ASUS ROG Flow Z13 GZ301ZE Review- Tabletă gen Surface dar pe steroizi, bună chiar și pentru activități profesionale

Tabletele gen Surface, cu sistem de operare Windows și o husă cu tastatură integrată pentru a putea fi utilizate întocmai ca un laptop, au deja fanii lor printre utilizatorii de pe tot mapamondul. Pentru că în general sunt mai ușoare față de un laptop dar și pentru că poți face pe ele aceleași lucruri, având în general fișe tehnice comparabile. Există modele de tablete cu Windows doar pentru aplicațiile uzuale și există altele, mai performante, utile și pentru pachete software mai avansate.

Iar acest model ASUS ROG FLow Z13 GZ301ZE este cea mai puternică tabletă pe care am utilizat-o până acum, cu o fișă tehnică impresionantă de nouă generație la care nu lipsește o placă video Nvidia suplimentară și care, în plus, oferă posibilitatea conectării uneia externe și mai puternice printr-o soluție de andocare proprietară, XG Mobile. Practic o tabletă bună pentru o suită largă de aplicații uzuale dar mai ales pentru creativitate, productivitate și într-o anumită măsură pentru gaming.

Specificațiile modelului ASUS ROG Flow Z13 pe care l-am avut la dispoziție sunt următoarele

 • Ecran – IPS de 13.4 inchi, rezoluție WUXGA (1920×1200 pixeli) în format 16:10, acoperire 100% din paleta de culori sRGB, Pantone Validated, MUX Switch + Optimus, suport Dolby Vision HDR
 • Procesor – Intel Core i9-12900H cu 14 nuclee, tactat la 2.5GHz
 • Sistem grafic – Intel Iris Xe + NVIDIA GeForce RTX 3050 Ti cu 4GB GDDR6
 • Memorie RAM – 16GB dual channel
 • Stocare – 1TB PCIe 4.0 NVMe M.2 SSD
 • Rețea – Wi-Fi 6E(802.11ax) (Dual band) 2*2 + Bluetooth 5.2
 • Conectică – 1x 3.5mm Combo Audio Jack, 1x USB 2.0 Tip-A, 1 x Tip-C USB 4 cu suport DisplayPort /Thunderbolt 4, 1x Interfata ROG XG Mobile, 1x card reader (microSD) (UHS-II), 1x USB 3.2 Gen 2 Type-C suport DisplayPort / power delivery / G-SYNC
 • Camere – 8MPix pe spate și încă frontală 720p
 • Baterie – 56WHrs, 4 celule Li-ion
 • Dimensiuni – 30.2 x 20.4 x 1.20 ~ 1.20 cm
 • Greutate – 1.18 Kg
 • Altele – husă cu tastatură cu iluminare RGB, cameră web 720p, senzor de amprentă

La ASUS ROG Flow Z13 am apreciat în primul rând calitatea constructivă, cu finisaje fără reproș și materiale premium, din acest punct de vedere fiind un echipament ce va fi apreciat chiiar și de către cei mai pretențioși.

Design modern, în linii simple dar și cu elemente extravagante, cum ar fi geamul de pe spate prin care se vede iluminată o porțiune a plăcii de bază, ca să nu mai spun de iluminarea RGB a tastaturii.

Îmi place cum arată pe spate, cu grile de admisie pentru răcire tăiate în forma siglei ROG și cu linii desenate ca pe o placă de bază. Din acest punct de vedere având un aspect unic în categoria de echipamente din care face parte.

Din punct de vedere al conecticii cred că se putea un pic mai bine, în sensul că îi lipsește un conector HDMI dar și unul USB-C suplimentar, pentru a putea fi conectată la un ecran cu o diagonală mai generoasă când este alimentată.

De asemenea, depunctez și rezoluția camerei web frontale care nu este full HD ci doar un 720p. De menționat că are o cameră web full HD pe spate dar care nu este deloc de folos pentru videoconferințe. Oare de ce la o asemenea tabletă cu Windows mai este nevoie de o cameră web pe spate? O folosește cineva la captarea de imagini? Logica dezvoltatorilor mă lasă perplex câteodată.

Am apreciat cum se cuvine husa cu tastatură care, pe de o parte, protejează ecranul la transport și pe de alta te lasă să folosești tableta ASUS ROG Flow Z13 întocmai ca pe un laptop. O tastatură de tip chiclet, confortabilă în utilizare și care favorizează redactarea rapidă, plus că are și iluminare de fundal RGB pentru a putea fi folosită și pe întuneric fără reținere. Punctez, husă cu tastatură RGB, ca la un laptop de gaming! Nu am mai întâlnit până acum pe genul ăsta de echipament portabil.

Husa are integrată și un touchpad, poate nu foarte generos în dimensiuni, dar de ajuns pentru manevrarea interfeței și aplicațiilor uzuale într-o manieră optimă. Răspunde corect și precis la comenzile tactile. Iar în gaming puteți conecta un mouse, pentru că tableta are conector USB-A, amplasat special zic eu pentru un astfel de accesoriu.

Insist, ca la toate aceste tablete gen Surface pe care le-am avut la dispoziție până acum, asupra faptului că utilizarea lor este mai ergonomică pe o suprafață plată, un birou par example. Într-un aeroport, într-o sală de așteptare, stabilitatea lor așezate în poala utilizatorilor nu este tocmai de lăudat. Este mai dificil din punct de vedere al ergonomiei de utilizare să le folosești în astfel de condiții iar ASUS ROG Flow Z13 nu se dezice.

Integrarea unei soluții tehnice atât de performante, pe steroizi cum ziceam anterior, a indus valori ale dimensiunilor și greutății nu tocmai potrivite unei tablete, în adevăratul sens al categoriei. Pentru o tabletă gen Surface, fiind un echipament mai corpolent, cu valori mai apropiate de cele ale unui ultraportabil, cel puțin la grosime. Mai ales că în partea din spate a fost integrată și o talpă de susținere pentru poziționarea stabilă pe birou.

Pe muchia din stânga este prezent conectorul USB-C pentru încărcare dar și cu suport DisplayPort.

Pe muchia superioară, sunt prezente grile de evacuare ale aerului cald, ce încadrează logo-ul Republic of Gamers.

Pe muchia dreaptă sunt prezente butonul de Power, cele de ajustare ale volumului, un port USB-A, un conector pentru căști și conectorul pentru andocarea externă XG Mobile. De remarcat că butonul de Power are integrat și senzorul de amprente, care recunoaște rapid amprenta înregistrată, fiind în acest fel util pentru acces rapid și securizat la interfața sistemului de operare și la aplicații.

Ecranul este unul dintre atuurile forte ale acestei tablete, un IPS de 13.4 inchi cu rezoluție 1920×1200 pixeli, pe care imaginile se văd excelent, cu o paletă coloristică vibrantă și un contrast bun, iar caracterele text sunt afișate clar, confortabil pentru privirea utilizatorului. De menționat că este capabil să afișeze 100% din paleta de culori sRGB și că este validat Pantone pentru acuratețea culorilor afișate, caracteristici ce vor fi apreciate cu siguranță de către profesioniști, fotografi, videografi etc. Este un ecran foarte ok atât pentru aplicații office cât și la editare foto/video, la vizionarea unor filme sau în jocuri.

Sistemul audio integrat suprinde plăcut prin claritatea sound-ului redat, la un volum acceptabil. Pentru o tabletă zic.

Din punct de vedere al configurației nu prea am ce-i reproșa pentru că am avut la dispoziție o fișă tehnică de top, cu tot ceea ce este necesar pentru ca experiența să fie cât se poate de optimă – procesor Intel Core i9-12900H cu 14 nuclee și 20 de fire de execuție, 16GB memorie RAM plus o placă grafică suplimentară Nvidia RTX 3050TI cu 4GB VRAM.

Practic, o configurație de ultraportabil într-o tabletă, ce poate accesa fără reținere aplicații diverse, de business sau profesionale, pentru productivitate și creativitate. Fie că ne referim la banala deja suită office uzitată de către oricine, dar și la aplicații financiar-contabile tip CRM sau ERP, la suite avansate de editare foto, video sau grafică, pentru programare etc. O tabletă ca un laptop ce poate mulțumi din punct de vedere al performanțelor sale o plajă largă de utilizatori, din toate mediile profesionale.

Este recomandată de producător drept o tabletă de gaming, mai ales că face parte din gama ROG – Republic of Gamers. Dar este de menționat faptul că placa Nvidia GeForce RTX 3050Ti poate accesa titlurile de gaming de nouă generație la setări minimale din punct de vedere grafic, așa că o recomand din acest punct de vedere pentru cei care se distrează ocazional în lumile virtuale, nu și pentru gamerii înrăiți.

Mă rog, depinde și de ce jocuri preferă, că sunt multe titluri ce pot rula fără reproș pe această tabletă, în special cele de strategie. Normal, capacitățile sale hardware vor fi suplimentate substanțial dacă i se atașează și o soluție XG Mobile cu o placă grafică mult mai performantă, cel puțin când este utilizată în condiții de birou. Din păcate, nu am avut cum să testez și o astfel de facilitate.

Pentru că nu este un laptop și nu are grile de evacuare sub tastatură, căldura evacuată nu deranjează deloc utilizatorul. De remarcat că în momentele de solicitare hardware mai intensă se încălzește totuși în zona grilelor de evacuare de pe muchia superioară și pe spate tot în zona superioară. Dar, după cum am menționat, fără să afecteze negativ utilizatorul la interacțiunea cu tastatura. De asemenea, sistemul de răcire își face simțită prezența la nivel auditiv în momentele de solicitare hardware.

Soluția de stocare integrată are o capacitate generoasă de 1TB și performanțe atât cât trebuie pentru ca sistemul de operare și aplicațiile să aibă un răspuns rapid. Ca pe un ultraportabil.

La capitolul autonomie zic că se putea un pic mai bine. În sensul că la o utilizare tipică office, cu redactare documente și comunicare pe internet, navigare online, eventual scurte sesiuni de youtube, autonomia de utilizare este de până în 4, hai 5 ore. Aș fi preferat, o valoare de 6 ore. Pentru că este o tabletă și aceste echipamente trebuie să aibă o autonomie pentru întreaga zi.

La vizionarea unor filme online, implicit cu wifi activ, cu sunetul redat prin propriul sistem audio, autonomia de utilizare este cam aceeași.

Teste benchmark de performanță cu ASUS ROG Flow Z13

Nu puteau lipsi testele benchmark de performanță din review-ul nostru. Pentru început l-am testat cu 3D Mark de la Futuremark, pentru a vedea cum stă la capitolul grafică. Rezultatele, în continuare.

Acestea, comparate cu rezultatele unor sisteme echivalente.

După cum se observă, rezultate conform categoriei ultraportabilelor cu o placă grafică suplimentară entry-level.

Urmează testele de productivitate și creativitate realizate cu PcMark 8. Rezultatele, în continuare.

Acestea, într-un grafic comparativ, mai jos.

După cum se observă, rezultatele îl dau drept unul dintre cele mai puternice echipamente portabile pentru activități creative și productive.

L-am pus la treabă și în Geekbench.

Rezultatele sale, într-un grafic comparativ, mai jos.

În Cinebench a obținut următoarele rezultate…

Acestea, comparate cu rezultatele altor sisteme, în continuare.

După cum se observă, procesorul Intel Core i9-12900H este cu adevărat performant, cel mai puternic pe un ultraportabil la ora actuală.

Concluzii despre ASUS ROG Flow Z13

Pro

 • Construcție de calitate, premium
 • Fișă tehnică performantă, utilă pentru o paletă largă de activități productive și creative, ba chiar și pentru gaming ocazional
 • Permite conectarea XGMobile, o soluție cu o placă grafică și mai puternică
 • Ecran de calitate, care se vede foarte bine
 • Soluția de stocare integrată cu o capacitate de 1TB
 • Are senzor de amprente integrat în butonul Power

Așa și așa

 • Autonomia de utilizare nu are valori de invidiat dar nici foarte mici. Era perfect dacă se integra un acumulator cu o capacitate mai generoasă

Contra

 • Nu are port HDMI și nici un al doilea port USB-C, pentru conectivate la un ecran mai mare când este alimentată
 • Camera web frontală nu are rezoluție full HD
 • Prețul de comercializare nu este chiar pentru orice buzunar

ASUS ROG Flow Z13 este o tabletă ce surclasează din punct de vedere al performanțelor clasa din care face parte, oferindu-i acces în aplicații și suite software avansate ce nu pot funcționa optim pe configurații tehnice uzuale. O tabletă pe steroizi, musculoasă și puternică, cum nu mai există nici măcar la concurență.

Dar cu un impediment pentru cei care apreciază și valorile autonomiei, în acest caz nefiind un echipament pentru întreaga zi.

Arată bine, chiar foarte bine, are un ecran capabil să afișeze imagini de calitate iar tastatura integrată în husa de protecție permite redactarea întocmai ca pe un laptop.

Are un preț în jurul a 8000 de lei.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published.