Tastatură mecanică de gaming SPC GK650K Omnis Kailh Brown RGB. Pentru joaca cea de toate zilele

În lumea accesoriilor de gaming sunt deja câțiva producători de renume, cu mouși, tastaturi și căști de o calitate foarte bună. Însă aceste mărci vin la pachet și cu prețuri pe măsură, pe care nu oricine și le permite, oricât de împătimit de gaming ar fi.

Între timp au apărut câteva mărci mai de buget, care oferă genul acesta de accesorii la prețuri mai comestibile, calitatea constructivă și operațională fiind totuși în parametri pe cât se poate de satisfăcători.

Cum este și SPC Gear, o marcă de care personal nu auzisem, dar de la care am avut ocazia să folosesc o tastatură mecanică de gaming chiar ok pentru nevoile mele de gamer ocazional. Se numește SPC Gear GK650K Omnis Kailh Brown RGB. Complicat nume, nu? Oare de nu le-or denumi mai simplu?

SPC Gear GK650K Omnis este o serie de tastaturi full form disponibilă cu trei variante de switch-uri: Kailh Brown RGB, Kailh Red RGB precum și cu Kailh Blue RGB. Eu am folosit modelul cu switch-uri Kailh Brown RGB, potrivite atât pentru gaming cât și pentru sarcinile tipice office, pentru că au o cursă destul plăcută, confortabilă, cu un feedback… tactil.

La pachet vine tastatura, cu un cablu de 1.8 metri detașabil și îmbrăcat într-un material text, plus un palm-rest cu prindere magnetică, extrem de util pentru o utilizare cât mai confortabilă. Apreciez prinderea magnetică a acestui palm rest, care se desprinde în acest fel mai greu de tastatură.

Tastatura are 104 taste, cu bloc numeric, ce parcă plutesc în afara corpului acesteia, plus o rotiță de ajustare a volumului, fină în utilizare. Personal aș mai fi dorit și taste pentru controlul multimedia.

Îmi place că switch-urile sunt transparente, astfel că iluminarea de fundal este vizibilă și la baza tastelor.

Care se desprind destul de ușor pentru a fi curățate, schimbate sau pentru acces la switch-uri. Se trag extrem de simplu, nu am avut nevoie de acea clemă pentru a le scoate.

Pe spatele tastaturii există piciorușe pentru ajustarea înălțimii, pentru ca fiecare să o folosească pe cât de ergonomic se poate.

Tot acolo este prinsă și o mică clemă de ajutor la desprinderea tastelor de pe switch.

Din punct de vedere constructiv chiar nu am ce-i reproșa. Design practic, ce iese mai degrabă în evidență datorită iluminării RGB ce poate fi ajustată prin intermediul aplicației dedicate SPC Gear Omnis. Suprafața de sub taste este din aluminiu finisat mat în culoarea neagră iar pe spate s-a optat pentru un plastic negru, întreg ansamblul cu finisaje fără reproș, mi-a lăsat o impresie foarte bună la acest capitol.

De asemenea, pe muchiile laterale ale tastaturii există benzi RGB foarte subțiri, care iluminează plăcut proximitatea biroului.

SPC Gear Omnis poate fi descărcat de pe site-ul producătorului și permite ajustarea culorilor RGB afișate, ba chiar și comportamentul lor dinamic, crearea de macro-uri de comenzi pentru diverse situații, precum și asignarea anumitor comenzi tastelor.

Experiența individuală a utilizatorului cu o tastatură este puternic influențată cu siguranță de aceste switch-uri. Fiecare apăsare a tastei este definită prin forța de apăsare necesară, prin cursa acesteia dar și prin răspunsul, feedback-ul acesteia. Utilizatorii au propriile preferințe de cum să se simtă o tastatură bună și cum ar trebui să reacționeze la fiecare apăsare.

Iar aceste switch-uri mecanice Kailh Brown sunt caracterizate printr-o funcționare echilibrată, astfel că sunt bune atât la jocuri, cât și pentru utilizarea de zi cu zi, în aplicații office de exemplu sau la comunicarea scrisă. Pentru jocuri, un avantaj major este cursa scurtă până la activarea tastelor. Din câte am aflat, au o cursă totală de 3.6mm și de 1.8mm până la activare, practic se activează la jumătatea cursei, necesită o forță de 45gf la apăsare.

Practic, nu trebuie apăsate cu cine știe ce forță, mi s-au părut a fi chiar confortabile din acest punct de vedere. Au totuși un zgomot specific, ca un clămpănit pe plastic dar nu foarte zgomotos și oferă acel feedback tactil, plăcut. M-am descurcat chiar ok la redactarea acestui text, deși sunt obișnuit mai degrabă cu tastaturile chiclet de pe laptopuri. Clar, pe o tastatură de laptop se redactează mult mai repede, aici mișcarea degetelor trebuie să fie ușor mai amplă.

Mă rog, până la urmă adaptarea la un anumit set de switch-uri, de la un producător sau de la un altul, este o experiență pur și simplu personală și specifică fiecărui individ în parte. Eu m-aș descurca fără probleme pe genul acesta de tastatură, atât în jocuri cât și la redactare.

Cert este că această tastatură încearcă să se adapteze la două stiluri de utilizare, la gaming dar și în regimul zilnic. De exemplu, anumite tastaturi de gaming nu sunt deloc confortabile la redactare, ceea ce este un minus pentru majoritatea utilizatorilor. În schimb, SPC Gear GK650K Omnis Kaihl Brown RGB, pe cât de ok este în gaming, pe atât poate fi utilizată fără reținere și la studiu sau pentru munca cea de toate zilele.

SPC Gear GK650K Omnis Kaihl Brown RGB are un preț în jurul a 320 de lei, rezonabil aș putea spune.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *