Laptop Huawei Matebook D16 Review – Pentru cei care doresc un ecran mare de 16 inchi, o fișă tehnică performantă și o autonomie chiar ok

Trebuie să recunosc că am fost curios să văd cum funcționează și de ce este în stare un portabil Huawei încă de la primul lor model lansat, prin 2016 dacă nu mă înșel. Mi-au plăcut încă de atunci cum arată iar la nivel de performanțe erau și sunt în continuare la nivelul pieții, aveau și au integrate în continuare cele mai noi generații de procesoare. Iată că minunea s-a întâmplat și am avut ocazia acum să utilizez unul dintre cele mai recente și mai titrate modele ale lor, Huawei Matebook D16.

Nu un ultraportabil, cum aș fi dorit, ci un laptop cu ecran mare, de 16 inchi, dar și cu o configurație performantă, ce se poate dovedi utilă unor categorii largi de utilizatori, fie pentru sarcini casnice, de studiu dar și pentru office sau business. Un laptop care are destule atuuri în favoarea sa, din câte am constatat în timpul perioadei de utilizare.

Specificațiile modelului Huawei Matebook D16 pe care l-am avut la dispoziție sunt următoarele

 • Ecran – IPS de 16 inchi, rezoluție 1920×1200 pixeli, format 1610, luminozitate de 300 de nits, 100% acoperire gama de culor sRGB, finisare mată,
 • Procesor – Intel Core i7-12700H cu 14 nuclee și 20 de fire execuție
 • Placă grafică – Intel Iris Xe
 • Memorie RAM – 16GB
 • Stocare – 512GB
 • Rețea – Wi-Fi 6 AX201 + Bluetooth 5.1
 • Conectică – 1x USB-C (cu încărcare și data transfer), 1x USB-C (transfer de date, încărcare și DisplayPort), 1x USB-A (USB 2.0), 1x USB-A (USB 3.2 Gen 1), 1x HDMI 2.0, 1x 3.5 mm combo audio jack
 • Baterie – 60Whr
 • Dimensiuni – 357x249x18.4mm
 • Greutate – 1.7Kg
 • Sistem de operare – Windows 11 Home
 • Altele – cameră web full HD, tastatură cu iluminare, senzor de amprentă în butonul de Power

Din punct de vedere al aspectului său exterior atrage în primul rând prin simplitatea construcției, cu o carcasă vopsită într-un gri de nuanță închisă, metalizată, cu finisaje fără reproș. Un look simplu, de bun gust, chiar elegant aș remarca, ce poate fi pe placul oricărui gen de utilizator. Un design pretabil atât într-un mediu casnic cât și într-unul de business, universal.

Deși este un laptop cu ecran mare, de 16 inchi, se remarcă totuși și prin portabilitatea sa, cu o greutate de numai 1.7Kg și o grosime de numai 18.4 mm, fiind în acest fel chiar facil la transport și manevrare. Mai vă aduceți aminte de vremurile în care un laptop cu ecran atât de mare avea cam 2.5-3 kilograme și era dublu ca grosime?

Iată că, după cum am spus de atâtea ori, tehnologia evoluează și o face bine – avem parte de echipamente tot mai performante în forme tot mai compacte. Normal, spre beneficiul nostru, al utilizatorilor.

De remarcat și ramele subțiri din jurul ecranului, ce au permis integrarea unui ecran de 16 inchi în corpul unui laptop de 15 inchi, un alt factor benefic portabilității.

Stă destul de ok la capitolul conectică, cu porturi USB-C cu încărcare, transfer de date dar și DisplayPort, porturi USB-A și port HDMI.

De remarcat că are și cameră web cu rezoluție full HD, ceea ce este un atuu incontestabil în aceste vremuri în care videoconferințele și cursurile online sunt la ordinea zilei.

Dar nu are un slot pentru carduri SD, păcat, chiar era destul loc pentru a integra și un astfel de accesoriu, chiar util în mediile casnice la transferul fotografiilor făcute prin vacanțe.

De asemenea, butonul de Power are senzor de amprentă integrat, util pentru acces rapid și securizat la interfața sistemului de operare. Și, după câte am constatat, răspunde chiar ok, este rapid în recunoașterea amprentei înregistrate.

Tastatură generoasă, de tip chiclet, care favorizează redactarea rapidă, într-o manieră confortabilă. Cei care lucrează frecvent cu cifrele vor aprecia cu siguranță blocul numeric integrat și este de amintit că are și iluminare de fundal, pentru a putea fi utilizată chiar și pe întuneric.

La fel, Huawei Matebook D16 are un touchpad cu o suprafață generoasă și care răspunde eficient la comenzile tactile, astfel că nu am avut nevoie de un mouse în aplicațiile uzuale.

Sistemul audio integrat putea fi mai bun, zic că nu întregește cumulul de calități ale acestui laptop. Este capabil să redea un sound destul de puternic dar cu rabat la calitate, fiind redate în special frecvențele medii. Astfel că se poate dovedi util numai în videoconferințe, nu și pentru audiții muzicale.

Un alt atuu al acestui laptop este cu siguranță și ecranul IPS de 16 inchi, mare, generos, util celor care lucrează cu documente stufoase sau pur-și-simplu care doresc să privească la imagini cât mai mari, chiar și pe un laptop. În paranteză fiind spus, deși prefer ultraportabilele, pe zi ce trece îmi dau seama că am ajuns la vârsta la care ar cam trebui să mă orientez către ecrane mai mari, pentru că ochii mei au cam obosit după atâția amar de zeci de ani de privit la ecrane CRT, LCD, TFT, IPS etc etc etc.

Iar acesta este capabil să afișeze caractere text clare și imagini frumoase, cu o paletă coloristică vibrantă și un contrast bun. Are finisare mată, astfel că va reflecta mai greu sursele puternice de lumină. Un ecran foarte bun atât pentru documente stufoase, după cum am menționat anterior, dar și pentru a vizualiza optim linii lungi de cod sau HTML/CSS/PHP precum și pentru a viziona un film online sau cine știe ce material video în condiții cât mai confortabile pentru privire.

La capitolul performanță nu am de ce mă plânge, ba din contră. Am avut la dispoziție configurația de top, cu un procesor Intel Alder-Lake Core i7-12700H cu 14 nuclee, 16GB memorie RAM și placă grafică Intel Iris Xe. Chiar ok pentru aplicații uzuale, pentru office, studiu, divertisment dar și pentru soluții financiar-contabile ERP sau CRM, comunicare scrisă și vizuală, editare foto la nivel profesional, grafică și video la un nivel entry, ce să mai, o fișă tehnică ce se poate dovedi de folos aproape oricui.

Sincer să fiu, pentru ceea ce am eu personal de făcut în rutina mea zilnică, chiar și pentru bloggereală, prelucrare foto și video la un nivel entry-level, mi-ar fi utilă chiar și o configurație cu procesor Intel Core i5. Prețul de achiziție al unui laptop cu o astfel de configurație fiind sensibil mai redus.

Huawei Matebook D16 nu este un laptop de gaming, în primul rând pentru că nu are o placă grafică suplimentară. Dacă nu se adresează din acest punct de vedere gamerilor înrăiți, asta nu înseamnă că nu poate face față în anumite titluri cu o grafică mai puțin complexă și mai puțin solicitantă cu resursele hardware.

Soluției de stocare integrate îi reproșez doar că nu are un spațiu de 1TB cel puțin, ci doar 512GB. Dar apreciez faptul că este destul de performantă pentru a induce un răspuns rapid al sistemului de operare și al aplicațiilor instalate.

La capitolul autonomie strălucește dacă mă pot exprima așa. Practic, la o utilizare tipică de office, navigare pe internet, scurte sesiuni de youtube, cu luminozitatea ecranului la 30% din valoarea sa maximă, autonomia de utilizare poate fi de până la 7 ore. Din acest punct de vedere, pot spune că este un echipament cu o autonomie pentru întreaga zi, dacă este lăsat să intre în hibernare atunci când nu este nevoie de serviciile sale. Un atuu important pentru cei care doresc să-și desfășoare activitățile uzuale pentru studiu, în interes personal sau pentru serviciu de oriunde s-ar afla.

Teste benchmark de performanță cu Huawei Matebook D16

Testele de productivitate și creativitate realizate cu PcMark 8. Rezultatele, mai jos.

Acestea, într-un grafic comparativ, mai jos.

După cum se observă, performanțe de top, ușor sub cele ale unor laptopuri cu plăci grafice suplimentare. Rezultatele sunt conform așteptărilor.

L-am pus la treabă și în Geekbench.

Rezultatele sale, într-un grafic comparativ, mai jos.

În Cinebench a obținut următoarele rezultate…

Acestea, comparate cu rezultatele altor sisteme, în continuare.

După cum se observă, Intel Core i7-12700H este un procesor cu adevărat potent, cel mai performant dintre cele testate de către noi pe sisteme ultraportabile.

Concluzii despre Huawei Matebook D16

Pro

 • Fișă tehnică performantă, bună pentru o suită largă de aplicații de studiu, divertisment și business
 • Construcție de calitate, carcasă destul de compactă pentru un laptop cu ecran de 16 inchi
 • Ecran generos de 16 inchi și care se vede bine
 • Are webcam full HD, foarte bună pentru videoconferințe
 • Are senzor de amprentă integrat în butonul de Power
 • Autonomie pentru o întreagă zi de utilizare

Contra

 • Nu are slot pentru carduri SD
 • Parcă era de dorit o soluție de stocare de 1TB
 • Sistemul audio putea fi mai bun

Huawei Matebook D16 este un laptop dedicat celor care au nevoie de un ecran mare, generos, cu o diagonală de 16 inchi și cu o fișă tehnică performantă, utilă într-o varietate de situații. De asemenea, plusează la capitolul autonomie, fiind un echipament pentru o întreagă zi de utilizare. Plusez și pe faptul că toate aceste calități au fost integrate într-un corp chiar compact în raport cu diagonala ecranului său, fiind în acest fel un laptop ce poate fi utilizat fără reținere de oriunde.

Cu această fișă tehnică, l-am văzut deja în magazinele online cu un preț de aproximativ 6000 de lei. După cum am mai spus, există și variante la un preț de aproximativ 4200-4700 de lei cu procesor Intel Core i5-12450H.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published.