Mic ghid de specificații și caracteristici ale camerelor de smartphone. Care sunt cele mai importante pentru poze și filmări cât mai bune?

Pentru o parte a utilizatorilor poate că nu sunt importante capacitățile foto-video ale unui smartphone. Dar pentru o mare parte sunt, cu siguranță, un factor decizional la decizia de achiziție. Pentru că, pe lângă funcțiile obișnuite de comunicare/informare/navigare/socializare, smartphone-urile pot face poze și filmări. Și, din câte am constatat, mai toți turiștii fac poze cu un astfel de dispozitiv în vacanțe lor, foarte puțini fiind cei care mai poartă și o cameră foto în bagaje.

De asemenea, camerele de pe telefoane sunt la fel de utile la scanat/pozat de documente, la fotografierea unui obiect care interesează, la amenajări interioare, în construcții, pentru a transmite vizual status-ul unei lucrări, ca să nu mai spun că am colegi care nu se mai chinuiesc să scrie un mesaj, trimit o poză cu neregula constatată și nu cred că sunt eu un caz singular.

Poate că în aceste situații profesionale nu prea ne interesează cât de bune sunt pozele, deși în anumite branșe și activități s-ar putea să fie important, dar din vacanțe trebuie să ne întoarcem musai cu rezultate cât mai de calitate, care să se vadă cât mai spectaculos și mai bine.

Cert este că atunci când producătorii vorbesc despre specificațiile camerei telefonului lor, numărul de megapixeli ai senzorului atrage de obicei cea mai mare parte a atenției, are oarecum rolul principal. Dar sunt și alte specificații și caracteristici ale camerei/camerelor responsabile pentru ca imaginea foto-video rezultată să fie cât mai ok. Și la care orice cumpărător trebuie să fie atent.

Deși numărul de megapixeli este important, acesta reprezintă doar o parte a întregului cuantum de specificații al camerelor de pe un smartphone. Sunt alte câteva elemente la fel de importante ale acesteia și cu aport direct în calitatea imaginii produse.

Deci, care sunt criteriile de alegere a unui telefon cu o cameră foto cât mai bună? La ce specificații și caracteristici trebuie să fim atenți?

Producătorul și prețul de comercializare

Nu voiam să introduc factorul economic chiar de la început dar, de ce să nu o recunosc, brand-ul, marca, percepția publicului cumpărător sunt poate cel mai import element decizional al unei achiziții.

Clar, sunt deja câțiva producători recunoscuți pentru calitatea imaginilor rezultate, un top foarte important fiind disponibil aici, pe dxomark. La ora actuală, recunoscuți la acest capitol sunt Huawei, Apple, Xiaomi și Samsung (dacă ar fi să mă iau după locurile ocupate în acest top). Privind din perspectiva afinității pentru o anumită marcă a publicului, ar fi Apple, Samsung, Xiaomi și Huawei.

Desigur, mai sunt și alți producători cu telefoane destul de bune pe foto-video, cum ar fi ASUS, OnePlus (mă refer la mărcile pe care le-am utilizat eu), dar cei mai aplaudați și cu cuantumul cel mai important în numărul de unități comercializate, sunt cei patru menționați anterior.

Normal, de mers la sigur, chiar și de la cei patru mari giganți telecom, trebuie luate în considerare modelele de top, practic cele mai scumpe. Iei unul de top, un flagship, slabe șanse să nu fii mulțumit de calitatea pozelor și a filmărilor.

De remarcat că și cei mai buni producători au telefoane entry-level sau mid-range care nu sunt atât de performante la captat de imagini. Deși și modelele mid-range disponibile la ora actuală pot mulțumi pe mulți.

Ce e de reținut? În general, cu cât e mai scump un telefon, cu atât face poze mai bune.

Ce fel de camere are? Și mai ales, câte?

Pentru sistemul foto principal, cel de pe spate, este la fel de important din câte camere este format, pentru a cuprinde cât mai multe situații de fotografiere – de aproape, de departe etc.

Mai toți producătorii integrează la ora actuală o cameră principală, cea mai bună dintre ele, cu senzorul cel mai performant, plus una cu unghi larg de cuprindere, utilă pentru spații sau grupuri largi, precum și pentru fotografierea/filmarea de foarte aproape.

De asemenea, sunt destui care integrează și o a treia cameră, telephoto, pentru fotografierea/filmarea subiectelor/scenelor aflate la o distanță mare.

Dacă doriți să fiți acoperiți în toate situațiile, alegeți un sistem foto cu toate cele trei camerele.

De menționat că tocmai ce a apărut un alt trend acum – integrarea unui senzor principal cu rezoluție mare din care se face crop (adică se taie) pentru a imita oarecum zoom-ul. Rămân momentan la ideea că o cameră cu zoom optic este mult mai ok decât acest crop.

Mai există și zoom-ul digital, pe care producătorii încă îl promovează, ca o unealtă de marketing. Părerea mea este că zoom-ul digital nu poate fi luat cu adevărat în considerare, pentru că rezultatele obținute în urma utilizării acestei funcții nu sunt la aceeași calitate. Apar pierderi majore la nivelul detaliilor.

Ce e de reținut? Cu cât mai multe camere are, cu atât mai bine, pentru a cuprinde toate situațiile de fotografiere.

Câți megapixeli au camerele? Este chiar atât de important numărul de megapixeli? Sau mai degrabă mărimea senzorului și calitatea lentilelor?

Aici discuția este mai complexă. Ați obervat că toți producătorii pun accent în promovare pe numărul de Megapixeli ai camerelor lor. S-a ajuns la 50Mpix, 108Mpix chiar, mai nou, la 200Mpix. Cerul este limita. Mă rog, senzorul…

Și cumpărătorul este tot mai confuz… Câți megapixeli îmi trebuie? De câți am nevoie ca să fie… bine?

Scurtă teorie…

Dar, oare, cu câți sunt mai mulți acești megapixeli înseamnă neapărat mai bine? Da, și nu.

Pentru acel pixel, acel bloc minuscul, care împreună sunt 1 milion într-un megapixel, este foarte importantă și lumina. Câtă lumină primește? Cu cât pixelul este mai mare, cu atât primește mai multă lumină.

Cum ar fi o comparația cu o farfurie. Dacă o farfurie este mare, pe ea încape mai multă mâncare. Dacă este mică, mai puțină. Sau cu o fereastră. Dacă fereastra este mai mare, camera este mai luminată. Nu?

Așa e și cu pixelul. Un senzor mare, înseamnă pixeli mai mari, aceștia fiind măsurați în micrometri (µm). Dar senzorii mari, de pe o cameră foto de exemplu, nu pot fi integrați pe un smartphone, pentru că nu au loc. Cei mai mari senzori integrați pe smartphone-urile de top, au cam 1/1.22 inchi, rar au fost folosiți senzori de 1/1 inchi. Ca o comparație, pe o cameră foto APSC, senzorul este de aproximativ 9 ori mai mare decât cel mai mare senzor integrat până acum pe un smartphone actual.

Practic, dacă ar fi să ne referim la același senzor. Dacă are 12Mpix, asta înseamnă 12 milioane de pixeli. Dacă are 108Mpix, faceți voi calculelele. Ceea ce înseamnă că la o rezoluție mai mare, pixelii sunt mult mai mici. M-am făcut cât de cât înțeles?

Pe de altă parte, cu cât are o rezoluție mai mare, cu cât are mai mulți pixeli, imaginea finală va avea un nivel mai ridicat al detaliilor, cel puțin la cadrele luate în lumină bună. Pentru a rezolva situațiile în care aportul de lumină este precar, producătorii folosesc mai nou tehnologia de binning, care combină pixeli adiacenți într-unul mai mare, un superpixel, pentru a capta, normal, mai multă lumină. Din patru mici, fac unul mare de exemplu. Sau din mai mulți, depinde de producătorul senzorului și de tehnologia utilizată.

Cer este că nu întotdeauna o rezoluție mare certifică și o imagine de calitate. Mai mulți megapixeli sunt ok pentru un nivel mai mare al detaliilor, dacă imaginile sunt captate în condiții bune de lumină. Și încă ceva, implicit aplicațiile foto de pe telefoane vin cu funcția de binning activată. Adică la crearea imaginilor sunt folosiți în principal acei super-pixeli.

Clar, senzorii de 2Mpix, care încă sunt folosiți, nu mai au ce căuta pe smartphone-urile actuale cu pretenții, nici chiar pentru macro, cum am văzut recent la o mega-lansare. Nici cei de 5Mpix după părerea mea. Camerele trebuie să aibă rezoluții de la 8Mpix în sus, mai bine de la 12Mpix în sus, pentru rezultate cât mai decente și mai de calitate, cât mai bogate în detalii.

Mai importantă este din punctul meu de vedere optica utilizată iar la telefoanele cu pretenții aceasta este menționată chiar lângă modulul de camere – Leica, Zeiss etc. De asemenea, ce deschidere a diafragmei are lentila principală? O valoare f/1.8 ar trebui să fie de ajuns. Deși am văzut recent cameră și cu f/1.4. Cu cât are o diafragmă mai largă, cu atât mai multă lumină ajunge la acel mic pixel și la milioanele sale de frați.

Precum și algoritmul software de post-procesare. La fel de important. Cu cât este mai eficient, cu atât rezultatele vor fi mai plăcute ochiului. Dar performanțele acestuia pot fi aflate doar pe propria piele sau din review-urile de pe internet.

Mai mulți Megapixeli nu înseamnă neapărat o cameră mai bună, poze mai de calitatee. Că sunt 12Mpix, 50Mpix, 108Mpix sau 200MPix, mai importantă și mai importantă este mărimea senzorului și a pixelului. Un senzor mai mare, un pixel mai mare, înseamnă mai multă lumină captată. Optica are rolul său important, de asemenea.

Are sistem optic de stabilizare? OIS?

O caracteristică foarte importantă din punctul meu de vedere, mai ales la filmare dar și la fotografierea în condiții slabe de iluminare.

Pentru că orice mișcare cât de mică și de fină, orice tremurat al mâinii, orice vibrație de lângă telefon, se va transpune vizual iremediabil pe filmare. Vor rezulta acele imagini vălurite și tremurate, care nu plac nimănui. Iar stabilizarea electronică nu este chiar atât de eficientă dacă se filmează la rezoluția maximă a senzorului.

De exemplu, dacă un telefon filmează la rezoluție maximă 4K cu 30fps și are doar stabilizare electronică EIS, sunt mari șanse ca imaginile video rezultate să nu fie chiar atât de stabilizate. O soluție în acest caz este filmarea la rezoluție mai mică, 1080p de exemplu, pentru ca la post-procesarea automată să se facă crop din rezoluția mare. Clar, dacă și smartphone-ul are un procesor destul de puternic pentru a putea procesa în timp real un așa flux video.

Un sistem de stabilizare optic este e piesă hardware care certifică o imagine mai fluidă, mai de calitate, pentru că a fost conceput pentru a compensa acele mișcări necontrolabile. Ca să nu mai spun că au început să fie integrate pe tefefoane chiar și sisteme de stabilizare tip gimbal, pe 5 sau 6 axe, cum există la camerele de acțiune. Cel puțin pentru camera principală, pe care se filmează de obicei.

De asemenea, sunt anumiți producători care integrează stabilizare optică și pe camera telephoto, pentru a compensa mișcările fine ale mâinii.

Am pus accentul mai sus doar pe filmare. Dar un sistem de stabilizare optic este la fel de important la fotografierea în condiții de iluminare scăzută, când camera trebuie să expună mai mult timp o scenă și sunt mari șanse ca mâinile să facă mișcări fine, ce se vor transpune într-un rezultate final “mișcat”.

Pentru filmări cât mai bune, sistemul de stabilizare optic OIS este foarte important!

Cât de performant este? Permite filmare la rezoluție 4K/60fps sau măcar la un 1080p/60fps?

Un procesor mai puternic, înseamnă că este capabil să manevreze un flux de informații mai mare. Așa că, terminalele de top, pot filma la rezoluție 4K/60fps sau chiar 8K/30fps. Încă nu am văzut comercial telefoane capabile să filmeze 8K/60fps.

Mai multe fps-uri, înseamnă practic o imagine mai fluidă. Iar un 60fps este de ajuns pentru a mulțumi chiar și pe cei mai pretențioși.

Cu cât este mai performant procesorul, cu atât va filma mai bine.

Ce este important pentru mine la sistemul foto principal al unui smartphone? La ce specificații mă uit?

  • Câte camere are, de ce fel – personal le vreau pe toate trei, zoom-ul digital nu mă interesează
  • Cât de mare este senzorul principal – țineți minte, un senzor mai mare, captează mai multă lumină
  • Rezoluția senzorilor să nu fie mai mică de 12MPix, pe toate cele trei camere. Aș accepta minim un 8Mpix pe camera cu zoom
  • Are stabilizare optică OIS măcar pentru camera principală?
  • Ce optică are, dacă are lentile de calitate, dacă sunt luminoase
  • Cât de performant este procesorul? Permite filmare 4K/60fps?
  • Și nu în ultimul rând Producătorul, dacă are experiență în acest domeniu, înseamnă că și din punct de vedere software este un sistem foto stabil. Dar și aici apar răsturnări de situații de la an la an, pentru că niciunul nu a stat pe loc, toți au evoluat.
  • Prețul de achiziție, la fel de important.
  • Și încă ceva, dacă smartphone-ul este certificat IP68, adică să reziste la stropirile accidentale.

Acesta este doar un mic ghid, până la urmă decizia de cumpărare este funcție de bugetul de achiziție.

Normal, pentru rezultate cât mai bune, terminalele de top sunt de preferat. Dar acestea sunt și foarte scumpe.

De menționat că sunt destule smartphone-uri la ora actuală, cu prețuri în jurul a 2500-3000 de lei, cu camere foto decente și rezultate pe măsură. Ba chiar și pe la 2000 de lei, dar acestea nu au stabilizare optică. De la 2500 de lei în sus, ar cam trebui să aibă și stabilizare optică.

Iar de la cele sub 1000 de lei, nu ar trebui să aveți multe pretenții. Deși…

=======================

Normal, pe lângă toate aceste specificații și caracteristici necesare, este nevoie și de “ochi” pentru a vedea o scenă sau un cadru interesante, precum și însușirea unor tehnici de compoziție și de fotografiere. Nu de puține ori am văzut fotografi buni, talentați, cu rezultate spectaculoase reușite cu camere sau telefoane ce nu sunt deloc scumpe.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

One thought on “Mic ghid de specificații și caracteristici ale camerelor de smartphone. Care sunt cele mai importante pentru poze și filmări cât mai bune?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *