Huawei Nova Y70 – Smartphone de buget, cu ecran mare și o autonomie foarte bună

Există viață după Google? Se pare că da, după cum mi-a demonstrat acest smartphone de buget Huawei Nova Y70, pe care am avut ocazia să-l utilizez în perioada recentă. Nu, nu este un smartphone de top, cu vreun procesor super-puternic și un sistem foto performant, dar vine cu patru atuuri cheie – un preț foarte bun, un ecran mare, o baterie cu o capacitate chiar generoasă și un comportament ce poate mulțumi majoritatea utilizatorilor cărora li se adresează.

Specificațiile modelului Huawei Nova Y70 pe care l-am avut la dispoziție sunt următoarele

  • Ecran – LCD de 6.75 inchi, rezoluție 1600×720 pixeli
  • Procesor – Kirin 710 cu opt nuclee
  • Chipset grafic – Mali-G51
  • RAM – 4GB
  • Stocare – 128GB + suport microSD de până la 512GB
  • Rețea – 4G/ Wi-fi N, GPS, AGPS, Glonass, BeiDou, Galileo, QZSS, Bluetooth 5.1
  • Sistem foto principal – Cameră principală de 48MPix cu f/1.8, cameră cu unghi larg de cuprindere de120°, senzor de 5Mpix cu f/2.2, cameră pentru profunzimea de câmp de 2Mpix cu f/2.4
  • Camera frontală – 8Mpix f/2.0
  • Conectică – USB Tip-C, USB 2.0
  • Baterie – 6.000 mAh, încărcător de 22.5W
  • Dimensiuni – 168.3×77.7×8.98 mm
  • Greutate – 199 grame
  • Sistem de operare – Android 10

Din punct de vedere al aspectului său exterior nu s-a făcut niciun rabat, pentru categoria sa de preț, Huawei Nova Y70 fiind un terminal care arată chiar bine. Spate lucios, acoperit se pare cu sticlă, cu margini curbate și finisaje fără reproș, cu un look chiar elegant aș spune eu. De menționat totuși că suprafața lucioasă este ca un magnet pentru amprente, așa că recomand utilizarea unei huse de protecție, poate nu chiar cea transparentă care vine la pachet.

Pe spatele terminalului iese în evidență modulul foto cu 3 camere, poziționat sus spre colțul din stânga.

Camera frontală a fost integrată în partea superioară a ecranului, într-un mic bretonaș ca o picătură. Nu deranjează zic eu la utilizarea interfeței și a aplicațiilor.

Pe muchia stângă este prezent slotul pentru carduri, pe cea inferioară conectorul USB-C și conectorul de 3.5mm pentru căști iar pe muchia dreaptă butonul de Power și cele de ajustare ale volumului.

De menționat că butonul de Power are integrat un senzor de amprentă, pe care o recunoaște destul de rapid și fără erori.

Ecranul mare, generos, cu o diagonală de 6.75 inchi dar cu o rezoluție modestă, de doar 1600×720 pixeli. Iar calitatea afișării este rezonabilă cu o paletă coloristică plăcută dar cam ștearsă, mai deloc vibrantă și cu un contrast nu de lăudat, dar cu o luminozitate destul de bună pentru a putea fi lizibil și la exterior. Mă rog, se vede chiar ok pe el un film, pozele sau chiar grafica jocurilor.

Iar funcțiile tactile răspund impecabil, nu am de ce mă plânge din acest punct de vedere.

Sistemul audio integrat este unul stereo, destul de gălăgios dar fără a puncta prea tare în calitate, după cum mă așteptam de altfel. Pentru audiții la o calitate superioară recomand utilizarea unei perechi de căști.

Cum face poze și cum filmează Huawei Nova Y70

Sincer să fiu, la cât de bune sunt la pozat și filmat modelele de top Huawei (încă de acum 3-4 ani, pe când aveam un Huawei P10), mă așteptam să se comporte decent la acest capitol, deși este un terminal destul de ieftin.

Sistemul foto integrat este unul decent, clar, nu pentru un utilizator pasionat de captarea unor imagini de cea mai bună calitate, în mai toate condițiile de fotografiere. Până la urmă, este un smartphone la un preț rezonabil, spre ieftin, aceasta fiind poate calitatea sa principală. De exemplu, personal mă nemulțumește integrarea unui senzor de doar 5Mpix pentru camera cu unghi larg sau de doar 8Mpix pentru cea frontală, poate cea mai uzitată la ora actuală de către utilizatorii de smartphone.

Camera principală filmează la o rezoluție de 1080p/60fps, măcar are 60fps, iar despre stabilizare optică nici nu poate fi vorba. Iar cu ajutorul camerei cu unghi larg nu se poate filma, ceea ce este extrem de ciudat, măcar un 720p acolo să fi fost. Mă rog, ce rezultate pot ieși cu un astfel de senzor… Sincer, mai bine renunțau la senzorul ăsta și puneau unul mai bun frontal, era toată lumea mulțumită.

Interfața foto-video este una destul de stufoasă, cu moduri gen Aperture, Night, Photo, Portrait, Video dar și Pro (cu setări manuale), Slow-Mo (pentru ce?), Time-Lapse (720p/30fps), High Res (poze la 48Mpix), Panorama, Light Painting sau Stickers. Cam prea mult pentru un smartphone care va fi utilizat în special pe modurile automate.

Trebuie să menționez că eu sunt un utilizator extrem de pretențios la acest aspect și nu mă îndoiesc că pentru cei cărora le este adresat acest tip de smartphone îl vor considera suficient pentru ce au nevoie.

În condiții bune de lumină, rezultatele foto-video pot fi mulțumitoare la utilizarea camerei foto de 48Mpix.

După cum se observă, imagini decente în condiții bune de lumină, cu o paletă coloristică frumoasă. Mai este de lucru la algoritmul de prelucrare dar la prețul acestui telefon zic că se descurcă chiar bine. De asemenea, mi-a plăcut mai tare paleta coloristică captată de camera cu unghi larg, deși are doar 5Mpix. Dar, la capitolul detali și claritate, aceasta are de suferit din cauza rezoluției prea mici.

Cu puțină răbdare se pot obține poze decente chiar și la interior, în condiții de iluminare mai precară, totul e să se țină telefonul cât mai ferm posibil. Și subiectul să stea cât mai fix posibil, eventual să doarmă.

De remarcat totuși că în condițiile iluminării precare imaginile rezultate pierd în claritate și detalii, chiar destul de mult cu cât lipsa de lumină este mai acută.

Dacă la fotografiere sunt cât de cât mulțumit de senzorul principal, nu la fel se întâmplă și la filmare.

Unde lipsa stabilizării optice dar și a uneia electronice decente își spune din plin cuvântul. Plus că imaginile video suferă la capitolul detalii dar și la claritate. Nu-mi place cum filmează. Poate se mai rezolvă software ceva.

Performanțe și comportament Huawei Nova Y70

Am apreciat cum se cuvine spațiul de stocare intern, de 128GB, precum și faptul că Huawei Nova Y70 permite suplimentarea acestuia prin intermediul unui card microSD de până la 512GB. Da, nu este o stocare rapidă tip UFS dar nici nu cred că este nevoie de așa ceva, pentru că nu are integrată o platformă hardware de top și nu este nevoie de performanțe superioare la stocare, pentru că nu are filmare 4K/8K de exemplu.

În schimb sunt ușor dezamăgit că nu are conexiune Wi-Fi tip AC, ceea ce pare oarecum ciudat, mai ales de la Huawei. Nu am pretenții la 5G, un standard încă nu foarte popular la noi, dar un Wi-Fi tip AC parcă ar fi fost binevenit. Dar, din nou, prețul a primat la integrarea componentelor.

Platforma tehnică bazată pe procesorul Kirin 710 cu opt nuclee este capabilă să ofere o experiență de utilizare rezonabilă în majoritatea aplicațiilor uzuale pentru informare, socializare, divertisment, comunicare, streaming video online etc. Și chiar în gaming mobil, pentru că a funcționat corespunzător în PUBG sau în Asphalt 9, acestea fiind doar două dintre jocurile testate.

Trebuie remarcat totuși că interfața mai sacadează la navigare, însă nu foarte deranjant.

De asemenea, este de apreciat autonomia de utilizare, că doar are un acumulator cu o capacitate de 6000mAh. Este cu siguranță telefonul cu cea mai mare baterie utilizat de mine până acum. Ceea ce se traduce în cel puțin două zile la o utilizare moderată, iar în stilul meu chiar în trei zile (pentru că prefer în general ecranul unui laptop pentru toate activitățile mele sociale, pentru comunicare sau informare).

L-am testat și în aplicația de benchmark geekbench.

Rezultatele sale, comparate cu altele obținute de terminale din categoria sa.

După cum se observă, rezultatele în teste sunt sub cele ale unor terminale din aceași categorie. Dar, după cum mi-a dovedit în perioada de utilizare, de ajuns pentru un comportament decent, care poate mulțumi majoritatea utilizatorilor cărora li se adresează.

Și acum e acum, există viață după Google? Este capabil acest smartphone să ofere aplicațiile uzuale atât de necesare unui utilizator?

Doi coloși își împart acum piața de smartphone-uri din punct de vedere al sistemelor de operare și al serviciilor oferite – Apple și Google. Sistemele de operare și serviciile asociate acestora au ajuns la maturitate, atât din punct de vedere al experienței de utilizare dar și al utilității acestora.

Și da, smartphone-urile Huawei nu vin cu serviciile mobile ale Google preinstalate, motivele fiind deja cunoscute, nu mai insist asupra acestora. Așa că dezvoltatorii și inginerii Huawei au fost nevoiți să dezvolte un ecosistem propriu de aplicații și să ofere suport pentru instalarea celor mai uzitate la ora actuală, chiar și ale celor de la Google.

În AppGallery există o mulțime de aplicații, chiar și cele mai cunoscute. Interesant este faptul că dacă se dorește oricare dintre serviciile Google (Chrome, Maps, Drive, Photos etc) în acest magazin de aplicații, acestea sunt căutate pe internet prin propriul motor Petal Search și apoi instalate de acolo. Iar acestea, chiar funcționează. Am instalat tot ce am avut nevoie pe el, chiar și serviciile de streaming gen Netflix, cele de socializare etc.

Da, nu ai toate serviciile Google preinstalate, așa cum vin pe orice alt smartphone cu Android, dar nu cred că este chiar atât de complicat să le instalezi.

Personal le prefer pe cele Google în detrimentul celor proprietare Huawei, pentru că sunt mult mai complete și cu informații mai actualizate. De exemplu, Google Maps versus Petal Maps, informațiile din Google Maps fiind cu mult mai multe. În orice caz, este de apreciat efortul Huawei de a oferi o experiență cât mai completă unui utilizator, chiar dacă mai este de lucru.

Până la urmă este un sistem de operare Android, chiar dacă este unul versiunea 10. Ceea ce nu este un dezavantaj foarte mare pentru cei cărora le este adresat acest smartphone.

Mai important este că, în ciuda restricțiilor, au reușit să ofere mai tot ce are nevoie un utilizator în materie de aplicații importante.

Pe de altă parte, din punct de vedere al interfeței îmi pare că s-au străduit prea tare și au trecut în extrema cealaltă. Pentru că interfața este prea încărcată de aplicații non-sens, bloatware, aș fi preferat să fie un pic mai curată.

Există aplicație pentru Sănătate, pentru monitorizarea activităților fizice, mai utilă în combinație cu un ceas inteligent aș spune eu. Există aplicație pentru citirea cărților în format electronic, pe bani toate, există aplicație pentru jocuri și multe altele pe care nu aș fi dorit să le am pe ecranul telefonului.

Concluzii despre Huawei Nova Y70

Pro

  • Are un preț bun, în jurul a 900 de lei
  • Ecran mare, cu o diagonală generoasă
  • Baterie mare, pentru o autonomie de cel puțin două zile
  • Spațiu de stocare intern destul de mare pentru prețul său, plus suport pentru carduri microSD
  • Are senzor pentru amprentă integrat în butonul de Power
  • Comportament decent în aplicațiile uzuale, chiar și în jocurile mobile
  • Aplicațiile Google pot fi instalate fără mari bătăi de cap

Contra

  • Sistem de operare Android 10, cu vreo 2 ani în urma celor actuale ( dar fără a avea un impact major asupra experienței de utilizare)
  • Camera foto cu unghi larg are o rezoluție de doar 5Mpix
  • Prea multe aplicații bloatware preinstalate
  • Nu are Wi-Fi AC
  • FIlmarea putea fi mai de calitate

Huawei Nova Y70 este un terminal cu câteva atuuri importante – un preț bun, design plăcut și modern, un ecran mare, o autonomie foarte bună, un comportament chiar decent și un senzor foto principal care poate face poze destul de ok. De ajuns pentru orice utilizator aflat în căutarea unui terminal de buget, cu ajutorul căruia să aibă acces la aplicațiile generale, chiar și cele ale Google, și pe care să cheltuiască cât mai puțini bani posibil.

De asemenea, am apreciat faptul că nu mai este chiar atât de complicat de instalat aplicațiile Google sau altele importante și folosite pe scară largă.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *