Huawei Mate 50 Pro Review – Un adevărat camera-phone sau O săptămână de toamnă prin București
O primă întâlnire cu Huawei Mate 50 Pro am avut-o la evenimentul Huawei desfășurat de curând la București. Unde mai toți cei prezenți s-au arătat interesați de el, ca să zicem așa, la ora actuala de unul dintre cele mai bune smartphone-uri la capitolul foto-video, dacă nu chiar cel mai bun. Cel puțin astea sunt așteptările de la urmașul unei serii de smartphone-uri care au ocupat, pe rând, model după model, primul loc în vestitul top dxomark la momentul apariției lor. Dar vom vedea cât de curând dacă acest Huawei Mate 50 Pro va cinsti memoria înaintașilor săi.
Cert este că modelele din seriile Huawei Mate și Huawei Pro sunt printre cele mai apreciate la ora actuală din punct de vedere al capacităților foto-video, chiar dacă ținem cont sau nu de topurile de specialitate.
Update 31.10.2022. Regele camera-phone-urilor s-a întors și și-a ocupat locul binemeritat pe podium. Mai exact, Huawei Mate 50 Pro a intrat direct pe locul 1 în clasament, înaintea atât de lăudatului Google Pixel 7. Detalii, aici.
Cum nu am mai avut ocazia să folosesc un model al acestei mărci de la al meu Huawei P10, cu ajutorul căruia am făcut multe poze mișto în vacanțe și la care am apreciat mereu modul Night Photography, eram tare curios să văd cât de capabil este un terminal modern, cu tehnologii de ultimă oră și cu performanțe de top.
Cum, din punctul meu de vedere, este un smartphone cu adevărate valențe foto-video, o să mă refer încă de la început la această latură mai “artistică” a sa. Despre celelalte caracteristici ce mi-au atras atenția, spre final.
Cum l-am primit, l-am pus la treabă, într-o săptămână agitată prin București. L-am avut în permanență la mine în drumul către serviciu, înapoi către casă și pe unde m-au mai purtat pașii, dimineața, după-amiaza, seara, ba chiar și noaptea. Orice scenă, obiect sau moment ce mi-au atras atenția, le-am expus și privirii sale tri-optice.
Caracteristicile tehnice ale lui Huawei Mate 50 Pro
Dar, hai să facem cunoștință, mai întâi, cu detaliile tehnice ale modelului disponibil pentru review.
Modulul foto-video principal sună chiar impresionant, după cum se poate vedea mai jos:
- Are o cameră principală cu senzor Sony IMX766 de 1/1.56 inchi și rezoluție de 50MPix Ultra Aperture, pixel de 1.00µm, cu diafragmă variabilă F1.4~F4.0, PDAF, focală de 24mm și stabilizare optică OIS
- A doua cameră de 13MPix Ultra-Wide, focală de 13mm, cu o diafragmă F2.2 și unghi de cuprindere de 120˚, PDAF
- Iar a treia cu un senzor Omnivision OV64B de 1/2 inchi și rezoluție de 64MPix Telephoto, pixel 0.70µm, cu o deschidere a diafragmei F3.5, focală de 90mm, zoom optic 3.5x, stabilizare optică OIS, PDAF
- Filmare la rezoluție 4K/60fps, 1080p/60fps
Alte specificații ale modelului pe care l-am avut la review, la fel de importante din punctul meu de vedere, ce determină un comportament foto-video la parametri superiori:
- Procesor – Snapdragon 8+ Gen 1 4G, cu opt nuclee (1 × Cortex-X2@3.2 GHz + 3 × Cortex-A710@2.75 GHz + 4 × Cortex-A510@2.0 GHz)
- Memorie RAM – 8GB
- Stocare internă – 256GB
- Ecran – OLED de 6.74 inchi, cu o rezoluție de 2616×1212 pixeli, rată de refresh de 120Hz,
- Baterie – 4700mAh
- Certificare IP68, rezistă la scufundarea în apă până la o adâncime de 6 metri
Trebuie să menționez că modelul pe care l-am avut la dispoziție nu este într-o versiune finală, comercială, așa că s-ar putea ca unele caracteristici și funcționalități să nu fie în parametri optimi (deși, personal, nu mi-a lăsat această impresie). Dar intuiesc că vor fi disponibile și alte facilități la nivel software.
Interfața foto-video a lui Huawei Mate 50 Pro
Interfața de utilizare are un rol important în experiența de video-fotograf, amator sau nu, a utilizatorului.
Iar aici avem de-a face cu o interfață intuitivă, simplă în utilizare, deși este destul de stufoasă. Personal nu am avut probleme cu adaptarea la aceasta. Până la urmă, cu mici excepții, cam asta este interfața uzuală a unei aplicații foto-video pe un terminal cu Android.
Dar… nu înseamnă că este perfectă. De exemplu, micile butonașe de alegere a deschiderii diafragmei sau cele de ajustare manuală sunt foarte mici și mai greu lizibile, mai ales dacă scena de fotografiat este puternic luminată, cred că ar trebui schimbat ceva ca să se vadă mai clar.
Modurile principale sunt Aperture (ce permite schimbarea deschiderii diafragmei de la F1.4 la F4, în diverse trepte), Night, Portrait, Photo, Video, Pro. Dar există și alte multe moduri, unele chiar utile. Cum ar fi – Monochrome, Timelapse, Super Macro, Story Creator, Panorama, Lightpaintings, Documents, High-Res, Multi-Cam, Slow-Mo, AR Lens, Stickers, Dual-View, Snapshot.
Setările permit alegerea tipului de format (4:3, 1:1, Full Screen), a rezoluției de filmare și a ratei cadrelor, activarea/dezactivarea grid-ului de încadrare și a liniei de nivel, a unui timer, activarea/dezactivarea înregistrării coordonatelor GPS.
Modul Pro permite ajustarea parametrilor ISO (50-409600), a diafragmei (f1.4-f4), a timpului de expunere (1/4000s-30s), a compensării la expunere, a tipului de autofocus (Manual, Continuu, Single), a balansului de alb și a zonei de clar.
Timelapse poate realiza video la rezoluții 4K/30fps iar cel Slow-Mo la 1080p cu 240fps/120fps.
Meniul rapid permite activarea/dezactivarea Master AI (o funcție automată de ajustare a imaginilor), a flash-ului, a modurilor de captarea a culorilor (Original, Vivid și Bright), a unor filtre. De asemenea, poate fi activată/dezativată funcția Moving Picture, care atașează o secvență video fotografiei. Normal, permite alegerea camerelor în funcție de zoom (wide, 1.0x, tele la 3.5x și digital 10x)
Ce mi-a plăcut la Huawei Mate 50 Pro din punct de vedere al caracteristicilor sale foto-video?
- Este pregătit pentru toate situațiile de fotografiere – De aproape, de foarte aproape (macro), de departe. În sensul că are are un sistem cu trei camere, una normală, o alta ultrawide dar și încă una telephoto
- Camera principală are o diafragmă variabilă, de la F1.4 la F4, așa că va fi pe placul celor care vor să aibă un control mai exact asupra profunzimii de câmp, al acelui bokeh.
- Camera principală are stabilizare optică, este de mare ajutor
- De asemenea, camera telephoto are stabilizare optică, la fel, de apreciat
- Sistemul de autofocus este chiar performant, în mai toate situațiile de fotografiere
- Modul de fotografiere Macro se declanșează automat când detectează o astfel de scenă, fotografiază de foarte aproape (cam 4cm). De fapt trece din camera principală pe cea ultrawide, așa că și încadrarea se va schimba. Poate fi dezactivat.
- Calitatea pozelor în lumină bună, clare, cu o paletă coloristică naturală și un nivel bun al detaliilor
- Se descurcă foarte bine și în condiții de iluminare precară, chiar și noaptea, pe stradă
- Filmează 4K/60fps iar rezultatele sunt clare, cu o paletă coloristică saturată. Stabilizarea optică este de apreciat mai ales pe filmare.
- Permite alegerea zonei de focalizare printr-o simplă apăsare pe ecran, chiar și în timpul filmării
- Permite pauză la filmare pentru reîncadrare și repornirea înregistrării
- Pot fi realizate și poze în timpul filmării
- Este un telefon performant, cu o fișă tehnică superioară, ce induce un comportament foarte bun al funcțiilor foto-video
- Spațiu de stocare generos, pentru “tone” de poze și filmări într-o vacanță
- Ecranul se vede foarte bine, este lizibil chiar și într-o zi însorită
- Autonomie destul de ok, pentru o întreagă zi de pozat
- Este certificat IP68, chiar l-am văzut scufundat în apă la evenimentul de lansare iar producătorul spune că poate ajunge și până la 6 metri adâncime. Ceea ce este foarte ok, atât pentru vărsarea accidentală a lichidelor dar mai ales pentru utilizarea în apropierea apei sau chiar în ea (la o piscină). Nu știu dacă poate fi scufundat și în apă sărată, de mare. Întreb și revin cu precizarea.
La ce ar mai fi de lucru?
- Desigur, la un telefon de top, aș fi dorit și filmare la rezoluție 8K, mai ales că se bazează pe o platformă hardware performantă iar alți producători oferă și această facilitate. Cred că se poate printr-un update software ulterior, nu văd de ce nu, la alții funcționează
- Unele elemente din interfața foto nu sunt tocmai lizibile într-o scenă luminată (cele din dreapta, de ajustare manuală a parametrilor, a diafragmei)
- Dacă se utilizează toate trei camerele într-o filmare, cu zoom gen, apar diferențe de coloristică la trecerea între ele (balansul de alb se schimbă pentru că sunt senzori diferiți). De aceea nu recomand utilizarea acestei facilități.
- Sincer, aș fi preferat un senzor și mai bun pentru camera telephoto, deși și cu acesta rezultatele sunt chiar ok
- De remarcat că este un terminal destul de masiv, așa că pentru unii ar putea să fie mai dificil de manevrat sau de purtat într-un buzunar de pantaloni
Cum face poze Huawei Mate 50 Pro
Chiar de a doua zi după ce l-am luat în primire l-am scos la treabă, într-o însorită zi de sâmbătă prin parcul Herăstrău din București. La promenadă pe lângă lac.
Duminica am avut noroc să găsesc Arcul de Triumf deschis spre vizitare. Așa că, am urcat sus…
… și cam așa se văd panoramele de sus de acolo, captate cu cele trei camere – cea ultrawide, cea normală și cea cu zoom optic 3.5x.
Deși nu apreciez zoom-ul digital, l-am folosit de curiozitate. Zic că este destul de ok, deși nivelul detaliilor nu mai este deloc același.
Arcul de Triumf, văzut de jos, cu camera ultrawide, din diverse perspective…
… interesant, nu?
Și apoi, cu o frumoasă reflexie dintr-o băltoacă.
După ce m-am săturat de stat pe lângă Arcul de Triumf, am mers că Muzeul Satului, unul dintre locurile mele favorite din București. Dacă nu chiar preferatul meu.
Încă din prima zi de utilizare mi-a lăsat o impresie pozitivă.
Din câte am constatat, Huawei Mate 50 Pro stă foarte bine și la capitolul Close-up/Macro.
Iar portretele animăluțelor din ogradă arată chiar foarte bine, nivelul detaliilor este ok.
Apoi mi s-a pus pata pe modul Monocrom de fotografiere, unul cu rezultate peste așteptările mele.
Mai am ceva de lucru până să mă obișnuiesc cu el, să-i intuiesc comportamentul în funcție de lumina ambientală. Dar sunt destul de mulțumit de ce poze am făcut. Sincer să fiu, doar pentru modul ăsta mi-aș cumpăra acest telefon. Știu, știu, dar nu te pui cu țăcăneala omului.
Poze cu o anumită stare de spirit. Pentru o anumită stare de spirit.
Prea mult alb și negru pentru gustul vostru? Avem și culoare… Multă, multă culoare…
Cele de mai sus sunt crop din cadre mai largi…
Normal că l-am scos și pentru câteva sesiuni foto de noapte, tot prin București.
Cele de mai sus, făcute din mână, fără a folosi vreun trepied. Practic, în lumina ambientală a orașului, expune cam 3-4 secunde, așa că nu este chiar atât de dificil de ținut cât mai stabil posibil.
Știam că se poate și mai bine, așa că mi-am luat trepiedul în spate și am mai hălăduit o seară prin București. Acest Nightmode permite și setarea sensibilității ISO iar pentru un nivel al zgomotului cât mai redus am folosit ISO 100. Normal, la o așa valoare ISO, timpul de expunere crește considerabil pe întuneric și nu poți ține fix telefonul în mână 10-20-30 de secunde. Așa că, este nevoie de un trepied.
În cazul de față, chiar și noaptea, ambientul a fost destul de luminat așa că nu a expus chiar atât de mult. Ce a ieșit la Arcul de Triumf…
Da, știu, genul ăsta de poze nu sunt pe gustul oricui. Unora li se par prea colorate, prea strălucitoare. Dar mie îmi plac, au farmecul lor.
Alte poze realizate cu Huawei Mate 50 Pro, pe unde m-au mai purtat pașii.
Era sa zic ca gata, astea au fost pozele. Dar nu ne-am jucat cu diafragma variabila F1.4, F2.0, F2.8 si F4.0.
Si inca un set.
Dupa cum se observa, imaginea se blureaza cu cat se deschide diafragma fata de punctul de focus. Castana din dreapta in primul set, litera B de la Bucuresti in cel de-al doilea. Din pacate, nu am gasit niciun fotomodel pentru un set de portrete mai dragute si mai evocative, asa ca trebuie sa va multumiti cu castanele de pe masa sahistilor din Cismigiu.
=== === ===
Acum chiar ca gata. Doar atatea poze am făcut cu Huawei în aproape o săptămână, sper să mai revin și cu altele. Mai sunt câteva moduri de fotografiere pe care nu le-am folosit pentru că, practic, nu a fost timp destul. L-am utilizat în timpul liber, înainte și după orele de serviciu, cel puțin 15.000 de pași umblați zilnic, dacă nu chiar 25.000 în unele zile, m-am plimbat ceva pe jos. Mișcare și pozare! Destul de obositor, am dormit ca un bebeluș în fiecare noapte, fără vise, dar am făcut-o cu plăcere, așa că sper să vă placă și vouă pozele pe care le-am arătat.
Sincer, eu sunt chiar mulțumit de cum se comportă acest Huawei Mate 50 Pro la pozat, are tot ceea ce trebuie, pentru aproape toate situațiile de fotografiere, stă bine la prelucrarea software și are două moduri pe care le apreciez – Night și Monochrome, pe lângă cele deja clasice. Iar diafragma variabila deschide noi oportunitati de exprimare pentru fotografii amatori si entuziasti cu telefonul.
Este cu adevărat un camera-phone, bun pentru luat într-o vacanță dar care îi poate mulțumi, zic eu, chiar și pe cei entuziaști, pasionați de fotografie și cu telefonul. Pentru că, dacă ai o cameră foto și-ți place să faci fotografii cu ea, cu siguranță te folosești și de telefonul mobil cu același talent.
Sugestii, ce aș mai fi dorit de la interfața foto
- Posibilitatea și de ajustare a diafragmei în modul Night Mode dar și în cel Light Painting. Pentru a pătrunde mai puțină lumină în senzor și mărirea timpului de expunere. De exemplu, Light Painting nu poate fi utilizat într-un oraș luminat, nu poți expune mai mult de 2-3 secunde, implicit acel efect de lumină care curge nu poate fi realizat
- De ce nu, același lucru și pentru modul Monochrome
- De asemenea, la modul Monochrome aș mai fi dorit posibilitatea folosirii și altor nuanțe monochrome, nu doar alb și negru.
Cum filmează Huawei Mate 50 Pro
Nu sunt un videograf, personal filmez chiar și în vacanțe scurte clipuri video 4K cu locurile care-mi plac, cu cățelul, la vreun concert etc. Și, încă de la început pot spune că sunt mulțumit de cum filmează acest smartphone. Cu siguranță că un videograf poate scoate niște clipuri chiar drăguțe cu ajutorul său.
Filmare de zi…
FIlmare seara…
Filmare de aproape…
Filmare cu albinuțe, de foarte aproape…
Imagini clare, cu un nivel ridicat al detaliilor și o paletă coloristică saturată. Focalizează rapid în zona dorită, chiar și la filmarea de foarte aproape.
Aș mai fi avut multe de făcut cu el dar timpul a fost limitat. Aș fi vrut să văd cum ies timelapse-urile de exemplu, poate îl mai voi folosi vreodată.
Cum mi-a plăcut foarte tare modul alb-negru de fotografiere alb-negru al acestui smartphone, m-a pus naiba să și filmez cu el, dacă tot am văzut butonul dedicat acolo.
Ținând cont de condițiile de lumină, zic că filmarea este destul de clară. Dar observ că sunt momente în care imaginea captată face valuri și nu îmi dau seama dacă este de la stabilizare, plus prelucrarea software a imaginilor în timp real.
Așa arată pe zi filmarea alb-negru. E bine, nu?
Ce ar mai fi de spus despre acest Huawei Mate 50 Pro? Adică, restul review-ului.
Păi, în primul rând că arată bine, este un terminal construit cu atenție la detalii, cu materiale de calitate și finisaje fără reproș. Personal am avut la dispoziție modelul cu sticlă pe spate dar recunosc că la evenimentul de prezentare mi-a făcut mai mult cu ochiul cel cu piele sintetică vopsită în portocaliu. Nah, fiecare cu preferințele sale.
Desigur, sticla de pe spate este un magnet pentru amprente și urme de grăsime dar aceasta va fi protejată cel mai probabil cu o husă, poate nu cu cea transparentă de la pachet. Este chiar de preferat, pentru că aceeași sticlă, tot de pe spate, este și destul de alunecoasă.
Modulul foto circular care încadrează patru lentile poziționate simetric iese în evidență pe spate, fiind de altfel elementul principal de design al terminalului. Îmi place că lentilele nu sunt poziționate pe margine, astfel că nu vor fi obturate din greșeală cu vreun deget buclucaș.
Clar, este un terminal destul de masiv, lat și nu foarte ușurel, grație ecranului său mare. Însă cei care preferă un ecran cât mai generos știu deja la ce se înhamă.
Senzorul de amprentă a fost integrat în ecran, este poziționat poate un pic prea la baza acestuia dar am apreciat faptul că recunoaște rapid datele biometrice înregistrate.
Butonul de Power și cele de ajustare ale volumului sunt poziționate pe muchia din dreapta, în timp ce mufa USB-C, slotul pentru sim și unul dintre difuzoare se găsesc pe muchia inferioară.
Camera frontală nu a fost integrată în ecran, ci pe un breton central, lângă difuzor.
Ecranul? OLED cu o generoasă diagonală de 6.74 inchi, cu o rezoluție de 2616×1212 pixeli și o rată de refresh de 120Hz și care se vede chiar foarte bine. Este capabil să afișeze imagini clare, cu o paletă coloristică vibrantă și un contrast foarte bun, cu unghiuri largi de vizualizare. Foarte bun atât la vizionarea unor filme, pentru jocuri dar și pentru orice aplicație ar fi afișată.
Normal, pentru a economisi consumul de energie, se recomandă utilizarea dinamică a ratei de refresh, în funcție de aplicația activă pe ecran. Nu permanent 120Hz.
Sistemul audio integrat este tip stereo și se aude chiar bine, pentru un telefon. Destul de puternic, clar și cu o acustică plăcută, astfel că poate fi de folos atât la vizionarea unor filme cât și la ascultarea ritmurilor preferate, normal, într-un ambient nu foarte zgomotos. Personal prefer căștile, pentru o calitate superioară, cum sunt cele Huawei Freebuds Pro 2 de exemplu.
Referitor la performanțe, fișa sa tehnică bazată pe cel mai nou procesor Snapdragon 8+ Gen 1 4G de la Qualcomm, asistat de 8GB ai memoriei RAM, garantează un comportament superior în orice gen de aplicație, fie că este pentru comunicare, informare, socializare, lectură, divertisment, gaming portabil etc.
In geekbench a obtinut 6652 de puncte. Cred ca se putea un pic mai bine dar, dupa cum am mai spus, nu este un telefon in versiunea comerciala, finala.
Dupa cum se observa, este cel mai performant smartphone utilizat de noi pana acum.
Cât despre autonomie, la genul meu de utilizator, cu un ritm nu foarte alert și nici foarte agresiv, bateria cu o capacitate de 4700mAh îmi este de ajuns chiar și pentru două zile de utilizare. Normal, dacă se filmează intens cu acesta, bateria nu va ajunge întreaga zi, așa că un acumulator extern este mai mult decât util în bagaj. La pozat intensiv cred că bateria este de ajuns pentru o zi.
Trebuie remarcat că este un terminal 4G, din vina acelorași interdicții internaționale. Personal nu mă deranjează, pentru că la noi încă nu sunt atât de populare și de răspândite serviciile 5G. Și sunt ok cu vitezele de transfer ale rețelelor 4G de la operatorii telecom, momentan nu am nevoie de mai mult.
Interfață și aplicații. Subiect fierbinte pentru Huawei Mate 50 Pro
Interfața de utilizare EMUI 13 este bazată pe un sistem de operare Android 12 open-source și este una frumos desenată, intuitivă, dinamică, plăcută și care permite administrarea tuturor parametrilor săi (teme, wallpaper, iconițe, layout, fonturi etc), la fel ca pe orice alt smartphone cu Android. Aici nu prea avem multe de comentat, se mișcă foarte bine, este fluidă, capabilă de o experiență optimă.
Însă lipsa serviciilor native de la Google este un factor dezbătut aprig la ora actuală și un dezavantaj destul de important pentru un smartphone atât de potent.
Clar, sunt două tabere, una mai vocală decât cealaltă, una pro, alta contra. Și recunosc că și eu eram printre cei care considerau că lipsa acestora este un dezavantaj major. Cel puțin acum câțiva ani, când au fost supuși interdicțiilor și practic nu prea mai aveau ce oferi în acel moment la nivel de aplicații populare. Între timp, Huawei a luat calul de frâie, cum spune o vorbă de-a noastră, și nu a stat pe loc.
Nu este prima dată când o spun, apreciez efortul echipei de dezvoltare Huawei care a reușit, în mai puțin de 2 ani, să aducă utilizatorilor un ecosistem propriu și destul de cuprinzător. Mai mult, din câte am observat, acesta este actualizat în permanență cu noi și noi parteneriate cu dezvoltatorii celor mai importante aplicații populare la nivel mondial dar și local. Desigur, nu este nici măcar aproape de a fi perfect, mai este mult de lucru, vor mai fi in continuare si lipsuri notabile, dar este cu totul și cu totul altceva comparativ cu ce se întâmpla nu cu mult timp în urmă.
Există deja aplicații de shopping gen Lidl Plus, Profi, Elefant.ro, Carrefour, Tazz. Sau de banking gen BT play, Revolut, You BRD, George de la BCR, Raiffeisen. Da, încă nu există ING Home însă bănuiesc că este în lucru. Pe Food, utilizatorii au la dispoziție Bolt Food și Tazz. Pentru comunicare și telecom există Snapchat, Telegram, Tinder, MyVodafone. Pentru transport există Bolt dar și Star Taxi. Pentru travel am găsit Booking, Munții Nostri, eSky.
Și multe, multe altele. Eu mă refer în principal la cele pe care le folosesc eu.
Magazinul lor, App Gallery, are destule aplicații rezidente însă face și legătura cu site-urile terțe pentru instalarea celor care nu sunt disponibile direct. Aplicațiile Google pot fi instalate prin Gspace, iar din App Gallery am descărcat Facebook, Instagram, Hbo Max, Netflix, Whatsapp, Snapseed, Lightroom și altele ce sunt disponibile prin link pe site-uri ce găzduiesc apk-urile de instalare (gen appparks, findapk sau apkpure), de unde se instalează după ce scanerul de securitate al Huawei le verifică.
Nu, nu este perfect, nu este la fel de simplu de utilizat ca pe un smartphone cu serviciile Google la îndemână. Dar nici extrem de complicat nu mai este.
Dar, la descărcarea unor aplicații din site-urile terțe pot apărea și situații când acestea nu se instalează din orice link. Cum am pățit de exemplu cu Snapseed, aplicația mea preferată de prelucrare foto. Dacă din primul link nu a mers, pentru că apk-ul nu era ok, am apăsat More Links și am avut succes de această dată din al doilea. După instalare, aplicația funcționează fără probleme.
Aplicațiile Google obișnuite pot fi folosite prin Gspace, un spațiu virtual în care sunt instalate și apoi încărcate acestea. Așa am folosit Gmail, Google Maps, Google Photos care funcționează fără probleme. Dar, mă deranjează reclamele ce-mi apar aici, în Gspace. Pentru a scăpa de ele trebuie plătit suplimentar.
Update. Producătorul mă asigură că pe versiunile comerciale de smartphone nu vor apărea reclame în contul utilizatorului de Gspace!!! Ceea ce este cu totul și cu totul altceva.
Și încă ceva, dacă la Facebook Messenger mă notifică la primirea unui mesaj nou, la Gmail nu se întâmplă, ceea ce nu este deloc ok. Am mai citit pe internet și se pare că este o situație cunoscută. Sper să se și rezolve, pentru că fără notificări apar situații delicate de comunicare în principiu. Este și un sistem de operare nou, presupun că vor sosi update-uri cât de curând pentru a rezolva situațiile problematice. Normal, contul de gmail poate fi instalat la o adica in alt client de mail.
De asemenea, prin Gspace pot fi căutate aplicații ce nu sunt în App Gallery. Căutarea însă este oarecum tricky, în sensul că trebuie să alegi o aplicație neinstalată ca să apară butonul de search în PlayStore. De acolo, se caută aplicația dorită și se instalează. Cu precizarea că sunt aplicații care poate nu vor funcționa, pentru că nu au fost dezvoltate pentru ROM-ul acestui telefon și nu sunt compatibile.
Cum am făcut cu Foxit pdf, o aplicație pe care o folosesc pe Android. Pentru că nu am găsit-o în App Gallery, am deschis GSpace, am căutat-o și instalat-o acolo.
Cu siguranta sunt si alte hibe, pe care eu nu le-am descoperit, pentru ca nu folosesc chiar toate aplicatiile.
Update. Se pare ca in versiunea comerciala exista deja un buton dedicat pentru Playstore, nu cum am avut eu pe varianta de test.
Rămân totuși la ideea că magazinul de aplicații App Gallery nu este foarte bine organizat și mi se pare prea aglomerat. De asemenea, prezența reclamelor mă deranjează. Parcă aș vrea un tag/menu cu aplicații pentru România. Să le văd pe toate cele locale adunate la un loc.
=== === ===
Normal că îmi pun și eu întrebarea. Aș renunța la acest așa-zis confort pentru a avea la dispoziție unul dintre cele mai capabile terminale la capitolul foto-video la ora actuală?
Acum câțiva ani îți răspundeam un nu hotărât, de ce să nu o recunosc. Pe de altă parte, am mai avut terminale Huawei, am fost extrem de mulțumit de ele iar în acest moment situația la nivel software este mult îmbunătățită și se vor mai remedia situațiile neplăcute precum și lipsa anumitor aplicații, cel puțin așa sper. Și un pic de butoneală suplimentară nu m-ar deranja, mai ales că nu este ceva extrem de complicat, chiar și eu mă pot descurca fără probleme. Si e altceva cand ai la dispozitie un terminal performant pe zona foto-video, mai ales daca esti pasionat de fotografie.
Pe scurt ca să nu o mai lălăim la nesfârșit – sunt cei care nu acceptă lipsa serviciilor Google și sunt ceilalți pe care nu-i deranjează să butoneze un pic mai mult pentru a le suplini absența.
Cred că Huawei ar trebui să comunice și mai mult referitor la situația aplicațiilor și nu PR-istic, că merg toate perfect, pentru că nu este chiar așa. Ci realistic, să arate posibililor clienți prin tutoriale online cum pot să rezolve genul de situații neprevăzute. De ce nu, să facă o listă cu aplicațiile cele mai populare și tutorial de instalare pentru fiecare în parte.
Concluzii despre Huawei Mate 50 Pro
Pro
- Este un adevărat camera-phone, cu rezultate deosebite atât foto cât și video
- Este un smartphone performant, cu o fișă tehnică de top
- Construcție premium, de calitate
- Ecran care se vede foarte bine, cu o diagonală generoasă
- Spațiu de stocare intern generos, de 256GB
- Este certificat IP68, poate fi scufundat până la o adâncime de 6 metri în apă
- Autonomie pentru o întreagă zi de utilizare
Contra
- Lipsa nativă a serviciilor Google (dar care pot fi instalate prin servicii terțe)
- Nu este un terminal 5G, deși este o tehnologie care încă nu a fost adoptată la scară largă în România, așa că, personal, nu mă deranjează. Dar, terminalele concurente, din aceeași categorie de top, au 5G
Sincer, mi-a făcut plăcere să-l utilizez, m-am bucurat să îl scot zilnic la plimbare prin oraș timp de o săptămână și ceva. Iar Huawei Mate 50 Pro mi-a confirmat pe deplin așteptările la capitolul foto-video prin comportamentul său, prin rezultatele sale foto-video. Nu, nu este perfect, mai este loc de ajustări software, dar are ce trebuie pentru a mulțumi aproape pe oricine iubește să facă poze și cu telefonul mobil.
În plus, arată bine, este performant, are un ecran superb și cu o diagonală generoasă, o capacitate de stocare destul de ok și poate fi scufundat în apă până la o adâncime de 6 metri.
Momentan, capitolul vulnerabil al acestui smartphone, este lipsa nativă a serviciile Google. Dar, după cum am menționat și anterior, are destule aplicații populare disponibile în App Gallery-ul său iar toate celelelalte pot fi instalate din surse terțe, fără să fie nevoie să fii IT-ist.
Trebuie pusa in balanta capacitatea sa superioara la foto-video cu aceasta lipsa, oare de ce parte se va inclina? Personal stiu raspunsul, daca mi-as permite o astfel de suma. Cred ca se vede de altfel dupa cat de multe poze am facut cu el.
Huawei Mate 50 Pro are un preț de aproximativ 6000 de Lei.
=== === ===
Update 15 octombrie 2022. Hai să mai vedem împreună cum face poze acest Huawei Mate 50 Pro, de care sunt tot mai încântat cu fiecare zi de utilizare în plus. Mă rog, îl voi returna săptămâna viitoare, așa că îi voi duce dorul.
Vineri seara, pe 14 octombrie, în drumul de la serviciu către casă am luat-o la pas pe Calea Victoriei din București, pentru că am auzit că începe festivalul de lumini Spotlight. Așa că, eram curios să văd cum se descurcă modul Night Photography și, normal, cel Monochrome, în condiții și mai complicate, cu lumini de toate felurile și toate culorile.
Rezultatele, mai jos.
Update 16 octombrie 2022. Sâmbătă am fost să văd statuile vivante ale Teatrului Masca la noi în cartier. Unde am folosit mai mult camera cu zoom optic 3.5x pentru a mă putea apropia pe cât se poate de subiect, fără să deranjez audiența și actorul.
Iar seara, din nou la discoteca bum-bum de pe Calea Victoriei.
Unde m-am bucurat din plin de atmosfera animată. Și unde am filmat puțin.
La minutul 2.11 vedeți cam ce se întâmplă când faceți greșeala să efectuați zoom pe filmare și se face trecerea între camere – are loc întrerupere în imagine și în sunet, ceea ce nu este deloc ok. În rest, sunt mulțumit tare de sunetul captat, fără distorsiuni, deși filmam de lângă una dintre boxe.
Deci? Ce părere aveți?
E unul din cele mai bune modele la noi in salon, se vinde foarte bine si clientii sunt satisfacuti de calitatea pozelor si filmelor.
Pingback: Huawei Pura 70 – Noul rege al smartphone-urilor cu capacități foto avansate a fost anunțat oficial – ImiDoresc.ro