Peisaje, locuri, emoții, Grecia, septembrie, 2022. Vederi din vacanță realizate cu ASUS Zenfone 9

De câțiva ani avem obiceiul să ne petrecem câteva zile de vacanță în Grecia, fie că mergem pentru plajă și peisaje solare, pentru obiective istorice sau religioase, sau pentru cărări de munte. Anul acesta, în 2022, am avut răgaz pentru cele câteva zile necesare de relaxare în însorita Grecie abia acum, la mijloc de septembrie. Nu am stat la fel de mult ca altădată dar ne-am simțit minunat, ca de fiecare dată acolo.

Cum frumos spune Henry Miller în fabulosul său jurnal de călătorie grecesc, Colosul din Maroussi, în Grecia simți că mergi din paradis în paradis, oriunde te oprești găsești ceva care să-ți meargă la suflet, să-ți rămână întotdeauna întipărit în memorie. Față de Miller sau de alți călători celebri, care au vizitat-o cu mulți zeci sau sute de ani în urmă, noi, muritorii de rând, avem un avantaj – avem tot timpul alături camere foto și telefoane mobile, pentru a ne întoarce din aceste vacanțe nu doar relaxați, eventual îmbogățiți în spirit, dar și cu imagini de neuitat, amintiri deosebite și personale, cărți poștale, vederi digitale pentru cei cărora le vom arăta.

Nu toți avem talentul scriitoricesc al contemplării narative, așa că preferăm să captăm în imagini locurile, momentele și clipele ce ne-au mers la suflet. Memoria retinei se poate șterge cu trecerea timpului, ba chiar numai după o săptămână stresantă la muncă, dar imaginile din telefoane rămân acolo, așteaptă cuminți pentru o dragă revedere.

Unul dintre acele mici paradisuri pentru noi, unde ne simțim de fiecare dată foarte bine, aproape ca acasă, l-am găsit în sătucul Mytikas, lângă Preveza, la Marea Ionică. Acolo ne stabilim aproape de fiecare dată cartierul general, de unde facem escapade către locurile apropiate și deja dragi, cum ar fi Preveza, Parga, Lefkada etc. Și unde mai avem multe de făcut și de aflat, de văzut, de contemplat, de trăit.

Este deja o tradiție pentru mine ca în toate vacanțele grecești sau nu, cel puțin de până acum, să am la dispoziție un smartphone ASUS. În 2018 cu ASUS Zenfone 5z (prima parte, a doua parte), în 2019 am fost cu ASUS Zenfone 6, în 2020 am surprins pasteluri de toamnă în octombrie și noiembrie cu ASUS Zenfone 7 Pro, în 2021 cu ASUS Zenfone 8 Flip iar acum, în 2022, cu noul ASUS Zenfone 9.

Adevărat periplu prin ani și multe locuri frumoase, adevărata aventură alături de smartphone-urile ASUS! Și să sperăm că tradiția va continua!

Iar pe ASUS Zenfone 9, după ce l-am plimbat puțin pe litoralul nostru, l-am pus destul de mult la treabă și pe țărmurile bătrânei Elade, oriunde am mers, orice am făcut.

Cam așa a fost, în imagini. Crâmpeie dintr-o vacanță frumoasă.

În drum spre țărmul Mării Ionice, ne-am oprit la Meteora, un alt paradis de care nu ne mai săturăm…

În fiecare dimineață plimbam cățelul pe lângă țărmul mării, pe faleză, printre pinii cu coama rotundă…

Minunatul orășel Parga ne încântă de fiecare dată prin contrastele și culorile sale vibrante…

După amiaza marea devenea tot mai agitată, furioasă pe de-a dreptul…

Avem și video drept dovadă…

În plimbările noastre prin satul Mytikas, fără să vrem ne zgâim prin pomi de-ai locului, exotici pentru noi… rodii, lămâi, banani, portocali… Opulență! Iar toate piețele și tarabele sunt pline de fructele delicioase ale acestor pomi solari…

Bună e berea Mamos băută pe plajă, când stai cu burta la soare…

Nu de puține ori am bătut la pas portul din Preveza și străduțele coloratului și fermecătorului orășel, poarta către Lefkada… admirând în special bărcuțele…

Diminețile calme, plimbările lungi… marea liniștită… primele mângâieri ale razelor de soare…

Koronikias, un sătuc aflat în golful Amvrakikos ne-a încântat în aceeași măsură… acolo am ajuns pe o șosea strâmtă care parcă plutea printre ape…

Seara în portul din Preveza, din nou, și din nou…

400 de trepte din piatră până la Monumentul din Zalongo, ridicat în memoria celor peste 60 de femei care s-au aruncat în prăpastie împreună cu copiii lor pentru a nu fi prinse de turcii lui Ali Pasha…

La pas printre milenii de istorie, orașul antic Cassiopeea, înaintea ploii…

Și când este înnorat marea este atât de frumoasă…

… prilej pentru un timelapse spectaculos la Marea Ionică…

Nopți cu cer înstelat…

Albastrul de Lefkada și toate nuanțele sale… Spectacol pe retina privitorului…

La pas prin orașul antic Nicopolis… pe urmele unor civilizații străvechi… un oraș clădit după victoria Împăratului Octavian împotriva lui Marc Aurelius și a Cleopatrei…

… încercând să prindem șoaptele tragediilor antice ce s-au jucat cândva în teatrele sale…

Și pentru că oricărui călător i se mai face sete și foame, delicii grecești ne-au delectat papilele gustative…

Saganaki cu patru feluri de brânză
Caracatiță cu piure de fave
Calamar prăjit cu tzatziki
Brânză pane
Dovlecei pane
Sepie la grătar

… să aveți poftă, ca să zic așa…

Normal, avem și amintiri video… chiar și la rezoluție 8K…

Atât. Am făcut o mică selecție din cele peste 1200 de imagini foto și video realizate cu ajutorul lui ASUS Zenfone 9 în decursul acestui prea scurt periplu , un adevărat camera-phone din punctul meu de vedere.

Imagini, peisaje, locuri, momente, clipe ce ni s-au întipărit pentru totdeauna în suflet și pe care le vom revedea mereu cu drag în aceste poze și videoclipuri. Pentru mai multe detalii despre toate aceste locuri, vă invit pe blogul meu de călătorii hailaplimbare.ro în perioada următoare, când voi publica articolele aferente, cu și mai multe imagini. Cu siguranță cu și mai multe impresii de călătorie.

Cât despre comportamentul lui ASUS Zenfone 9 pe durata acestei escapade? Aproape nu am ce comenta, m-a mulțumit pe deplin, este un smartphone cu adevărat capabil de realizarea unor imagini foto-video de calitate din vacanțe și nu numai.

Ca să fiu un pic cârcotaș, parcă am simțit lipsa unei camere cu zoom, pentru că au fost și sunt situații când este nevoie și de apropierea de un anumit subiect iar pașii, care sunt cel mai bun zoom după cum spun fotografii profesioniști, nu au cum să te ducă atâta cât trebuie pentru un cadru cât mai spectaculos.

Care sunt atuurile lui ASUS Zenfone 9 pentru captarea unor imagini din vacanțe?

  • În primul rând că este un smartphone puternic, performant, care se comportă impecabil și poate înregistra video la rezoluții 8K/30fps sau 4K/60fps. De asemenea, videoclipurile timelapse sunt înregistrate la rezoluție 4K
  • Are un spațiu de stocare intern de 256GB, generos și suficient pentru multe poze și filmulețe realizate pe parcursul unei vacanțe
  • Are o autonomie suficientă pentru o zi de pozat intens
  • Ecranul foarte bun, se vede excelent și este destul de luminos pentru a fi lizibil într-o zi însorită
  • Este compact, astfel că poate fi manevrat facil, chiar și cu o singură mână
  • Este certificat IP68, astfel că stropii valurilor sau ai unei ploi nu-l vor vătăma
  • Are două camere, dintre care una tip ultrawide, bună pentru spațiile largi sau pentru fotografierea de aproape a unor scene sau obiecte
  • Rezultatele camerei principale Sony de 50Mpix sunt foarte bune atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte. Are o stabilizare optică eficientă
  • Ambele camere pot fi utilizate fără reținere în spații închise, muzee, hoteluri, restaurante etc, rezultatele celei principale fiind totuși superioare dar și cele luate cu camera ultrawide de 12MPix sunt chiar decente
  • Focalizare rapidă, stabilizare foarte bună
  • Pozele sunt clare, cu o paletă coloristică frumoasă, de calitate
  • Am rămas plăcut surprins de pozele de noapte cu acel copac, făcute din mână. Nu sunt perfecte dar este chiar impresionant să capteze ce ochiul abia putea zări
  • Permite pauza pe timpul filmării pentru reîncadrare și reluarea acesteia
  • Filmări clare, stabilizare eficientă, o adevărată plăcere să realizezi videoclipuri cu ajutorul său

Cam atât, sper că nu am uitat nimic. Voi reveni dacă îmi voi aduce aminte.

Fișa tehnică a lui ASUS Zenfone 9 arată în felul următor

  • Ecran – Samsung AMOLED de 5.9 inchi, rezoluție FHD+ (2400×1080 pixeli), 90.02% rație screen-to-body, format 20:9 ratio, 445ppi, rată de refresh de 120Hz, timp de răspuns de 1ms, acoperire 112% din gama de culor DCI-P3 și 151.9% din cea sRGB, luminozitate 800nits în lumină naturală, luminozitate maximă 1100nits, protejat cu Corning Gorilla Glass Victus
  • Procesor – cu 8 nuclee Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 tactat la 3.2Ghz
  • Memorie RAM / Stocare – 8/128, 8/256,16/256-LPDDR5/UFS 3.1, fără suport pentru microSD
  • Rețea – 4G/5G, Wi-Fi 6 (802.11a/b/g/n/ac), 802.11ax, v6E suport Tri-band 2.4 GHz/5GHz/6 GHz. 2*2MIMO, Bluetooth V 5.2 (EDR + A2DP)
  • Navigare – suport GNSS GPS(L1/L5), Glonass(L1), Galileo(E1/E5a), BeiDou(B1/B2a), QZSS(L1/L5) și NavIC(L5)
  • Camera principală – senzor de 1/1.56 inchi SONY IMX766 cu o rezoluție de 50MPix, stabilizare pe 6 Axe Hybrid Gimbal OIS, auto-focus, tehnologie Quad Bayer, pixel de 1.0µm/2.0µm, diafragmă F1.9, unghi de cuprindere de 84.6° FOV, 2×2 OCL PDAF, Single LED flash, 8K video recording, stabilizare EIS+OIS
  • Camera secundară – senzor SONY IMX363 de 1/2.55 inchi, rezoluție de 12MPix, unghi de cuprindere de 113 ̊FOV, focală de 14.4mm, pixel de 1.4μm, diafragmă F2.2, Dual PDAF, corectarea distorsiunilor, Macro de la 4cm, video 4K/60fps
  • Camera frontală – senzor Sony IMX663 de 1/2.93 inchi cu rezoluție de 12Mpix, auto-focus, unghi de cuprindere de 76.5˚FOV, pixel de 1.22µm, diafragmă F2.45, focală de 27.5mm, Dual PDAF, video 4K/30fps sau FHD/60fps
  • Filmare – 8K UHD (7680×4320) la 24fps + EIS, 4K UHD (3840×2160) la 30/60fps + EIS, 1080p FHD 30/60fps cu HyperSteady, 720p HD la 30/60fps cu stabilizare electronică pe 3 axe, Time Lapse 4K UHD, Slow Motion 4K UHD la 120fps, 1080p FHD la 240fps sau 720p la 480 fps
  • Baterie – 4300mAh, încărcător de 30W
  • Dimensiuni – 146.5×68.1×9.1 mm
  • Greutate – 169 grame
  • Altele – certificare IP68, sistem audio stereo

Pe scurt, ASUS Zenfone 9 mi-a dovedit cu vârf și îndesat că este un smartphone de top chiar și la realizarea de imagini foto-video, nu numai din punct de vedere al fișei tehnice superioare. Un smartphone pe care l-aș folosi cu încredere în orice vacanță, în orice loc exotic m-ar purta pașii și sufletul.

Și care m-a ajutat să mă întorc acasă cu amintiri de neuitat.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *