Viewsonic M1 Pro Smart Led Review – Videoproiector portabil cool, pentru un mini-cinematograf în aer liber. Sau videoproiectorul cu Netflix

Dacă video proiectoarele își aveau preponderent locul în mediile profesionale până nu demult, pentru prezentările din cadrul ședințelor companiilor, ușor au făcut trecerea și către spațiile casnice, pentru a fi utilizate în special la divertisment multimedia. Nu puțini fiind cei care și-au creat propriul cinematograf, acasă.

În aceeași ordine de idei, dacă până nu demult acestea nu părăseau sălile de consiliu sau livingul unei case, acum sunt lansate tot mai multe modele portabile, cu baterie integrată, pentru a permite utilizarea lor chiar și în aer liber. Un fel de mini-cinematograf în aer liber, pentru momente plăcute sub cerul înstelat sau sub clar de lună, alături de familie și de prieteni. Ce poate fi mai cool, mai mișto?

Cum este și acest Viewsonic M1 Pro Smart Led, un proiector portabil chiar interesant, ce poate fi utilizat într-o varietate de situații și care se poate dovedi util atât în mediile casnice cât și în cele profesionale. Bun atât pentru o familie sau pentru gașca de prieteni campați în vreo poiană la munte sau pe vreo plajă exotică, cât și pentru omul de marketing sau de vânzări mereu pe drumuri și care trebuie să-și prezinte ofertele sau proiectele pe la diverși clienți.

Specificațiile modelului Viewsonic M1 Pro Smart Led pe care l-am avut la dispoziție sunt următoarele:

 • Tehnologie – LED
 • Rezolutie – 1280×720 pixeli
 • Luminozitate – 600 (LED Lumeni)
 • Contrast – 120000:1
 • Viata sursa de lumina – 30000 de ore
 • Diagonala imagine proiectata – 40″-150″
 • Distanta de proiectare – 0.94m-3.52m
 • Spatiu de stocare intern – 16GB, 12GB utili
 • Conectica – 1x HDMI, 2x USB Tip C cu video, 1x USB-A, 1x audio out
 • Retea – BT 4.2, WiFi
 • Audio – 2x 3W, speakere Harman Kardon
 • Baterie – 12000mAh
 • Temperatura de operare – 0~40℃
 • Greutate – 0.95Kg

Toate detaliile sunt disponibile pe site-ul producatorului, aici.

Viewsonic M1 Pro Smart Led – Design și construcție

Am mai văzut câteva proiectoare portabile până acum, dar nu și ca acest Viewsonic M1 Pro Smart Led. Compact, cu un design modern, acoperit în mare parte cu un material textil, arată chiar foarte bine.

El singur o greutate de aproximativ 950 de grame, dar împreună cu gentuța de transport cântărește aproximativ 1.8Kg (cu încărcător și telecomandă). Așa că poate fi transportat destul de facil, fie că pleci cu mașina în vacanță sau în interes de serviciu pe la clienți. La o adică, nu aduce un aport important la greutatea rucsacului de serviciu, pe lângă ultraportabil, așa că la nevoie te poți deplasa și fără mașină, cu el în spate.

Nu are buton de Power, acest videoproiector fiind pornit odată cu rotirea tălpii metalice care are și rol de protecție pentru lentilă când este pliată total. O facilitate cool, că nu mai trebui să apeși pe un buton ca să-l oprești.

După ce se desface talpa/suportul, acesta poate fi poziționat în orice direcție pe care se poate proiecta o imagine, chiar și pe tavan dacă ai chef să vezi un film bun în timp ce stai lungit pe saltea sau în pat.

În partea superioară există butoane de control pentru volum și play/stop, precum și led-uri indicatoare pentru starea bateriei.

Sub un mic căpăcel există porturile conectoare – USB-C, USB-A, HDMI, jack de 3.5mm. La modelul de test nu am găsit și slotul micro-SD. Capacul se prinde magnetic de corpul proiectorului.

După ce a început proiecția, claritatea imaginii se reglează prin intermediul unei rotițe dedicate, prezentă pe muchia din stânga.

Controlul funcțiilor, setărilor și aplicațiilor se face prin intermediul telecomenzii din pachet.

Are și filet pentru o prindere de tavan, prin intermediul unui șurub.

Interfața, meniul și aplicațiile lui Viewsonic M1 Pro Smart Led

După ce l-am pornit, l-am conectat la wifi și imediat a cerut un update, două… trei. Până mi-am dat seama că îl vrea pe același, de fiecare dată. Pesemne vreun bug software care ar trebui rezolvat.

Tot la pornire ești întrebat referitor la stilul proiecției, cu dispozitivul atârnat de tavan sau pus pe o masă, precum și poziția față de aceasta, în fața sau în spatele imaginii proiectate.

Interfața de utilizare este una pe cât se poate de simplă – există tab-uri pentru File Management, Aplicații, Setări, Blueetooth și Screen Mirroring.

Setările sunt în general cele obișnuite pentru acest gen de proiector, pentru wifi, imagine, sunet, update-uri etc.

Normal că prima dată am intrat în meniul de aplicații, unul destul de stufos dar nu complet din punctul meu de vedere. În sensul că există aplicație de Netflix și Disney Plus, dar nu și de Prime sau de HBO Max. Există altele audio gen Spotify, Napster, Tune-in precum și VLC sau KMPlayer pentru controlul fișierelor video stocate intern sau pe usb-uri externe.

Am instalat imediat aplicația Netflix, am completat credențialele contului și am avut acces apoi la interfața aplicației. De remarcat că permite și descărcarea offline a filmelor, pentru a putea fi vizualizate fără acces la internet, oriunde ai avea chef.

De asemenea, permite conectarea prin bluetooth pentru rolul de boxă externă dar și conectarea la boxe sau căști pentru a reda sunetul pe alte dispozitive, capabile să redea un sound și mai bun.

Normal, introducerea parolelor pentru conturile online poate fi realizată cu ajutorul telecomenzii și a tastaturii virtuale de pe ecran. Dar eu vă recomand să instalați pe telefon aplicația Viewsonic vCaster pentru a controla interfața și tastatura virtuală direct de pe acesta. Este mult mai facil dar și mai rapid de completat userul și parola necesară.

Ce poți face cu acest videoproiector Viewsonic M1 Pro Smart Led

Cum adică ce poți face? Doar este un videoproiector ar spune unii… Sigur, așa este, aveți în față un videoproiector care… proiectează imagini pe ceva, fie că este un perete, un cearceaf, o pânză etc.

Dar un proiector cu surse multiple, fizice (hdmi, usb, usb-c) sau wireless, prin wifi sau bluetooth. Mai mult, este un proiector cu aplicații, gen Netflix, Disney pentru a urmări serialele sau filmele preferate direct prin intermediul acestor servicii online video on demand.

Este primul videoproiector cu Netflix pe care am avut ocazia să-l utilizez până acum și, din acest punct de vedere, este chiar cool.

Imaginea proiectată are o diagonală de până la 150 de inchi, adică cam 3.8 metri, de la o distanță de 3.5m. Nici nu ai nevoie de mai mult.

Are și sistem audio integrat, chiar unul destul de ok pentru un proiector, la fel, cel mai bun pe un astfel de echipament de acest gen utilizat de mine, fie că a fost unul non-portabil, obișnuit. Are speakere Harman Kardon care se aud chiar bine, destul de puternic și cu o calitate rezonabilă, cu un sound cald și fără distors dacă volumul nu este setat la maxim.

Poți pune filme pe el prin HDMI, prin USB-C, de pe surse externe conectate prin USB (anumite formate doar la rezoluție 1280×720 pixeli ca să se vadă cursiv și fără sacadări, altele gen mkv merg fără probleme, chiar și cele în format cinematografic).

… sau poți proiecta prin mirror-cast imaginea telefonului, ca să urmărești direct de pe acesta. Normal, poți conecta prin mirror-cast și un laptop.

Dar cel mai cool și mai cool este că ai la dispoziție Netflix și alte aplicații video. Bănuiesc că la un update ulterior vor fi disponibile și PrimeVideo sau HBO Max sau cel puțin așa sper, ca să te poți folosi de tot ceea ce este mai bun online. Și nu doar atât. Aplicația Netflix permite descărcarea offline a filmelor în memoria internă, la fel cum o faci pe un telefon de exemplu, pentru a le urmări fără conexiune la internet. Pentru că, cine știe, în pădure s-ar putea să nu ai acces la internet iar abonamentele de date mobile nu sunt chiar atât de nelimitate. Plus că pe la baza munților, în zonele de campare, nu prea ai peste tot nici măcar conexiune mobilă de internet.

Am vrut să văd și cum stă la capitolul autonomie, dacă tot are o baterie integrată. De exemplu, pe Netflix cu conexiune la internet, bateria ține aproximativ 2 ore și 10 minute, adică cât să vezi un film mai lung sau vreo două episoade dintr-un serial.

Și tot pe Netflix, dar cu filmele descărcate, autonomia este tot de 2 ore și 10 minute.

Dar, în această situație, am dat peste un bug software. În sensul că, nu am putut controla din telecomandă interfața cu filmele descărcate. Am rezolvat cu un mouse conectat prin USB. Pe care l-am scos de fiecare dată după ce dădeam play la episodul serialului. Pentru a economisi energie.

La vizualizarea de pe un stick usb, cu ajutorul VLC, autonomia este, ați ghicit, cam la aceeași valoare de 2 ore și 10 minute.

Așa că, dacă doriți să vedeți mai mult de un film sau trei episoade dintr-un serial, sub clar de lună, ar fi bine să aveți și o soluție pentru încărcarea acestuia.

Ce să mai, este chiar mișto să te bucuri de un film sau un serial bun, oriunde te-ai afla.

Și nu în ultimul rând, mi-a plăcut cum se vede pe el.

Atât pe lumină, chiar este impresionant din acest punct de vedere…

… chiar dacă cel mai bine se vede pe întuneric, la fel ca la orice alt proiector. Are o rezoluție maximă de doar 720p dar, sincer, sunt mulțumit de cum se văd filmele pe el, imaginile sunt destul de clare, cu o paletă coloristică frumoasă, experiența de vizualizare fiind chiar plăcută. Chiar mi-a făcut plăcere să am, din nou, un mic cinematograf în propria sufragerie, chiar și pentru o perioadă scurtă, de test. Încă o dată m-a făcut să-mi doresc să cumpăr un astfel de echipament, pentru că experiența este clar superioară vizualizării pe un simplu TV.

Totuși, rezoluția de 720p își arată limitele în special pe caracterele text, așa că, din acest punct de vedere, ar fi fost mai bine un Full HD 1920p. Dar, la vizionarea filmelor, nu mă pot plânge.

Pe lângă rolul standard de videoproiector, Viewsonic M1 Pro Led poate fi și o simplă boxă portabilă, sursa de lumină fiind oprită în această perioadă pentru a reduce pe cât se poate consumul de energie.

Cam așa se aude…

Iar, fără proiecție, autonomia crește sesizabil, către 7 ore la redarea muzicii prin bluetooth de pe alt dispozitiv. Ce poate fi mai cool?

Concluzii despre Viewsonic M1 Pro Led

Pro

 • Este un videoproiector compact, cu o construcție de calitate și care poate fi transportat facil
 • Calitatea imaginilor redate, clare, cu o paletă coloristică frumoasă și destul de luminoase pentru o vizionare plăcută
 • Are un sistem audio integrat destul de ok, cu speakere Harman Kardon
 • Poate fi utilizat și în rol de boxă portabilă
 • Are baterie integrată, cu o autonomie în jurul a 2 ore la vizionarea filmelor și de 7 ore pentru muzică
 • Are aplicații ce pot fi instalate, cum ar fi Netflix și multe altele
 • Are playere pentru redarea fișierelor mp3 sau video de pe surse externe conectate prin USB

Contra

 • Nu are rezoluție full HD (dar personal mi-a plăcut cum se vede, chiar și la 720p)
 • Încă nu are PrimeVideo și HBO Max
 • Mai este nevoie de câteva update-uri software pentru un control mai optim al interfeței și aplicațiilor

Din punctul meu de vedere, acest videoproiector Viewsonic M1 Pro Led Smart este cel mai cool și mai mișto echipament de acest gen utilizat de mine până acum. Pentru că este portabil, pentru că se vede chiar ok dar mai ales pentru că are aplicații de video-on-demand, Netflix în special. Și pentru că poți să-l folosești oriunde ai chef, atât pentru divertisment cât și în interes de serviciu.

Nu am aflat momentan un preț de comercializare, dar revin cât de curând.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *