ASUS Expertbook B3 Flip B3402 Review – Ultraportabil convertibil dedicat în special mediilor profesionale și de business

Pe piața de pc-uri și laptopuri ASUS este un jucător important, numărul 1 în România, cu echipamente dedicate tuturor categoriilor socio-profesionale și pentru orice buget, de la cele entry-level și la prețuri atrăgătoare și până la cele ultra-performante, pentru creativi, profesioniști și gameri, cu costurile aferente în funcție de configurație. Produce laptopuri pentru studiu, office, creativitate și gaming, dar și o categorie mai specială, Expertbook, dedicată mai ales mediilor profesionale și de business.

Iar acest ultraportabil convertibil ASUS Expertbook B3 Flip B3402 are destule calități, pe lângă configurația de top, ce vor atrage cu siguranță atenția celor care activează în cadrul companiilor și poate că nu numai.

Specificațiile modelului ASUS Experbook B3 Flip B3402 pe care l-am avut la dispoziție sunt următoarele

 • Ecran – IPS de 14 inchi cu finisare lucioasă, rezoluție 1920×1080 pixeli, tactil
 • Procesor – Intel Core i7-1165G7 tactat la 2.8 GHz, Turbo până la 4.7GHz, 4 nuclee cu 8 fire de execuție
 • Placă grafică – Intel Iris Xe cu 1GB VRAM
 • Memorie RAM – 16GB
 • Stocare – SSD WDC NVMe de 1TB
 • Rețea – Ethernet Gigabit, Wi-Fi 6 AX201, Bluetooth
 • Conectică – 1x USB 2.0 Tip-A, 1x USB 3.2 Gen 1 Tp-A, 2x Thunderbolt 4 cu suport pentru display / power delivery, 1x HDMI 2.0a, 1x 3.5mm Combo Audio Jack, 1x RJ45 Gigabit Ethernet, Micro SD card reader + SIM card slot
 • Baterie – 50Whr
 • Dimensiuni – 32.90 x 22.39 x 1.92 ~ 1.95 cm
 • Greutate – 1.61Kg
 • Altele – tastatură cu iluminare, cameră web HD, acceptă carduri sim, stylus integrat, senzor de amprentă în butonul de Power

Mai multe detalii pot fi găsite în pagina producătorului.

Din punct de vedere al aspectului exterior poate că nu epatează, poate că nu iese în evidență cu ceva deosebit. Dar le va atrage cu siguranță atenția celor care preferă un look mai sobru, mai profesional, celor mai atenți la calitățile interioare și mai puțin atrași de briz-briz-urile exterioare.

Pentru că acest ASUS Expertbook B3 Flip chiar are un aspect simplist, minimalist, însă fără doar și poate un look profesional. Cu o carcasă vopsită integral în nuanțe închise la culoare, aluminiu într-o nuanță albastră pe capac și un corp metalic negru acoperit cu o textură fină și poroasă, gen șmirghel, altfel decât am văzut la orice alt laptop până acum.

Look profi, sobru, pentru profesioniști și mediile de business.

De menționat că suprafața carcasei este tratată antibacterian, astfel că anumite tipuri de bacterii nu se vor dezvolta pe aceasta, un atuu cu siguranță pentru maniacii igienei și poate că nu numai.

Normal, pentru că este un convertibil, are un sistem de balamale care permite rotirea ecranului la 360 de grade pentru a putea fi utilizat în mod tabletă.

Precum și în cel de prezentare sau de tip cort, în funcție de nevoile utilizatorului.

Laptop și tabletă într-un singur dispozitiv.

Interesant că în corpul laptopului a fost integrat și lăcașul pentru stylus, un accesoriu necesar celor care vor să facă schițe de mână sau care preferă să ia notițe în cadrul întâlnirilor de business sau conferințelor. De menționat că acest stylus are baterie integrată și că după numai 15 secunde de încărcare poate fi utilizat aproximativ 45 de minute.

Stă foarte bine și la capitolul conectică, chiar are tot ceea ce este necesar pentru un utilizator modern care trebuie să activeze atât de la biroul companiei cât și de la distanță – mă refer atât la portul ethernet gigabit, la conexiunea wifi dar și de modemul 4G integrat (din câte am înțeles, există și modele cu modem 5G).

Există și porturi USB-C cu Thunderbolt, port USB 3.2, port USB 2, HDMI dar și slot pentru carduri microSD. Nu are slot pentru carduri SD dar această lipsă poate fi suplinită prin intermediul unui adaptor special.

În butonul de Power este integrat și un senzor de amprentă, util pentru acces rapid și securizat la interfața sistemului de operare.

La capitolul accesorii trebuie să-l critic deoarece camera web frontală nu are rezoluție full HD, un dezavantaj pentru cei care vor să arate și să se vadă bine în cadrul videoconferințelor.

Deasupra tastaturii ar trebui să fie încă o cameră web, de folosit când este așezat în poziție tip cort, cu ecranul către utilizator și tastatura către exterior. Pentru înregistrarea unei ședințe, a unei conferințe sau, de ce nu, a prelegerilor unui profesor la universitate. La acesta, fiind un laptop de test, a lipsit camera secundară.

Din punct de vedere al dimensiunilor sale se califică în zona superioară a ultraportabilelor, a celor mai corpolente dacă mă pot exprima așa. Poate că nu este cel mai subțirel din clasa sa, dar are o greutate de 1.61Kg, astfel că poate fi transportat și manevrat chiar facil.

De menționat că întrunește și standardele US MIL-STD 810H, adică poate funcționa la temperaturi extreme, că poate rezista în anumite plaje de vibrații, că poate supraviețui căderii de la o înălțime de până 1.2m. Sau că o greutate de până în 25 de kg nu va deteriora ecranul dacă este așezată peste acesta. După cum puteți afla de aici. De asemenea, se menționează că tastatura poate rezista stropilor de lichid vărsați accidental. Iar sistemul de balamale a fost testat pentru multe, multe cicluri de închidere-deschidere.

Clar, un ultraportabil robust, construit pentru o utilizare intensă și mai ales pentru situațiile nefericite, de altfel umane, de manevrare defectuoasă cu risc de deteriorare iremediabilă. Cu siguranță și datorită acestor calități este un ultraportabil nu tocmai subțirel.

La interior se pătrunde relativ ușor, prin desfacerea a 9 șurubele. Dar nu am observat sloturi sumplimentare pentru upgrade memorie RAM și stocare. Ceea ce nu este tocmai ok pentru un laptop dedicat categoriilor profesionale.

ASUS Expertbook B3 Flip are un ecran IPS standard, cu o diagonală de 14 inchi și o rezoluție full HD. Este capabil să afișeze caractere text clare și imagini cu o paletă coloristică frumoasă, vibrantă chiar, cu un contrast ok. Chiar ok pentru aplicații office, mai ales dacă ținem cont de faptul că are certificare la reducerea emisiilor de lumină albastră, care dăunează privirii. Dar la fel de bine se văd pe el și filmele, să fim serioși, chiar și cei mai serioși angajați mai bagă un netflix în timpul liber de pe laptopul companiei pe care oricum îl au permanență cu ei. Fiind tactil, are un finisaj glossy care va reflecta sursele puternice de lumină.

Tastatură de tip chiclet, confortabilă și un accesoriu excelent pentru redactarea rapidă. Are iluminare de fundal dar nu există un bloc numeric, acesta fiind activ la nevoie în touchpad. Care, la rândul său, am constatat că răspunde foarte bine la comenzile tactile, astfel că nu am avut nevoie de serviciile unui mouse în aplicațiile uzuale.

Sistemul audio integrat nu este chiar cel mai gălăgios din branșă, ba chiar redă un volum destul de jos, nu pentru cei tari de urechi. Dar este capabil să redea un sound destul de echilibrat și de armonios, plăcut.

Din punct de vedere al comportamentului său, nicio obiecție – modelul pe care l-am avut la dispoziție are o configurație de top pentru un ultraportabil și a funcționat ireproșabil pe toată perioada în care l-am avut la dispoziție. Procesor Intel Core i7 de generația a 11-a, 16GB memorie RAM, o placă video Intel Iris Xe cu 1GB VRAM, așa că este capabil să ruleze fără efort aplicațiile standard de office, pentru comunicare scrisă sau vizuală, pentru informare și navigare pe internet, cele dedicate clienților CRM sau ERP, financiar-contabile, programare etc.

La un nivel de amator poate fi utilizat și la prelucrare video sau grafică. Precum și la vizionarea materialelor video descărcate sau chiar pe internet, chiar și la rezoluție 4K. Este un ultraportabil cu adevărat performant și care nu va dezamăgi.

Soluția de stocare integrată, WDC NVMe de 1TB, este una performantă și cu o capacitate de stocare generoasă. Foarte ok pentru un răspuns rapid al sistemului de operare și al aplicațiilor sau pentru spațiu de depozitate a documentelor sau fișierelor video.

La capitolul autonomie m-a mulțumit cu o durată de aproximativ 6.5 ore, utilizat la sarcini office, navigare pe internet, scurte sesiuni youtube, cu luminozitatea ecranului la 40% din valoarea sa maximă.

Teste benchmark de performanță cu ASUS Expertbook B3 Flip B3402

A venit rândul testelor benchmark de performanță în review-ul nostru. Fiind un echipament dedicat în special sarcinilor productive și creative, l-am pus la treabă în PcMark 8. Rezultatele, în continuare.

Acestea, într-un grafic comparativ, mai jos.

După cum se observă, în categoria sa are o configurație de top pentru aplicații de productivitate și creativitate.

L-am pus la treabă și în Geekbench.

Rezultatele sale, într-un grafic comparativ, mai jos.

În Cinebench a obținut următoarele rezultate…

Acestea, comparate cu rezultatele altor sisteme, în continuare.

După cum se observă, scoruri în media clasei sale și a platformei tehnice integrate, procesorul Intel având performanțe superioare pe single-core față de cele AMD.

Concluzii despre ASUS Expertbook B3 Flip B3402

Pro

 • Fișă tehnică performantă
 • Look profesional, construcție robustă, de calitate, cu o suprafață tratată antibacterian
 • Este un convertibil ce poate fi transformat într-o tabletă
 • Ecranul se vede bine, are funcții tactile și stylus pentru schițe și notițe de mână
 • Are sim 4G pentru conexiune extinsă la internet
 • Conectică bogată, cu tot ceea ce este necesar
 • Are senzor de amprentă pentru acces rapid și securizat
 • Autonomie decentă

Contra

 • Camera web principală nu are rezoluție full HD
 • Nu are slot pentru carduri SD (dar are slot pentru carduri microSD)
 • Nu permite upgrade suplimentar la memoria RAM și stocare

ASUS Expertbook B3 Flip B3402 este un ultraportabil cu destule calități necesare în mediile profesionale și de business – o construcție robustă, o configurație de top cu un comportament ireproșabil, o varietate bogată de porturi conectoare precum și modem 4G pentru acces la internet de aproape oriunde, plus stylus integrat și util celor mai creativi, totul la pachet cu o autonomie chiar ok.

Un ultraportabil care oferă flexibilitate în special la nivel de utilizare, atât de necesară într-un mediu profesional, fie că va fi utilizat la birou sau în condiții de portabilitate.

Are un preț în jurul a 6200 de lei.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *