Huawei Freebuds 5i Review – Căști wireless cu funcție ANC de atenuare a zgomotului și certificare Hi-Res

Huawei este unul dintre cei mai apreciați producători pe piața electronicelor purtabile (wearables), cum ar fi ceasurile inteligente sau căștile wireless, care de care mai performante și mai interesante, chiar utile. Eu aș merge mai departe și aș remarca că sunt tot mai apreciați și pe piața laptopurilor, cu laptopuri și ultraportabile tot mai apreciate de către consumatori. Ca să nu mai spun că au lansat de curând cel mai bun camera-phone al momentului, Huawei Mate 50 Pro, așa cum o fac de altfel de ani buni.

Iar cele mai mișto căști wireless pe care le-am utilizat anul trecut au fost cu siguranță cele Huawei Freebuds Pro 2, care m-au mulțumit atât din punct de vedere al funcțiilor ANC de atenuare a zgomotului exterior cât mai ales din cel al calității sound-ului redat, mai important decât orice din punctul meu de vedere.

Cert este că, înainte de a le utiliza pe acestea, nu preferam tipul acesta de căști, in-ear, din cauza unor experiențe anterioare nu tocmai plăcute, atât din punct de vedere al calității audio cât mai ales din cel al confortului, practic nu mi se potriveau cum trebuie în urechi. Dar Huawei Freebuds Pro 2 mi-au venit ca unse, așa că m-am bucurat la maxim de ele, în special în timpul plimbărilor lungi pe jos de acasă până la serviciu și în sens contrar. Este modelul care mi-a schimbat pentru totdeauna opinia despre căștile wireless in-ear, pe care le ocoleam cu grație înainte.

Iată că la începutul acestui an Huawei a adus în România modelul mai ieftin Huawei Freebuds 5i, care se doresc a fi cea mai bună soluție de acest gen în gama de preț de 80 de Euro. Căști wireless care au moștenit funcții de la modelul de top și pe care producătorul le laudă că s-ar auzi chiar foarte bine.

Chiar eram curios să văd cum funcționează, cum se aud dar și ce autonomie de utilizare au, așa că, cum le-am primit, le-am și conectat la telefon prin intermediul aplicației Ai Life, pe care am utilizat-o și la celelalte căști Huawei.

Oare poți cheltui mai puțin pe o astfel de pereche de căști și să te bucuri de același confort dar și de o calitate rezonabilă a sound-ului ascultat?

Pe scurt, specificațiile căștilor Huawei Freebuds 5i sunt următoarele:

  • Driver dinamic de 10mm
  • Certificare Hi-Res Audio Wireless
  • Frecvență de la 20Hz la 40kHz
  • Suport LDAC
  • Compatibilitate Bluetooth BT 5.2
  • ANC tehnologie de atenuare a zgomotului ambiental
  • Baterie – per cască 55mAh, carcasa de încărcare 410mAh
  • Autonomie promisă – 6 ore cu ANC activat, 7.5 ore cu ANC dezactivat (per cască), 18.5 ore cu ANC activat și 28 de ore cu ANC dezactivat (Redare muzică cu carcasă de încărcare)
  • Timp de încărcare – aproximativ 60 de minute pentru căști (în carcasa de încărcare), aproximativ 110 minute pentru carcasă de încărcare fără căști (cu fir)
  • Greutate căști aprox. 4.9 grame
  • Greutate carcasă aprox. 33.9 grame
  • Certificare IP54, adică sunt rezistente la stropire

Din punct de vedere al construcției, se vede și se simte că sunt căști mai ieftine decât modelul de top. În sensul că au o carcasă de încărcare mai compactă și mai ușoară și că parcă nu mai au același look premium. Dar nici urâte nu sunt, chiar arată destul de bine, construite fiind dintr-un plastic de calitate, cu finisaje fără reproș. Apreciez totuși că au o carcasă mai compactă, deci mai facil de transportat în buzunar.

Carcasa are o formă ovală cu un finisaj mat, ca o piatră șlefuită de apele mării. Cel puțin modelul pe negru, pe care le-am avut eu la dispoziție. Mai sunt și în variantă albă și într-o nuanță de albastru.

Și dacă carcasa este finisată mat, căștile sunt construite din plastic lucios. Eu parcă le-aș fi făcut tot din plastic finisat mat, parcă ar fi arătat mai bine. Mă rog, părerea mea.

Dar nah, chiar și așa, îmi plac, arată bine. Întregul pachet, pachețel mai degrabă, fiind extrem de ușor, după cum am menționat și anterior. Arată ca o piatră dar este ușor ca un fulg… mă rog, înțelegi aluzia…

La pachet vine cu două perechi de manșoane din silicon de altă mărime (dopuri de mărime mică și mare) precum și un fir USB de alimentare foarte scurt. Nu a fost nevoie să folosesc din manșoanele de rezervă, s-au potrivit perfect cele gata montate, parcă au fost făcute pentru mine (cele de mărime medie).

Cutiuța, cum îmi place mie să-i spun, se alimentează prin intermediul unui port USB-C.

Căștile se prind magnetic și fix în cutiuță și se încarcă ori de câte ori sunt plasate la interior. Magnetul nu este foarte puternic, așa că pot fi scoase destul de facil.

Poziționarea căștilor în carcasă. Huawei Freebuds 5i vs. Huawei Freebuds Pro 2

Totuși nu pot să nu remarc că sunt poziționate invers față de cum trebuie să le pui în ureche, astfel că trebuie să le răsucești pentru a le putea introduce unde le este locul.

După cum am menționat anterior, le-am conectat imediat cu telefonul prin intermediul aplicației AiLife, după ce am deschis capacul carcasei și am apăsat pe mult prea ascunsul butonaș de împerechere timp de câteva secunde. Cred că la modele ulterioare ar trebui făcut cumva un semn distinctiv pe acel butonaș, pentru că un utilizator care folosește pentru prima dată căști Huawei va avea ceva probleme în a-l găsi. Am pățit-o.

Există opțiuni pentru activarea/dezactivarea funcției de anulare a zgomotului, de setare a calității sunetului redat, funcții EQ de egalizator gen Default, Bass Boost și Treble Boost, dar fără egalizator manual, preferatul meu de altfel, funcție de găsire a căștilor, de update precum și pentru ajustarea funcțiilor tactile de play/pause, acceptare și anulare convorbire telefonică, ajustarea volumului (ba chiar este explicat vizual modul de interacțiune cu aceste comenzi tactile).

Iar funcțiile tactile răspund rapid la comenzile de pe tija ambelor căști, atât dacă se dorește pune play/stop la muzică, preluarea unui apel telefonic, ajustarea volumului sau trecerea între tipurile de Noise Cancelling.

Funcționează pe baza tehnologiei Bluetooth 5.2 și au funcție Dual Connect, pentru împerecherea simultană cu două dispozitive distincte. Practic, pot fi împerecheate în același timp cu telefonul sau cu laptopul, sau în orice altă combinație, iar trecerea de la un echipament la celălalalt se face repede și fără erori. Normal, pot fi conectate direct la smartphone dar pentru a beneficia de toate facilitățile acestora va trebui să instalezi aplicația AiLife care trebuie descărcată direct de pe site-ul Huawei.

Nefericit oarecum pentru că nu au și egalizator pentru reglarea manuală a fiecărui spectru de frecvențe conform propriilor preferințe, le-am setat direct pe Bass Boost și le-am pus în urechi. Am pus playlist-ul meu favorit de muzică rock pe Spotify și am început să ascult.

Și încă de la început am remarcat că sunt destul de gălăgioase, în sensul că volumul este puternic, chiar și pentru mine, care ascult muzica tare, foarte tare. Deh, sunt un pic cam surd.

Apoi am remarcat să bass-ul este prezent, plăcut, chiar dacă nu foarte amplu și cald, nici intruziv să-ți spargă timpanul. Personal parcă aș fi dorit un bass un pic mai prezent, doar un pic. Dar sunetul redat este clar, curat, cu înalte destul de bine controlate, astfel că din punct de vedere al calității generale pot spune că sunt mulțumit. Chiar se aud mai bine decât mă așteptam, mai mult decât decent. Nu sunt căști Hi-Fi dar sunt chiar ok. Nu dezamăgesc deloc.

Bass-Boost-ul este de folosit pentru muzică mai agresivă, rock de exemplu, în timp ce dezactivarea acestuia induce un sound mai echilibrat, mai pentru pop. Treble-Boost nu este deloc pe gustul meu, îmi sună prea metalic și rece, deranjant chiar.

Totuși, comparativ cu suratele mai de top, trebuie să ramarc că bass-ul nu este la fel de amplu și de cald, ci mai sec, parcă nu are aceeași spațialitate, dar chiar ok până la urmă. Nah, Huawei Freebuds Pro 2 sunt dublu la preț.

Mi-au plăcut când am ascultat atât clasici ai muzicii rock, dar și cele mai recente apariții din rock, Nu (new adică) blues, Nu (New) metal și alternativ, precum și ceva disco, gen Modern Talking, Bad Boys Blue sau C.C. Catch (da, sunt bătrân, din generația care umbla cu magnetofonul la petreceri 😀 ) precum și hit-urile actuale de la radio, care sincer, prea puține sunt pe gustul meu. Să mă dau total în fapt că m-am simțit ca pe malurile Mării Egee pe niște ritmuri grecești de la mama lor, de parcă-mi venea de nu știu unde miros de calamar la grătar în nas? 😀 Și le voi mai pune la treabă și în continuare, poate și pe alte ritmuri.

Iar certificarea Hi-Res înseamnă că-i sunt recunoscute aceste calități, nu? De altfel, pe lângă codecul AAC, sunt compatibile și LDAC, tehnologie wireless patentată de Sony dacă nu mă înșel și care garantează un sound de o calitate fără reproș între sursă și receiver, căștile adică. Practic, Hi-Res Audio Wireless este o tehnologie ce are capacitatea de a reproduce cât mai bine toate plajele de sunet de la înregistrări audio de studio.

De asemenea, am remarcat că sunt confortabile la purtare, în timpul utilizării le-am folosit fără vreun disconfort timp îndelungat.

Apoi am remarcat funcția ANC de atenuare a zgomotului, destul de eficientă din punctul meu de vedere. Chiar dacă nu atenuează 100% zgomotul stradal de exemplu, în timpul ascultării muzicii nu am fost deranjat de niciun claxon sau zgomot de motor. Chiar mi-am rugat colegii să vorbească pe un ton mai puternic cu mine în timp ce ascultam muzică și nu am auzit nimic, doar îi vedeam cum deschid gura și atât. Dar trebuie să remarc că ascult muzica la un volum destul de puternic. Normal, dacă dai muzica încet, sunetele puternice le vei percepe, cu siguranță. Dar, per general, funcția ANC este chiar utilă.

Există trei moduri de atenuare a zgomotului – Cozy, General și Ultra. Eu l-am setat pe Ultra, pentru ca ANC-ul să lucreze cât mai bine posibil. Să nu fiu deranjat de nimeni și de nimic. Clar, dacă mergi pe stradă cu ANC activ, trebuie să fii extrem de atent la traversări, pentru că vei fi destul de izolat de lumea exterioară din punct de vedere auditiv. Așa că trebuie să fii cu atenția vizuală la maxim, pentru a vedea dacă se apropie mașini, bicicliști, trotiteniști etc…

De menționat că acestea au două microfoane și, pe baza unei tehnologii hibride care, pe lângă că detectează zgomotul ambiental, îl captează și pe cel din canalul urechii, pentru o atenuare cât mai eficientă. Huawei spune că poate atenua un zgomot de până la 42dB, adică cam cum este noaptea pe afară într-un cartier de case (fără câini 😀 ). Normal că îi veți auzi pe colegi vorbind dacă doar le ții în ureche, fără a asculta și muzică. Am specificat ca să nu crezi că doar simpla lor poziționare în ureche te va scuti de zgomotul ambiental.

Și am remarcat că sound-ul redat este mai calitativ cu funcția ANC activată, este mai adânc, mai amplu. Fără această funcție activă și chiar și pe cea Awarness, sunetul redat nu m-a satisfăcut. Mă rog, de gustibus, fiecare dintre noi avem preferințele personale atât în materie de ce mâncare ne place, ce culori ne fac cu ochiul, ce cărți să citim, ce filme să vedem și, normal, cum să se audă muzica, mai tare, mai în surdină, mai cu bass sau mai cu înalte ș.a.m.d.

Cât despre autonomia de utilizare, Huawei promite 6 ore de ascultare cu ANC activat, 7.5 ore cu ANC dezactivat (per cască), 18.5 ore cu ANC activat și 28 de ore cu ANC dezactivat (Redare muzică cu carcasă de încărcare). Normal, totul depinde și la ce volum îți place să asculți muzica.

Autonomia reală de utilizare nu este departe de ce anunță producătorul. Am încărcat căștile și le-am pus să redea muzică la volumul de 90% și au ținut peste 5 ore. Iar cutiuța asigură cam o dublă încărcare a căștilor.

Pe stilul meu, o singură încărcare completă a căștilor și cutiuței îmi asigură autonomia necesară în timpul deplasării acasă-serviciu și înapoi pentru toate cele 5 zile lucrătoare. Și merg pe jos și cu transportul în comun cam 2 ore și 30 de minute în fiecare zi, cu ANC activ pe modul Ultra.

Cutiuța împreună cu căștile se încarcă complet cam în 2 ore, 2 ore și ceva.

Concluzii despre Huawei FreeBuds 5i

Pro

  • Sunet puternic, de o calitate mulțumitoare, clar, cu un bass prezent și decent
  • Funcție ANC de atenuare a zgomotului ambiental destul de eficientă
  • Autonomie de utilizare chiar ok
  • Sunt ușoare și confortabile în purtare
  • Au certificare IP54, sunt rezistente la stropire
  • Au conectivitate Bluetooth duală, pentru împerecherea cu două dispozitive

Contra

  • Nu au egalizare manuală a spectrelor de frecvențe

Prețurile căștilor de acest gen a scăzut foarte tare, unele fiind chiar foarte ieftine, prea ieftine. Ceea ce înseamnă o calitate mediocră spre proastă a sunetului ascultat, fără bass, fără funcții ANC, adică cum ai asculta la radio pe Unde Medii, cum spuneam noi pe vremuri, când nici nu auzisem de FM. Dacă ai pretenții la calitate, măcar la una decentă, atunci trebuie să alegi fiind conștient de acest fapt și va trebui să plătești mai mult sau foarte mult, după buget, după preferințe.

Iar aceste Huawei Freebuds 5i, care preiau o serie din funcțiile modelului de Freebuds Pro 2, pot mulțumi din punct de vedere al calității o mare parte a celor care ascultă muzică în mijloacele de transport în comun, în drum către serviciu sau chiar la birou, mai ales că au funcție de atenuare a zgomotului exterior chiar eficientă. Și totul la un preț corect, dacă ținem seama de prețurile din piața de profil.

Huawei FreeBuds 5i au prețuri în zona de 380 Lei – 420 Lei, în funcție de comerciant. Nu știu dacă sunt chiar cele mai bune căști din zona lor de preț, pentru că nu le-am testat chiar pe toate, așa că nu pot fi categoric. Însă cu siguranță au destule atuuri pentru a mulțumi un iubitor de muzică care nu dorește să cheltuiască o mică avere pentru a asculta ritmurile preferate.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

One thought on “Huawei Freebuds 5i Review – Căști wireless cu funcție ANC de atenuare a zgomotului și certificare Hi-Res

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *