ASUS ROG Flow X16 GV601RW 2022 Review – Performant, un desktop-replacement adevărat. Pentru gaming și nu doar…

ASUS este una dintre cele mai dinamice companii ce activează pe piața IT&C, cu sute de modele de echipamente și componente lansate an de an, din toate categoriile, bazate pe cele mai recente tehnologii. Vă dați seama ce echipă de dezvoltatori și ingineri stă la baza originii acestor produse? Cam câți or fi? Cam cât de deștepți? Pentru că numai anul ăsta am văzut zeci de modele de laptopuri, de toate felurile, pentru toate bugetele, de la cele ieftine și pentru sarcini uzuale și până la cele super-performante, pentru gameri dar și profesioniști.

După ce numai în acest an am folosit câteva dintre modelele reprezentative ale acestui integrator, a venit rândul altuia, ASUS ROG Flow X16 2022 pe numele său scurt, cu destule calități pentru a se potrivi unor categorii specifice de utilizatori, în special celor care au nevoie de un echipament portabil dar mai ales performant, bun atât în sarcini profesionale și creative cât și în jocuri cu o grafică complexă.

Mă rog, nimeni nu ar refuza un astfel de laptop, dar nu toți și-l pot permite. Pentru că, întodeauna, performanțele vin cu un preț pe măsură, în cazul de față fiind pe undeva pe la 14000 Lei.

Specificațiile modelului ASUS ROG Flow X16 2022 GV601RW-M5047W pe care l-am avut la dispoziție sunt următoarele:

  • Ecran – miniLED, ROG Nebula HDR de 16 inchi, rezoluție 2560×1600 pixeli, rată de refresh de 165Hz, timp de răspuns de 3ms, acoperă 100% din gama de culori DCI-P3, finsare lucioasă, tactil, MUX Switch + Optimus
  • Procesor – AMD Ryzen 9 6900HS (8 nuclee/16 fire de execuție, 16MB cache, până la 4.9 GHz boost)
  • Sistem grafic – NVIDIA GeForce RTX 3070 Ti cu 8GB VRAM +
  • Memorie RAM – 32GB
  • Stocare – 1TB M.2 NVMe PCIe 4.0 SSD
  • Rețea – Wi-Fi 6E(802.11ax) (Triple band) 2*2 + Bluetooth 5.2
  • Conectică – 1x 3.5mm Combo Audio Jack, 1x HDMI 2.0b suport HDMI switch, 2x USB 3.2 Gen 2 Tip-A, 1x USB 3.2 Gen 2 Tip-C, suport DisplayPort / alimentare energie / G-SYNC, 1x Tip-C USB 3.2 Gen 2 cu Suport Alimentare si Display Port, 1x Interfață ROG XG Mobile, Cititor card-uri (microSD) (UHS-II, 312MB/s)
  • Baterie – 90Whr
  • Dimensiuni – 35.5 x 24.3 x 1.94 ~ 1.94 cm
  • Greutate – 2.1Kg
  • Altele – Tastatură cu iluminare RGB, Webcam 720p

Aspectul său exterior este unul destul de sobru, pentru un laptop din gama Republic Of Gamers cel puțin. Design simplu, fără elemente stilistico-gameristice, o carcasă din aluminiu vopsită în culoarea neagră, cu striații pe capac și o textură liniară fină în zona de reazem a palmelor. Look monoton, bănuiesc pentru a fi și pe placul profesioniștilor.

Din punct de vedere construtiv, niciun reproș, materiale de calitate, finisaje fără reproș, așa cum ne-a obișnuit deja ASUS. Sincer să fiu, parcă mi-ar fi plăcut o culoare mai blândă, mai deschisă, pentru ca aspectul să fie un pic mai prietenos, mai fresh.

Construcție robustă, sănătoasă, este un echipament conceput pentru o utilizare intensă. De asemenea, este un convertibil, al cărui ecran se poate roti la 360 de grade pentru a fi utilizat întocmai ca o tabletă, mă rog, o imensă tabletă. Sincer să fiu, este cam incomod să folosești o tabletă cu așa dimensiuni dar și cu o așa greutate. Dar cu siguranță că vor fi și utilizatori care vor aprecia dimensiunile generoase ale ecranului, pentru a desena sau crea în voie, cu ajutorul unui stylus.

Trebuie să remarc că arată aproape exact la fel ca modelul ROG FLow X13 pe care l-am testat anul trecut, doar că, datorită ecranului mult mai mare, este mai… corporlent. Pentru că nu este un echipament tocmai ușurel sau subțirel, cel puțin conform tendințelor actuale, la care chiar și portabilele super-performante sunt destul de compacte. Dar, un sistem de răcire eficient nu încape într-o carcasă compactă, asta e clar.

ASUS ROG Flow X16 are o greutate de 2.1Kg și o grosime de aproximativ 2cm, așa că nu-l prea văd utilizat întocmai ca pe o tabletă. Pe de altă parte, privit din perspectiva puterii de procesare integrate la interior, este un desktop-replacement chiar compact, ce poate fi manevrat relativ facil, mai ales dacă utilizatorul are o mașină la dispoziție pentru transport. Iar dacă ar fi să-l comparăm cu echipamente portabile de acum câțiva ani, comparabile la puterea de procesare, care aveau cam 3.5-4Kg în greutate, modelul de față arată ca un ultraportabil printre ele.

Din punct de vedere al conectitivății, este un laptop aproape cu de toate – port USB-C cu conexiune DisplayPort, HDMI, alte porturi USB-A, cititor microSD dar și conector special pentru soluția externă XG Mobile, ce permite utilizarea unei plăci grafice și mai puternice, normal, dacă utilizatorul are nevoie.

Reproșez totuși lipsa rezoluției full HD de la camera Web și, la un laptop atât de puternic, parcă ar fi mers și un port Ethernet, pentru viteze superioare de transfer în rețea. Ca să nu mai spun că, un astfel de port ethernet, l-ar fi făcut dezirabil și în anumite departamente ale unor companii, în special în cele creative, de grafică, design sau prelucrare video. De asemenea, în locul slotului pentru carduri microSD, parcă aș fi preferat unul pentru carduri SD, pe care eu le folosesc în continuare la camera foto.

Normal că am fost curios să văd cum arată la interior, accesul fiind unul destul de facil. Și am remarcat încă de cum am deschis capacul sistemul de răcire complex, impresionant chiar, cu o grămadă de conducte de transfer al căldurii și nu mai puțin de trei ventilatoare pentru direcționarea fluxului de aer, rece sau cald.

Pe timpul utilizării am remarcat că acest laptop se încălzește destul de mult în zona grilelor de evacuare ale aerului cald, atât pe muchia laterală cât și sub ecran. Normal, în momentele în care este solicitat din punct de vedere hardware, în jocuri sau la randări video de exemplu.

Pe de altă parte, utilizat în sarcini office și cu modul Silent activat, rămâne destul de rece.

Tastatura de tip chiclet este destul de ergonomică, confortabilă la redactarea într-o manieră rapidă. Are iluminare RGB de fundal, de folos când este utilizată pe întuneric, dar fără zone diferențiate pe culoare. De asemenea, la cât de generoasă este suprafața sa optimă de lucru, am rămas surprins să nu găsesc și un bloc numeric, la care s-a renunțat pesemne din cauză că s-a optat pentru poziționarea grilelor difuzoarelor în extremitățile tastaturii.

Touchpad-ul mare, cu o suprafață generoasă și care răspunde eficient la comenzile tactile. Nu este nevoie de prezența unui mouse în aplicațiile uzuale.

Sistemul audio integrat are patru speakere, două lângă tastatură, alte două pe zona de contact cu biroul, și este chiar decent, fiind capabil să redea un sound echilibrat, la o putere rezonabilă. Clar, se putea mai bine, dar la acest capitol stă mai bine față de alte modele concurente.

Ecranul este unul dintre atuurile forte ale acestui laptop. Diagonală mare, de 16 inchi, rezoluție 2560×1600 pixeli, care permite afișarea unei cantități generoase de informații vizuale. Din punct de vedere al dimensiunilor sale, fiind un ecran foarte bun atât în aplicații productive, creative, dar și la divertisment multimedia sau gaming. Adică un laptop cu ecran bun atât pentru studiu, muncă cât și la distracție.

În plus, este capabil să afișeze imagini clare, cu o paletă coloristică vibrantă și un contrast foarte bun, cu un negru adânc. Nu uit nici de rata de refresh de 165Hz, ce determină un comportament fluid în jocuri, în special în momentele dinamice ale scenelor.

De asemenea, profesioniștii ce activează în domeniile vizuale, dacă mă pot exprima așa, vor aprecia faptul că acest ecran este capabil să afișeze 100% din gama DCI-P3, pentru o paletă coloristică cât mai exactă în aplicațiile și proiectele specifice. Și nu în ultimul rând, am apreciat că este destul de luminos pentru a fi utilizat în medii deschise. Pe de altă parte, la interior, i-am redus luminozitatea, pentru că este deranjantă pentru ochi la valoarea sa maximă.

Nu dezamăgește nici din punct de vedere comportamental, fiind un echipament în configurație de top – procesor AMD Ryzen 9 6900HS, 32GB memorie RAM (maxim 64GB) dar și o placă grafică Nvidia RTX 3070 Ti, adică cam ce și-ar dori atât un profesionist cât și un gamer înrăit. Pentru că, datorită acestei fișe tehnice superioare, este un laptop care poate multe, astfel că poate fi utilizat într-o varietate de soluții software pentru productivitate, creativitate dar și divertisment.

Poate fi utilizat fără reținere atât în aplicații de prelucrare foto-video, la nivel profesional, cât și în cele de grafică, DTP, programare, design etc. Normal, se descurcă excelent și în jocurile cu o grafică complexă, la setările maximale în special la rezoluție full HD. De menționat că în sarcină maximă, sistemul de răcire își face simțită prezența la nvel auditiv și că se încinge destul de tare în zonele de evacuare ale aerului cald.

Pe cât de puternic este, nu mă așteptam ca autonomia de utilizare în sarcină maximă, în jocuri de exemplu, să fie vreuna extraordinară, chiar dacă acumulatorul are o capacitate de 90Whr. Aceasta fiind de până în 2 ore, cu modul Turbo activat.

Testată tot cu PcMark 10, bateria a ținut peste 7 ore la utilizare în regim office, în modul Eco.

La stilul meu de utilizare în regim office, cu navigare pe internet, simple prelucrări foto și scurte sesiuni de youtube, autonomia a fost tot de peste 7 ore, așa cum a confirmat și benchmark-ul. Cam în jurul a 6 ore este și autonomia la vizualizarea unor seriale prin streaming video pe internet.

În orice caz, stă destul de bine la autonomie, dacă ținem cont de puterea sa de procesare.

De menționat că regimul de utilizare poate fi ales din aplicația Armoury Crate modul de utilizare – Ultimate, cu maximum de performanță, consum mare de curent, Standard, care comută între cele două plăci grafice în funcție de aplicație, EcoMode, care deconectează complet grafica Nvidia, și Optimized, un mod asemănător celui Standard. De remarcat că trecerea dintre Ultimate și Standard se face cu restartarea laptopului, pentru a fi activată/dezactivată placa grafică Nvidia.

Soluția de stocare integrată are o capacitate chiar generoasă, de 1TB, și este chiar performantă, astfel că sistemul de operare și aplicațiile se vor comporta impecabil. De remarcat că este un laptop ce permite upgrade la stocare, cu încă un SSD M.2.

Teste de performanță cu ASUS ROG Flow X16 2022 GV601RW-M5047W

Nu puteau lipsi testele benchmark de performanță din review-ul nostru. Pentru început l-am testat cu 3D Mark de la Futuremark, pentru a vedea cum stă la capitolul grafică. Rezultatele, în continuare.

Acestea, comparate cu rezultatele unor sisteme echivalente.

După cum se observă, testele 3D Mark îl dau drept cel mai performant laptop utilizat de mine în perioada recentă.

Urmează testele de productivitate și creativitate realizate cu PcMark 8. Rezultatele, în continuare.

Acestea, într-un grafic comparativ, mai jos.

După cum se observă, comparate cu rezultatele obținute de utraportabile lansate anul acesta, este net superior în aplicații de productivitate.

Dar echivalente cu ale unor echipamente din aceeași categorie.

L-am testat și cu PcMark 10, tot de la Futuremark, pentru sarcini dedicate creativității și productivității. Rezultatele, în continuare.

PcMark 10 Extended testează și capacitățile plăcii grafice în jocuri, nu doar în aplicații de productivitate și creativitate.

După cum se observă, rezultate de categoria computerelor desktop de gaming din gama premium. Ceea ce este chiar foarte bine, este un laptop cu adevărat performant.

L-am pus la treabă și în Geekbench.

Rezultatele sale, într-un grafic comparativ, mai jos.

În Cinebench a obținut următoarele rezultate…

Acestea, comparate cu rezultatele altor sisteme, în continuare.

După cum se observă, procesorul AMD Ryzen 9 6900H are performanțe de top dar puțin sub cele ale procesoarelor Intel Core i7-12650H și Intel Core i7-12700H.

Concluzii despre ASUS ROG Flow X16 2022 GV601RW-M5047W

Pro

  • Putere de procesare superioară, bună cam pentru orice
  • Construcție de calitate, un echipament destul de compact în raport cu fișa sa tehnică
  • Este un echipament convertibil, ce poate fi utilizat întocmai ca o tabletă
  • Ecran mare, generos, care se vede foarte bine, cu rată de refresh de 165Hz și acoperire 100% din gama de culori DCI-P3
  • Autonomie decentă la utilizarea în regim office pentru un echipament atât de puternic și cu un ecran atât de mare
  • Permite upgrade pentru memoria RAM și stocare

Contra

  • Camera web nu este Full HD
  • Nu are port de rețea Ethernet

ASUS ROG Flow X16 2022 GV601RW-M5047W este un portabil chiar peformant, bun atât pentru gaming cât și pentru sarcini profesionale și creative. Plusează prin ecranul de calitate, cu o diagonală generoasă dar și prin posibilitatea upgrade-ului ulterior, cu memorie RAM dar și cu încă o soluție suplimentară pentru stocare.

Un adevărat desktop-replacement care se poate converti într-o tabletă, spre deliciul celor mai talentați în ale desenului în format digital. Este un echipament pentru gaming și nu doar…

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

One thought on “ASUS ROG Flow X16 GV601RW 2022 Review – Performant, un desktop-replacement adevărat. Pentru gaming și nu doar…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *