Moto G53 5G Review – Smartphone 5G de buget, cu ecran de 120Hz. Pentru aplicațiile uzuale și nu doar
Motorola este una dintre companiile care lansează an de an terminale entry-level și de nivel mediu chiar interesante, la prețuri pe măsură, mai precis pentru bugete mici și foarte mici. Terminale la prețuri atrăgătoare dar cu destule caracteristici ok pentru o experiență pe cât de optimă posibil în aplicațiile uzuale.
Iar acest Moto G53 5G este cea mai recentă ediție a unui astfel de smartphone la un preț atrăgător dar cu destule atuuri pentru categoria de prețuri din care face parte. Nu, nu este un terminal pentru pasionații de fotografie sau de gaming, nu este de top, este unul dedicat celor care vor informare, socializare, divertisment multimedia și toate acestea într-o experiență pe cât se poate de plăcută, totul pentru câți mai puțini bani cheltuiți.
Dacă sunteți curioși cum se comportă în 2023 un terminal de buget de la Motorola, puteți afla câteva detalii din review-ul de mai jos.

Specificațiile modelului Moto G53 pe care l-am avut la dispoziție sunt următoarele:
- Ecran – IPS de 6.5 inchi, rezoluție HD+ (1600×720 pixeli), 269 ppi, rată de refresh de 120Hz
- Procesor – Snapdragon 480+ 5G cu CPU Kryo 460 la 2.2 GHz
- Chipset grafic – Adreno 619
- Memorie RAM – 4GB
- Stocare – 128GB, suport microSD de până la 1TB
- Cameră principală – Senzor de 50MPix (f/1.8, pixel de 0.64μm), tehnologie Quad Pixel pentru 1.28μm, focalizare PDAF, filmează full HD/30fps
- Camera secundară – Senzor de 2MPix (f/2.4, 1.75μm), pentru macro
- Cameră frontală – Senzor de 16Mpix (f/2.2, pixel de 1.0μm), tehnologie Quad Pixel pentru 2.0μm
- Rețea – 4G/5G, Wi-Fi AC, Bluetooth 5.1, NFC, GPS (GPS, A-GPS, LTEPP, SUPL, GLONASS, Galileo, Beidou)
- Cartelă SIM – 1 eSIM + 1 nano SIM
- Conectică – USB-C, audio de 3.5mm
- Baterie – 5000 mAh, încărcare la 10W
- Dimensiuni – 162.7×74.66×8.19 mm
- Greutate – 183 grame
- Sistem de operare – Android 13
- Altele – cititor de amprente integrat în ecran, deblocare facială, rezistent la stropire, stereo

Un adevărat șoc am avut când am văzut cât de bine arată, practic își depășește categoria din care face parte datorită acestui look elegant, plăcut, cu o calitate constructivă fără reproș. Nu este lucios, colorat, extravagant, nu are elemente stilistice deosebite dar pe mine m-a atras tocmai prin simplitatea construcției, de un bun gust desăvârșit.
Linii drepte, colțuri ușor curbate, într-o notă predominantă de simplitate, dar totuși de efect. Spatele este acoperit cu un plastic cu o textură fină, ușor mată și cu sclipici care, la fel, îmi place. Totuși o suprafață destul de alunecoasă și care trebuie acoperită cu o husă de protecție.
Doar ramele destul de grosuțe din jurul ecranului îl trădează și îi dezvăluie clasa de buget, pentru care a fost conceput de altfel.
Deși are un ecran destul de generos, de 6.5 inchi, nu îmi pare un terminal masiv, poate fi manevrat destul de bine cu o singură mână.


Butoanele de ajustare ale volumului și cel de Power sunt poziționate pe muchia din dreapta. Butonul de Power are și senzor de amprentă integrat, unul care recunoaște rapid și precis datele biometrice ale degetului înregistrat.

Ecranul de 6.5 inchi se vede chiar foarte bine, este capabil să afișeze culori vibrante, cu un contrast bun și are o rată de refresh de 120Hz, ceea ce este chiar de invidiat pentru un terminal din categoria sa. De remarcat că dacă este privit din lateral, imaginea se întunecă puțin, nu mai este la fel de luminoasă, așa că utilizatorul va avea ceva probleme de lizibilitate într-o zi puternic însorită.
La o așa rată de refresh ar trebui ca tranzițiile aplicațiilor și interfeței să fie pe cât se poate de line și de fluide. Dar nu este chiar așa pentru că procesorul entry-level Snapdragon 480 5G își arată limitele și tranzițiile mai au parte de ușoare sacadări, deloc deranjante dar care sunt totuși vizibile. Cel puțin când procesorul este solicitat la maxim, cu update-uri, descărcări sau alte aplicații.
Oricum, experiența este net superioară terminalelor din aceeași categorie de cum un an sau doi în urmă. Și, când procesorul nu este atât de solicitat, interfața este fluidă, plăcută în utilizare.

Rata de refresh poate fi ajustată pe Auto, 60Hz și 120Hz. Normal, dacă se dorește setarea implicită p 120Hz, trebuie să menționez că autonomia va avea de suferit.

… iar paleta coloristică poate fi afișată în mod Natural sau Saturated, după placul ochilor privitorului.
Că tot am adus vorba de fișa sa tehnică, aceasta se bazează pe serviciile unui procesor Snapdragon 480 5G, a 4GB memorie RAM și a unei capacități de stocare de 128GB, care pot fi extinși cu încă 1TB pe carduri microSD. După cum mi-a dovedit-o în perioada de utilizare, o configurație de ajuns pentru aplicații uzuale, pentru informare, socializare, navigare, comunicare ba chiar și pentru divertisment multimedia sau gaming în titluri de Android.

Am fost curios să văd cum se mișcă în câteva jocuri și am instalat Asphalt 9, Call of Duty Mobile precum și Need for Speed No Limits. În toate s-a mișcat excelent, fără blocări sau sacadări deranjante. Iar Candy Crush pe un ecran așa de mare…
Să mai spun încă ceva ce apreciez la acest terminal – spațiul de stocare generos, de 128GB, care poate fi extins cu încă 1TB prin intermediul unui card microSD. Clar, așa ceva nu întâlneam la astfel de telefoane, ceea ce înseamnă că producătorii încep să integreze caracteristici superioare la prețuri tot mai bune.
L-am testat în Geekbench 5.

Rezultatele, comparate cu alte telefoane entry-level și mid-range, mai jos.

După cum se observă, rezultatele sunt ușor superioare doar procesorului Snapdragon 480 de acum doi ani, de pe Moto G50.
În Geekbench 6 a obținut următoarele rezultate.

Acestea, comparate cu rezultatele altor terminale testate de curând.

După cum se observă, rezultatele sunt conform status-ului entry-level al procesorului Snapdragon 480 5G.
Remarcabilă prezența 5G deși cred că nu era necesară această tehnologie mobilă pe un astfel de terminal de buget. Mai ales că pe posibilii săi cumpărători nu-i prea văd posesori de astfel de abonamente. Una la mână. Doi la mână, 5G înseamnă viteze de transfer superioare, fără îndoială, bune pentru descărcarea rapidă de pe internet a diverselor informații și date, mai ales pe cele voluminoase. Dar eu, care nu sunt un utilizator tocmai începător, nu cred să fi fost vreodată limitat de conexiunea 4G și, atenție, folosesc terminale mult mai puternice. Dar, nah, putem spune că acest Motorola G53 5G este pregătit pentru conexiuni mobile performante.
De asemenea, de remarcat și că are conexiune Wi-Fi tip AC, ceea ce nu prea întâlneam pe terminalele din aceeași categorie de acum un an sau doi.
Este de reținut totuși că un terminal de buget dispune de tehnologii de transfer rapide, precum și de e-SIM, pe lângă nano sim-ul fizic.
Și, normal de altfel, stă excelent la capitolul autonomie, atât datorită faptului că are un acumulator generos de 5000mAh cât și pentru că platforma sa hardware este una care nu consumă atât de multă energie, cum se întâmplă la un procesor de top. Așa că, la o utilizare moderată, autonomia poate fi de două zile de utilizare, chiar spre trei la stilul meu.
Interfața de utilizare în stilul Moto, curată, simplă, plăcută, cu acces la toate serviciile Google.
Am remarcat că a venit preinstalată noua aplicație Moto Secure despre care v-am povestit de curând. Practic, o aplicație ce permite securizarea suplimentară a terminalului, prin crearea unui spațiu protejat prin parolă dar și cu iconiță schimbată, prin amestecarea cifrelor pin-ului folosit la deblocare, prin verificarea conexiunilor hotspot nesigure etc.
Dacă nu demult interfața foto-video de pe terminalele de buget era una pe cât de simplă posibil, situația nu mai este aceeași. Practic, chiar și utilizatorul unui astfel de telefon are la dispoziție o interfață complexă cu tab-uri pentru Photo, Video, SlowMotion, Portrait, Dual Capture, Night Vision, Panorama, Group Selfie, Ultra Res, TimeLapse și chiar Pro (ce permite ajustarea manuală a tipului de focus, balansului de alb, sensibilității ISO, timpului de expunere și a compensării la expunere). Insist totuși că nu este nevoie de atâtea, mai ales că la partea de procesare, foarte importantă pentru un telefon, Snapdragon-ul 480 își arată limitele. Așa că, pentru rezultate cât de cât ok, recomand modurile automate și o mână cât mai fermă.
Fiind un terminal destul de ieftin, sistemul foto principal are doar o cameră importantă din punctul meu de vedere, cea principală de 50Mpix, plus una macro de 2MPix. Cum despre stabilizare optică nici nu poate fi vorba la această categorie de smartphone-uri, așteptările mele nu erau foarte ridicate, de ce să nu o recunosc. Dar, după câteva sesiuni foto acestea mi-au fost depășite, spre surprinderea mea. Doar mi-au fost depășite, nu pot spune însă că are un comportament demn de un entuziast foto, ci doar că poate mulțumi o anumită categorie de utilizatori.
De exemplu, rezultatele foto pe timp de zi chiar m-au impresionat plăcut, nu mă așteptam la poze atât de bune. Focalizarea se face rapid, paleta coloristică captată este naturală, imaginile sunt destul de clare iar nivelul zgomotului nu deranjează.
După cum se poate observa mai jos.
Dar să facă și noaptea poze acceptabile chiar a fost o reală surpriză. De menționat totuți că acest mod NightVision își face cu prisos treaba numai dacă telefonul este ținut cât mai fix posibil în mână, astfel rezultatul va fi neclar pentru că timpul de expunere crește și orice mișcare necontrolată induce pierderea sharf-ului, cum zic fotografii profesioniști. Se putea și mai bine, pentru că senzorul de 50Mpix poate. Dar, după cum am menționat anterior, partea de post-procesare este dependentă de un procesor entry-level și limitat pentru genul ăsta de activitate.
În orice caz, rezultatele sunt decente, deși artefactele și nivelul de zgomot este destul de mare în zonele întunecate. Dar, pentru un terminal din categoria sa, rezultatele sunt, încă o dată, decente. Nu puteam face astfel de poze acum câțiva ani cu un terminal din această categorie.
La fel, datorită procesorului Snapdragon 480, nu am fost mulțumit deloc la capitolul filmare, nici chiar pe zi. Pentru că toate imaginile filmate sunt tremurate și cu o lipsă frapantă la capitolul detaliilor. Plus lipsa stabilizării optice. Așa că, nu prea sunt mulțumit de ce a ieșit și, deci, nu prea am ce să vă prezint. Dacă l-aș fi pus pe un trepied sau pe un gimbal, poate că lucrurile stăteau altfel.

Concluzii despre Moto G53 5G
Pro
- Construcție de calitate, design elegant și plăcut
- Ecran de 6.5 inchi care se vede bine și cu o rată de refresh de 120Hz
- Autonomie de invidiat
- Comportament decent, cu o fișă tehnică bună pentru aplicații uzuale
- Spațiu de stocare intern chiar generos
- Preț atrăgător
- Conexiune 5G
- Rezultate foto-video decente în lumină bună dar și noaptea
Contra
- Nu prea am ce comenta, pentru că este un terminal chiar ok pentru categoria sa, cu avantaje nete față de alte mărci concurente
Moto G53 5G nu este pentru pasionații de fotografie sau pentru cei care încing telefonul cu toate jocurile apărute, se adresează celor care vor un comportament optim, o experiență plăcută, la un preț cât mai atrăgător posibil. Personal mi-a depășit așteptările pentru un terminal din categoria sa, din mai toate punctele de vedere – arată bine, are un ecran bun cu rată de refresh de 120Hz, un spațiu de stocare generos de 128GB care poate fi extins prin intermediul cardurilor microSD, o cameră foto principală care se comportă chiar decent și, nu în ultimul rând, are tehnologie 5G.
Totul cu un comportament optim, încă o dată, pentru un smartphone din categoria sa.
Din câte am văzut pe internet, acum are un preț în jurul a 1200 de Lei, dar nu m-ar mira să-l vedem la tot felul de oferte și mai atrăgătoare pe la operatori.