ASUS ROG Strix Scar 18 G834JY (2023) Review – Un desktop replacement performant, bun pentru distracție dar și la muncă

Începutul lui 2023 se anunță chiar interesant pe piața laptopurilor performante, așa zise de gaming, pentru că vor apărea primele modele echipate cu noile procesoare AMD și Intel, precum și cu plăci grafice Nvidia GeForce RTX din seria 4000.

Și iată că am avut ocazia să utilizez primul model echipat cu aceste noi tehnologii, ASUS ROG Strix Scar 18 G834JY, chiar în cea mai performantă ediție a sa, top of the top, așa cum orice pasionat de gaming sau utilizator profesional visează să butoneze. Practic, cel mai performant laptop utilizat de noi până acum și care se poate dovedi util cam în orice aplicație, fie că este profesională sau de gaming, după cum ne-a dovedit-o în perioada în care l-am avut la dispoziție.

Specificațiile modelului ASUS ROG Strix Scar 18 G834JY pe care l-am avut la dispoziție sunt următoarele:

  • Ecran – IPS ROG Nebula Display de18 inchi, rezoluție QHD+ 16:10 (2560×1600 pixeli, WQXGA), Anti-glare display, acoperire DCI-P3 – 100.00%, rată de refresh de 240Hz, timp de răspuns de 3ms, G-Sync, validat Pantone, MUX Switch + NVIDIA Advanced Optimus, suport Dolby Vision HDR
  • Procesor – Intel Core i9-13980HX tactat la 2.2GHz (36M Cache, Turbo până la 5.6GHz, 24 nuclee: 8 de performanță și 16 de eficiență)
  • Sistem Grafic – Intel UHD + NVIDIA GeForce RTX 4090 Laptop GPU (ROG Boost: 2090MHz la 175W – 2040MHz Boost Clock+50MHz OC, 150W+25W Dynamic Boost), 16GB GDDR6
  • Memorie RAM – 32GB DDR5-4800 SO-DIMM x 2, maxim 64GB
  • Stocare – 1TB + 1TB PCIe 4.0 NVMe M.2 Performace SSD (RAID 0), total 2TB
  • Rețea – LAN 2.5Gb, Wi-Fi 6E(802.11ax) (Triple band) 2*2 + Bluetooth 5.2
  • Conectică – 1x 3.5mm Combo Audio Jack, 1x HDMI 2.1 FRL, 2x USB 3.2 Gen 2 Tip-A, 1x USB 3.2 Gen 2 Tip-C cu suport DisplayPort / power delivery / G-SYNC, 1x 2.5G LAN, 1x Thunderbolt 4 suport DisplayPort / G-SYNC
  • Baterie – 90WHrs, 4S1P, 4 celule Li-ion
  • Dimensiuni – 39.9 x 29.4 x 2.31 ~ 3.08 cm
  • Greutate – 3.1Kg
  • Altele – Windows 11 Home, sistem audio cu 4 speakere, camera web 720p, tastatură cu iluminare RGB

Toate detaliile sunt disponibile pe site-ul oficial ASUS.

De cum l-am văzut m-a lovit nostalgia după laptopurile de gaming de acum ceva ani, mari, butucănoase dar și în aceeași măsură performante. Pentru că acest ASUS ROG Strix Scar 18 nu este vreun mititel sau subțirel, nicidecum. Dar nici nu s-ar putea altfel, dacă ținem cont atât de imensul ecran de 18 inchi cât și de puternica configurație din măruntaiele sale. Iar la o așa fișă tehnică este nevoie de un sistem de răcire pe măsură, capabil să țină cât mai rece posibil componentele principale, aceeași idee fiind valabilă și la portabilele de gaming adevărate de acum mulți, mulți ani.

Chiar și așa, mai performant decât orice altă generație de laptop ASUS de până acum, tot este mai ușor și mai subțire decât acele generații “ancestrale” mai sus amintite. Cântărește numai 3Kg la care se mai adaugă și încărcătorul, adică încă 1Kg, ca să fim corecți față de cei care ar dori cumva să-l poarte cu ei oriunde s-ar deplasa.

Nu, nu este vreun laptop pe care-l văd purtat în spate într-un rucsac zi de zi, pentru că este destul de greu dar, la nevoie, nu este chiar o povară de transportat acolo unde este necesar, la vreo sesiune de LAN gaming sau, de ce nu, în interes profesional.

Ancorat în continuare destul de adânc în trecut, nu pot trece cu vederea că, atunci, un laptop cu un astfel de ecran de 18 inchi ar fi fost cu mult mai voluminos. Dar, noile tehnologii permit muchii mult mai subțiri în jurul acestuia, astfel că dimensiunile pe lățime rămân ca ale unuia de 17 inchi din generațiile trecute, poate chiar mai mici.

Apoi, după ce l-am pornit, m-a impresionat sistemul de iluminare RGB, care se întinde pe toată muchia frontală, pe grilele de evacuare ale aerului cald de pe muchia din spate, dar și un pic pe muchiile laterale. Dacă mai punem în ecuație tastatura cu iluminare RGB dar și sigla ROG, tot cu iluminare RGB, avem un laptop de gaming colorat pe toate părțile, ceea ce va fi cu siguranță apreciat de o anumită categorie de utilizatori.

Se cam renunțase la iluminarea RGB atât de stridentă pe laptopuri, după cum am constatat recent la tot felul de laptopuri, chiar și de la ASUS. Iată că ASUS ROG Strix Scar 18 o readuce și bine face, pentru țipă a gaming din toți rărunchii săi, urlă a performanță.

Corpul laptopului este construit dintr-un plastic destul de sănătos, același material este prezent și pe capac, cu finisaje de cea mai bună calitate, este cu siguranță un laptop bine făcut.

Muchiile laterale și cele din spate au fost acoperite cu un plastic transparent, cum eu nu am mai văzut până acum pe un laptop de la alt producător. La fel, zona superioară a corpului cu tastatură a fost acoperită tot cu un plastic translucent, ușor transparent, pentru a lăsa impresia că se vede la interior.

ASUS afirmă că suprafața carcasei a fost tratată cu strat special anti-amprente despre care pot să spune că nu chiar atât de eficient, de altfel cum se întâmplă la mai toate echipamentele vopsite negru și pe care se văd atât amprentele cât și toate firicelele de praf.

Stă destul de bine și la capitolul conectică, cu aproape tot ceea ce ar avea nevoie un utilizator modern – porturi Thunderbolt cu suport DisplayPort, port HDMI, porturi USB-A dar și port ethernet. Personal simt lipsa unui slot pentru carduri SD pentru că, Slavă Domnului, aveau unde integra și un astfel de accesoriu, încă util pentru fotografi și videografi.

De asemenea, critic rezoluția camerei web care, în anul de grație 2023, pe un laptop atât de performant și de mișto, are o rezoluție de doar 720p.

Tastatură mare, generoasă, capabilă să ofere un real suport atât pentru scrierea rapidă, într-o manieră confortabilă, cât și pentru un răspuns excelent în gaming. De remarcat că are bloc numeric integrat și că iluminarea RGB o face vizibilă chiar și pe întuneric. Da, nu este o tastatură mecanică și la care să poți înlocui switch-urile, cum și-ar dori gamerii hardcore. Dar oricând poți atașa un astfel de nărăvaș accesoriu prin intermediul unui port USB, de ce nu, una ROG Azoth.

La cât de mare este acest laptop nu putea lipsi un touchpad generos, pe care să te desfășori în voie și care răspunde corect și precis la comenzile tactile. Practic, de mouse am avut nevoie doar în sesiunile de gaming.

Pe cât de mare și de imens este ecranul lui ASUS ROG Strix Scar 18 G834JY, pe atât de bine se vede. IPS cu o paletă coloristică vibrantă și un contrast foarte bun în toată splendoarea lui de 18 inchi, pe care se văd foarte bine atât jocurile, filmele dar și aplicațiile profesionale. De remarcat și rata de refresh de 240Hz dar și de suportul G-Sync care induc un comportament fluid și fără sacadări în momentele dinamice ale jocurilor cu grafică complexă.

Iar dacă aceși 18 inchi nu sunt de ajuns, mai poate fi conectat la încă 2 sau chiar 3 ecrane mai mari, pentru extinderea spațiului vizual de lucru, sau de studiu, sau de joacă, după cum are poftă măria sa, utilizatorul.

De asemenea, profesioniștii vor aprecia faptul că este un ecran validat Pantone dar și că este capabil să afișeze 100% din gama de culori DCI-P3. Totul pentru culori cât mai aproape de realitate.

Iar un ecran atât de mișto era cazul să fie asistat și de un sistem audio pe măsură, ca să se audă bine atât în jocuri cât și la vizionarea unui film sau a unui serial preferat. Iar în cazul de față a fost integrat unul cu nu mai puțin de 4 speakere, capabil să redea sound-ul la un volum puternic, într-un spectru de frecvențe plăcute și echilibrate, calde. Normal, nu are bașii pătrunzători ai unor perechi de căști de calitate sau ai unui sistem audio extern dar pentru un laptop se aude chiar foarte bine, fiind unul dintre cele mai performante la acest capitol, la ora actuală.

De menționat că de calitatea sa te poți bucura mai ales în modul Silent, când echipamentul nu este solicitat în vreun joc. Pus la treabă în jocuri, zgomotul ventilatoarelor va avea tendința să acopere sound-ul redat de speakere.

Din punct de vedere al performanțelor, toate la superlativ, această ediție de ASUS ROG Strix Scar 18 G834JY fiind cel mai performant laptop utilizat de noi până acum, fie că este de gaming sau tip workstation. Cel mai cel procesor mobil de la Intel, Core i9-13980HX, cu 24 de nuclee, cea mai cea placă video mobilă de la Nvidia, GeForce RTX 4090 cu 16GB memorie VRAM, nu mai puțin de 32GB memorie RAM (expandabilă până la 64GB) dar și o soluție de stocare în Raid 0 cu o capacitate de 2TB. Ce-ți poți dori mai mult?

Iar dacă modul Performance nu vă mulțumește, prin intermediul Armoury Crate poate fi trecut pe modul Turbo, care pune la lucru procesorul pe 55W iar placa grafică Nvidia la nu mai puțin de 175W. Există și un mod manual, care poate crește performanța procesorului cu încă 10W.

De asemenea, pentru a fi siguri că vă folosiți la capacitatea sa maximă de placa grafică Nvidia GeForce RTX 4090, pentru un spor de performanță chiar și când folosiți doar ecranul laptopului (când în general funcționează cea Intel), există un MUX-Switch în interfața Armoury Crate care permite alegerea implicită a celei Nvidia, dacă se dă restart. ASUS se lăuda că pe noile echipamente din 2023 nu va mai fi nevoie de acest restart, pesemne că la vreun update ulterior se va întâmpla și acest lucru.

Am jucat foarte bine pe el câteva jocuri cum ar fi – Doom Eternal, Wolfenstein The New Worder, Metal Gear Solid V The Phantom Pain, Halo Infinite și toate au funcționat excelent, fluid și fără sacadări la setările maximale Ultra sau Ultra Nightmare… Chiar a fost o reală plăcere să mă joc pe acest laptop deși recunosc că sunt un amator la această activitate.

Iar la așa componente performante, consumatoare de energie și implicit surse de căldură, trebuia integrat un sistem de răcire pe măsură. Astfel, șasiul și placa de bază Strix SCAR 18 au fost în așa fel concepute pentru a găzdui un radiator imens, care ocupă aproape toată lățimea utilă, la rândul său cu lamele mai aproape de grilele de evacuare.

Practic, radiatorul are o suprafață totală de 195.509 mm², mai mult cu 82,5% față de Strix SCAR 17 din 2022. Nu este de neglijat că la răcire participă 3 ventilatoare (nu două ca până acum), nu mai puțin de 7 conducte dar și că transferul căldurii se face prin intermediul metalului lichid Conductonaut Extreme atât pe procesor cât și pe GPU.

Iar pentru ca această căldură emanată să fie evacuată cât mai eficient, grilele sunt prezente atât pe muchia de spate cât și în părțile laterale ale laptopului.

De asemenea, chiar și în full load, am sesizat că ventilatoarele de răcire nu fac un zgomot deranjant. Da, se aud, dar nu la fel de tare cum se auzeau pe laptopurile de acum ceva ani, cu care am tot făcut comparație până acum. Noile ventilatoare Arc Flow, cum le numește ASUS, au lamele curbate și cu grosime variabilă de la bază către vârf, design care permite reducerea turbulenței create de jetul de aer centrifugat.

Mai mult, pentru a împiedica pătrunderea prafului la interiorul laptopului, orificiile de admisie au fost echipate cu un filtru special.

Și încă ceva. Pentru a păstra tastatura la temperaturi acceptabile pentru degețelele utilizatorului, inginerii ASUS au implementat o suită de mici ventilatoare de admisie a aerului rece și în zona superioară. Și am remarcat și grilele de admisie generoase din partea inferioară, din zona de contact cu biroul, dar și faptul că laptopul se sprijină pe niște piciorușe destul de năltuțe pentru ca zona de admisie a aerului să fie cât mai spațioasă.

Soluția de stocare integrată este compusă din două SSD-uri Samsung de câte 1TB fiecare, asociate prin intermediul unui RAID 0 într-o capacitate totală de 2TB. Și, din teste, pot spune că este cea mai rapidă soluție de stocare pe care personal am văzut-o până acum. Așa că, cine lucrează cu fișiere voluminoase va fi cu siguranță mulțumit de cât de repede se transferă.

La capitolul autonomie nu aveam așteptări de ultraportabil dar nici nu dezamăgește. Are o baterie cu o capacitate de 90Wh și, normal, dacă este utilizat în profilele Turbo și Performance, la jocuri cu o grafică complexă sau cine știe ce randări ale unor proiecte video sofisticate, autonomia nu va depăși 2 ore, hai 3 ore cu indulgență din partea mea.

Dar, în mod Silent, la vizionarea unor seriale pe Netflix, cu luminozitatea ecranului la 30% din valoarea sa maximă și cu volumul boxelor la 50%, fără iluminarea tastaturii, autonomia va fi de aproximativ 5 ore. Iar, la utilizarea în regim office, cu minime prelucrări foto, editare pe internet, scurte sesiuni de youtube, cu ecranul la 30%, fără iluminare RGB, autonomia de utilizare este cam la fel, în jurul a 5 ore.

Ceea ce este destul de ok pentru un laptop cu un ecran atât de mare și cu un procesor atât de puternic.

Teste benchmark de performanță cu ASUS ROG Strix Scar 18 G834JY

Nu puteau lipsi testele benchmark de performanță din review-ul nostru, nu de alta, dar cred că este relevant ca rezultatele să fie comparate cu ale altor sisteme, mai vechi sau mai noi. Pentru mine personal este un indicator important care arată și cum cresc performanțele echipamenterlor IT de la generație la generație. Sau cum se diferențiază performanțele între echipamentele ultraportabile și cele de gaming.

Pentru început l-am testat cu 3D Mark de la Futuremark, pentru a vedea cum stă la capitolul grafică. Rezultatele, în continuare. Primele teste în mod Performance.

Apoi l-am testat și în mod Turbo. Rezultatele mai jos.

Acestea, comparate cu rezultatele altor sisteme testate de curând.

După cum se observă, acest ASUS ROG Strix Scar 18 este fără dubii cel mai capabil pe partea de grafică, fără rival între echipamentele testate de către noi (până acum sper).

Urmează testele de productivitate și creativitate realizate cu PcMark 8. Rezultatele, în continuare.

Acestea, într-un grafic comparativ, mai jos.

La fel, testele cu PcMark8 îl recomandă drept cel mai performant pentru aplicații de productivitate.

Și testele de productivitate și creativitate realizate cu PcMark 10.

În mod Performance…

În mod TURBO….

Acestea, comparate cu ale altor sisteme testate cu același benchmark.

Ca și în cazul testelor anterioare, și următoare după cum veți observa, în modul Turbo performanțele sunt ușor superioare.

L-am pus la treabă și în Geekbench.

În mod Performance…

Turbo…

Rezultatele sale, într-un grafic comparativ, mai jos.

În Cinebench a obținut următoarele rezultate…

Performance…

Turbo…

Acestea, comparate cu rezultatele altor sisteme, în continuare.

După cum se observă, acest Intel Core i9-13980HX nu prea are rival, fiind cel mai puternic procesor testat de noi până acum.

Toate testele mi-au confirmat că ASUS ROG Strix Scar 18, în această super configurație, este cel mai performant laptop pe care am avut ocazia să lucrez.

Concluzii despre ASUS ROG Strix Scar 18 G834JY

Pro

  • Fișă tehnică performantă, aproape fără rival la ora actuală
  • Ecran mare, de 18 inchi, care se vede foarte bine
  • Construcție sănătoasă, cu iluminare RGB peste tot
  • Conectică bogată, cam orice ar avea nevoie un utilizator modern
  • Soluție de stocare generoasă, de 2TB, dar și performantă
  • Tastatură de calitate, cu iluminare de fundal
  • Sistem audio care se aude foarte bine
  • Autonomie decentă pentru sarcini tipice office și de studiu

Contra

  • Nu are slot pentru carduri SD
  • Camera web are doar rezoluție 720p
  • Este un laptop destul de masiv, pe de altă parte în concordanță cu performanțele sale

Sincer să fiu, a fost o adevărată încântare să folosesc acest laptop de gaming ASUS ROG Strix Scar 18 G834JY, măcar pentru câteva zile cât l-am avut la dispoziție, pentru tot ceea ce înseamnă el – ecran mare, pe care toate se văd excelent, o fișă tehnică de top, bună la aproape orice, o tastatură pe care te poți desfășura în voie și cu iluminare RGB, o soluție de stocare performantă și cu o capacitate generoasă iar motivele ar putea continua.

Bineînțeles, toate aceste performanțe vin la pachet cu un preț pe măsură, prohibitiv pentru marea majoritate, în jurul a 4600 de Euro. Prohitibiv cu siguranță pentru un gamer obișnuit dar poate nu la fel de mult pentru un profesionist care îl pune la treabă și trăiește de pe urma performanțelor sale, cum zice americanul, face bani. Cu cât este mai performant un echipament, cu atât ești mai eficient și îți termini sarcinile mai repede, iar în anumite domenii de activitate este o cerință esențială.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *