Estivale pe litoral și prin Delta Dunării, cu ASUS Zenfone 9. Și un scurt review.
Iată că tocmai ce a fost anunțat noul smartphone de top ASUS Zenfone 9 care are destule specificații și caracteristici interesante, pentru a fi pe placul chiar și celor mai pretențioși utilizatori. Este un smartphone compact, cu un ecran de 5.9 inchi, cel mai nou și mai performant procesor Qualcomm Snapdragon, un sistemul dual de camere chiar interesant, certificare IP68 (prima dată când văd așa ceva la un ASUS Zenfone) și alte câteva aspecte ce îl recomandă drept un terminal de top.

Mai exact, fișa tehnică a lui ASUS Zenfone 9 arată în felul următor
- Ecran – Samsung AMOLED de 5.9 inchi, rezoluție FHD+ (2400×1080 pixeli), 90.02% rație screen-to-body, format 20:9 ratio, 445ppi, rată de refresh de 120Hz, timp de răspuns de 1ms, acoperire 112% din gama de culor DCI-P3 și 151.9% din cea sRGB, luminozitate 800nits în lumină naturală, luminozitate maximă 1100nits, protejat cu Corning Gorilla Glass Victus
- Procesor – cu 8 nuclee Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 tactat la 3.2Ghz
- Memorie RAM / Stocare – 8/128, 8/256,16/256-LPDDR5/UFS 3.1, fără suport pentru microSD
- Rețea – 4G/5G, Wi-Fi 6 (802.11a/b/g/n/ac), 802.11ax, v6E suport Tri-band 2.4 GHz/5GHz/6 GHz. 2*2MIMO, Bluetooth V 5.2 (EDR + A2DP)
- Navigare – suport GNSS GPS(L1/L5), Glonass(L1), Galileo(E1/E5a), BeiDou(B1/B2a), QZSS(L1/L5) și NavIC(L5)
- Camera principală – senzor de 1/1.56 inchi SONY IMX766 cu o rezoluție de 50MPix, stabilizare pe 6 Axe Hybrid Gimbal OIS, auto-focus, tehnologie Quad Bayer, pixel de 1.0µm/2.0µm, diafragmă F1.9, unghi de cuprindere de 84.6° FOV, 2×2 OCL PDAF, Single LED flash, 8K video recording, stabilizare EIS+OIS
- Camera secundară – senzor SONY IMX363 de 1/2.55 inchi, rezoluție de 12MPix, unghi de cuprindere de 113 ̊FOV, focală de 14.4mm, pixel de 1.4μm, diafragmă F2.2, Dual PDAF, corectarea distorsiunilor, Macro de la 4cm, video 4K/60fps
- Camera frontală – senzor Sony IMX663 de 1/2.93 inchi cu rezoluție de 12Mpix, auto-focus, unghi de cuprindere de 76.5˚FOV, pixel de 1.22µm, diafragmă F2.45, focală de 27.5mm, Dual PDAF, video 4K/30fps sau FHD/60fps
- Filmare – 8K UHD (7680×4320) la 24fps + EIS, 4K UHD (3840×2160) la 30/60fps + EIS, 1080p FHD 30/60fps cu HyperSteady, 720p HD la 30/60fps cu stabilizare electronică pe 3 axe, Time Lapse 4K UHD, Slow Motion 4K UHD la 120fps, 1080p FHD la 240fps sau 720p la 480 fps
- Baterie – 4300mAh, încărcător de 30W
- Dimensiuni – 146.5×68.1×9.1 mm
- Greutate – 169 grame
- Altele – certificare IP68, sistem audio stereo
Cu siguranță o fișă tehnică de top, performantă și cu destule caracteristici interesante.
Cum l-am avut la dispoziție în perioada petrecută pe litoralul românesc și prin Delta Dunării, l-am pus la treabă la unul dintre cele mai importante capitole din punctul meu de vedere, anume cel foto-video.

Este oare ASUS Zenfone 9 un smartphone de travel?
Cu ajutorul căruia să poți face imagini foto-video de calitate fără să fii vreun expert în materie de fotografie? Totul pe mod automat și fără a face vreun mare efort? Mă rog, în afară de cel în care trebuie să vezi scena, să încadrezi cât mai corect și să apeși pe butonul declanșator.
Eu afirm încă de la început că da. Este un smartphone cu ajutorul căruia aș putea realiza instantanee memorabile din vacanțele noastre. Dacă pe mine m-a convins, hai să vedeți cam de ce este în stare, poate vă face și vouă cu ochiul.
Cum face poze ASUS Zenfone 9
După cum mă cunoașteți deja, vă voi oferi destule exemple pentru a vă forma voi singuri o opinie, așa că l-am pus destul de mult la treabă. Aș fi dorit să-l am și mai mult timp la dispoziție, dar poate că voi mai avea ocazia să-l folosesc într-un viitor apropiat.
Mai jos, câteva imagini realizate cu diverse subiecte și scene, în lumină naturală. Cum ar face oricare dintre noi la plajă în vacanță sau pe oriunde l-ar purta pașii.
Sincer, puține de reproșat. Ambele camere realizează imagini de calitate, corect calibrate, cu o paletă coloristică destul de naturală și cu o funcție HDR nu foarte agresivă. La mărirea 100% a imaginilor am observat o ușoară pierdere a detaliilor în planurile îndepărtate, însă fără a afecta din punct de vedere vizual aspectul întregii scene.
Un alt subiect de fotografie drag mie, cea de muzeu. Mă folosesc destul de mult de un smartphone prin diverse muzee, în primul rând pentru că nu prea ești lăsat să faci instantanee cu o cameră foto. Și cu un smartphone ești în general lăsat să captezi imaginile, pe care eu le folosesc în blogul de călătorii. Și acestea trebuie să fie de calitate pentru a le putea urca online pe hailaplimbare.ro.
Și, după cum se observă, ambele camere ale lui ASUS Zenfone 9 se descurcă excelent și la fotografia de interior, unde lumina nu mai este la fel de puternică. Da, privite la microscop mai se obervă pierderi ale detaliilor sau artefacte de imagine, dar nimic care să deranjeze aspectul întregului. Mă declar chiar mulțumit.
Dar cele mai dragi instantanee în aceste câteva zile petrecute prin Dobrogea le-am realizat înaintea apusului de soare la Sarichioi, pe malul lacului Razim (apropo, cel mai mare lac din România).






Nimic mai mult de zis, ASUS Zenfone 9 și-a făcut din plin datoria și la captarea unor astfel de imagini, într-o lumină mai dificilă.
Pe întuneric n-am prea umblat pe colclauri, dar am făcut câteva poze demonstrative la pensiunea la care am fost cazați.



După cum se observă, cu o mână fermă, adică o poziție cât mai stabilă a telefonului, pot ieși rezultate decente. De menționat că aplicația foto detectează automat când se fac fotografii de noapte și expune mai mult timp scena.
Atenție, imaginile nu au fost deloc editate din punct de vedere coloristic, doar le-am redimensionat ca să nu ocupe un spațiu prea mare pe serverul web.
Și, toate au fost realizate în mod automat, fără a apela la funcțiile manuale. Cum fac poze mai toți utilizatorii de smartphone, pentru că sunt foarte puțini cei care folosesc modurile manuale, să fim sinceri. Mă repet, de recomandat o mână cât mai fermă în condițiile unei iluminări precare, noaptea în special.
Iar un smartphone trebuie să fie foarte bine calibrat și din punct de vedere software, nu doar hardware. pentru a fi capabil să producă imagini bune. Gata de urcat de rețelele sociale, pe site-uri și bloguri sau, de ce nu, de printat pe hârtie pentru a le da și bunicilor.
Cum filmează ASUS Zenfone 9
Experiențele estivale cu ASUS Zenfone 9 s-au concretizat și în câteva filmulețe. De exemplu, așa arată plaja de la Gura Portiței…
Și cam așa te plimbă oamenii ăia cu barca între Jurilovca și Gura Portiței.
Și în sens invers.
Am făcut și o scurtă filmare de aproape, cu floricelele de la pensiune, pentru a testa reacția la refocalizare precum și bokeh-ul, adâncimea de câmp.
Am preferat să filmez 4K/60fps, este modul meu de filmare preferat. Personal sunt mulțumit de rezultate. Camera reușește să capteze imagini video de calitate, cu o paletă coloristică naturală, clare. De asemenea, am apreciat stabilizarea electronică, care își face bine treaba, chiar și în momente dinamice, precum și focalizarea/refocalizarea rapidă la o simplă apăsare de ecran.
Ce am apreciat la ASUS Zenfone 9 la capitolul foto-video
- În primul și în primul rând calitatea pozelor rezultate, clare, cu o paletă coloristică naturală, în special în condiții bune de lumină
- Rezultatele foto sunt chiar decente și în condiții slabe de iluminare, totul e să ai o mână fermă
- Filmează bine, modul 4K/60fps fiind preferatul meu
- Are două camere, una cu unghi larg, alta cu o focală normală, ambele cu senzori de calitate ce facilitează realizarea de instantanee de calitate
- Permite fotografierea în timpul filmării
- De asemenea, la filmare se poate pune pauză la înregistrare, reîncadrare și apoi din nou record
- Stabilizarea electronică pe filmare este chiar eficientă
- Camera principală are sistem de stabilizare gimbal pe 6 axe, unul chiar eficient de altfel
- Camera cu unghi larg permite fotografierea la numai 4cm de subiect, un fel de close-up pentru pozacii de gâze și floricele
- Spațiul de stocare intern este suficient pentru realizarea unei cantități impresionante de poze și filmulețe în vacanțe
- Procesorul puternic induce un comportament excelent al aplicațiilor foto-video
- Ecranul este destul de luminos pentru ca aplicația foto-video să fie vizibilă și într-o zi puternic însorită
La ce ar mai fi de lucru
- Aș fi preferat și o cameră separată cu zoom (are un zoom 2x dar bănuiesc că face crop din rezoluția senzorului principal)
- Stabilizarea HyperSteady nu este disponibilă la filmarea 4K și nici 8K
- De asemenea, filmarea 8K sacadează pe ecranul telefonului în timpul înregistrării
- Un slot pentru carduri microSD ar fi mărit capacitatea de stocare
- Mai sunt nevoie de ajustări software, de exemplu pentru a nu sacada ecranul la filmarea 8K
Interfața foto-video
Interfața camerei foto este intuitivă, ușor de folosit. Există modurile Photo, Video, Timelapse, Slowmo, Portrait, Pano, Lighttrail, Pro, Video Pro și Night.
Permite fotografiere în format 4:3, 16:9, 1:1 si 20:9, detectează automat modul de fotografiere noapte (când trebuie să ții telefonul cât mai stabil posibil), afișează grid pentru o încadrare cât mai corectă iar butoanele de volum pot fi utilizate pentru declanșare.
De remarcat că în interfață poate fi activată stabilizarea HyperSteady OIS + EIS doar la filmarea FullHD, nu și în cea 4K/8K. Îmi place că are mod manual și pentru înregistrarea video, ce permite schimbarea valorilor compensării la expunere, timpului de expunere, al balansului de alb, al sensibilității ISO (25-3200) precum și al modului de focalizare.

Altele despre ASUS Zenfone 9
Personal sunt fanul ultimelor generații de ASUS Zenfone cu Flip Camera, pentru că sunt altceva în arealul smartphone-urilor, camera rotativă fiind un element inovativ și inedit. De la generația anterioară, ASUS Zenfone 8, taiwanezii au adus și smartphone-uri mai compacte, cum este și acest model.
ASUS Zenfone 9 este un terminal compact, cu un ecran plat de doar 5.9 inchi, cu un look modern și un design simplu, cu spate plat și colțuri rotunjite. Rama este din aluminiu iar spatele este acoperit cu un strat ușor rugos, plăcut la atingere. Este un telefon care se simte și stă bine în mână, dimensiunile sale compacte determinând manevrarea facilă.
Apreciez faptul că este certificat IP68, fiind protejat în acest fel la praf și la apă. Nu la scufundări, doar la stropii accidentali.

Pe muchia inferioară este prezent slotul pentru carduri microSIM, conectorul USB-C pentru alimentare și un difuzor.

Pe muchia dreaptă sunt prezente butoanele de ajustare ale volumului și butonul de pornire ce are integrat senzorul de amprentă dar și funcții tactile. Apropo, amprenta este recunoscută imediat, rapid, este un accesoriu foarte bun pentru acces securizat.
Același buton mai are integrate și funcții de glisare ori pentru notificări, ori pentru pagini web, ori pentru controlul player-ului audio. Eu l-am lăsat pe notificări.

Pe muchia superioară nu lipsește un conector de 3.5mm pentru căști.

De menționat că la pachet vine cu o husă de protecție dintr-un plastic dur, un accesoriu chiar util pentru protecția terminalului.

Pe lângă faptul că face poze și filmează foarte bine, dar că și arată foarte bine, ecranul lui ASUS Zenfone 9 este un alt element constructiv de lăudat. Aici a fost integrat un ecran Samsung AMOLED de 5.9 inchi, cu rezoluție FHD+ (2400×1080 pixeli) în format 20:9 ratio, dar și cu o rată de refresh de 120Hz. Are un timp de răspuns de 1ms, acoperire 112% din gama de culor DCI-P3 și 151.9% din cea sRGB, astfel că toate cele afișate pe el, imagini foto-video, jocuri se văd excelent, este o adevărată plăcere să le privești.
Are o luminozitate de 800nits în lumină naturală, luminozitate maximă 1100nits, astfel că este destul de lizibil chiar și într-o zi însorită, la plajă de exemplu.
Nu uit de faptul că este protejat cu Corning Gorilla Glass Victus.
Din punct de vedere al performanțelor sale hardware, niciun reproș. Este un terminal care se comportă excelent, doar are o fișă tehnică de top – Snapdragon 8 Gen 1, 16GB memorie RAM și o capacitate de stocare internă de 256GB.
L-am testat și în Geekbench.

Rezultatele, comparate cu altele obținute de terminale de top utilizate de mine.

După cum se observă, surclasează din punct de vedere al performanțelor orice terminal utilizat de mine până acum.

Ca o curiozitate, cum au evoluat performanțele terminalelor Zenfone de la ASUS în ultimii 3 ani, toate echipate în momentul lansării lor cu cele mai puternice procesoare Snapdragon.
Fără doar și poate, ASUS Zenfone 9 este unul dintre cele mai puternice smartphone-uri la ora actuală, în ciuda siluetei sale compacte.
De asemenea, pe cât de compact și subțire este, are o baterie cu o capacitate generoasă, de 4300mAh. Ceea ce garantează cel puțin o zi de utilizare în condiții normale, ba chiar și dacă faci multe poze și filmulețe. Eu bănuiesc că la stilul meu de utilizare m-ar ține și două zile, dar nu am avut cum să testez într-un timp atât de scurt, cât l-am avut la dispoziție. Pentru că l-am încărcat preventiv în fiecare seară.
Concluzii despre ASUS Zenfone 9
Pro
- Este un terminal performant, de top
- Face poze și fotografiază bine, este un adevărat smartphone de travel
- Arată bine, construcție de calitate, este un terminal compact
- Ecranul se vede excelent
- Are capacitate de stocare internă chiar generoasă
- Este certificat IP68 la praf și la apă
Contra
- Nu are slot pentru card microSD
Ca o concluzie finală, consider că ASUS Zenfone 9 este un terminal complet, cu tot ceea ce și-ar dori un utilizator pretențios – o siliuetă compactă, la pachet cu un sistem foto chiar performant, de travel, cel mai puternic procesor la ora actuală și un ecran care se vede excelent.
Noile telefoane sunt disponibile la precomandă începând din 28 iulie 2022 în mai multe configurații și culori, prețurile pornind de la aprox. 3899 lei (taxe inclusiv). Produsele vor ajunge pe piața locală la jumătatea lunii august.
În perioada 28 iulie – 21 august, Zenfone 9 beneficiază de o promoție de lansare pe eShop-ul offical ASUS, fiecare achiziție fiind însoțită de un kit cadou format din folia de protecție RhinoShield Impact Protection Screen Protector și RhinoShield SolidSuit Case. Promoția se aplică modelelor cu 8GB RAM / 128GB stocare (alb și negru), 8GB RAM / 256GB stocare (alb și negru) și 16GB RAM / 256GB stocare (negru).
Prețurile pentru toate modelele sunt următoarele
- în jurul a 3899 lei – 8GB/128, cel mai ieftin model
- în jurul a 4199 lei, configuratie intermediara – 8GB/256
- în jurul a 4499 lei, echiparea de top – 16GB/256