Huawei Watch Fit 2 Active Review – Smartwatch pentru monitorizările de zi cu zi
Sunt unul dintre cei care folosesc zi de zi un smartwatch, în principal pentru a măsura pașii făcuți și kilometrii parcurși, pentru a-mi atinge țelul zilnic. Nah, n-am ce face, mișcarea îmi face bine la siluetă.
Iar când plec în drumeții montane îl folosesc pentru a monitoriza traseul și mai ales pentru a face un sumar al acestuia, ca durată, distanță parcursă, diferență de nivel și mai ales harta GPS. Totul pentru a le arăta și cititorilor mei amatori de plimbări montane pe blogul de călătorii, hailaplimbare.ro în caz că nu-l știți.
Am folosit ani buni un Amazfit Stratos și de care am fost în general mulțumit până au apărut tot felul de situații neplăcute legate de sincronizarea datelor cu aplicația de pe telefon. Și între timp i s-a mai rupt și cureaua, am lipit-o de vreo două ori dar simt că este momentul schimbării. Buget generos nu am ca să-mi achiziționez ceasul inteligent al visurilor mele așa că mi-am zis să încerc unul mai ieftin, cum este acest Huawei Watch Fit 2. Unul mai de săraci ca să fiu franc.
Mai ales că știu că Huawei este unul dintre producătorii apreciați pentru acest gen de accesorii inteligente și purtabile, fie că sunt ele smartwatch-uri sau căști wireless.
Nu sunt neapărat un fan al ceasurilor cu ecran dreptunghiular, parcă l-aș fi preferat un pic mai mare, dar este de apreciat la acesta că este foarte ușor, astfel că nu prea îl simți la mână, nu incomodează. Construcția este una simplă, din plastic, cu o curea neagră din silicon, de calitate, nu am ce-i reproșa din acest punct de vedere.
Pentru conectarea cu telefonul a trebuit să descarc aplicația Huawei Health de pe site-ul acestora, pentru că nu este disponibilă în Google Play, motivele fiind deja cunoscute și dezbătute intens pe internet, nu mai are rost să pun și eu paie pe foc acum. Am descărcat, am instalat, am conectat ceasul fără prea mari bătăi de cap.
Conectare cu telefonul, aplicația Huawei Health, interfața de utilizare
Interfața aplicației este prietenoasă. Are mai multe tab-uri
- Health, un fel de Home, în care este prezentat un sumar al activiăților monitorizate – viață sănătoasă, somn, puls, stres, greutate, nivelul de oxigen, contorizarea exercițiilor
- Exerciții monitorizate, gen mers pe jos, plan de alergare
- Descoperire, link-uri către aplicații gen Komoot și Strava
- Devices, unde sunt prezentate dispozitivele conectate, cum ar fi acest Huawei Watch Fit 2
- Me, cu datele și țelurile personale
Ceasul poate fi customizat direct din telefon. Pot fi alese variante de design ale interfeței, ale feței cum se mai spune, ce aplicații să-i instalezi, funcție de găsire, de alarmă, de notificări meteo, pentru controlul muzicii. Nimic spectaculos.
Mai mult m-am chinuit să-l fac să accepte notificări, pentru că sistemul de operare Android 13 de pe ASUS Zenfone 9, și bănuiesc că de pe orice alt smartphone cu același sistem de operare, le blochează ca risc de securitate, pentru acest producător sau pentru că aplicația a fost descărcată de pe internet. Bine că am găsit pe internet, pe site-ul Huawei chiar, cum să rezolv situația neplăcută, că îmi venea să-l bag înapoi în cutia lui.
Exemplu – Settings > Apps > Huawei Health > More (colțul dreapta sus > Allow restricted settings > Allow, apoi în aplicația Huawei Health > Notifications se dă enable notifications
Toate bune și frumoase. Am răsuflat ușurat.
Apoi o altă drăcie m-a enervat și credeam că nu are rezolvare din câte am citit pe internet. La început aplicația Huawei Health îmi arăta implicit pașii contorizați de smartphone, ca să-i văd pe cei contorizați de ceas trebuia să accesez secțiunea respectivă, a ceasului. Între timp s-a rezolvat de la sine, a început să-mi arate pașii contorizați de smartwatch.
De asemenea, nu-mi plac reclamele Huawei din interfața aplicației. Dacă am dat bani pe un device marca Huawei, de ce aș mai fi nevoit să văd reclamele acestuia? Nu-mi place deloc.
Impresii de utilizare, funcționare Huawei Watch Fit 2
După cum am mai spus, nu sunt neapărat un fan al ceasurilor dreptunghiulare, îmi plac mai mult cele rotunde. Dar apreciez totuși calitatea constructivă, simplă, din plastic, cu o curea din silicon, tot neagră și aceasta. Ceasul este destul de ușor, cântărește doar 26 de grame, astfel că nu atârnă greu pe mână, ceea ce este clar un avantaj din punctul meu de vedere, este comod la purtare.
Mai ales că nu l-am mai dat jos de la mână, mă rog, doar când a trebuit să-l încarc. Adică la 9 zile (fara ecran Always On), ceea ce este aproape de valoarea de 10 zile anunțată de producător. În rol de smartwatch, cu notificări de la whatsapp, sms, gmail, facebook messenger, acestea fiind cele pe care le agreez. Din setări pot fi primite multe alte notificări, de la toate aplicațiile, dar numai acestea mai interesează în ritualul meu zilnic. Atenție, cu funcția de pauză pentru ecran când nu este utilizat.
Se încarcă total în cam 2 ore dar mă enervează firul de încărcare din pachet, prea scurt și cu o prindere magnetică prea slabă, așa că poate fi încărcat ori de la un laptop/computer, dacă vrei să stea pe birou, ori de la priză dar trebuie să-l pui pe jos, pentru că firul nu ajunge prea departe.
Din punct de vedere constructiv îmi place că este rezistent la apă, așa cum de altfel trebuie să fie orice ceas inteligent. Ca să nu-l dai jos de la mână când faci un duș dar nici când te bălăcești într-o piscină sau în azuriul Mării Mediterane. Până la urmă, monitorizează și înotul, cum ar fi fost să nu fie rezistent la apă. Mai mult, producătorul spune că rezistă la o presiune de 5 atmosfere, adică poate fi scufundat cam până la 50 de metri în adânc.
De menționat că eu am ediția Active, mai există și alte modele, cu materiale mai premium.
Pe spate sunt dispuși senzori de măsurare a pulsului și nivelului de oxigen, precum și conectorii de alimentare.
Ecranul Amoled d e1.74 inchi are o rezoluție de 336×480 pixeli și se vede chiar bine.
Are funcție de Always On, pe care o prefer pentru că nu-mi place să-l văd negru și nici prea rapid nu este în recunoașterea gestului care ar trebui să-l activeze, adică acela când vrei să vezi cât e ora. Poanta e că această funcție nu mai afișează și culorile interfeței, nici pașii, ci doar ora, normal, pentru economisirea bateriei. Dar nah, e ok măcat atât că uram să-l văd negru tot timpul.
Iar autonomia ceasului cu această funcție activă este de numai 5 zile. Destul te puțin aș comenta eu.
Interfața de utilizare este una simplă, colorată, frumos desenată, toate aplicațiile fiind accesibile prin intermediul unei iconițe. Există aplicații pentru muzică, compas, vreme, puls, nivelul de oxigen, recorduri, monitorizarea somnului, a stresului, a respirației, de lanternă (se luminează alb strălucitor ecranul) și mai pot fi instalate și altele din magazinul dedicat de aplicații compatibile.
Normal, are aplicație pentru monitorizarea activităților fizice, gen alergare în aer liber sau la interior, mers pe jos, ciclism, înot și altele. Aș fi preferat să aibă și pentru hiking, dar cum nu are altimetru, nu cred că este nevoie. Chiar sunt curios la o primă tură pe munte dacă în raportul final voi avea și diferențele de nivel parcurse, ceea ce nu cred. Ba chiar am activat și funcția de detectare automată a activităților fizice.
Funcțiile tactile funcționează impecabil, răspund corect și precis, iar prin gesturi de glisare stânga-dreapta se accesează rapid aplicația de vreme precum și cele care măsoară pulsul și nivelul de oxigen.
De menționat că permite și preluarea apelurilor vocale direct, pentru că are microfon și difuzor, un feature pe care personal nu cred că-l voi folosi prea frecvent dar sunt unii pe care i-am văzut pe stradă sau la birou vorbind așa cu diverși interlocutori. Tot în același context remarc că permite și controlul muzicii redate pe telefon, chiar și la nivelul volumului redat. O altă facilitate pe care personal o folosesc foarte rar spre deloc.
Permite conectarea unei perechi de căști pentru a asculta direct muzica stocată, transferată pe ceas din telefon.
Cât despre exactitatea monitorizărilor, adică cât de bine numără pașii, nu mă pot pronunța ferm, doar sper că o face cât de cât bine. Merg în același fel, nu într-o zi așa și în alta invers, contorizează în funcție de stilul și posibilitățile mele fizionomice. Așa că mă compar eu cu mine, știu cam cât trebuie să merg pentru a atinge țelul zilnic.
Sunt mulțumit că aplicația afișează și harta după o tură de mers. De menționat că nu are propriul GPS, astfel că pentru monitorizarea traseului este necesară și prezența telefonului.
Concluzii despre Huawei Watch Fit 2 Active
Pro
- Construcție de calitate, este ușor și comod la purtare
- Poate fi scufundat în apă
- Monitorizează o groază de activități fizice
- Notifică utilizatorul din aplicațiile de pe telefon
- Permite preluarea apelurilor dar și controlul muzicii de pe telefon
- Autonomie decentă, fără funcția Always On activă, de 9 zile
Contra
- Cu funcția Always On, autonomia scade până la 5 zile
- Nu răspunde întotdeauna rapid la gestul de privire a orei, când nu are activată funcția Alway On Display
- Nu are altimetru
- Nu-mi plac reclamele din aplicația Huawei Health
Huawei Watch Fit 2 Active este un smartwatch decent, nu departe de o brățară de fitness, cu destule caracteristici ce pot mulțumi o bună parte a utilizatorilor, cel puțin pe aceia care nu doresc să cheltuie o mică avere pe un astfel de dispozitiv.
În rutina mea zilnică îmi este de ajuns pentru contorizarea pașilor, a calității somnului, a pulsului sau nivelului de oxigen, plus că sunt mulțumit de faptul că afișează notificările aplicațiilor agreate de mine să facă acest lucru.
Un smartwatch pentru monitorizările de zi cu zi și care costă aproximativ între 600 și 700 de lei din câte am văzut pe internet, în funcție de model și de ofertele magazinelor.
PS. Voi reveni și cu alte impresii, după ce apuc să fac o tură pe munte. Dacă nu câștig între timp la loto și-mi iau ceasul ăla pe care… îl doresc. 😀
Pingback: Huawei Watch GT 4 Review – Un ceas inteligent și elegant, cu un look clasic și funcții de monitorizare complexe