ASUS Vivobook 13 Slate OLED Review – Pentru sarcini uzuale, studiu, office și vizionare filme pe internet

ASUS a adus în România cea mai puternică tabletă de gaming, cu performanțe comparabile cu ale laptopurilor de gaming, dar la evenimentul de prezentare am văzut o altă tabletă ce mi-a atras atenția – această ASUS Vivobook 13 Slate OLED, cu performanțe rezonabile pentru studiu, office și vizionarea filmelor pe internet. Eram curios să văd cum se mai descurcă un echipament dotat cu procesoare Intel Pentium, dacă sunt mai performante sau nu față de uitatele netbook-uri echipate cu procesoare Intel Atom.

Pe de altă parte, trebuie să menționez încă de la început că nu sunt neapărat fanul acestor tablete gen Microsoft Surface, consider că un laptop ultraportabil este cu mult mai ergonomic din punct de vedere profesional dar și pentru studiu. Dar, dacă personal nu sunt extaziat de acestea, asta nu înseamnă că o tabletă nu este tocmai ceea ce trebuie pentru mulți alți utilizatori, care preferă să interacționeze mai mult cu ecranul tactil, eventual să se folosească de un stylus pentru a crea diverse sau pentru a lua notițe de mână.

Cu siguranță, tabletele au avantajele lor iar cele cu sistem de operare Windows oferă posibilitatea utilizării aplicațiilor de productivitate și creativitate cu care suntem obișnuiți pe orice alt computer sau laptop. Și, de ce nu, sunt echipamente chiar cool.

Iar, din punct de vedere comportamental, ASUS Vivobook 12 Slate OLED T3300KA nu m-a dezamăgit, face tot ceea mă așteptam, pentru studiu, office și divertisment multimedia, totul la pachet cu un ecran OLED care se vede foarte bine.

Specificațiile tabletei cu windows ASUS Vivobook 13 Slate OLED pe care am avut-o la dispoziție este următoarea:

  • Ecran – OLED de 13.3 inchi, rezoluție FHD (1920×1080 pixeli), aspect 16:9, luminozitate de până la 550 nits, timp de răspuns de 0.2 ms, certificat VESA DisplayHDR True Black 500, acoperire 100% din gama de culori DCI-P3
  • Procesor – Intel Pentium Silver N6000 tactat la 1.1 GHz, cu Turbo până la 3.3 GHz, 4 nuclee fără HyperThreading
  • Memorie RAM – 8GB
  • Chipset grafic – Intel UHD
  • Stocare – WDC de 256GB M.2 NVMe PCIe 3.0 SSD
  • Conectică – 2x USB 3.2 Gen 2 Tip-C cu suport display / power, 1x 3.5mm Combo Audio Jack, Micro SD card reader
  • Cameră frontală de 5MPix, pe spate de 13MPix
  • Rețea – Wi-Fi 6 AX201, Bluetooth
  • Baterie 50WHrs, 3S1P, 3-cell Li-ion
  • Dimensiuni – 30.99 x 19.00 x 0.79 ~ 0.79 cm (doar tableta)
  • Greutate – 0.78 kg
  • Altele – stylus la pachet, husă cu tastatură și touchpad, suport magnetic de susținere, camere web full HD

Din punct de vedere al aspectului exterior nu am prea multe comentarii de făcut. Este o tabletă gen Surface, nimic ieșit din comun, cu un ecran de 13 inchi ce ocupă aproape toată suprafața frontală, cu o husă de protecție ce are integrate tastatură dar și touchpad, ca să o folosești întocmai ca pe un laptop, plus un panou magnetic de susținere pe birou, și acesta detașabil și cu prindere magnetică pe spate. Dar, privită la detaliu, are câteva elemente stilistice moderne ce pot fi pe placul oricărui gen de utilizator.

Overall, cum zic americanii, un look profi pentru o tabletă ale cărei destinații sunt mai degrabă de uz educațional și casnic. Și fără îndoială o construcție solidă, robustă, cu materiale de calitate, acesta fiind unul dintre punctele sale forte. De ce nu, un look premium, cu o construție fără reproș, la cele mai înalte standarde.

Fiind o tabletă, nu strălucește la nivelul conectică dar nici nu miroase a sărăcie – are două porturi USB-C 3.2 Gen 2 cu suport pentru display și încărcare, conector pentru căști dar și slot pentru carduri micro SD. Decent zic eu, nu ai nevoie de mai multe pe un echipament conceput exclusiv pentru utilizarea în condiții de portabilitate.

De remarcat că are și două camere, una frontală de 5Mpix și o alta pe spate de 13Mpix, cea din urmă pusă acolo pentru a face poze sau filmări, așa că nu cred să fie folosită prea des. Dar mai mult apreciez faptul că ambele camere, atât cea frontală dar și de pe spate, filmează la rezoluție full HD. Cool!

De asemenea, butonul de pornire are integrat și un senzor de amprentă, util pentru acces rapid securizat la interfața sistemului de operare.

Dimensiunile totale, ale tabletei împreună cu husa și talpa magnetică de susținere, sunt aproximative celor unui ultraportabil, astfel că este un echipament facil la transport și manevrare. Cred că se putea mai bine, adică tableta să fie un pic mai subțire.

Singurele mele rețineri la un astfel de echipament, practic de ce nu sunt neapărat un fan al conceptului, este faptul că nu are cum să ofere o poziție stabilă dacă utilizatorul are nevoie să îl folosească doar așezat pe un scaun sau fotoliu, în poală cum s-ar zice. Pentru o poziție stabilă este întotdeauna nevoie de o suprafață plană, stabilă, fie că este un birou sau o măsuță. Mă rog, cine are neapărată nevoie și trebuie să lucreze sau să studieze, o poate utiliza în orice condiții.

De asemenea, parcă aș fi preferat ca suportul magnetic de prindere să fie cumva integrat/lipt de spatele tabletei, să nu fie detașabil. Pentru că se poate desprinde relativ ușor la ajustarea poziției de înclinare a ecranului.

Husa oferă protecție la transport ecranului dar are integrate și o tastatură și un touchpad. O tastatură de altfel ergonomică și confortabilă în utilizare, la fel ca una chiclet de laptop. De remarcat totuși că nu are iluminare de fundal. Touchpad-ul se comportă impecabil, răspunde corect și precis la comenzile tactile, astfel că nu am avut nevoie de un mouse în aplicațiile uzuale. Ambele, accesorii excelente pentru o redactare rapidă, într-o manieră confortabilă.

Pentru un control mai exact vine la pachet cu un stylus, accesoriu ce poate fi utilizat pentru notițe de mână sau, de ce nu, pentru schițe sau desene, creatorii de conținut știu ei mai bine.

Ecranul este cu siguranță punctul forte al aceste tablete ASUS Vivobook 13 Slate. Este capabil să afișeze caractere text clare și imagini cu o paletă coloristică vibrantă și un contrast excelent. O adevărată plăcere să te uiți la filme pe el, sau la imagini cu peisaje superbe, sau la grafica joculețelor pe care le poate accesa această tabletă. De remarcat că este certificat VESA DisplayHDR True Black 500 și este capabil să ofere o acoperire de 100% din gama de culori DCI-P3, pentru ca paleta coloristică afișată să fie o adevărată plăcere pentru ochii privitorului.

Sistemul audio integrat nu întregește experiența vizuală. Cu siguranță este destul de gălăgios dar nu plusează la capitolul calitate, sound-ul redat fiind lipsit de căldura sunetelor joase. Da, este ok pentru videoconferințe sau școala online dar pentru audiții muzicale sau vizionarea unui film recomand o pereche de căști sau un sistem audio extern.

Din punct de vedere al comportamentului său, procesorul Intel Pentium N6000 face și el ce poate și o face rezonabil – după cum am mai spus, bun pentru navigare pe internet, aplicații office, comunicare scrisă sau video precum și vizionarea unor filme. Nu toate în același timp, ci mai degrabă pe rând. Dacă ești un utilizator multi-tasking care preferă să mai arunce un ochi la un film în timp ce navigează pe internet sau lucrează în word/excel, s-ar putea ca experiența să nu fie una tocmai optimă, pentru că vor fi situații în care procesorul nu va face față.

Iar dacă sistemul de operare este ocupat cu vreun update în background, cu siguranță că aplicațiile vor răspunde mai greu pentru că procesorul va fi ocupat 100%.

Dar cum m-am descurcat la fel de bine să scriu pe blog prin intermediul său, zic că este un echipament chiar decent din punct de vedere al performanțelor. Dacă mie personal mi-a fost de folos la redactare și navigare pe internet, plus vizionare filme online, cred că se va dovedi utilă multora.

Cert este că această platformă cu Intel Pentium N6000 este bună mai degrabă pentru aplicații office și navigare pe internet, nicidecum pentru prelucrare video sau grafică complexă. De știut, să nu aveți pretenții de prelucrare video în doi timpi și trei mișcări.

Și un sfat – nu recomand achiziționarea unui model cu 4GB memorie RAM și cu o capacitate de stocare de 128GB. Prea puțin ram, prea puțin spațiu pentru zilele noastre. Minim 8GB RAM și 256GB spațiu de stocare pentru o experiență cât mai optimă posibil.

Din punct de vedere al autonomiei de utilizare, niciun reproș. Bateria din dotare este capabilă să ofere o autonomie de până în 9 ore de vizionare filme pe internet (eu m-am uitat pe netflix), cu luminozitatea ecranului la 40% din valoarea maximă și cu sunetul redat prin sistemul său audio. Normal, fără conexiune la internet, autonomia de utilizare va spori semnificativ.

Cât despre lucrul efectiv într-o platformă de wordpress sau în aplicații office, cu scurte sesiuni video pe youtube sau de editare foto minimală (redimensionare, crop etc), autonomia de utilizare este de aproape 8 ore.

Soluția de stocare integrată, un WDC cu o capacitate de 256GB, are performanțe bune pe partea de citire dar mai slabe la scrierea datelor. Mă rog, cum nu este un echipament orientat către zonele profesionale sau gaming, nu este nevoie de scoruri ridicate la scriere. Și, din câte am constatat, sistemul de operare și aplicațiile instalate s-au comportat chiar decent.

Teste benchmark de performanță cu ASUS Vivobook 13 Slate OLED T3300KA

Fiiind o tabletă care va fi utilizată în special în aplicații de studiu și productivitate, am testat-o în primul rând cu aplicația PcMark 8. Rezultatele mai jos.

Acestea, comparate cu ale unor echipamente mai performante testate de noi de curând.

După cum se observă, rezultatele nu sunt cu mult mai mici față de cele ale ultraportabilelor echipate cu procesoare mai puternice.

Și cu ale unor laptopuri ultraportabile de acum câțiva ani…

După cum se observă, scorurile testelor sunt comparabile cu ale echipamentelor ultraportabile disponibile comercial acum câțiva ani.

Clar, este un echipament orientat mai degrabă către productivitate și mai puțin către creativitate, din punct de vedere al performanțelor.

Concluzii despre ASUS Vivobook 13 Slate OLED T3300KA

Pro

  • Ecranul OLED care se vede foarte bine
  • Performanțe decente pentru office, studiu, navigare pe internet și vizionare filme
  • Are husă cu tastatură și touchpad, pentru a o putea utiliza la fel ca pe un laptop
  • Vine la pachet cu un stylus, pentru a interacționa mai facil cu anumite aplicații
  • Camera web frontală are rezoluție Full HD
  • Butonul de Power are integrat senzor de amprentă
  • Autonomie chiar decentă

Contra

  • Mi se pare un pic cam scumpă pentru performanțele sale hardware
  • Aș fi preferat ca suportul de susținere să fie integrat în corpul tabletei. Să nu fie detașabil

ASUS Vivobook 13 Slate OLED oferă un pachet complet – tabletă, husă cu tastatură și sistem de operare Windows pentru accesarea aplicațiilor uzuale pentru studiu, office, comunicare vizuală și divertisment multimedia. Plusează cu siguranță la capitolul vizual datorită ecranului OLED de 13 inchi dar și la cel al autonomiei de utilizare, iar tastatura este un accesoriu excelent pentru a putea fi utilizată aproape întocmai ca pe un laptop.

Și, da, este un echipament cu mult mai potent și mai performant față de netbook-urile de altădată.

Din câte am văzut pe internet, tableta ASUS Vivobook 13 Slate are un preț în jurul a 3300 Lei (într-o echipare cu 4GB memorie RAM și 128GB capacitate internă de stocare).

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *