Lenovo Yoga Slim 7 Carbon 13IAP7 Review – Ultraportabilul ce era odată, dar cu performanțe pe cât se poate de actuale

Cele mai noi ultraportabile lansate anul acesta au ecran de 14 inchi, aceasta fiind noua modă pe acest segment de piață. Iată că Lenovo sfidează așa zisele trenduri ale pieței cu acest nou Lenovo Yoga Slim 7 Carbon 13IAP7 82U90056RM, dotat cu un clasic ecran cu o diagonală de 13.3 inchi, într-un corp cu dimensiuni ce pe vremuri aveau laptopurile de 12 inchi. Mai mult, are integrată o fișă tehnică bazată pe cea mai nouă generație de procesoare de la Intel, fiind în acest fel capabil să satisfacă pretențiile unor categorii diverse de utilizatori.

Practic, un ultraportabil în adevăratul său sens, subțire și ușor, dar destul de performant pentru utilizatorii de business, profesioniști sau, de ce nu, pentru mediul academic. Un ultraportabil așa cum era pe vremuri, extrem de compact, dar cu performanțe pe cât se poate de actuale.

Specificațiile modelului Lenovo Yoga Slim 7 Carbon 13IAP7 pe care l-am avut la dispoziție sunt următoarele:

 • Ecran – IPS de 13.3 inchi cu rezoluție 2.5K (2560×1600 pixeli), luminozitate de 400nits, finisaj Anti-glare, AF (anti-fingerprint), rată de refresh de 90Hz, acoperire 100% sRGB, certificări TÜV Low Blue Light, TÜV Eyesafe, Dolby Vision, Tactil
 • Procesor – Intel Core i7-1260P, cu 12 nuclee (4 de performanță + 8 de eficiență) / 16 fire de execuție, tactat la 2.1 GHz cu Turbo Boost până la 4.7GHz
 • Placă grafică – Intel Iris Xe
 • Memorie RAM – 16GB
 • Stocare – 1TB SSD M.2 2280 PCIe 4.0×4 NVMe
 • Rețea – Wi-Fi 6E 11ax, 2×2 + BT5.1
 • Conectică – 2x USB-C dintre care 1x Thunderbolt 4 / USB4 40Gbps (data transfer, Power Delivery 3.0 și DisplayPort 1.4) și 1x USB-C 3.2 Gen 2 (data transfer, Power Delivery 3.0 și DisplayPort 1.4). La pachet vine cu un adaptor 4-în-1 de la USB-C la VGA, HDMI, USB-A și audio de 3.5mm.
 • Baterie – 50Wh, încărcător de 65W USB-C Slim
 • Dimensiuni – 300.98 x 206.03 x 14.8 mm
 • Greutate – 984 de grame
 • Altele – Stereo speakers, 2W x2, cameră web 720p cu IR și buton de închidere, tastatură cu iluminare, certificare MIL-STD-810H

Lenovo Yoga Slim 7 Carbon impresionează în primul rând datorită aspectului său exterior și al formei extrem de compacte. Are un design simplu dar elegant, deloc sofisticat dar atrăgător, ce va fi cu siguranță pe placul oricui.

Dacă mai adăugăm și carcasa din fibră de carbon, cu un finisaj mat pe care se văd mai greu amprentele, dar și finisajele fără reproș, cu muchii rotunjite, avem deja definiția unuia dintre cele mai atrăgătoare ultraportabile ale momentului, din categoria premium.

Finuț, elegant, atrăgător, ar da bine pe orice gen de birou, chiar și pe al unui manager de companie. Bașca într-un meeting de afaceri ce se desfășoară într-o locație cu pretenții.

Iar forma sa extra-compactă va fi cu siguranță pe placul celor care își desfășoară rutina zilnică de oriunde s-ar afla. Pentru că are o greutate de până într-un kilogram și o grosime de numai 14.8mm, fiind în acest fel extrem de facil la manevrare și la transport. După cum am mai spus și anterior, o formă ce pe vremuri o aveau laptopurile cu ecran de 12 inchi. Normal, acest lucru a fost posibil și datorită ramelor destul de subțiri din jurul ecranului.

Practic nici nu ai nevoie de un rucsac special la transport, intră fără probleme și într-o geantă mai mică, fie că este de damă sau bărbătească.

Nostalgii de cum era odată, când toți producătorii se întreceau care să lanseze cel mai subțire și mai ușor laptop… Ce să mai, acest Lenovo arată exact ca ultraportabilul ce era odată, extrem de compact, și pe care nu l-am mai întâlnit de ceva vreme, cel puțin nu printre generațiile actuale de portabile cu sistem de operare Windows. Pentru că se preferă din motive de flux al producției industriale ecranul de 14 inchi la ora actuală, în detrimentul clasicului 13.3 inchi, așa că majoritatea ultraportabilelor au dimensiuni cu o idee mai mari.

Să mai spun că are un ecran tactil deși este atât de subțire? Personal nu folosesc un astfel de accesoriu dar am destui colegi și prieteni care îi văd beneficiile și preferă să interacționeze astfel cu aplicațiile și sistemul de operare.

De menționat că ecranul se rabatează la 180 de grade.

De asemenea, deși pare extrem de finuț și de fragil, producătorul ne asigură că este certificat conform standardelor de rezistență MIL-STD-810H. În orice caz, deși lasă impresia unui portabil destul de bine închegat și de robust, construit pentru o utilizare intensă, zi de zi, eu tot l-aș trata cu maximă atenție, să nu pățească cine știe ce.

Fiind atât de compact, nu prea a mai fost loc și de multe porturi conectoare, utilizatorii având la dispoziție numai două porturi USB-C, unul dintre ele cu Thunderbolt 4, ambele cu Display Port, pentru a fi conectat la ecrane mai mari la birou, normal, pentru extinderea spațiului vizual.

Unul pe muchia stângă, celălalt pe dreapta, lângă care se mai află și un comutator pentru activarea/dezactivarea camerei web.

Și de menționat că la pachet vine cu un adaptor USB-C 4-in-1, cu VGA, HDMI, audio și USB-A 3. Chiar util pentru atașarea unor accesorii externe sau pentru extinderea imaginii pe alte ecrane cu o diagonală mai generoasă.

Aș fi dorit ca și camera web să întregească toate aceste calități ultraportabile ale lui Lenovo Yoga Slim 7 Carbon, dar a fost integrată doar una cu o rezoluție 720p, nu 1080p, cum ar fi necesar în aceste vremuri în care videconferințele sunt la ordinea zilei. De remarcat că are infraroșu și că recunoaște destul de repede forma feței înregistrate pentru acces la interfață. De menționat că nu are senzor de amprente.

Grilele de ventilație au fost așezate pe zona de contact cu biroul.

Ecranul este bazat pe o matrice IPS cu o rezoluție 2.5K, capabilă să afișeze caractere text clare și imagini de calitate, cu o paletă coloristică vibrantă și un contrast bun. De asemenea, profesioniștii vor aprecia cu siguranță că este capabil să afișeze 100% din paleta de culori sRGB. Practic, un ecran pe care se văd bine atât interfața aplicațiilor cât și imaginile sau filmele.

Tastatură de calitate, de tip chiclet, confortabilă în utilizare și care permite redactarea într-o manieră rapidă. De menționat că are și iluminare de fundal, pentru a putea fi utilizată și pe întuneric sau în condiții de iluminare precară.

Touchpad-ul nu are o suprafață prea mare dar răspunde corect și precis la comenzile tactile, personal nu am avut nevoie de serviciile unui mouse în aplicațiile uzitate. Cine are nevoie de un mouse, recomand utilizarea unuia prin conexiune bluetooth.

Sistemul audio integrat este destul de gălăgios, capabil să redea un sound destul de puternic, dar bazat mai degrabă pe sunete medii și înalte, lipsindu-i căldura celor joase. Este ok în videoconferințe sau la vizionarea unor materiale video, cât despre audiții muzicale, pretențioșii ar trebui să apeleze la serviciile unei perechi de căști wireless. Sau a uneia prin fir conectată prin intermediul adaptorului din pachet.

În acest corp atât de compact au fost integrate tehnologii performante de nouă generație, în cazul de față procesorul Intel Core i7-1260p. Un procesor cu 12 nuclee (4 de performanță și 8 de eficiență) și 16 fire de execuție, a căror frecvență poate crește până la 4.7GHz. Plusează cu 16GB memorie RAM, o placă video integrată în procesor Intel Iris Xe cu 1GB memorie pe care o ia din RAM, dar și cu un SSD de la Samsung cu o capacitate de 1TB.

Practic, o configurație de top pentru genul acesta de echipamente ultraportabile, utilă atât în aplicațiile uzuale, de navigare pe internet, informare, office, comunicare scrisă sau video precum și pentru soluții software mai avansate, cum ar fi cele financiar-contabile ERP/CRM, de marketing-vânzări, IT, programare etc. Normal, face cu succes față și în aplicațiile pentru divertisment multimedia high definition sau în jocurile cu o grafică nu foarte complexă, cum ar fi cele de strategie de exemplu.

Într-o anumită măsură se descurcă și cu aplicații de editare grafică/video/foto, chiar și la nivel profesional, dar nu în proiecte foarte complexe, care au nevoie de procesoare și chipset-uri grafice mult mai puternice. Este de folos la editare foto la nivel avansat, la prelucrare video în proiecte nu foarte complexe și la rezoluții de maxim 4K, dar mai puțin la randare grafică 3D.

Clar, poate fi de folos în majoritatea departamentelor unei companii, dar și în mediile școlare și academice.

Soluția de stocare integrată vine de la Samsung și are o capacitate de 1TB, de ajuns pentru stocarea unor cantități importante de informații și proiecte. De asemenea, este chiar peformantă, ceea ce induce un comportament rapid în aplicații și sistemul de operare.

Stă destul de bine și din punct de vedere al autonomiei de utilizare, cu o valoare de peste 6 ore pentru sarcini de office, navigare pe internet, comunicare scrisă, scurte sesiuni video pe youtube, cu conexiune wifi activă și luminozitatea ecranului la jumătate din valoarea sa maximă. La fel la vizionarea unor seriale prin serviciile de streaming online, autonomia este tot pe la 6 ore, cu sunetul redat prin sistemul său audio, la o putere de 40% din valoarea sa maximă. Este de apreciat aceste valori ale autonomiei, mai ales dacă ținem cont că este un echipament portabil chiar compact.

De asemenea, fără conexiune wifi, atât la vizionarea unor filme descărcate offline cât și la redactarea într-un document, autonomia de utilizare poate crește către 10 ore.

Teste de peformanță realizate cu Lenovo Yoga Slim 7 Carbon 13IAP7

Testele de productivitate și creativitate realizate cu PcMark 8 arată capacitățile sale adevărate, pentru zona de business și profesioniști. Rezultatele, în continuare.

Acestea, într-un grafic comparativ, mai jos.

După cum se observă, Lenovo Yoga Slim 7 Carbon are performanțe pe măsura așteptărilor, fiind cu adevărat un echipament cu performanțe de top. Se poate dovedi cu adevărat util în majoritatea aplicațiilor creative și productive.

L-am pus la treabă și în Geekbench.

Rezultatele sale, într-un grafic comparativ, mai jos.

În Cinebench a obținut următoarele rezultate…

Acestea, comparate cu rezultatele altor sisteme, în continuare.

După cum se observă, procesorul Intel Core i7-1260P este unul dintre cele mai performante la ora actuală, dintre cele integrate în sisteme ultraportabile. Normal, cu performanțe sub cele ale procesoarelor AMD în multicore, dar peste și primul în top la sarcinile single-core.

Concluzii despre Lenovo Yoga Slim 7 Carbon 13IAP7

Pro

 • Design elegant, premium, cu o construcție de cea mai bună calitate
 • Extrem de compact, facil la transport și manevrare
 • Fișă tehnică performantă, bună pentru o suită largă de aplicații
 • Soluție de stocare performantă și cu o capacitate generoasă
 • Ecran de calitate, pe care se vede totul foarte bine
 • Tastatura are iluminare de fundal
 • Vine la pachet cu un adaptor 4-in-1 pentru suplimentarea porturilor conectoare
 • Autonomie decentă de utilizare

Contra

 • nu are cameră web full HD, ci doar una 720p

Lenovo Yoga Slim 7 Carbon este cel mai compact echipament portabil pe care am avut ocazia să-l utilizez de mulți ani încoace. Elegant, subțire, ușor, dar cu performanțe de top ce pot mulțumi o mare parte a utilizatorilor, de orice gen, plus o autonomie cu valori decente. Este un ultraportabil perfect pentru cei care își iau cu ei oriunde s-ar duce sarcinile de la birou, activățile academice sau pe cele personale.

Sunt curios și la ce prețuri va fi comercializat în România, pentru că nu l-am zărit momentan în magazinele online.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *