 1 TB PCIe® 4.0 x4 M.2 SSD
ConectivitatePână la dual-band Intel® Wi-Fi 6E
Bluetooth® 5.2
Cameră720p HD
Porturi I/O2 x Thunderbolt™ 4 USB-C® cu ASUS USB-C® Easy Charge
1 x USB 3.2 Gen 2 Type-A
1 x Standard HDMI® 2.0
1 x cititor de carduri MicroSD
1 x Jack Audio Combo
TouchpadASUS NumberPad 2.0 / ASUS ErgoSense
AudioCertificat de Harman Kardon și Dolby Atmos®️
Matrice de microfoane încorporată cu suport pentru recunoaștere vocală Cortana și Alexa
BaterieLitiu-polimer de 63 Wh cu 3 celule
Adaptor ACIeșire: 20 V DC, 5 A, 100 W
Intrare: 100-240 V AC, 50 / 60 Hz universal
Dimensiuni311 X 221 X 15,9 mm
GreutateAprox. 1,4 kg

Îmi place și acel mic ecran OLED de 3.5 inchi de pe capac, pe care pot fi afișate diverse animații, prin intermediul unei aplicații dedicate. Va fi disponibil în trimestrul al 2-lea în România, la prețuri în jurul a 7000 de lei în configurația sa de top. Despre el mai multe cu o primă ocazie, după ce îl voi pune la treabă.

La final, Dl. Prunariu a fost amabil să facă un selfie alături de mine. Zâmbetul dânsului nu este datorită agreabilei mele prezențe ci mai degrabă efectului de WOW la demonstrația modulului rotativ al Camerei Flip de pe ASUS Zenfone, cel mai cool smartphone la ora actuală din punctul meu de vedere. Nu aflase de telefoanele ASUS, acum le știe…

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published.