ASUS ExpertBook B5 OLED Review – Laptop cu ecran mare și design profesional, pentru muncă, muncă și iar muncă…

În activitatea mea profesională am de-a face cu tot felul de echipamente, portabile sau desktop, de la cele performante pentru grafică, design sau editare video și până la cele dedicate strict regimului office sau pentru utilizarea unor servicii client-server gen ERP/CRM. Nu pot spune că le-am văzut chiar pe toate, dar în ăștia 25 de ani de activitate am văzut destule, am instalat și reinstalat destule, am desfăcut, demontat și remontat destule pentru mentenanță hardware.

Cert este că în cadrul companiilor s-a impus un anumit gen de echipamente, dedicate în special profesioniștilor, din orice departament ar face ei parte. Iar cei mai importanți integratori au serii dedicate de echipamente, cu performanțe și caracteristici aparte, pentru companii și angajații care activează în cadrul lor.

Companiile americane sunt principalii furnizori de astfel de echipamente, asta e clar, dar și ASUS are cu siguranță laptopuri pentru acest segment de piață, seria Expertbook mai exact. Cu performanțele și calitățile necesare dar și cu look-ul potrivit. Am avut la dispoziție câteva dintre aceste portabile ASUS Expertbook în trecut iar acum am avut ocazia să folosesc cea mai recentă ediție din 2022, ASUS Experbook B5 B5602CB, un laptop cu ecran mare OLED de 16 inchi și pe tehnologie cu procesoare Intel de generația a 12-a.

Specificațiile modelului ASUS ExpertBook B5 B5602CB pe care l-am avut la dispoziție sunt următoarele:

  • Ecran – OLED de 16.0 inchi, rezoluție WQUXGA (3840×2400 pixeli), format 16:10, finisaj lucios, luminozitate de 400nits, afișează 100% din gama de culori DCI-P3, Validat Pantone
  • Procesor – Intel Core i7-1260P tactat la 2.1 GHz (18M Cache, până la 4.7 GHz, 12 nuclee)
  • Placă grafică – Intel UHD Graphics
  • Memorie RAM – 8GB (integrați pe placa de bază)
  • Stocare – 512GB M.2 SSD
  • Rețea – Ethernet Gigabit, Wi-Fi 6(802.11ax) (Dual band) 2*2 + Bluetooth 5.2
  • Conectică – 1x USB 2.0 Tip-A, 1x USB 3.2 Gen 2 Tip-A, 2x Thunderbolt 4 cu display / power delivery, 1x HDMI 2.0b, 1x 3.5mm Combo Audio Jack, 1x RJ45 Gigabit Ethernet, Micro SD card reader
  • Baterie – 50WHrs
  • Dimensiuni – 35.82 x 26.12 x 1.99 ~ 1.99 cm
  • Greutate – 1.4Kg
  • Altele – cameră web full HD, tastatură rezistentă la lichide, certificat MIL-STD 810H US.

Din punct de vedere al design-ului unii pot aprecia simplitatea totală, fără elemente stilistice care să-i perturbe monotonia. Un look clasic, profesional, practic, fără doar și poate, apreciat în anumite companii sau departamente. Nu este de neglijat nici calitatea constructivă, cu materiale de calitate și finisaje fără reproș, așa cum îi stă bine unui echipament din clasa sa.

Pe de altă parte, parcă este prea sobru din punct de vedere al aspectului exterior, parcă aș fi dorit un pic de nuanță mai modernă, niște elemente stilistice mai actuale, pentru că și abordarea s-a mai schimbat între timp. Chiar și în marile corporații s-a schimbat optica referitoare la amenajarea spațiilor de lucru, acum se merge pe un stil mai familiar, în care angajații să se simtă cât mai confortabil. Așa că, din punctul meu de vedere, au trecut vremurile în care totul trebuia să fie la linie și la virgulă, inodor și incolor, puțină culoare, în anumite limite, nu are cum să deranjeze, ba din contră.

Avem genul ăsta de laptopuri în companie, cu un look nu tocmai prietenos, iar colegii noștri au început să le îmblânzească aspectul cu tot felul de abțibilduri care de care mai colorate. Așa își exprimă ei creativitatea…

Așa că, datorită aspectului său exterior, nu-l prea văd într-un mediu casnic, mai ales în camera unui student sau elev, locul său este într-o companie.

De gustibus până la urmă. Unii preferă design-ul monoton și excesiv de simplu, alții din contră.

Nu-mi place cum au poziționat butonul de Power, ca la un echipament ce se poate transforma în tabletă, ceea ce nu este cazul aici. Dar ecranul poate fi rabatat la 180 de grade, în caz că este nevoie.

Dar, așa cum îi stă bine unui laptop profesional, este certificat conform standardelor MIL-STD 810H US de rezistență la praf, vibrații, temperaturi extreme și în anumite limite la șocurile accidentale. Cam cum se testează aceste echipamente poate fi văzut aici. Din acest punct de vedere fiind un echipament construit pentru o utilizare intensă.

Și încă ceva, deși este un echipament portabil destul de masiv, pentru standardele actuale, nu este deloc greu. Are numai 1.4Kg (l-am cântărit), așa că poate fi transportat destul de facil.

Nu este de neglijat nici faptul că permite upgrade ulterior, cu încă o unitate de stocare M.2 dar și cu o plăcuță de memorie RAM, de altfel cum sunt mai toate laptopurile din categoria sa.

Cum este un laptop cu ecran mare, deci cu o suprafață generoasă a carcasei, există destule porturi conectoare, de toate felurile – 2 porturi USB-C cu Thunderbolt 4, Display Port, încă un HDMI, astfel că poate fi conectat la nu mai puțin de 3 monitoare externe, porturi USB-A etc. Tot ce are nevoie un utilizator de business sau profesional în cadrul unei companii.

Mai mult, am apreciat faptul că are o cameră web la rezoluție Full HD, din acest punct de vedere fiind pregătit pentru aceste vremuri în care videoconferințele sau cursurile online sunt tot mai frecvente, atât în companii cât și în mediile școlare și academice.

Tastatură mare, generoasă, pe care utilizatorul se poate desfășura în voie și pe care poate redacta într-o manieră confortabilă. Are și un bloc numeric, cu tastele un pic cam strâmte totuși, dar modelul pe care l-am avut la dispoziție nu are și iluminare de fundal, ce s-ar dovedi utilă. Mă rog, atenție la achiziție și asupra acestui accesoriu, pentru că sunt disponibile modele cu iluminare de fundal a tastaturii.

Touchpad-ul este imens. Este cel mai mare touchpad utilizat de mine pe un laptop sau, ca să nu fiu atât chiar atât de categoric, este printre cele mai mari. Are o suprafață tactilă chiar generoasă și care răspunde precis și rapid la comenzile tactile. Astfel că nu am avut nevoie de serviciile unui mouse în aplicațiile uzuale.

Ecranul de 16 inchi este unul dintre atuurile principale ale acestui echipament, mai ales pentru cei care au nevoie de o diagonală generoasă. Eu, adeptul ultraportabilelor, care au în general ecrane mai mici, am fost chiar încântat de cât de bine se văd niște videoclipuri filmate cu un telefon pe un ecran atât de mare. E altceva…

Iar acest OLED de 16 inchi este capabil să afișeze imagini clare, cu o paletă coloristică vibrantă, un contrast foarte bun, cu unghiuri largi de vizualizare. Profesioniștii vor aprecia acuratețea culorilor afișate, fiind validat Pantone și capabil să afișeze 100% din gama de culori DCI-P3. De asemenea, este în format 16:10 și are o rezoluție de 3840×2400 pixeli, astfel că va putea afișa mai multă informație vizuală pe verticală.

Pe de altă parte, un ecran atât de mare este mai util în documente office, gen excel-uri, pentru vizualizarea unor cantități mai importante de informații, așa că se poate merge pe opțiunea unui ecran IPS, care și consumă mai puțină energie.

Sistemul audio integrat putea fi și mai bun decât este, în sensul că este o carcasă destul de mare, așa că puteau fi integrate speakere mai serioase. Dar, chiar și așa, este un sistem capabil să redea un sound destul de ok, puternic, ok pentru videoconferințe sau la vizualizarea unor materiale video.

Deși este un echipament tip desktop-replacement, fișa tehnică integrată pe care am avut-o la dispoziție este oarecum a unui ultraportabil de top, cu un procesor Intel Core i7-1260p dar cu o placă grafică Intel UHD, nu cum m-aș fi așteptat, un Intel Iris Xe. Dar, la fel, vor fi disponibile în diverse configurații, atât cu placă grafică Intel Iris Xe dar și cu mai noile chipset-uri grafice suplimentare Intel Arc A350M.

Așa că, din acest punct de vedere, este un echipament foarte bun în aplicații tipice de office, la navigare și informare pe internet, comunicare scrisă și video, accesarea resurselor companiei prin intermediul aplicațiilor ERP/CRM, prelucrare foto la nivel profesional. Video sau grafică la un nivel de amator și în proiecte nu foarte complexe, dacă utilizatorul este mai răbdător din fire. Dacă se optează pentru un model cu o placă grafică Intel Iris Xe sau Intel Arc va fi un pic mai performant și la astfel de sarcini, dar nu cu foarte mult.

Pe scurt, faci pe el ce poți face și pe un ultraportabil ce nu are o placă grafică suplimentară, doar că pe un ecran mai mare, mai generos.

Pentru capacități mai extinse, aș merge pe o configurație cu placă grafică suplimentară Intel Arc dar rămâne de văzut cât de capabile sunt și acestea. De asemenea, în versiunea de test, laptopul a venit cu doar 8GB memorie RAM, ce nu mai sunt de ajuns în condițiile actuale, când numai browserul de internet are tendința de a-i ocupa. Dar, laptopul ASUS Expertbook B5 permite upgrade ulterior cu încă o plăcuță de RAM, după cum v-am prezentat mai sus.

Soluția de stocare integrată are o capacitate ok, de 512GB, și este chiar performantă, de ajuns pentru un comportament rapid al sistemului de operare și al aplicațiilor utilizate. De asemenea, poate fi completată cu o altă soluție de stocare M.2 la nevoie.

Autonomia de utilizare suferă datorită a două aspecte – pe de o parte din cauza integrării unui acumulator de doar 50Whr iar pe de alta datorită ecranului OLED de 16 inchi, care consumă mai multă energie decât un IPS să zicem. Reamintesc că există posibilitatea achiziționării unei baterii cu o capacitate mai mare, de 80Whr.

În cazul de față, autonomia de utilizare este în jurul a 5 ore, în regim office, cu internet activ prin wifi, ceea ce este destul de ok dacă ținem cont de OLED-ul de 16 inchi, setat la luminozitatea de 40% din valoarea maximă.

Teste benchmark de performanță cu ASUS ExpertBook B5 B5602CB

Nu puteau lipsi testele benchmark de performanță din review-ul nostru. Pentru că nu este un laptop echipat pentru aplicații grafice, am renunțat în a-l testa cu 3D Mark de la Futuremark. Așa că începem cu testele de productivitate și creativitate realizate cu PcMark 8. Rezultatele, în continuare.

Acestea, într-un grafic comparativ, mai jos.

După cum se observă, rezultatele testelor sunt ușor sub cele ale unor echipamente dotate cu același procesor. De vină fiind desigur placa video un pic mai slabă.

L-am pus la treabă și în Geekbench.

Rezultatele sale, într-un grafic comparativ, mai jos.

După cum se observă, suferă în testul Compute, comparativ cu modele echipate cu același procesor Intel Core i7-1260P datorită plăcii grafice integrate.

Așa că, trebuie ales un model cel puțin cu o placă grafică Intel Iris Xe, măcar pentru a se ridica la nivelul celorlalte.

În Cinebench a obținut următoarele rezultate…

Acestea, comparate cu rezultatele altor sisteme, în continuare.

După cum se observă, rezultate specifice pentru acest procesor, de altfel destul de potent pentru o configurație tipică de business și office.

Concluzii despre ASUS ExpertBook B5 B5602CB

Pro

  • Ecran OLED cu diagonală generoasă, care se vede foarte bine
  • Laptop certificat MIL-STD 810H US
  • Este destul de ușor ținând cont că are un ecran atât de mare
  • Permite upgrade cu memorie RAM și încă o unitate de stocare M.2
  • Are cam tot ceea ce este nevoie în materie de conectică
  • Camera web are rezoluție Full HD
  • Touchpad cu o suprafață generoasă

Contra

  • Aș fi dorit ca placa grafică Intel Iris Xe să nu lipsească din configurație
  • Poate și un design mai modern

Cert este că modelul de ASUS Expertbook B5 OLED pe care l-am avut la dispoziție nu este așa cum l-aș fi configurat eu, cu o placă grafică mai bună, Intel Arc 350M de exemplu, minim 16GB memorie RAM, tastatură cu iluminare de fundal și cu o baterie de 84Whr, pentru o autonomie și mai bună. Pe de altă parte, nu toți angajații sau utilizatorii au nevoie de o așa putere de procesare, ci doar pentru office și comunicare pe internet, așa că nu este nevoie să cheltui mai mulți bani pe o configurație peste necesitățile lor.

Toate configurațiile posibile sunt disponibile pe site-ul producătorului.

Dar mi-am făcut o idee de ce poate genul ăsta de echipament de business și care sunt atuurile sale. Principalul este cu siguranță ecranul OLED care se vede foarte bine și care are o diagonală generoasă, pe care poate fi afișată o cantitatea mai mare de informație. Iar dacă acest ecran nu este de ajuns, mai poate fi conectat la încă trei monitoare.

De asemenea, pe cât de mare este ecranul, nu este foarte greu, așa că poate fi purtat destul de facil. Iar utilizatorii vor aprecia cu siguranță certificarea MIL-STD 810H US, care îl recomandă pentru o utilizare intensă în cele mai diverse situații.

Cât despre configurație, este una tipică de ultraportabil de top, bună pentru o varietate de aplicații de business și profesionale, ba chiar și pentru studiu.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *