Monitor de gaming Philips Momentum 27M1F5500P Review – Diagonală de 27 de inchi, rată de refresh de 240Hz. Sau cum arată un setup perfect pentru jocuri dar și pentru studiu
Monitorul este unul dintre cele mai importante accesorii din punct de vedere al interacțiunii cu un calculator, pentru că dacă nu se vede bine și nu este ok din punct de vedere al confortului vizual, disconfortul utilizatorului va fi atât de ordin fizic cât și psihic. Pentru ca totul să se traducă într-o experiență cât mai plăcută, calitatea imaginii afișate trebui să fie cât mai optimă posibil.
Iar nișa echipamentelor IT&C de gaming nu mai este deloc una obscură, ba chiar este una dintre cele mai dinamice la ora actuală. Sisteme desktop de gaming, laptopuri de gaming, mai nou tablete de gaming, cât și scaune, birouri, tastaturi, mouși, căști, routere și mai ales monitoare, ați ghicit, de gaming, de toate pentru toți. Colorate dar mai ales performante, cu atribute și caracteristici de top, pentru ca experiența… de gaming, să fie cât mai satisfăcătoare. Și, chiar dacă sunt prezentate ca echipamente dedicate în special divertismentului în lumile virtuale, performanțele le recomandă și pentru sarcini serioase, profesionale, creative sau pentru studiu.
Ca o parabolă în negura timpurilor din anii 90 (1990 pentru cei mai tineri, secolul trecut), îmi aduc aminte și acum de primul meu monitor CRT de 14 inchi, !color!, unul marca Digital din Coreea de Sud și cât de încântat eram atunci de cum se vede când mă jucam Doom II, Wolfenstein, Duke The Nukem, Starcraft, Dune II și multe altele… Pe un amărât de 14 inchi! Care mi se părea fabulos atunci. Și cât de mult au evoluat de atunci și până acum, în 30 de ani, atât grafica jocurilor cât și monitoarele. Grafică tot mai complexă, care se vede tot mai bine, monitoare cu o diagonală tot mai mare și tot mai compacte, cu siguranță mai ușoare decât acel mic CRT. Nostalgii de om trecut prin viață…
De data asta nu o să vorbim despre un laptop de gaming, cum am tot făcut-o de ceva timp încoace, ci despre un monitor, care se poate dovedi util atât unui pasionat de jocuri electronice cât și într-o rutină zilnică pentru muncă sau studiu. Și cu destule atuuri în favoarea sa, după câte am constatat de când l-am pus la treabă pe birou.

Pe scurt, specificațiile modelului Philips Momentum 27M1F5500P pe care l-am avut la dispoziție sunt următoarele:
- Panel – Nano IPS, finisaj antireflexiv
- Diagonală – 27 inchi / 68.5 cm
- Aspect – 16:9
- Rezoluție – 2560×1440 pixeli @ 144 Hz (prin HDMI) sau 2560×1440 pixeli @ 240 Hz (prin DisplayPort)
- Rată de refresh – 240Hz
- Timp de răspuns – 1 ms (Grey to Grey)
- Luminozitate – 450 cd/m²
- Certificare HDR 600
- Contrast – 1000:1
- Paleta de culori – DCI-P3 98%, NTSC 111.6%, sRGB 131.9%, Adobe RGB 92.9%
- Porturi input – HDMI 2.0 x 2, DisplayPort 1.4 x 2
- HUB USB – USB-B x 1 (upstream), USB 3.2 Gen 1 x 4 (downstream with 2 fast charge B.C 1.2)
- Audio Out
Toate informațiile sunt disponibile în pagina producătorului.

Din cutia destul de mare și de voluminoasă am scos talpa de susținere, pe care am montat imediat printr-o simplă înșurubare piciorul și apoi, printr-un sistem cu click în patru puncte de susținere, am atașat și ecranul de ansamblul suport. Totul foarte simplu și în câteva zeci de secunde, fără să fie nevoie de vreo o șurubelniță sau de vreun plan de montare. Mă rog, am montat sute de astfel de monitoare, nu neapărat de gaming, așa că sunt destul de obișnuit cu sistemul de prindere. Dar cu siguranță nu este vreo fizică cuantică, ci un sistem simplu și intuitiv.

Și mi-a plăcut din prima cum arată acest monitor, cu suportul său metalic finisat mat, din aluminiu anodizat am impresia, robust și chiar stabil din câte am constatat în perioada ulterioară. Are un design modern, minimalist putem spune, cu finisaje fără reproș, per general o construcție de calitate de care sunt mulțumit.
Cu o excepție. Fiind un monitor cu un preț destul de piperat (din perspectiva mea), aș fi preferat o altă finisare a capacului de pe spate, nu acest plastic negru și fără personalitate. Și iluminarea RGB, unde este iluminarea RGB? Că la gaming parcă merge și o iluminare ambientală când este întuneric în cameră.

Recunosc totuși că nu am mai văzut așa design agresiv pentru talpa de susținere până acum, arată ca niște gheare gata să apuce prada. Hai, ca niște clești ai unui braț robotic, cum am tot văzut prin fabricile constructoare de mașini. Dar e de remarcat că între acestea mai pot fi așezate chestii pe birou, în caz că este nevoie. Un suport pentru pixuri, un penar, o călimară, o statuetă cu vreun personaj Star Wars… ceva…

După ce îl pornești, se fac remarcate și ramele subțiri din jurul ecranului, astfel că este un monitor destul de compact în raport cu generoasa sa diagonală de 27 de inchi. Tot ca o parabolă în timp, dar mai încoace, mai în anii 201x, rama la un monitor LCD era groasă de cam unu, dacă nu două degete… Acum e tot mai subțire, nu a dispărut că nu are cum, dar… e altceva.
Fiind atât de subțiri, atât ramele cât și piciorul de susținere, pare că imaginea plutește deasupra biroului, ceea ce este chiar cool.
De remarcat că suportul ecranului permite ajustarea pe înălțime dar și înclinarea, totul pentru o poziție de utilizare cât mai ergonomică. Mai mult, ecranul poate fi rotit și la 90 de grade, în caz că este nevoie de un astfel de setup, pentru cine știe ce aplicații mobile, un TikTok de exemplu. De exemplu, noi folosim destule monitoare la muncă în această poziție, pentru a vedea cum se văd live-urile de instagram și de tik-tok în timp real.

Pe spate există tot felul de conectori, 2x HDMI, 2x Display Port, un hub cu USB-uri dar și audio out. Sincer să fiu, aș fi dorit și unul USB-C cu suport video, pentru a nu fi nevoie de un adaptor special de la Thunderbolt-ul laptopului la Display Port, cum vine cablul din cutie. Sau să fie inclus la pachet unul, just in case…
De ce? Pentru că laptopurile, fie că sunt de gaming sau ultraportabile, nu au port DP mare, ci doar USB-C-uri cu suport video DP. Iar într-un setup laptop-monitor, trebuie cumpărat fie un adaptor USB-C la DP, fie un cablu separat.

Pentru controlul interfeței de setare există un mic joystick pe spate, pus totuși un pic cam incomod, parcă l-aș fi dorit un pic mai spre margine, mai la îndemână.
Interfața OSD de setare are tab-uri pentru activarea/dezactivarea funcțiilor inteligente gen ActiveSync, Crosshair, Low Input Lag, Smart Response, Smart Frame, utile mai ales în jocuri, pentru ajustarea imaginii la nivel de culoare, contrast, claritate, luminozitate, pentru activarea/dezactivarea HDR, volum etc. De asemenea, este un meniu rapid pentru alegerea modului de afișare al culorilor potrivit, gen FPS, Racing, RTS, Gamer, Low Blue Mode, Easy Read, Smart Uniformity.
Stau jos, cuget și nu-mi dau seama de ce până acum, în anul de grație 2022, nu se face ceva ca aceste setări să fie disponibile direct de pe calculator, prin intermediul unei aplicații. Cum faci cu ecranul unui laptop de exemplu. Doar și monitoarele astea se conectează printr-un USB la computer. S-ar putea face, nu? Poate că și există la anumite modele dar eu nu am întâlnit până acum.

Experiența de utilizare cu Philips Momentum 27M1F5500P
Încă de la început pot spune că a fost remarcabilă, este chiar plăcut să privești la acest ecran.
Să începem cu rezoluția ecranului, de 2560×1440 pixeli, destul de ok pentru a putea afișa o cantitate importantă de informație vizuală în browser-ul de internet, în suita office, în diverse aplicații CAD/CAM etc. Așa că, din punct de vedere al productivității, este un monitor care se poate dovedi util oricui.


Mofturoșii pot spune că nu are rezoluție 4K și le pot da dreptate într-o oarecare măsură, mai ales că nu este un monitor ieftin, ba din contră. Iar un 4K ar fi fost mult mai ok în aplicațiile de productivitate și creativitate.
Pe de altă parte, dacă nu ai un sistem de gaming super performant, pentru a te juca la o astfel de rezoluție, atunci nu prea ai nevoie de 4K. Sincer să fiu, foarte rar m-am jucat la rezoluție 4K și asta când am avut la teste cine știe ce avioane de sisteme desktop sau laptopuri top of the top, d-alea de 5-6 kile (care au cam dispărut între timp). În rest, rezoluția full HD mă mulțumește pe deplin, atenție, în jocuri.
În această ordine de idei, apreciez rezoluția QHD a acestui monitor în special din prisma sarcinilor serioase, pentru muncă sau blogging. Pentru că imaginile video și foto se văd mari și bine, pentru că pot afișa cel puțin două ferestre la o mărime rezonabilă, office și internet de exemplu, iar exemplele pot continua.
De asemenea, am apreciat că este destul de luminos și că se vede ok când este lumină naturală în cameră. Pe de altă parte, când în cameră este întuneric, trebuie să reduc luminozitatea, pentru că la valoarea sa maximă este deranjantă privirii.
Și să nu uit de diagonala de 27 de inchi, care mi se pare cea mai potrivită pentru un birou normal al unui elev sau student, pe care să poată încape la fix un laptop împreună cu monitorul.


Continuăm cu panelul Nano IPS care se vede excelent din punctul meu de vedere. Culori vii, strălucitoare, vibrante, cu un contrast foarte bun, claritate, totul cu unghiuri largi de vizualizare, prea bine zic eu. Amintesc și de suportul HDR 600 care ne-a scos un wow de admirație când l-am activat în Doom Eternal, atât mie cât și fiului meu. Se vede chiar mișto, atât în jocuri cât și în filmele înregistrate cu un astfel de suport HDR.
Iată cum se vede în Doom Eternal, într-o scurtă filmare mai jos.
Mie îmi place cum se vede, nu aș avea nevoie de mai mult. Mi se șoptește peste umăr că nici domnul student nu are nevoie de mai mult. 😀 Poate și mai puternic, dar mai mult… nu. 😀
De asemenea, amintesc și certificările referitoare la acoperirea gamelor de culoare – DCI-P3 98%, NTSC 111.6%, sRGB 131.9%, Adobe RGB 92.9%. Nu este chiar un monitor pentru profesioniști dacă ne referim strict la cifre, dar nici rău nu stă, așa că din punct de vedere al acurateții afișării poate mulțumi o bună parte a utilizatorilor care mai trebuie să și muncească în tot felul de suite software pentru grafică și design.

Clar, pentru sarcini de studiu sau de birou, o rată de refresh de 60Hz este de ajuns. Nici nu ai nevoie de mai mult. Dar acest monitor este unul de gaming iar cireașa de pe tort o reprezintă în cazul de față rata maximă de refresh, de 240Hz. Ca să fiu mai exact, 2560×1440 pixeli @ 144 Hz prin intermediul porturilor HDMI sau de 2560×1440 pixeli @ 240 Hz prin cele DisplayPort. Ca să vă bucurați de o rată de refresh maximă trebuie neapărat conectat prin intermediul porturilor Display Port.
Asistat de timpul de răspuns de doar 1ms, împreună cu rata de refresh la valoarea sa maximă, ecranul lui Philips Momentum 27M1F5500P este capabil să redea imagini dinamice fără sacadări sau ghosting, fluide, normal, dacă și placa video a computerului poate susține o așa grozăvie. Din acest punct de vedere, fiind un monitor excelent pentru titluri FPS sau cele de condus tot felul de mașini pe șoselele virtuale. Imagini dinamice în jocuri? Pe acest monitor chiar se văd foarte bine.
Chiar și eu, care nu sunt un mare jucător, nici pe departe, am apreciat la deplina lor valoare calitatea imaginilor afișate, în toate titlurile care au încăput pe computerul nostru și, de ce să nu o recunosc, de care se bucură intens ramura mai tânără a familiei.

Concluzii despre Philips Momentum 27M1F5500P
Pro
- Ecran mare, cu o diagonală de 27 de inchi și rezoluție QHD, cu panel nano IPS pe care se vede foarte bine
- Rată de refresh de 240Hz, pentru imagini dinamice cât mai fluide
- Destule porturi conectoare, are și HUB USB
- Suportul de susținere permite ajustarea pe înălțime, înclinarea dar și rotirea la 90 de grade
- Rame subțiri în jurul ecranului, pentru o formă cât mai compactă
Contra
- Prețul de comercializare nu este pe buzunarul oricui, dar calitatea întodeauna costă
- Nu are conector USB-C pentru suport video (așa că este nevoie de un adaptor special USB-C la DP dacă este atașat la un laptop).
Philips Momentum 27M1F5500P este un monitor așa-zis de gaming dar care se poate dovedi util într-o varietate de situații, atât pentru divertisment cât și pentru productivitate, creativitate și studiu. Sigur, rata de refresh de 240Hz îl recomandă în special pentru jocuri cu setări maxime la grafică și efecte iar pasionații vor aprecia cu siguranță fluiditatea imaginilor afișate, alături de paleta coloristică vibrantă.
Din punctul meu de vedere, al unui gamer ocazional, prea bătrân și prea obosit pentru a fi unul entuziast, acest monitor este o alegere potrivită alături de un computer performant, fie în rol principal la un desktop, fie în rol secundar la un laptop. În oricare dintre situații, având destule atuuri pentru a mulțumi o bună parte a utilizatorilor.
Cam un astfel de setup atât pentru gaming cât și pentru studiu, mi se pare mie potrivit unui student sau unui elev. Laptop, nu desktop, dacă elevul/studentul trebuie să se deplaseze și la universitate sau la școală cu el, plus un ecran mai mare pentru a se desfășura în voie în aplicații de studiu și, normal, pentru gaming când are chef de o partidă online cu prietenii (adică mai tot timpul 😀 ).
Monitorul de gaming Philips Momentum 27M1F5500P are un preț în jurul a 4000 de Lei.