Endorfy Viro Plus USB Review – Căști over-ear confortabile și care se aud chiar OK

Căștile sunt accesorii de nelipsit din arsenalul unui utilizator de computer, de tabletă sau de smartphone, fie că sunt ele over-ear sau in-ear, cu conectare pe fir sau prin bluetooth. Pentru că mai tot timpul ai ceva de vizionat sau de ascultat și nu vrei să-i deranjezi pe cei din jurul tău sau doar pentru că vrei să o faci în intimitate, fără să audă și alții, sau pentru că, pur și simplu, laptopul sau telefonul nu redau muzica/sunetul la calitatea necesară sau la volumul dorit.

În perioada ce tocmai a trecut am utilizat o pereche de căști Endorfy Viro Plus USB, un rebranding al SPC Gear ce va fi disponibilă curând și pe piața noastră. O pereche de căști de uz general, pentru activitățile obișnuite la un calcultator, și la un preț convenabil, de aproximativ 250 de lei.

Impresionează încă de când deschizi pachetul prin accesoriile incluse – placa de sunet pe USB, două cabluri texturate și rezistente, unul mai lung, încă două pernuțe pentru schimb, microfon detașabil, precum și adaptor special pentru conectarea la un sistem audio sau computer și fără USB, doar prin intermediul jack-urilor separate de microfon și audio.

Nici căștile propriu-zise nu se lasă mai prejos, făcându-se remarcate prin calitatea constructivă, premium chiar, am rămas plăcut suprins din acest punct de vedere. Design simplu, curat, în culoarea neagră, fără elemente colorate ca la alte căști de gaming. Materiale de calitate, finisaje fără reproș, este o pereche de căști care arată chiar bine.

Tijă flexibilă metalică, acoperită în zona superioară cu burete pentru un confort sporit dar și cu o piele sintetică pe care este vizibilă sigla Endorfy.

Sigla Endorfy este prezentă și pe exteriorul cupelor.

Cupe destul de mari, în care încap fără probleme chiar și urechile mai măricele.

Apoi, după ce le-am pus pe cap, am remarcat că sunt chiar confortabile la purtare, strâng doar atât cât trebuie. La fel și pernuțele gata montate, sunt confortabile și acoperă în totalitate urechile, în cazul meu nu foarte mititele. Deh, urechi de dac. 😀

De remarcat că microfonul este detașabil, astfel că poate fi utilizat doar când este nevoie de el, nu-l incomodează pe utilizator în timpul audițiilor muzicale de exemplu.

De asemenea, pe fiecare fir conector există potențiometru pentru reglarea volumului audiției. Ceea ce este chiar convenabil, ai mai la îndemână reglarea acestuia, nu mai trebuie să te folosește de setările computerului.

Clar, Endorfy Viro Plus USB nu pot fi catalogate drept căști Hi-Fi, pentru audiofili, fiind dedicate de către producător în special gamerilor sau uzului general. Normal, la fel de bune se pot dovedi și la vizionarea unor filme.

Din punct de vedere al detaliilor tehnice, acestea au drivere de 53mm, cu un răspuns în frecvență între 20–20000 Hz, impedanță de 32 de Ohmi și o sensibilitate de 98±4 DB.

Calitatea implicită a sound-ului redat de căști, așa cum vin ele la pachet, este una rezonabilă, plăcută, cu sunete joase dar și cu înalte, astfel că pot fi utilizate foarte bine și la audiții muzicale, nu doar la vizionarea filmelor, în partidele de gaming sau la videoconferințele pentru serviciu sau universitate.

Volumul redat este puternic, chiar deranjant la valorile sale maxime, în sensul că distorsionează. Practic, sound-ul redat este mai plăcut la 50-70% din valoarea volumului maxim, în funcție de genul de muzică ascultat. Cum crești volumul, sunetele joase se estompează în defavoarea celor medii.

Personal parcă aș fi dorit ca sunetul redat să aibă mai mult bass, pentru ca acesta să fie mai amplu, mai profund. Dar am rezolvat cât de cât această situație, pentru că placa audio pe USB vine cu un pachet software dedicat ce poate fi descărcat de pe site-ul producătorului.

Există un egalizor, setări pentru microfon dar și pentru sistemul 7.1… virtual. Iar după ce am setat sound-ul conform preferințelor mele, cu mai multe joase și mai multe înalte, parcă mi-a plăcut mai tare cum se aude. În acest fel, bass-ul este mai prezent, mai profund. Clar, nu este un sound perfect, dar pentru niște căști de uz general se aud chiar bine, chiar ok. Pe mine m-au mulțumit, atenție, pentru o pereche de căști pe care nu trebuie să cheltui o mică avere.

Cât despre sistemul de sunet virtual 7.1 nu prea am multe de comentat, din punctul meu de vedere zic că este degeaba. Poți simula virtual poziționarea unor difuzoare în spațiu dar personal nu am sesizat vreun beneficiu atât în timpul audițiilor muzicale, nici în jocuri sau la vizionarea unor filme. Oricum la interior nu sunt mai multe difuzoare/drivere fizice, totul este simulat din software.

Cert este că perceperea calității unui sound este o experiență personală, în funcție de capacitățile auditive ale fiecărei persoane în parte, în funcție de gustul fiecăruia. Dar la cum se aud aceste căști, sunt convins că vor mulțumi o mare parte a posibililor utilizatori.

Concluzii despre căștile Endorfy Viro Plus USB

Pro

  • Calitatea constructivă, confortabile în purtare
  • Pachet bogat în accesorii – două fire conectoare, adaptor dar și placa de sunet 7.1 pe USB, plus încă o pereche de pernuțe de schimb
  • Calitatea chiar OK a sound-ului redat, care poate mulțumi o mare parte a utilizatorilor
  • Au microfon detașabil, pentru a fi scos în caz că nu este utilizat
  • Pachetul software Endorfy permite reglarea sound-ului conform propriilor preferințe.

Contra

  • Era de dorit ca tija microfonului să fie un pic mai lungă, pentru a ajunge în fața gurii
  • Distorsionează la valori superioare ale volumului

Căștile Endorfy Viro Plus USB impresionează atât prin calitatea constructivă, prin abundența de accesorii din pachet dar și prin calitatea sound-ului redat, unul chiar ok în raport cu prețul rezonabil, în jurul a 250 de Lei. Sunt căști ce pot fi utilizate atât cu placa de sunet pe USB cât și fără aceasta, în funcție de sistemul pc sau audio la care sunt conectate. De asemenea, sunt confortabile la purtare, astfel că pot fi utilizate destul de mult fără a fi deranjante pentru cel care le folosește.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *