Samsung ISOCELL HP2, noul senzor de 200Mpix va dota smartphone-urile de top ale lui 2023

Samsung a introdus în producția de masă cel mai recent senzor de imagine de 200 megapixeli, ISOCELL HP2, cu tehnologie îmbunătățită a pixelilor ce promite imagini și mai bune, captate la rezoluția maximă.

Samsung ISOCELL HP2 are 200 de milioane de pixeli de 0.6μm într-un format optic de 1/1.3 inchi și o dimensiune a senzorului comparabilă cu cea a modelelor de 108MPix, ok pentru a nu mări și mai mult dimensiunea camerelor pe smartphone.

Noul senzor Samsung are tehnolgie pixel-binning, Tetra pixeli, care formează 1 pixel mare din 4 mai mici, fiind mai performant în medii slab luminate. În aceste condiții, senzorul se transformă fie într-un senzor de imagine de 1.2μm de 50MPix, fie într-un senzor de imagine de 2.4μm de 12.5Mpix prin alăturarea a 4 până la 16 pixeli învecinați.

Pentru un videoclip 8K, la aproximativ 33MPix, Samsung Isocell HP2 trece la modul de 1.2μm de 50MPix, totul pentru a minimiza decuparea și a capta cât mai mult din scenă și imagini video cât mai clare.

De asemenea, lipsa de claritate pe care o au imaginile captate în condiții de lumină puternică, poate fi redusă datorită noii tehnologii Samsung Dual Vertical Transfer Gate (D-VTG). Practic, noua tehnologie mărește capacitatea pixelului cu mai mult de 33% la transferul de informație, cu mai mulți electroni stocați și transferuri mai eficiente de semnal. Astfel, se poate reduce supraexpunerea și se poate îmbunătăți reproducerea culorilor.

Noul senzor stă mai bine și la focalizare. De exemplu, în medii slab luminate, focalizarea automată a Samsung Isocell HP2 se bazează pe tehnologia Super QPD, care permite senzorului să utilizeze toți cei 200 de milioane de pixeli pentru această operațiune. Sunt grupați câte patru pixeli adiacenți pentru a recunoaște atât modificările de tipar orizontale, cât și pe cele verticale, pentru focalizare automată mai rapidă și mai precisă.

Pentru optimizarea HDR, Samsung introduce pentru prima dată funcția DSG în modul de 50MPix, care aplică două valori de conversie separate semnalului analogic primit la nivel de pixel. În plus, Smart-ISO Pro, o soluție HDR care îmbină diferite niveluri de citire ISO de la o singură expunere, permite camerei să preia imagini de 12.5MPix și video 4K la 60fps în format HDR.

Nu rămâne decât să le vedem la treabă. Sper că este îmbunătățit modul de captare al imaginilor la rezoluție completă chiar și în condiții slabe de iluminare și că focalizarea este cu adevărat rapidă. Pentru că, până acum, genul ăsta de senzori cu mulți megapixeli nu au dat tocmai randamentul scontat, de aceea se folosește tehnologia de alăturare a pixelilor, pentru a forma unul mai mare care captează mai multă lumină.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *