LG Gram 14 14Z90Q-G Review – Ultraportabil adevărat, compact și performant, bun de luat peste tot

Și acum îmi aduc aminte când am văzut prima dată un ultraportabil LG. Se întâmpla la Computex 2011 în Taipei. Mi-a plăcut din prima, era un echipament extrem de compact pentru vremurile alea și care mai arăta și foarte bine pe deasupra. Între timp le-am tot văzut când am mai ieșit pe afară, pe la diverse târguri de electronice, le-am urmărit evoluția online, fără însă a avea ocazia să folosesc vreunul până acum, în primul rând pentru că nu au fost importate în România.

Iată că situația s-a schimbat și acum LG aduce și la noi atât de apreciatele sale ultraportabile LG Gram, ușoare, compacte și performante. Iar primul model pe care am avut ocazia să-l utilizez este LG Gram 14Z90Q-G cu ecran de 14 inchi și o formă extrem de compactă, care are o greutate de numai, atenție, 999 de grame. Un ultraportabil cu destule atuuri și caracteristici superioare pentru a se potrivi în cele mai diverse medii, profesionale, de business sau academice.

Specificațiile modelului LG Gram 14Z90Q-G pe care l-am avut la dispoziție sunt următoarele

  • Ecran – IPS de 14 inchi, rezoluție WUXGA (1920×1200 pixeli), format 16:10, finisare mată, acoperire 99% din gama de culori DCI-P3
  • Procesor – Intel Core i7-1260P (12 nuclee: 4P + 8E, P: 2.1GHz până la 4.7GHz / E: 1.5GHz până la 3.4 GHz)
  • Placă grafică – Intel Iris Xe Graphics
  • Memorie RAM – 16GB LPDDR5 (Dual Channel, 5200MHz)
  • Stocare – M.2(2280) NVMe Samsung de 256GB
  • Rețea – Intel Wi-Fi 6E AX211 (2×2, BT Combo), BT 5.1
  • Conectică – 2x USB 4 Gen3.2 tip C (cu USB PD, Display Port, Thunderbolt 4), 2x USB 3.2 Gen2, 1x HDMI, 1x slot microSD
  • Baterie – 72 Wh Li-Ion, încărcător de 65W
  • Dimensiuni – 312 x 213.9 x 16.8 mm
  • Greutate – 999 grame
  • Altele – cameră web Full HD, tastatură de iluminare, cerficare MIL-STD-810

Ce să mai, impresionează încă de cum pui mâna pe el datorită formei extrem de compacte și foarte, foarte ușoare, de numai 999 de grame. Din acest punct de vedere, fiind un echipament care poate fi pe placul oricui are nevoie să-și desfășoare activitățile uzuale de oriunde s-ar afla, în interes de serviciu, pentru studiu sau, de ce nu, pentru propria plăcere. Facil la transport și la manevrare.

Dacă ar fi să fac o paralelă în timp, tot cam prin 2011, acest LG Gram este tot atât de greu pe cât erau netbook-urile alea prăpădite, cu ecran de 7 inchi sau 9 inchi și pe care te puteai da doar pe net, eventual un video la rezoluție 720p. Iar Gram-ul zilelor noastre are un ecran de 14 inchi, dublu în diagonală, cât despre puterea de procesare nici nu mai are rost să facem comparație.

Este cu adevarat un echipament pe care-l porti purta cu tine oriunde ai merge si pe care-l poti folosi oriunde ai chef.

De asemenea, am apreciat linia sa de design, simplă, fără briz-brizuri inutile, din acest punct de vedere fiind un echipament elegant, pretabil chiar și în mediile de business. Singurul element mai excentric, ca să zicem așa, este sigla Gram de pe capac. Să se știe că e un Gram!

LG Gram are o carcasă într-o nuanță închisă, din aliaj de magneziu, cu un finisaj mat, ușor rugos și plăcut la atingere, confortabil când îți rezemi podul palmelor pe el. Materiale de calitate, finisaje fără reproș, un aspect premium, fiind unul dintre cele mai reușite ultraportabile la ora actuală din punctul meu de vedere.

De asemenea, chiar dacă este un echipament extrem de ușor, producătorul ne asigură că este și rezistent, construit pentru o utilizare intensă în cele mai diverse situații. LG Gram 14 fiind un echipament certificat conform standardelor de rezistență MIL-STD-810 la praf, șocuri accidentale și vibrații. În orice caz, eu tot recomand să fie manevrat și transportat cu atenție.

Și, pe cât de compact este, asta nu înseamnă că utilizatorii au la dispoziție numai vreo două porturi USB-C. Ba din contră, este un laptop care are 2 porturi USB-C cu Thunderbolt 4, Power Delivery și Display Port, încă două USB-A 3.2, unul HDMI, conector de 3.5mm pentru jack dar și un slot microSD.

Chiar are aproape tot ce trebuie unui utilizator modern. Normal, dacă se dorește și un port ethernet RJ45 sau un slot pentru carduri SD se poate apela la un adaptor extern pe USB-C.

Încă ceva, la fel de important pentru mine, mai ales în aceste vremuri în care comunicarea video a devenit o normalitate, atât în mediile profesionale cât mai ales în cele academice. LG Gram 14 are o cameră web cu rezoluție Full-HD, fiind unul dintre puținele echipamente de gen la care am văzut așa ceva. Majoritatea integratorilor merg în continuare pe camere de 720p.

Tastatura integrată oferă un real suport pentru redactarea rapidă, într-o manieră confortabilă, fiind o unealtă ergonomică pentru cei care au de redactat mult text, în orice context. Are iluminare de fundal, pentru a putea fi utilizată și pe întuneric, cu mențiunea că nu există buton dedicat pentru activarea/dezactivarea acesteia. Acest lucru se poate face doar din aplicația LG dedicată.

Touchpad-ul nu are vreo suprafață generoasă, dar este de ajuns pentru un control optim al interfeței și aplicațiilor office, răspunde eficient comenzilor tactile.

Ecranul este un IPS de 14 inchi, cu rezoluție de 1920×1200 pixeli, în format 16:10, adică dedicat în special suitelor software pentru productivitate și creativitate, pentru că poate afișa un pic mai multă informație vizuală pe verticală. Se vede foarte bine, este capabil să afișeze caractere text clare și imagini cu o paletă coloristică vibrantă, un contrast foarte bun și unghiuri largi de vizualizare. De menționat că este capabil să afișeze 99% din gama de culori DCI-P3, adică mai mult decât cea sRGB, astfel că va fi cu siguranță apreciat și de către creatorii de conținut. Si, dupa cum se observa, este lizibil si in aer liber.

Sistemul audio integrat putea fi mai bun. Nu mă înțelegeți greșit, este destul de ok pentru un laptop din categoria sa, fiind capabil să redea un sound destul de puternic și de clar. Dar unul fără căldura sunetelor joase, fiind în acest fel mai util în videoconferințe și mai puțin la audiții muzicale. Pentru care întotdeauna există un set de căști bluetooth.

Din punct vedere al performanțelor, LG Gram 14 14Z90Q-G se bazează pe un procesor Intel Core i7-1260P, nu mai puțin de 16GB memorie RAM și o soluție de stocare SSD de 256GB. Dacă la capitolul memorie RAM mă declar satisfăcut, la cel al stocării parcă se putea un pic mai bine, dar pentru cei care îl folosesc mai mult pentru documente office va fi de ajuns.

Știam deja de ce este capabil tandemul procesor Intel Core i7-1260P și placă grafică Intel Iris Xe iar această configurație nu s-a dezis nici pe LG Gram 14. Are o fișă tehnică foarte bună pentru activități productive dar și creative într-o anumită măsură. Ultraportabilul oferind acces atât la informare și comunicare pe internet, la aplicații office, la soluții client-server tip ERP/CRM, precum și la cele de prelucrare foto la nivel profesional dar și grafică sau video în proiecte nu foarte complexe.

Este un echipament bun atât în cadrul unei companii, în majoritatea departamentelor, fie ca sunt financiar-contabile, de vânzări, marketing etc, dar la fel de bine poate fi utilizat și pentru studiu în mediile școlar-universitare.

Soluția de stocare integrată de la Samsung este destul de performană pentru a induce un răspuns rapid al sistemului de operare și al aplicațiilor utilizare.

Autonomia, un capitol chiar important pentru un echipament ultracompact, tocmai bun de purtat oriunde. Și nu dezamăgește, ba din contră. Pentru că are un acumulator cu o capacitate de 72Whr care permite o autonomie de aproape 9 ore, la o utilizare în regim office, cu acces la internet pentru navigare, eventuale scurte sesiuni de youtube precum și de prelucrare minimală foto.

Cert este că, din acest punct de vedere, este un ultraportabil pentru o întreagă zi de utilizare, normal, dacă este lăsat să hiberneze în momentele în care nu este folosit.

Teste de performanță cu LG Gram 14 14Z90Q-G

Nu este un laptop de gaming și care să exceleze în performanțe grafice. Este un laptop pentru productivitate și creativitate iar rezultatele testelor PcMark 8 sunt prezentate în continuare.

Acestea, într-un grafic comparativ, mai jos.

După cum se observă, nu este cu nimic mai prejos față de confrații săi de generație, ba din contră. Mă rog, rezultatele sunt cam în aceeași clasă.

L-am pus la treabă și în Geekbench.

Rezultatele sale, într-un grafic comparativ, mai jos.

În Cinebench a obținut următoarele rezultate…

Acestea, comparate cu rezultatele altor sisteme, în continuare.

După cum se observă, procesorul Intel Core i7-1260P are aproximativ același comportament la teste, cu rezultate comparabile cu ale celorlalți integratori. Normal, performanțele sunt sub ale procesoarelor din categoriile superioare care dotează laptopurile de gaming de exemplu.

Concluzii despre LG Gram 14Z90Q-G

Pro

  • Este un echipament compact, cu o greutate de numai 999 de grame
  • Design elegant, construcție de calitate, conform standardelor de rezistență MIL-STD-810
  • Fișă tehnică de top în categoria ultraportabile
  • Ecran de 14 inchi care se vede foarte bine
  • Tastatură de calitate, cu iluminare de fundal
  • Cameră web cu rezolție full HD
  • Autonomia de utilizare, pentru intreaga zi

Contra

  • Nu prea am ce reproșa acestui ultraportabil, poate doar prețul de comercializare, peste bugetul majorității
  • Ba și capacitatea soluției de stocare, de doar 256GB.

Ce ar mai fi de spus? O primă întâlnire cu un ultraportabil LG Gram a fost una chiar foarte plăcută, pe măsura așteptărilor. Pentru că LG Gram 14, pe cât impresionează la capitolul portabilitate datorită formelor sale extra-compacte, are și alte atuuri incontestabile – o fișă performantă de top pentru categoria din care face parte, un ecran IPS de 14 inchi chiar ok, pe care toate cele se văd foarte bine, construcție premium dar și o autonomie de invidiat, cum rar am mai văzut de curând la echipamente dotate cu procesoare Intel.

LG Gram 14 are toate caracteristicile unui ultraportabil de top – dimensiuni compacte, extra-compacte, o fișă tehnică performată, bună pentru o paletă largă de activități digitale, precum și o autonomie pentru o întreagă zi de utilizare. Un echipament ce se poate dovedi util atât în cadrul unei companii, cât și într-un mediu academic.

Iar toate aceste calități și caracteristici superioare vin cu un preț pe măsură, de aproximativ 7800 de lei.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *