Huawei Matebook X Pro 2022 Review – Ultraportabil adevărat, elegant și performant

Personal apreciez ultraportabilele pentru libertatea de utilizare oferită, astfel că folosesc permanent un astfel de echipament atât pentru activitățile mele profesionale, cele bloggeristice dar și în scop personal de oriunde m-aș afla, acasă, la birou sau cine știe pe unde mă poartă pașii și interesele.

Motivele, pe cât se poate de evidente – pentru că sunt facil de transportat și de manevrat, pentru că au capacități hardware de ajuns pentru activitățile mele obișnuite dar și pentru că au o autonomie pentru multe ore de utilizare. Clar, genul ăsta de echipamente portabile au devenit tot mai performante și mai utile odată cu trecerea timpului, așa că nu este de mirare că sunt preferate de o bună parte a utilizatorilor.

Iar acest Huawei Matebook X Pro 2022 este la un nivel de vârf al tehnologiei ultraportabile, având integrate mai toate caracteristicile necesare unui utilizator pretențios, de orice gen, pentru orice gen de activitate pe care o desfășoară în ritualul său zilnic.

Specificațiile modelului Huawei Matebook X Pro 2022 în versiunea Premium pe care l-am avut la dispoziție sunt următoarele:

 • Ecran – LTPS de 14.2 inchi cu rezoluție 3120×2080 pixeli, format 3:2, 60Hz, luminozitate de 500nits, tactil
 • Procesor – Intel Core i7-1260P
 • Sistem grafic – Intel Iris Xe
 • Memorie RAM – 16 GB LPDDR5
 • Stocare – 1TB NVMe PCIe SSD
 • Rețea – Wi-Fi AX, Bluetooth 5.2
 • Conectică – 2x Thunderbolt 4 (Stânga), 2x USB-C (Dreapta), 1x 3.5mm audio 2-în-1 jack
 • Baterie – 60Wh
 • Dimensiuni – 310x221x15.6 mm
 • Greutate – 1.26Kg
 • Altele – Webcam 720p, tastatură cu iluminare de fundal, senzor de amprentă în butonul de Power, sistem audio cu 6 incinte (dintre care 4 woofere)

Clar, din punct de vedere al aspectului exterior, Huawei Matebook X Pro 2022 este unul dintre cele mai atrăgătoare ultraportabile la ora actuală. Construcție de o simplitate debordantă, stilată și elegantă, va fi apreciat cu siguranță chiar și de către cei mai pretențioși utilizatori.

În plus, carcasă din aliaj de magneziu, cu finisare mată și pe care s-a aplicat un strat fin, plăcut la atingere și care dă o senzație de confort, pe care amprentele sunt mai greu vizibile, la pachet cu finisaje fără reproș, așa cum îi stă bine unui portabil de top.

Din punct de vedere al aspectului său exterior fiind un echipament premium, pretabil în orice mediu socio-profesional, chiar și pe biroul unui manager de companie.

Impresionant cum se vede și ecranul de 14.2 inchi, parcă ar ocupa în întregime toată suprafața interioară a capacului, asta datorită ramelor destul de subțiri. E chiar o adevărată plăcere să-l privești și să lucrezi pe el.

La fel de tare m-au încântat dimensiunile sale ultracompacte, cu o carcasă a cărei grosime este de numai 15.6mm și o greutate de numai 1.26Kg, fiind în acest fel un echipament facil la transport și la manevrare. Un atuu incontestabil pentru cei care-și iau “biroul” cu ei oriunde s-ar afla, pentru a-și desfășura activățile profesionale sau personale. Un ultraportabil pentru un utilizator modern, dinamic, conectat în permanență la fluxul de business sau profesional.

Să punctez și faptul că într-un corp atât de subțire a fost integrat și un ecran tactil? Personal nu utilizez funcțiile tactile ale ecranului, dar sunt destui cei care le apreciază. Totuși, ecranul nu poate fi rabatat la 180 de grade.

Fiind un portabil atât de compact, porturile conectoare sunt doar tip USB-C – două Thunderbolt 4 pe stânga, încă două USB-C pe dreapta, plus un conector de 3.5mm pentru căști. Clar, pentru rețea, hdmi, card sd etc, trebuie apelat la un adaptor extern. La pachet vine cu un adaptor USB-C la USB-A, util pentru atașarea unui mouse sau a unui hard disk extern.

Butonul de Power are integrat un senzor de amprentă, unul chiar eficient din câte am constatat.

La un laptop atât de elegant și de modern, care mustește de tehnologie de ultimă oră, aș fi preferat ca webcam-ul să fie la același nivel de top. Dar la dispoziția utilizatorului a fost pusă doar o cameră web cu rezoluție 720p, în 2022!!! Poate că nu se vede strălucit într-o iluminare precară dar cu siguranță interlocutorii îl vor auzi bine, pentru că pe muchia frontală au fost integrate nu mai puțin de 4 microfoane. Nu e păcat că imaginea nu este la același nivel? Eu zic că da.

De asemenea, nu există un slot pentru carduri microSD, de știut pentru cei care au nevoie de un astfel de accesoriu. Normal, se poate apela la soluții externe atât pentru cardul microSD cât și pentru camera web.

Ecranul de 14.2 inchi este unul dintre atuurile incontestabile ale acestui ultraportabil, capabil să afișeze imagini de cea mai bună calitate, cu o paletă coloristică vibrantă și un contrast foarte bun.

Pe lângă calitatea afișării, trebuie remarcat și formatul 3:2 cu rezoluția de 3120×2080 pixeli, mai simplu spus, cu mai multă informație vizuală pe verticală. Ceea ce înseamnă că utilizatorul vede mai mult pe verticală dintr-o pagină web, dintr-un document word sau excel, dintr-un client ERP-CRM, mai mult într-o aplicație de editare grafică, video sau foto. Practic, un format ce va fi apreciat cu siguranță de către profesioniști, creatorii de conținut dar și de către utilizatorii de business. Dacă formatul 16:9 este pretabil mai mult aplicațiilor multimedia, acest 3:2 pune în prim-plan spațiul vizual pe verticală pentru documente și aplicații.

Și pentru a garanta vizualizarea conform unor standarde internaționale, ecranul lui Huawei Matebook X Pro 2022 a fost certificat de TUV Rheinland pentru calitatea profesională a paletei coloristice duale (P3 și sRGB, P3 având o paletă coloristică cu 20% mai largă față de cea sRGB).

De menționat că utilizatorii pot schimba afișarea P3 în cea sRGB, sau invers, în funcție de propriile dorințe/necesități (click dreapta pe desktop → Show more options → Display manager → Colour Mode).

De remarcat că pe ecran a fost integrat un strat optic cu particule nano-magnetice care reduce reflexiile de lumină cu până la 60%. Astfel că este un ecran lizibil chiar și într-un mediu puternic luminat.

Producătorul se laudă că este și greu de zgâriat acest ecran. Nu știu dacă este chiar așa, nu am încercat să-l iau la rost cu vreo cheie, sunt alții pe internet care își permit să distrugă voit echipamente pentru a le testa limitele.

Cert este că Huawei pune la dispoziția utilizatorului un ecran foarte bun pentru un areal divers de activități, de la cele pentru informare și comunicare, până la cele creative și profesionale sau pentru divertismentul personal.

Iar dacă la birou imaginea sa este prea restrânsă în comparație cu necesitățile vizuale ale utilizatorului, aceasta poate fi extinsă pe încă două ecrane prin intermediul celor două porturi Thunderbolt 4.

Utilizatorii au la dispoziție o tastatură chiclet de calitate, cu o cursă de 1.5mm a tastei și care permite redactarea rapidă într-o manieră confortabilă. Are și iluminare de fundal pentru a putea fi folosită chiar și pe întuneric.

Touchpad mare, generos, care răspunde corect și precis la comenzile tactile. Mai mult are integrate funcții inteligente pentru a putea manevra interfața și aplicațiile mai rapid.

Cum ar fi

 • poate fi controlată luminozitatea ecranului dacă se glisează vertical lângă muchia sa stângă
 • poate fi controlat volumul dacă se glisează vertical lângă muchia sa dreaptă
 • se poate face fast-forward sau rewind dacă se glisează orizontal lângă muchia sa superioară
 • poate fi minimizată fereastra activă dacă se apasă în colțul stânga superior
 • poate fi închisă aplicația dacă se apasă în colțul său dreapta superior
 • se poate face print screen la comanda cioc-cioc cu articulația degetului (ca și cum ai bate la ușă)
 • dacă se bate de două ori, se înregistrează ecranul.

Cool, nu?

Știam deja că Huawei este o companie care investește în sisteme audio de calitate, pentru ca utilizatorul să se bucure de un sound plăcut și de calitate, după cum mi-au demonstrat-o noile căști Huawei Freebuds Pro 2. Dar sistemul audio chiar m-a lăsat mască, cu cele 6 incinte acustice ale sale, dintre care 4 woofere. Nu mă așteptam ca într-un echipament atât de compact să fie integrat un sistem audio care să se audă atât de bine. Destul de puternic, sound cald, plăcut, echilibrat, cu sunete înalte dar și cu joase, parcă pornești o mini-boxă portabilă de calitate când îl pui la treabă. Este cred că primul ultraportabil la care afirm că nu este neapărată nevoie de o pereche de căști pentru audiții muzicale sau la vizionarea unui film, mă rog, asta dacă nu îi deranjează pe colegi sau pe cei aflați în apropiere.

Există și o aplicație pentru a seta sound-ul conform propriilor preferințe – Optimizat, Ultra-Bass și Turbo. Eu l-am lăsat pe optim.

Și nu am terminat cu aprecierile (teoretice) legate de acest ultraportabil. Mai are o funcție chiar mișto, Super Device se cheamă, care ajută la împerecherea acestuia cu tot felul de gadget-uri și echipamente Huawei – telefoane, tablete, căști, mouși, tastaturi sau imprimante. Se așează acel gadget aproape de laptop, se deschide aplicația și se împerechează imediat.

Cel mai mișto este când conectezi un smartphone Huawei compatibil iar în acest fel se poate copia text dintr-un device în celălalt, se pot transfera fișiere, se poate vizualiza ecranul telefonului pe cel al laptopului, se poate edita o imagine de pe telefon direct din laptop, tableta poate fi utilizată ca pad pentru desen în aplicațiile grafice sau ca un ecran secundar pentru laptop. Cool!

Teoretic, pentru că eu nu m-am putut conecta la contul Huawei pentru a încerca acest feature, măcar cu căștile Huawei Freebuds Pro 2.

În ciuda carcasei sale ultra-slim, la interior au fost integrate tehnologii performante, motorizate de procesorul de nouă generație Intel Core i7-1260p cu un TDP de 30W în modul Performance (ce poate fi activat prin combinația de taste Fn+P). Un procesor cu 12 nuclee (4 de performanță, 8 de eficiență) și 16 fire de execuție, a căror frecvență poate crește până la 4.7GHz. Alături de care există 16GB memorie RAM (minimum minimorum în zilele astea în care și browserele de internet sunt extrem de pofticioase cu RAM-ul), o placă video integrată în procesor Intel Iris Xe cu 1GB memorie pe care o ia din RAM, dar și un SSD Samsung cu o capacitate de 1TB, la fel, minimum minimorum mai ales pentru cei care uzitează fișiere babane, fie că sunt video sau de altă natură.

Practic, este un ultraportabil util atât în aplicațiile uzuale, de navigare și informare pe internet, comunicare scrisă sau video, acces la resursele companiei prin intermediul soluțiilor software financiar-contabile gen ERP/CRM, la prelucrare foto avansată, precum și pentru divertisment multimedia high definition, mai ales că se aude și al naibii de bine.

Face față până la un anumit punct și în suite software avansate de editare video/grafică, în funcție de încărcarea și complexitatea proiectelor. Eu l-am utilizat minimal în Adobe Premiere de exemplu și chiar am fost mulțumit de cum s-a comportat, mai ales că am prelucrat un videoclip la rezoluție 4K. Atenție, nimic complex, fără multe layere, tranziții, animații, grafică 3D etc în el.

De menționat că lipsa unei plăci grafice potente dublează sau chiar triplează timpii de export ai videoclipului montat, nu se face nici măcar la paritate, cât despre înjumătățirea acestui timp, cum ar aprecia profesioniștii, nici că poate fi vorba. Dar, cine folosește un astfel de echipament la prelucrare video, trebuie să aibă răbdare. Nu este un laptop dedicat videografilor profesioniști ci doar amatorilor sau celor pentru care timpii de export nu sunt esențiali în activitatea lor.

Cam așa arată cât de ocupat este procesorul la randarea unui videoclip 4K, în timp ce se și copiază o tonă de filmări cu GoPro-ul.

După copiere, încărcarea pe procesor scade un pic, dar acesta va fi ocupat în continuare cu prelucrarea videoclipului aproximativ 70%-80%. Cert este că a muncit așa, din greu, vreme de cel puțin 2 ore pentru a exporta un videoclip 4K cu o lungime de 1 oră. Pentru un ultraportabil este de apreciat că poate fi pus și la astfel de sarcini.

Așa că, în aplicații de editare foto la nivel profesional, fie că vorbim de Lightroom, Capture One sau chiar Adobe Photoshop, va face cu succes față. Iar ecranul foarte bun le va fi de folos, cu siguranță, fotografilor.

Normal, când este pus la treabă în astfel de soluții mai complexe și mai consumatoare de resurse hardware, se încălzește destul de bine în partea superioară a tastaturii, pe lângă grila de evacuare a aerului cald. De asemenea, se încălzește și pe partea inferioară de contact cu biroul, așa că nu recomand să fie ținut în poală în astfel de momente. De remarcat totuși că și când este așa mai încins, sistemul său de răcire este destul de silențios, nu foarte deranjant la nivel auditiv.

Soluția de stocare integrată este de tip NVMe și are o capacitate de 1TB, chiar generoasă aș afirma. Și este destul de performantă pentru a putea asigura suportul necesar în rapiditate sistemului de operare și aplicațiilor, precum și la transferul fișierelor voluminoase.

La capitolul autonomie stă destul de bine, bateria de 60Wh fiind capabilă de aproximativ 6-7 ore de utilizare în condiții de office, navigare pe internet, minimale prelucrări foto, cu luminozitatea ecranului setată la 50% din valoarea sa maximă. Iar la vizionarea unor streaming-uri video online cu filme, bateria din dotare a ținut 6 ore pe Netflix și 5 ore pe HboMax. Bineînțeles, în funcție de încărcare și de condițiile de utilizare, autonomia poate crește sau scade.

Teste benchmark de performanță cu Huawei Matebook X Pro 2022

Nu puteau lipsi testele benchmark de performanță din review-ul nostru. Nu avea rost să-l testez în 3D Mark, pentru că nu este un laptop de gaming, deși sunt titluri cu o grafică nu foarte complexă care vor funcționa fără probleme pe el. Este un laptop pentru productivitate, așa că l-am testat cu aplicația benchmark PcMark 8. Rezultatele, în continuare.

Acestea, într-un grafic comparativ, mai jos.

După cum se observă, performanțele de creativitate sunt depășite doar de echipamentele ce au o placă grafică suplimentară mai performantă.

L-am pus la treabă și în Geekbench.

Rezultatele sale, într-un grafic comparativ, mai jos.

În Cinebench a obținut următoarele rezultate…

Acestea, comparate cu rezultatele altor sisteme, în continuare.

După cum se observă, performanțele procesorului Intel Core i7-1260P sunt depășite doar de cele ale Intel i7-12700H și i7-12900H, după cum este normal de altfel, dar nu cu foarte mult.

Cert este că această fișă tehnică integrată pe Huawei Matebook X Pro este cu adevărat performantă, gata să susțină o gamă largă de aplicații profesionale și de business.

Concluzii despre Huawei Matebook X Pro 2022

Pro

 • Construcție de cea mai bună calitate, ținută elegantă
 • Dimensiuni compacte, facil de transportat și de manevrat
 • Fișă tehnică performantă, utilă pentru o suită largă de aplicații profesionale, de business sau, de ce nu, pentru studiu
 • Ecran de calitate, care se vede foarte bine și în format 32 cu mai mult spațiu vizual pe verticală
 • Sistem audio de calitate, impresionant chiar pentru un echipament atât de compact
 • Are senzor de amprentă integrat în butonul de Power, util pentru un acces rapid și securizat
 • Tastatura are iluminare de fundal
 • Autonomie decentă, în jurul a 6 ore de utilizare

Contra

 • Camera web nu este full HD, ci doar 720p
 • Nu are slot pentru carduri microSD

Prea puține lucruri de reproșat acestui ultraportabil Huawei Matebook X Pro 2022, unul dintre ele fiind cu siguranță camera web ce nu oferă o rezoluție full HD, ce ar fi fost pretabilă unui echipament atât de bun la videoconferințe și cu atâtea funcții inteligente.

În rest, chiar am fost mulțumit de experiența de utilizare, optimă, fără reproșuri. Apreciez calitatea constructivă, design-ul, dimensiunile ultraslim, la pachet cu ecranul care se vede foarte bine dar și cu fișa tehnică performantă, alături de autonomia de utilizare.

Huawei Matebook X Pro 2022 este cu siguranță unul dintre cele mai interesante ultraportabile ale momentului, de top chiar, din toate punctele de vedere.

Va fi lansat curând și în România, chiar sunt curios și la ce prețuri.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *