AOC CU34V5CW Review – Monitor cu ecran mare de 34 de inchi, pentru office dar și pentru divertisment

Într-o recentă ocazie vă arătam un setup optim pentru biroul unui student, elev sau chiar profesionist, compus dintr-un laptop/ultraportabil și un monitor cu ecran mare, bun pentru exinderea spațiului vizual util. Și, cu cât ecranul este mai generos, cu atât mai multă informație vizuală poate fi afișată, cu atât poți fi mai eficient și mai productiv. Ca să nu mai amintesc de confortul în cazul vizionării unui film sau al unui serial.

Iar acest monitor cu ecran curbat AOC CU34V5CW cu o diagonală de 34 de inchi are câteva atuuri pentru a putea fi utilizat atât în mediile casnice cât mai ales în cele office.

Specificațiile principale ale monitorului AOC CU34V5CW sunt următoarele

 • Panel – VA, curbat, finisaj antistrălucire
 • Diagonală – 34 inchi (86.4cm)
 • Rezoluție – WQHD 3440×1440 pixeli
 • Aspect – 21:9
 • Rată de refresh – 100Hz
 • Time de răspuns – 1ms MPRT, 4ms GTG
 • Luminozitate – 300 nits
 • Contrast – static 3000:1, dinamic 20M:1
 • Conectică – 1x HDMI 2.0, 1x DisplayPort 1.2, 1x USB-C 3.2 (DisplayPort, upstream, power delivery până la 65W), hub USB cu 4 porturi, conector pentru căști
 • Sistem audio integrat – 5W x 2, stereo
 • Ajustare – pe înălțime 13cm, înclinare 3° ±2° ~ 21° ±2°, pivotare ­28° ±2° ~28° ±2°
 • Altele – Freesync, webcam cu microfon integrat

Toate detaliile sunt disponibile pe site-ul oficial AOC.

La cât de mare este cutia de transport, mă așteptam la o matahală de monitor. Și nu m-am înșelat, pentru că din punct de vedere al dimensiunilor aproape că ocupă tot biroul nostru. Dacă nu era un monitor cu ecran curbat chiar că nu mai încăpea altceva pe birou. În orice caz, cui îi vine ideea să-și cumpere un astfel de monitor, trebuie să aibă în vedere și dacă are destul spațiu pentru amplasarea acestuia.

Sistemul de susținere este format din talpă și picior, ca la aproape orice alt monitor. Un ansamblu destul de solid și de stabil din câte am constatat în perioada de utilizare.

Montarea ecranului pe sistemul de susținere nu este tocmai complicată. Piciorul se prinde de talpa metalică de susținere prin intermediul a trei șurubele și de ecran printr-un clasic sistem cu gheare.

De remarcat că în pachet există și o mică șurubelniță pentru prinderea acelor șurubele.

De menționat că ecranul poate fi ajustat pe înălțime, poate fi înclinat într-o oarecare măsură dar și pivotat, totul pentru o poziție cât mai ergonomică de utilizare. Dar nu poate fi rotit, dar nici nu cred că ar fi cazul pentru un astfel de monitor, în format cinema 21:9.

Din punct de vedere al design-ului nu se remarcă printr-un element mai deosebit sau mai special. Linii simple, construcție practică, metal pentru picior și talpă, plastic negru finisat mat pentru carcasă.

Stă bine și la capitolul conectică. Are HDMI 2.0, DisplayPort 1.2 dar și conector USB-C cu suport Display Port și Power Delivery, pentru conectarea unui ultraportabil de exemplu sau pentru alimentarea anumitor accesorii, gen telefon, tastatură, mouse etc. De asemenea, are hub USB. Sincer, parcă ar mai fi fost de dorit încă un port HDMI.

Ținând cont că este un ecran destul de mare și care nu poate fi rotit, porturile conectoare ar fi trebuit amplasate direct pe spate, nu sub ramă, ca să fie mai simplu de accesat.

Apreciez și prezența camerei web, utilă mai ales dacă sistemul PC la care este conectat este unul desktop dar și pentru un ultraportabil sau laptop, cum este cazul nostru, care nu are cameră web integrată. Și mai ales apreciez faptul că are rezoluție full HD, microfon integrat dar și că permite autentificarea prin Windows Hello. Există și un mic comutator pentru obturarea acesteia iar din meniu poate fi oprit și microfonul.

Are și un sistem audio stereo integrat dar personal nu m-a mulțumit din punct de vedere al calității redării sound-ului, acesta fiind cam înfundat, bun doar pentru o videoconferință online, nu și pentru vizionarea unui film sau la audiții muzicale.

Pentru că este un ecran cu o diagonală atât de generoasă, are funcții PiP Picture în Picture, pentru afișarea a două imagini dintre care una într-un anumit colț, dar și PBP Picture by Picture, ce permite afișarea unor imagini separate din surse multiple, de la un laptop și de la un desktop de exemplu.

Meniul OSD al monitorului poate fi controlat prin intermediul unui micuț joystick amplasat în partea din spate.

Există setări pentru contrast, luminozitate, gama de culori afișată, activarea/dezactivarea modului DCR și HDR (Movie, Picture, Game), pentru modurile PiP Picture in Picture și PbP Picture by Picture etc. Îmi place meniul de control, este intuitiv, dinamic, modern.

Sincer să fiu, este o adevărată plăcere să lucrezi și să relaxezi la un film cu ajutorul unui astfel de monitor, cu ecran imens de 34 de inchi, pe care poți afișa un proiect grafic la dimensiuni generoase, sau două proiecte unul lângă celălalt, sau să vezi un film în format cinema de la o distanță apreciabilă.

Chiar și partidele de gaming parcă sunt altfel pe un monitor curbat cu diagonală mare, par mai imersive, parcă ești acolo, în mijlocul acțiunii, printre monștri în lumile virtuale. După cum se vede în videoclipul de mai jos.

Din punct de vedere al calității vizuale, nu am ce-i reproșa acestui monitor AOC CU34V5CV, capabil să afișeze imagini clare, cu o paletă coloristică vibrantă, un contrast foarte bun și unghiuri largi de vizualizare. De remarcat că are mod HDR pentru jocuri, poze și filme, pentru o calitate vizuală cât mai impresionantă. De remarcat și rata de refresh de 100Hz, ceea ce este chiar ok pentru un monitor dedicat mai degrabă soluțiilor office. Așa că, momentele dinamice din partidele de gaming sunt fluide și fără sacadări.

Monitorul AOC CU34V5CW are și un sistem audio stereo integrat, speakere-le acestuia fiind amplasate pe spate. La cât de mare și de masiv este acest monitor, mă așteptam la o calitate auditivă superioară, dar nu este deloc așa. Sistemul său audio integrat fiind capabil să redea un sound înfundat, deloc plăcut, mai degrabă bun doar pentru videoconferințe, deși și în acest caz recomand apelarea la o pereche de căști sau la un sistem audio extern, mai potent.

Iar o diagonală atât de generoasă permite afișarea a cel puțin două aplicații în același timp, dacă nu chiar mai multe, în funcție de preferințele utilizatorului.

Modul PiP Picture in Picture permite afișarea imaginilor din două surse, una mare, cât tot ecranul, iar cealaltă mai mică, într-unul dintre colțurile acestuia. Cazul nostru, laptopul pe ecranul mare, raspberry pi pe cel mic.

Există și mod PbB Picture by Picture, care permite împărțirea ecranului în două, cu două surse diferite.

Astfel că se poate lucra în același timp pe două echipamente conectate la un singur monitor, ceea ce este chiar ok pentru anumite scenarii, pentru un anumit tip de utilizator.

Concluzii despre monitorul curbat AOC CU34V5CW

Pro

 • Diagonală mare, de 34 de inchi, ecran curbat
 • Se vede foarte bine, are o rată de refresh de 100Hz dar și mod HDR
 • Are cameră web full HD integrată, cu suport pentru autentificare prin Windows Hello
 • Conectică variată, hub USB
 • Are funcții PiP și PbP, Picture in Picture și Picture by Picture

Contra

 • Porturile conectoare sunt mai greu de accesat, dacă ținem cont de faptul că ecranul nu poate fi rotit. Ar fi fost mai bine dacă erau amplasate direct pe spate, nu sub ramă.
 • Sistemul audio integrat putea fi mai de calitate.

Sincer să fiu, îmi place acest monitor cu ecran curbat AOC CU34V5CW și o diagonală de 34 de inchi. Este un monitor versatil ce poate fi utilizat în diverse scenarii, atât pe biroul unui om de business, al unui inginer dar și pe cel al unui elev sau student. La fel de bine poate fi utilizat atât cu un echipament PC desktop cât și cu un laptop sau ultraportabil, iar utilizatorul se va bucura de imagini de calitate, la dimensiuni chiar generoase. Mai mult, poate fi utilizat cu două surse video în același timp datorită funcțiilor PiP Picture în Picture și PbP Picture by Picture.

Este un monitor util atât pentru sarcini serioase, profesionale, cât și la cele pentru studiu, divertisment multimedia sau în jocurile cu o grafică complexă.

Monitorul AOC CU34V5CW are un preț în jurul a 2600 de Lei.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *