Noile plăci video AMD Radeon RX 7900 XTX și Radeon RX 7900 XT vor fi disponibile din luna decembrie

AMD a anunțat noile plăci grafice, AMD Radeon RX 7900 XTX și Radeon RX 7900 XT, ce promit performanțe excepționale și eficiență energetică pentru jocuri 4K și cu rezoluție mai mare în unele dintre cele mai solicitante titluri ale momentului.

Noile plăci oferă o serie de caracteristici noi și îmbunătățite care sporesc experiența de joc. Caracteristicile cheie ar fi următoarele:

  • Arhitectura AMD RDNA 3 – Cu un design al chipletului avansat, unități de calcul cu o nouă arhitectură și tehnologia AMD Infinity Cache de a doua generație, arhitectura RDNA 3 oferă cu până la 54% mai multă performanță per watt față de AMD RDNA 2. 
  • Designul Chipletului – Primul GPU pentru jocuri din lume cu un design chiplet ce oferă frecvențe cu până la 15% mai mari și o eficiență energetică cu până la 54% mai bună.
  • Creștere generațională – Modelul de vârf AMD Radeon RX 7900 XTX oferă o performanță 4K de până la 1,7 ori mai mare decât Radeon RX 6950 XT
  • Support DisplayPort 2.1 – Singurele plăci grafice de gaming high-end din industrie care suportă tehnologia DisplayPort 2.1 cu UHBR 13.5, permițând jocuri 4K (până la 480Hz) sau 8K (până la 165Hz) de high-refresh pe ecrane de ultimă generație.

Designul chiplet al arhitecturii AMD RDNA 3 combină noduri de procesare fabricate pe tehnologie de 5nm și de 6nm, fiecare dintre ele optimizate pentru sarcini specifice. Această arhitectură fiind capabilă să ofere cu până la 54% mai multă performanță per watt decât arhitectura AMD RDNA 21 dar și cea mai rapidă interconexiune între chiplet-ele grafice și ale sistemului de memorie la o viteză de până la 5,3 TB/s.

De asemenea, oferă până la 96 de noi unități de calcul unificate, tehnologia AMD Infinity Cache de a doua generație și până la 24GB de memorie GDDR6 de mare viteză cu o interfață de memorie de până la 384 de biți. Include, de asemenea, un randament AI superior, care oferă performanțe AI de până la 2,7 ori mai mari și tehnologie de ray-tracing de a doua generație, de până la 1,8 ori mai bune decât arhitectura AMD RDNA 23.

De asemenea, AMD a prezentat mai multe actualizări software, inclusiv următoarea iterație a popularei tehnologii de upscaling temporal FidelityFX Super Resolution (FSR), FSR 2.2, care se așteaptă să fie disponibilă în Forza Horizon 5 începând cu 8 noiembrie 2022. AMD va lansa în viitorul apropiat FSR 3, cu tehnologia AMD Fluid Motion Frames, în 2023.

Totodată, AMD a anunțat, AMD Advantage pentru PC-uri de birou, care aduce cadrul AMD Advantage pe desktop-uri, combinând procesoarele de top AMD Ryzen 7950x și plăcile grafice AMD Radeon RX 7900 XTX cu AMD Software: Adrenalin Edition și tehnologiile inteligente AMD pentru a oferi o platformă de ultimă generație pentru gameri și creatori de conținut.

Se estimează că plăcile grafice AMD Radeon RX 7900 Series vor fi disponibile pe AMD.com începând cu 13 decembrie, iar de la partenerii de plăci AMD începând cu jumătatea lunii decembrie. Prețul recomandat de producător pentru AMD Radeon RX 7900 XTX este 999$ și pentru AMD Radeon RX 7900 XT este 899$.

Mai multe informații sunt disponibile aici: https://www.amd.com/en/press-releases/2022-11-03-amd-unveils-world-s-most-advanced-gaming-graphics-cards-built.

Rămâne de văzut dacă aceste plăci grafice sunt atât de bune pe cât le laudă producătorul.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *