Ce mini PC-uri anunțate la CES 2023 mi-au atras atenția

Recunosc că sunt unul dintre cei care apreciază mini-sistemele PC, acele PC-uri într-o formă compactă, bune în special pentru activități uzuale dar și în rol de HTPC, Home Theater PC (cum se numeau pe vremuri). Mă rog, și-au cam pierdut notorietatea de HTPC de când televizoarele au devenit inteligente, adevărate computere, cu serviciile de streaming integrate. Așa că nu prea mai este nevoie de un mini-computer lângă televizorul cu ecran mare din living.

Dar pe un birou, unde nu ocupă spațiu și unde nu sunt preferate laptopurile, din varii motive, aceste mini pc-uri încă se pot dovedi utile. Ca să evităm neclaritățile, trebuie menționat că la interior au aceeași tehnologie ca și pe laptopuri, performanțele fiind comparabile la aceleași configurații.

Iar la acest CES 2023 am văzut câteva modele ce mi-au atras atenția, de la ASUS, MSI și Lenovo.

Primul ar fi modelul ASUS ExpertCenter PN42, un mini-pc dotat cu procesoare Intel din seria N, utile în special elevilor și pentru sarcini uzuale, de navigat pe internet, de editat un word sau excel, pentru mesagerie scrisă etc.

ASUS ExpertCenter PN42 are lamele pe toate părțile pentru o disipare eficientă a căldurii, pentru că nu are ventilatoare, astfel că este foarte silențios. Pe cât de mic este, are nu mai puțin de șapte porturi USB utile la conectarea mai multor dispozitive și periferice.

Mai mult, acesta poate fi conectat la nu mai puțin de 3 ecrane și are port de internet de 2.5GbE.

Mai performant, ASUS PN64-E1 este motorizat de cel mai recent procesor mobil Intel Core, memorie DDR5 cu două canale, WiFi 6E ultra-rapid și un SSD PCIe 4.0 x4. ASUS ExpertCenter PN64-E1 are șapte porturi USB, poate fi configurat cu până la trei unități de stocare și acceptă până la patru monitoare externe 4K pentru spațiu vizual de lucru cât mai generos. Nu-i lipsește conexiunea Thunderbolt.

După cum se observă, permite diverse configurări ale conexiunilor fizice.

MSI Cubi 5 12M există și în variante cu procesor Intel Core i7-1255U și cu până la 64GB memorie RAM. Are port Thunderbolt 4, două conexiuni Ethernet, suport WiFi 6E dar și Bluetooth 5.3. Are suport atât pentru SSD M.2 cât și pentru o unitate de stocare de 2.5 inchi, fie că este SSD sau hard disk.

De asemenea, și acesta poate fi conectat la mai multe monitoare/ecrane.

Lenovo ThinkCentre neo 50q Gen 4 este un pic mai mare, nu cu foarte mult, dar trebuie menționat că poate fi echipat și cu procesoare Intel Core i5 de generația a 13-a, pe lângă unele mai slabe din gama Celeron.

Funcționează cu până la 32GB memorie RAM, stocare SSD sau HDD de până la 1TB, are WiFi 6 și Bluetooth 5.1 și un preț de start în jurul a 500 de dolari.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *