ASUS TUF Dash F15 2022 Review – Laptop performant, pentru studiu, pentru divertisment dar și pentru aplicații profesionale

Toamna, odată cu începerea anului școlar dar și a celui universitar, integratorii se întrec în a pune pe tejghelele online oferte cât mai bune pentru a fi pe placul celor tineri. Echipamente variate, portabile sau desktop, cu tot felul de fișe tehnice, pentru orice gen de buget. Normal, cele mai atrăgătoare și mai versatile în utilizare sunt laptopurile, mai ales cele performante, pentru că pot fi utilizate atât acasă cât și la școală, universitate sau, de ce nu, la serviciu.

Iar acest laptop, așa-zis de gaming, ASUS TUF Dash F15 în varianta sa din 2022 merită atenție, fiind un echipament potrivit atât pentru studiu cât și pentru divertisment, dar și pentru aplicații profesionale, pentru că are mai toate atuurile necesare.

Cum îmi place să spun în fiecare toamnă, Back to School, Back to Gaming.

Specificațiile modelului ASUS TUF Dash F15 2022 FX517ZE pe care l-am avut la dispoziție sunt următoarele

 • Ecran – IPS de 15.6-inchi, FHD (1920×1080 pixeli), format 16:9, finisaj anti-glare, acoperire sRGB 62.5%, Adobe 47.34%, rată de refresh de 144Hz, Adaptive-Sync, MUX Switch + Optimus
 • Procesor – Intel Core i7-12650H tactat la 2.3GHz (24M Cache, până la 4.7GHz, 10 nuclee: 6 de performanță și 4 de eficiență)
 • Sistem grafic – Intel + NVIDIA GeForce RTX 3050 Ti cu 4GB GDDR6 VRAM
 • Memorie RAM – 16GB DDR5-4800, SO-DIMM x 2 slot, capacitate maximă: 32GB
 • Stocare – 512GB M.2 NVMe PCIe 3.0 SSD
 • Rețea – Ethernet Gigabit + Wi-Fi 6(802.11ax)+Bluetooth 5.2 (Dual band) 2*2
 • Conectică – 1x 3.5mm Combo Audio Jack, 1x HDMI 2.0b, 1x Thunderbolt 4 support DisplayPort, 1x USB 3.2 Gen 2 Tip-C support DisplayPort / power delivery / G-SYNC, 2x USB 3.2 Gen 1 Tip-A, 1x RJ45 LAN port
 • Baterie – Li-Ion, 76WHrs
 • Dimensiuni – 35.4 x 25.1 x 1.99 ~ 2.07 cm
 • Greutate – 2Kg
 • Altele – cameră web 720p, tastatură cu iluminare

Din punct de vedere al aspectului său exterior, am remarcat simplitatea construcției, într-o carcasă din plastic vopsită în negru, cu finisaje de calitate, fără elemente ostentative. Singurele care se fac remarcate sunt tastele WASD de culoare albă, ce ies cu siguranță în evidență pe lângă toate celelalte negre.

În orice caz, integratorii au cam renunțat de ceva timp la colorarea excesivă a laptopurilor din această categorie, pentru a fi și pe placul profesioniștilor, al creatorilor de conținut, în general al celor care preferă un look mai sobru, mai decent.

Și remarc că, deși are un ecran mare și o fișă tehnică de desktop replacement, dimensiunile sale sunt destul de compacte și de portabile, tot conform trendurilor actuale. Are o greutate de numai 2Kg și o grosime de 2cm, astfel că poate fi transportat și manevrat destul de facil. Da, nu este un ultraportabil, dar pentru un laptop așa-zis de gaming, este un echipament destul de compact.

Stă destul de bine la capitolul conectică, are tot ceea ce este necesar unui utilizator – HDMI, conector Thunderbolt, USB-A, USB-C cu DisplayPort, chiar și port de rețea Ethernet.

În imagini este comparat cu modelul anterior, din 2021.

Față de modelul anterior, acest ASUS TUF Dash F15 2022 are și cameră web integrată, dar una la rezoluție 720p, nu un full HD. De asemenea, remarc lipsa slotului pentru carduri SD.

Tastatura de tip chiclet permite redactarea rapidă, într-o manieră confortabilă. De asemenea, are bloc numeric util în aplicațiile financiar-contabile sau în cele de inginerie, precum și iluminare de fundal pentru a putea fi utilizată și pe întuneric. Nu are iluminare RGB dar acest lucru nu cred să deranjeze pe mulți dintre posibilii utilizatori.

Touchpad-ul are o suprafață destul de generoasă și răspunde corect și precis și comenzile tactile, astfel că un mouse se dovedește necesar doar la gaming sau în aplicațiile de prelucrare grafică, unde controlul trebuie să fie cât mai fin posibil.

Ecranul de 15.6 inchi este destul de generos pentru afișarea interfeței diverselor aplicații în condiții de portabilitate, capabil să afișeze o paletă coloristică frumoasă, cu un contrast bun și unghiuri largi de vizualizare, de altfel atuul matricilor IPS. Are rezoluție full HD 1920×1080 pixeli și de remarcat rata de refresh de 144Hz care îl recomandă în special pentru sesiunile de gaming.

De menționat că aceasta este versiunea cea mai ieftină de ecran. Există modele cu ecrane mai performante și capabile să redea mai bine spațiile de culoare sRGB și Adobe. Normal, extinderea spațiului vizual pe ecrane și mai mari este posibilă atât prin intermediul HDMI cât și al celui USB-C Display Port.

Sistemul audio integrat nu excelează la capitolul calitate, în sensul că redă un sound destul de puternic și de clar, dar numai cu frecvențe medii, cele joase fiind aproape inexistente. Bun pentru un film sau pentru o videoconferință, nu pentru audiții muzicale.

Cât despre performanțe, acest model ASUS TUF Dash F15 2022 FX517ZE are tot ceea ce este necesar pentru a mulțumi o mare parte a utilizatorilor, fie că sunt elevi, studenți sau chiar profesioniști. Procesor de top, Intel Core i7-12650H cu 10 nuclee, 16GB memorie RAM dar și o placă grafică suplimentară Nvidia GeForce RTX 3050 Ti cu 4GB memorie video.

Practic este un echipament ce poate rula fără reținere atât aplicații uzuale, de studiu, navigare pe internet și informare, office, comunicare scrisă și video dar și altele mai avansate, pentru prelucrare foto-video și, într-o anumită măsură, chiar și de grafică tridimensională CAD/CAM, în funcție de complexitatea proiectului.

Are un procesor de top la ora actuală dar placa video Nvidia RTX 3050 Ti este una de tip entry-level pentru gaming, de ajuns pentru sesiuni optime dar nu la complexitatea grafică cea mai înaltă.

La fel ca la generația anterioară, în timpul sesiunilor stresante de gaming, sistemul de răcire își face simțită prezența la nivel auditiv.

Ce aș recomanda ar fi achiziționarea unui model cu o capacitate de stocare internă de minim 1TB, mai ales dacă aveți intenția să instalați multe jocuri sau aplicații ce necesită fișiere voluminoase. Dar, un elev s-ar putea mulțumi și cu un 512GB capacitate de stocare internă, cum are acest model pe care l-am avut la dispoziție.

Și, după cum se observă, care este destul de performant, în special la citire. Chiar și așa, este destul de ok pentru un răspuns rapid al sistemului de operare și al aplicațiilor.

La capitolul autonomie, ca orice alt laptop din categoria sa, nu excelează dar nici foarte rău nu stă. În sensul că, utilizat în aplicații gen office, navigare pe internet, scurte sesiuni de youtube sau de prelucrare minimală foto, autonomia de utilizare este în jurul a 5 ore, cu luminozitatea ecranului la 40% din valoarea maximă și cu iluminarea tastaturii activă. Normal, odată ce este solicitat mai mult din punct de vedere hardware, la gaming sau randări 3d/video, autonomia scade drastic, chiar spre 2 ore.

Teste benchmark de performanță cu ASUS TUF Dash F15 2022 FX517ZE

Nu puteau lipsi testele benchmark de performanță din review-ul nostru. Pentru început l-am testat cu 3D Mark de la Futuremark, pentru a vedea cum stă la capitolul grafică. Rezultatele, în continuare.

Acestea, comparate cu rezultatele unor sisteme echivalente.

După cum se observă, rezultatele sale sunt depășite doar de cele ale sistemelor echipate cu plăci grafice mai performante, cum este normal de altfel.

Urmează testele de productivitate și creativitate realizate cu PcMark 8. Rezultatele, în continuare.

Acestea, într-un grafic comparativ, mai jos.

După cum se observă, este un portabil de top la capitolul productivitate și creativitate.

L-am pus la treabă și în Geekbench.

Rezultatele sale, într-un grafic comparativ, mai jos.

În Cinebench a obținut următoarele rezultate…

Acestea, comparate cu rezultatele altor sisteme, în continuare.

După cum se observă, procesorul Intel Core i7-12650H nu are rival pe single-core, dintre cele testate de noi. În continuare, la multi-core, procesoarele AMD fac legea.

Concluzii despre ASUS TUF Dash F15 2022 FX517ZE

Pro

 • Fișă tehnică performantă, utilă la o variatate de aplicații de studiu, creativitate, productivitate dar și divertisment
 • Ecran mare, de 15.6 inchi, care se vede bine
 • Construcție destul de compactă pentru un laptop din categoria sa
 • Tastatură cu iluminare de fundal
 • Conectică bogată
 • Autonomie decentă, în jurul a 5 ore de utilizare în regim office sau la vizualizare filme online

Contra

 • Camera web are doar rezoluție 720p
 • Nu are slot pentru carduri SD
 • Sistemul audio putea fi mai bun

ASUS TUF Dash F15 2022 FX517ZE este un laptop de tip desktop-replacement, performant, bun la o suită largă de activități digitale, de orice gen, fie că sunt pentru studiu, divertisment sau creativ-productive. Are un ecran mare, cu o rată de refresh de 144Hz, util pentru un spațiu mai larg de vizualizare, tastatură cu iluminare pentru a putea fi utilizat pe întuneric și dimensiuni destul de compacte pentru un echipament din categoria sa.

În această configurație, ASUS TUF Dash F15 2022 FX517ZE are un preț în jurul a 5800 de lei.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *