ASUS Zenbook Pro 14 Duo OLED UX8402ZE Review – Laptop compact cu două ecrane, performant, pentru creatorii de conținut
Laptopurile cu două ecrane de la ASUS nu mai sunt o noutate, cu siguranță. Primul laptop de acest gen pe care am avut ocazia să-l folosesc a fost modelul UX581G, cu ecran de 15.6 inchi, la final de an 2019, un laptop ce părea de domeniul SF atunci. Între noi fie vorba, genul ăsta de laptopuri sunt o apariție exotică chiar și acum, în anul de grație 2022.
Ideea unui laptop cu două ecrane a apărut din nevoia extinderii spațiului vizual, pe care utilizatorul să aibă acces la mai multe aplicații în același timp, așa cum pe un sistem desktop se pot monta mai multe monitoare. Cert este că la un laptop nu pot fi integrate două ecrane la fel de mari (am văzut tot felul de proiecte dar nimic comercial până acum), însă unul în plus, chiar și cu o diagonală mai mică, pe care să ai la dispoziție în permanență o anumită aplicație, este o idee chiar foarte bună.
Iată că la aproape 3 ani distanță am ocazia să lucrez cu un model de nouă generație, aflat cumva la granița dintre ultraportabil cu ecran de 12-13 inchi și un laptop cu ecran de 15.6 inchi, plus o configurație performantă ce poate fi de folos într-o mulțime de scenarii de utilizare, în special creatorilor de conținut – ASUS Zenbook Pro 14 Duo OLED pe numele său.

Specificațiile modelului ASUS Zenbook Pro 14 Duo OLED UX8402ZE pe care l-am avut la dispoziție sunt următoarele:
- Ecran Principal – OLED cu o diagonală de 14.5 inchi, rezoluție 2.8K (2880×1800 pixeli), aspect 16:10, timp de răspuns 0.2ms, rată de refresh de 120Hz, luminozitate de 550nits, acoperire 100% din gama de culori DCI-P3, contrast 1,000,000:1, VESA CERTIFIED Display HDR True Black 500, validat PANTONE, 70% mai puțină lumină albastră, tactil, suport pentru stylus
- Ecran Secundar – ScreenPad Plus IPS de 12.7 inchi, rezoluție 2880×864 pixeli
- Procesor – Intel® Core i7-12700H tactat la 2.3 GHz cu 14 nuclee și 20 de fire de execuție, Boost până la 4.7 Ghz
- Sistem grafic – Intel Iris Xe Graphics + NVIDIA GeForce RTX 3050 Ti cu 4GB GDDR6
- Memorie RAM – 16GB LPDDR5 pe placa de bază
- Stocare – 1TB M.2 NVMe PCIe 4.0 SSD
- Rețea – Wi-Fi 6E(802.11ax) (Dual band) 2*2 + Bluetooth 5.2
- Conectică – 1x USB 3.2 Gen 2 Tip-A, 2x Thunderbolt 4 cu display / power delivery, 1x HDMI 2.1, 1x 3.5mm Combo Audio Jack, 1x DC-in, 1x Micro SD Express 7.0 card reader
- Baterie – Li-Ion cu 4 celule, 76WHrs
- Dimensiuni – 32.35 x 22.47 x 1.79 ~ 1.96 cm
- Greutate – 1.7Kg
- Sistem de Operare – Windows 11 Pro
- Altele – tastatură cu iluminare, webcam full HD cu suport IR Windows Hello, certificare US MIL-STD 810H military-grade standard
- La pachet vine cu stylus și husă de protecție

Look modern, practic!
Din punct de vedere al aspectului exterior se remarcă cu siguranță prin cele două ecrane așezate unul sub celălalt, care ocupă la maxim suprafața utilă, lăsând loc atât cât trebuie unei tastaturi și unui touchpad poziționat în dreapta acesteia.
Cu siguranță un look modern, SF în continuare în lumea laptopurilor și la care se pune accentul în special pe practicitate. Fără elemente stilistice deosebite, construcția sa fiind una elaborată dar practică, cu finisaje fără cusur și materiale de cea mai bună calitate, chiar premium.
Sistemul de balamale înclină ecranul secundar ScreenPad Plus, pentru a putea fi mai lizibil dar și pentru a asigura fluxul de aer necesar unei răciri cât mai adecvate pe sub acesta.


De menționat că balamaua ecranului principal nu mai este de tip Ergolift, în sensul că nu mai există o linie de sprijin cu biroul în partea inferioară a acestuia. Dacă se dorește totuși ridicarea corpului cu tastatură la un alt unghi de lucru, există două piciorușe extensibile în partea inferioară.

De asemenea, ecranul principal poate fi înclinat la aproximativ 160 de grade.
Din punct de vedere al dimensiunilor exterioare nu este tocmai un ultraportabil, deși acum câțiva ani se putea integra fără reținere în această categorie. Dar nici un desktop replacement nu este. ASUS Zenbook Pro Duo OLED fiind un notebook cu dimensiuni și greutate rezonabile, ce îl fac destul de facil la transport și manevrare. Este mai ușor față de generația anterioară, un laptop compact cu o fișă tehnică de top.
Mai mult, se simte de cum pui mâna pe el că este un portabil solid, construit pentru o utilizare intensă, lasă cu siguranță impresia unui echipament rezistent. Ba chiar producătorul se laudă că este certificat conform standardelor militare, ceea ce înseamnă că poate funcționa în condiții cu temperaturi extreme, că poate rezista în anumite plaje de vibrații, că poate supraviețui căderii de la o înălțime de până 1.2m. Normal, fiind un laptop, va trebui să fiți atenți să nu sufere totuși vreun accident nedorit.



La capitolul conectică stă destul de ok, mai puțin un port ethernet și o cameră web la rezoluție 720p. La un astfel de laptop, cu atâta tehnologie modernă în el, mă așteptam la o cameră web full HD, nu doar un 720p. Se pare totuși că vor fi disponibile comercial și modele și cu webcam full HD.

Cert este că prezența ecranului secundar reduce spațiul de amplasare al tastaturii, așa că aceasta a fost înghesuită, dacă mă pot exprima așa, către marginea inferioară a corpului, în dreapta sa fiind poziționat touchpad-ul. O poziție care poate fi deranjantă la început din punct de vedere al comodității dar cu care vă puteți obișnui după o anumită perioadă de utilizare, cel puțin așa am constatat eu. Iar așezat pe un birou va trebui doar să îndepărtați cu maxim 10 centimetri laptopul față de cum erați obișnuiți pentru a vă putea rezema palmele în timpul redactării (palm rest-ul va fi biroul).
Tastatura de tip chiclet este destul de ergonomică, favorizează o redactare într-o manieră confortabilă, după cum am menționat, după o perioadă de acomodare. De menționat totuși că tastele Enter, Backspace și cele direcționale sunt cam mici, așa că trebuie apăsate cu atenție, și că nu are un bloc numeric. Era de dorit ca acesta să fie integrat în suprafața touchpad-ului, așa cum am întâlnit la mai toate laptopurile marca ASUS lansate recent.
La fel, touchpad-ul nu mai este dispus central, ca la mai toate echipamentele de gen, așa că va trebui să vă descurcați să-l manevrați cu o singură mână. Cu siguranță majoritatea utilizatorilor vor apela la serviciile unui mouse, personal chiar am întâlnit extrem de puțini utilizatori exclusiv de touchpad.
Totuși, trebuie să menționez că în condiții de portabilitate, de exemplu dacă trebuie să-l folosiți așezat în poală când sunteți cine știe pe unde, va fi mai dificil de redactat la tastatură, încă o dată, până vă veți acomoda cu poziția ei.

Nu unul, ci două ecrane!
Deci, aveți la dispoziție nu unul, ci două ecrane. Cel principal, este OLED cu o diagonală de 14.5 inchi, rezoluție 2.8K (2880×1800 pixeli), aspect 16:10, timp de răspuns 0.2ms, rată de refresh de 120Hz, luminozitate de 550nits, acoperire 100% din gama de culori DCI-P3, contrast 1,000,000:1, VESA CERTIFIED Display HDR True Black 500, validat PANTONE, 70% mai puțină lumină albastră, tactil dar și suport pentru stylus, pentru un control mai fin în anumite aplicații. Stylus care vine în pachet, spre bucuria celor mai talentați la schițe și desene.
Și care se vede foarte bine, este capabil să afișeze caractere text clare și imagini cu o paletă coloristică vibrantă, cu un contrast excelent. Ca la orice alt ecran OLED, este o adevărată plăcere să te uiți la filme pe el, sau la imagini cu peisaje superbe, sau la cine știe ce aplicații grafice. Iar toate certificările și validările standardizate îi asigură pe profesioniști de acuratețea paletelor coloristice afișate.
Cel de-al doilea ecran, ScreenPad Plus, este de tip IPS cu o diagonală de 12.7 inchi și o rezoluție de 2880×864 pixeli. Poate că nu are avantajele OLED-ului la nivel de calitate a imaginii dar nu se vede deloc rău, pentru că matricea de tip IPS are în continuare destule atuuri pentru afișarea unor imagini de calitate.
Iar rama dintre cele două ecrane este una destul de subțire, astfel că trecerea cursorului între cele două suprafețe utile este oarecum naturală. De asemenea, ambele ecrane sunt tactile și oferă un suport optim pentru utilizarea unui stylus pentru controlul aplicațiilor, pentru a lua notițe, pentru a face diverse schițe etc.
Există și posibilitatea preconfigurării aplicațiilor ce se doresc afișate pe Screenpad, cu tool-uri integrate pentru controlul mai eificient în soluții de productivitate și creativitate.
Există și aplicația ProArt ce afișează principalii parametri ai sistemului, alegerea modului de Power Management, calibrarea ecranului cu tool-uri specifice, stabilirea unor grupuri de aplicații uzitate mai des precum și preconfigurarea layout-ului ecranului secundar în aplicațiile de productivitate și creativitate de la Adobe.

Sistemul audio integrat este capabil să redea un sound plăcut, echilibrat și destul de puternic, mi-a plăcut cum se aude, nu am avut nevoie de căști pentru a asculta în surdină muzica preferată în timp ce lucram.

Configurație de top! Bună pentru o multitudine de aplicații de business sau profesionale!
Din punct de vedere al configurației nu prea am ce-i reproșa unui astfel de echipament portabil. Ba chiar am avut la dispoziție o fișă tehnică de top, cu tot ceea ce este necesar unei experiențe optime – Intel Core i7-12700H cu 14 nuclee și 20 de fire de execuție, 16GB memorie RAM plus o placă grafică suplimentară Nvidia RTX 3050TI cu 4GB VRAM.
Practic, un echipament ce poate accesa fără reținere aplicații diverse, de business sau profesionale, pentru productivitate și creativitate, fie că vorbim de banala deja suită office, de aplicații financiar-contabile tip CRM sau ERP, de aplicații de editare foto, video sau grafică etc. Un portabil care poate mulțumi din punct de vedere al performanțelor sale o plajă largă de utilizatori, din toate mediile profesionale.
Ca să nu mai spun că există și configurații cu procesor Intel Core i9 și 32GB memorie RAM.
Nu este neapărat un laptop de gaming, nu a fost conceput pentru așa ceva, dar pentru că are integrată o placă grafică bunicică, nu este de mirare că vor fi și utilizatori ce-l vor pune la treabă în anumite titluri, chiar dacă nu la setările maximale pentru grafică.
De menționat că ventilatoarele sistemului de răcire își vor face simțită prezența la nivel auditiv în momentele de solicitare hardware mai intense. Ca la toate laptopurile compacte sau desktop-replacement de altfel.

Soluția de stocare integrată SSD de la Samsung cu o capacitate de 1TB este una chiar performantă, astfel că facilitează un răspuns rapid al sistemului de operare și al aplicațiilor.
De menționat că la nivel de acces rețea este echipat cu un un chipset wi-fi de tip Wi-Fi 6E(802.11ax), pentru viteze de transfer superioare dacă este conectat la noua generație de routere wi-fi.
Două ecrane, dintre care unul OLED, înseamnă un consum mai mare de energie. Așa că, deși are o baterie de 76Whr, autonomia de utilizare nu este una ieșită din comun, aceasta fiind de până în 3.5-4 ore la o utilizare cu ambele ecrane active, pe cel principal cu spațiul principal de lucru, pe cel de-al doilea cu muzică de pe youtube. În modul Best Power Efficiency.
Normal, dacă este dezactivat ecranul secundar, autonomia de utilizare poate crește până în 5-6 ore dar de ce ai cumpăra un laptop cu două ecrane dacă îl dezactivezi frecvent pe unul dintre ele? Mă rog, dacă nu mai este și nu mai este “zeamă” în baterie, se poate apela și la o astfel de soluție.
De asemenea, dacă este utilizat un mod de performanță, autonomia va scădea considerabil, către 2-3 ore, în funcție de încărcarea hardware a sistemului.
Mă întreb dacă nu cumva o soluție tehnică pe AMD ar fi fost mai avantajoasă din punct de vedere al autonomiei, pentru că am constatat că noile generații de procesoare AMD stau mult mai bine versus Intel la managementului consumului de energie.

Teste benchmark de performanță cu ASUS Zenbook Pro 14 Duo OLED UX8402ZE
Pentru a-l putea compara din punct de vedere al performanțelor cu alte sisteme testate, l-am pus la treabă în câteva aplicații benchmark. Pentru început l-am testat cu 3D Mark de la Futuremark, pentru a vedea cum stă la capitolul grafică. Rezultatele, în continuare.
Acestea, comparate cu rezultatele unor sisteme echivalente.

După cum se observă, rezultate comparabile cu ale echipamentelor de același gen, chiar peste. Și mai trebuie ținut cont că placa video Nvidia a venit cu drivere Studio, nu de gaming, așa cum am testat toate celelalte sisteme anterioare. Normal, rezultate sub cele ale unor sisteme echipate cu plăci grafice mai puternice.
Urmează testele de productivitate și creativitate realizate cu PcMark 8. Rezultatele, în continuare.
Acestea, într-un grafic comparativ, mai jos.

După cum se observă, ASUS Zenbook Pro 14 Duo integrează o soluție tehnică de top la ora actuală, eficientă în orice aplicație de productivitate și creativitate.
L-am pus la treabă și în Geekbench.


Rezultatele sale, într-un grafic comparativ, mai jos.

În Cinebench a obținut următoarele rezultate…


Acestea, comparate cu rezultatele altor sisteme, în continuare.

Știam deja că procesoarele Intel stau mai bine decât cele AMD pe un singur nucleu. Dar iată că acest Intel Core i7-12700H se apropie de AMD și la performanțele multi-core. Mai este un pic de lucru la modul de management al consumului de energie, unde AMD nu are rival pe x86 la ora actuală.

Concluzii despre ASUS Zenbook Pro 14 Duo OLED UX8402ZE
Pro
- Are două ecrane, unul OLED ce oferă imagini clare, cu o paletă coloristică vibrantă
- Construcție de calitate, premium
- Și este un echipament destul de compact, mai ales dacă ținem cont și de prezența ecranului secundar
- Fișă tehnică de top, cu o placă grafică suplimentară, utilă pentru o suită largă de aplicații pentru productivitate și creativitate
- Soluție de stocare SSD chiar performantă
- Sistemul audio se aude chiar bine
Contra
- Tastatura și touchpad-ul sunt așezate altfel decât s-au obișnuit majoritatea utilizatorilor, pentru unii pot fi incomode în utilizare, mai ales dacă este utilizat în condiții de portabilitate
- Un ecran în plus induce o autonomie de utilizare mai redusă
- Camera web nu este full HD
Este acest laptop ASUS Zenbook Pro 14 Duo cu două ecrane pentru tine? Dacă ai nevoie de un ecran suplimentar, pe care să ai la dispoziție permanentă o anumită aplicație sau comenzi și controale pentru pachetele de prelucrare avansate, atunci s-ar putea să-ți facă cu ochiul, chiar și cu riscul unei autonomii mai reduse de utilizare. Iar fișa tehnică performantă îți va fi cu siguranță de folos la sarcinile tale zilnice, din acest punct de vedere comportându-se impecabil.
Dacă nu ai nevoie din punct de vedere profesional de prezența celui de-al doilea ecran, atunci poți opta pentru alte laptopuri din gama ASUS cu ecran OLED, chiar ai de unde alege pentru că oferta este una destul de stufoasă.