ViewSonic Elite XG320Q Review – Monitor de gaming cu ecran mare de 32 inchi și o rată de refresh de 175Hz

Pentru ca experiența de lucru cu un computer să fie optimă și plăcută, ecranul pe care se văd imaginile trebuie să fie cât mai calitativ, eventual cu o diagonală cât mai generoasă. Iar noua generație de monitoare asigură un suport vizual de calitate atât prin prisma diagonalei ecranului (au ajuns să fie mari ca televizoarele), din cel paletei coloristice afișate dar și din cel ratei de refresh, pentru imagini cât mai fluide și fără sacadări în jocuri.

De altfel, monitoarele sunt accesorii fără de care nu se poate la un computer desktop dar la fel de utile sunt și pentru posesorii de laptopuri și ultraportabile cu ecran mai mic.

În perioada recentă am avut ocazia să utilizez un astfel de monitor, cu ecran mare cât al unui televizor și capabil să afișeze imagini de calitate, ViewSonic Elite XG320Q pe numele său. Un monitor ce se poate dovedi util unor categorii largi de utilizatori, atât din domeniile profesionale cât și din cele casnice.

Specificațiile monitorului ViewSonic Elite XG320Q pe care l-am avut la dispoziție sunt următoarele:

 • Tip – IPS
 • Diagonală – 32 inchi
 • Rezoluție – QHD 2560×1440 pixeli
 • Aspect – 16:9
 • Contrast static – 1000:1
 • Contrast dinamic – 120M:1
 • Luminozitate – 400 nits
 • Timp de Răspuns (GTG) – 1ms
 • Rată de refresh – 175Hz
 • Gamă de culori: Adobe RGB: 99% acoperire, NTSC: 112% dimensiune, sRGB: 99% acoperire
 • Conectori – 3x USB 3.2 Tip A Down Stream, 1x USB 3.2 Tip B Up Stream, 1x Micro USB, 1x Ieșire audio 3.5mm, 2x HDMI 2.0 (cu HDCP 2.2), 1x Display Port
 • Filtru de lumină albastră, compatibil G-Sync

Toate detaliile sunt disponibile pe site-ul oficial ViewSonic.

Montarea acestuia nu a fost nicio surpriză, ba din contră, i-am asamblat imediat talpa de piciorul de susținere, pe care apoi am prins-o prin intermediul sistemului de fixare cu pinteni și clapetă, un standard deja răspândit la ora actuală. Ba chiar nu cred că am mai întâlnit de curând monitoare la care să se atașeze altfel piciorul de ecran.

Apreciez cu adevărat sistemul de susținere al ecranului, talpa și piciorul acestuia formând un ansamblu solid, bine închegat, stabil. De asemenea, acesta permite rotirea ecranului, fără a mișca talpa, înclinarea dar și deplasarea pe verticală, totul pentru o poziție vizuală cât mai confortabilă.

Îmi place că are și un mic cârlig pentru agățarea căștilor dar și suporți pentru firul mouse-ului pe spate.

Fiind un monitor dedicat în special pasionaților de jocuri electronice, are un sistem de iluminare RGB atât pe spate într-o formă hexagonală în jurul prinderii piciorului dar și pe muchia inferioară a ecranului. Pe întuneric, luminițele colorate dau naștere unui ambient plăcut.

Porturile conectoare sunt poziționat sub muchie. Sunt prezente două porturi HDMI, unul DisplayPort, un mini-USB dar și un hub USB.

Normal, încă de când l-am scos din cutie am remarcat cât de masiv este, doar are un ecran imens, cu o diagonală de 32 de inchi. Este cu siguranță un monitor pentru care este nevoie de un birou mai generos.

Și este un monitor care arată bine. Construcție în aparență în linii simple, talpă metalică acoperită cu platic, plastic finisat mat pe spate, finisaje de calitate. Nu am ce reproșa din punct de vedere al aspectului său exterior.

Interfața de administrare se controlează cu un mic joystick poziționat sub rama ecranului.

Interfața permite ajustarea diverșilor parametri ai imaginii, alegerea unui mod de vizualizare predefinit, controlul HDR și ActiveSync, controlul volumului etc. Nimic special. Doar că interfața mi s-a părut un pic ștearcă, greu lizibilă.

Monitorul ViewSonic Elite XG320Q are o rezoluție de 2560×1440 pixeli, chiar ok pentru a putea afișa o cantitate importantă de informație vizuală în browser-ul de internet, în suita office, în diverse aplicații CAD/CAM, pentru prelucrare grafică/video/foto etc. Așa că, din punct de vedere al productivității, este un monitor care se poate dovedi util oricui, ba chiar pot fi poziționate cel puțin două ferestre active una lângă cealaltă. Chiar mai multe dacă utilizatorul are privirea ageră.

Sunt mulțumit cum se vede panoul IPS, capabil să afișeze imagini clare, culori vibrante, cu un contrast foarte bun, totul cu unghiuri largi de vizualizare. Remarc că are și suport HDR 600 care duce experiența de vizualizare în jocurile și filmele compatibile la un alt nivel.

Deși pentru sarcini de office este de ajuns o rată standard de refresh, de 60Hz să zicem, în cazul de față cei 175Hz vor fi apreciați așa cum trebuie de pasionații de shootere și alte jocuri cu imagini dinamice, care vor fi afișate fluid și fără sacadări, totul pentru o experiență vizuală cât mai plăcută. Bineînțeles că pentru a te bucura la maxim de capacitățile sale trebuie să ai un computer sau laptop performant, care să poată rula jocuri la setări grafice cât mai de top.

Posesorii de computere și laptopuri cu placă grafică Nvidia vor aprecia, de asemenea, că este un monitor compatibil G-Sync, o tehnologie care sincronizează rata de refresh dintre acestea pentru imagini cât mai fluide și o experiență de gaming fără reproș.

Să mai amintesc încă o dată de cei 32 de inchi ai ecranului? Pe care toate se văd mare și frumos? Sincer să fiu, cred că un astfel de monitor ar fi foarte bun ca să înlocuiesc vechiul meu tv, tot de 32 de inchi, din living. Că oricum folosesc canalele tv printr-un box de la operator. Și mai mult ne uităm la Netflix, HBO Go, PrimeVideo direct de pe un laptop conectat la acesta.

Din păcate, nu ne-am jucat prea mult pe el, pentru că unii dintre noi sunt în sesiune, și stau mai mult cu mathcad, grafice și funcții în față… Dar și când s-o termina sesiunea asta… Să vezi atunci sesiuni de gaming pe un ecran atât de mare… 😀

Cât despre sistemul audio integrat, acesta există, este acolo și atât. Pentru că, nu mă satisface nici din punct de vedere al puterii, nici din cel al calității. Volumul este prea slab iar calitate este meh, de altfel ca la toate monitoarele testate de mine. Chiar nu înțeleg de ce producătorii nu dau atenție și acestui aspect, că de integrat niște sisteme acustice mai acătării au unde.

Concluzii despre ViewSonic Elite XG320Q

Pro

 • Ecran mare, cu o diagonală de 32 de inchi și care se vede foarte bine
 • Are o rată de refresh de 175Hz, bună pentru o dinamică fluidă în jocuri
 • Arată bine, are ;i sistem de iluminare RGB
 • Sistem de susținere stabil, care permite rotirea, înclinarea și poziționarea pe înălțime a ecranului
 • Are două porturi HDMI, unul DisplayPort pentru conectarea unor surse multiple dar și hub USB
 • Are cârlig de susținere pentru căști

Contra

 • Nu are port USB-C, pentru o conectare mai rapidă a unei surse video
 • Porturile conectare sunt accesibile greoi, nu sunt poziționate pentru o utilizare facilă
 • Sistemul audio integrat putea fi mai bun, mai puternic

Monitorul ViewSonic Elite XG320Q este un monitor foarte bun pentru un setup casnic, pentru gaming dar și studiu, divertisment multimedia dar și lucru, pentru că poate extinde spațiul vizual util al unui laptop pe o diagonală cu mult mai generoasă și pentru că este capabil să afișeze imagini de calitate, cu o paletă coloristică vibrantă.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *