ASUS ROG Azoth Review – Tastatură de gaming pentru entuziaști
Încă de când am văzut-o la CES 2023 mi-a atras atenția această tastatură de gaming ASUS ROG Azoth, atât datorită carateristicilor sale superioare cât și pentru că vine la pachet cu tot ce este necesar pentru customizare. O tastatură pentru entuziaștii pasionați de gaming dar și care au plăcerea să “șurubărească” și să-și personalizeze tot ceea ce ține de computere, un fel de DIY al tastaturilor.
Recunosc, nu sunt nici gamer ahtiat, nici nu dau pe-afară cu DIY-ul, dar tot pot spune că mi-a plăcut ideea acestei tastaturi și am vrut să o văd și să o butonez pe viu. Chiar și așa, cu ochi și mâini de amator. Și nu pot spune că mi-a displăcut, ba din contră.
Iar un setup de genul ăsta, luminat RGB pe timpul nopții, nu are cum să nu-mi placă… Bun pentru orice review la unui echipament de gaming, fie că este un laptop sau PC.
Încă de când pui mâna pe pachetul în care vine îți dai seama că ai de-a face cu o tastatură serioasă, bine construită, nu de alta, dar acesta este destul de greu. Și chiar tastatura este grea, cel puțin în comparație cu altele pe care eu le-am tot utilizat până acum. Robustă, sănătoasă, clar construită pentru o utilizare intensă de către cei mai aprigi gameri. Armă albă, nu alta!
Construcție de excepție, design pe măsură, practic dar atrăgător, nu are cum să nu-ți placă.
De menționat că este o tastatură mecanică fără bloc numeric, deci mai compactă decât altele dar tot destul de grea. Tastele sunt înconjurate de un cadru metalic, cu un look premium și o construcție de cea mai bună calitate. Și sunt vopsite în două nuanțe, negru pe extremitatea dreaptă, gri în rest, plus că sunt acoperite cu un strat special anti-amprente și care, din câte am observat, acesta își face chiar bine treaba.
Arată bine, îmi place din punct de vedere estetic, combinația de culori aleasă fiind una de bun gust, fără alte elemente tipice produselor de gaming, roșu, albastru etc. Culoarea este dată numai prin intermediul sistemului de iluminare RGB.
De menționat că baza acesteia a fost acoperită cu plastic, pentru un semnal wireless cât mai eficient conform producătorului.
Sus, în colțul din dreapta, este prezent un mic ecran OLED de 2 inchi care poate afișa starea tastaturii, inclusiv Caps Lock, modul de conectare și Indicatori de mod PC/Mac, nivelul bateriei, informații multimedia, animații personalizate, precum și parametrii sistemului, cum ar fi temperatura procesorului și frecvența la care lucrează.
Acesta poate fi configurat prin intermediul aplicației Armory Crate, precum și iluminarea RGB.
Modificări și ajustări ale setărilor pot fi realizate prin intermediul unui switch de control poziționat în dreapta acestuia.
Și asta nu este tot, la pachet mai vine cu tot felul de accesorii pentru demontarea tastelor și switch-urilor, pentru curățare dar și pentru lubrifiere, chiar are un mic recipient cu lubrifiant Krytox GPL-205-GD0. Cleme, pensule, suporți și tot ce trebuie pentru mentenanța cea de toate zilele. DIY băieți! Și fete!
Pasionații DIY vor bate din palme de bucurie… mai ales că, dacă nu le sunt pe plac switch-urile ROG NX din pachet, le pot înlocui cu altele, compatibile. Iar lubrifierea este noua modă pe genul acesta de tastaturi, mai ales printre pasionații de tehnologie și entuziaști. Și am văzut că a început să prindă și pe la noi, nu doar pe afară unde este deja o adevărată isterie cu astfel de tastaturi. Sunt entuziaști care își construiesc singuri tastaturile pentru că… de ce nu.
Clar, nu este tocmai complicată această operațiune dar să iei tastă cu tastă, să o scoți, să o dai cu maglavais, bine, cu lubrifiant, să o pui la loc în lăcașul aferent, nu este pentru oricine, doar pentru cei extrem de răbdători și poate pasionați de astfel de experimente.
Dar atenție, producătorul recomandă oprirea funcționării tastaturii la îndărtarea switch-urilor, chiar și pe a celor HOT, ce teoretic ar putea fi scoase în timp ce este alimentată.
La interior, sub taste și în perimetrul cadrului metalic, există straturi de spumă absorbantă, garnituri din silicon, un alt strat de 3.5mm din silicon precum și switch-uri ROG NX bineînțeles, iluminate. Apropo, dacă nu ar avea iluminare de fundal această tastatură, ar fi cam greu de intuit caracterele și cifrele de pe taste, sunt foarte șterse fără lumină din fundal.
Cert este că toate aceste garnituri și spume absorbante induc un sound plăcut și, cum să mă exprim eu mai bine, amortizat, ASUS ROG Azoth nefiind deloc o tastatură zgomotoasă. Ba chiar silențioasă, cel puțin pentru o tastatură de gaming. Da, se aude acel țăcănit la apăsarea tastatei, dar este unul plăcut și nu foarte pregnant. Pentru o tastatură mecanică, senzația pe care o ai când apeși tastele este una pe cât se poate de plăcută, confortabilă.
Mă bucură faptul că permite conexiunea la un sistem PC în nu mai puțin de trei moduri – wireless, prin intermediul unui adaptor special, prin Bluetooth, care permite împerecherea cu nu mai puțin de trei dispozitive simultan, dar și prin fir, care încarcă bateria integrată. Există un mic comutator în partea din spate pentru a face conexiunea dorită. Lângă acesta, este poziționat adaptorul pentru pc, într-un lăcaș magnetic.
Cât despre autonomie, pot spune că stă destul de bine. Noi am încărcat-o după ce am primit-o și nu am reușit să o descărcăm în 5 zile de când o folosim.
Din punct de vedere tehnic, switch-urile ROG NX au o cursa de inițializare a comenzii (actuation în engleză) de 1.8mm iar forța inițială necesară apăsării este de numai 40gf, forța totală necesară fiind de 55gf, pentru a evita pe cât se poate apăsările accidentale. Asta se traduce prin faptul că nu trebuie să apeși neapărat cu putere, nu trebuie să ai degete cu mușchi. Iar cursa tastei este una liniară și fină, plăcută.
Tastatura ROG Azoth are trei trepte de înclinare, pentru a o putea utiliza cât mai ergonomic posibil.
Experiența mea referitoare la tastaturi de genul ăsta este una minimală, de ce să nu o recunosc, chiar dacă am utilizat câteva modele până acum, unele dintre ele ani întregi, pe când lucram exclusiv pe un PC. Dar, de când am trecut exclusiv pe laptop, am rărit-o, dacă mă pot exprima mai colocvial.
Așa că, nu pot spune cum sunt alte tastaturi mecanice de top, nici cele construite de la zero, pot spune doar despre experiența mea cu modelul de față, ASUS ROG Azoth, unul de excepție din punctul meu de vedere. După cum am menționat anterior, acum sunt utilizator de laptopuri, de tastaturi chiclet în general, și mi-a luat puțin până m-am adaptat la aceasta, cel puțin la redactarea într-o manieră rapidă. Am trecut de la stil relaxat la cel tip secretariat, că-mi aduc și acum aminte cum băteau secretarele pe vremuri la mașina de scris. Normal, comparația este ușor exagerată…
Dar, până la urmă m-am obișnuit, ba chiar destul de repede. Mi-a plăcut flexibilitatea cursei, experiența în sine fiind una pe cât se poate de confortabilă, atenție, pentru o tastatură mecanică. Așa că, am redactat fără reținere cu ajutorul acestei tastaturi, cu ea înclinată cât mai sus posibil. Iar în jocuri, răspunsul la comenzi este prompt, precis, fără întârzieri, din câte am sesizat eu.
Iar ecranul OLED împreună cu comutatorul său au fost utilizate preponderent pentru controlul muzicii ascultate prin intermediul Spotify pe computer.
Ce ar mai fi de spus despre această tastatură ASUS ROG Azoth, în afară de faptul că mi-a plăcut foarte tare și că m-aș vedea lucrând pe una zi de zi dacă nu ar fi atât de scumpă? Din câte am înțeles, are un preț de peste 200 de Euro. Dar, până la urmă pentru ce muncim dacă nu ne satisfacem micile plăceri și pasiuni?
Ce mi-a plăcut la tastatura ASUS ROG Azoth
- Construcția de calitate, robustă, că este o tastatură compactă
- Că este chiar confortabilă în utilizare, deși este o tastatură mecanică, este destul de silențioasă
- Că vine cu toate accesoriile necesare schimbării switch-urilor dar și pentru lubrifiere
- Ecranul OLED ce poate afișa diverse informații
- Că are iluminare de fundal RGB
Ce aș mai fi dorit de la ea?
- Utilizez frecvent un bloc numeric, așa că mi-ar fi trebuit unul (dar nu este capăt de țară)