Lenovo Thinkpad Z13 Gen 1 Review – Ultraportabil adevărat, performant și cu un design profesional

Ultraportabilele sunt preferate cu siguranță de către cei care își desfășoară activitiățile profesionale oriunde s-ar duce, pentru că sunt ușoare și subțiri, facil de transportat, dar și pentru că sunt tot mai performante de la generație la generație, la pachet cu o autonomie pentru întreaga zi de utilizare (la cea mai mare parte a lor).

Iar Thinkpad este o marcă cu renume în zona profesională, cu echipamente portabile pe care orice utilizator de business ar fi încântat să lucreze. Iar acest Lenovo Thinkpad Z13 Gen 1 este un reprezentant de seamă al acestei recunoscute mărci, dar care vine cu schimbări atât la nivelul design-ului cât și la al tehnologiilor integrate.

Pentru că este primul Thinkpad, pe care eu îl utilizez și îl văd cu un capac în culoarea argintie și nu neagră, dar și pentru că este primul Thinkpad ultraportabil bazat pe procesoare marca AMD, nu Intel cum eram obișnuit. Ceea ce nu este rău deloc, înseamnă că procesoarele AMD și-au câștigat binemeritatul loc într-o serie de echipamente portabile premium, atât datorită performanțelor superioare cât și pentru că, după cum am constatat cu alte modele la care am făcut review, sunt capabile să asigure o autonomie foarte bună.

Cert este că mi-a făcut plăcere să lucrez pe acest ultraportabil, capabil să-mi asigure accesul în aplicațiile uzuale atât de la serviciu cât și pentru această pasiune a mea – blogăreala (de altfel cred că este un ultraportabil aproape perfect pentru blogging-ul de călătorie) și sunt sigur că face cu succes față și sarcinilor asociate universului de business.

Specificațiile modelului Lenovo Thinkpad Z13 Gen 1 pe care l-am avut la dispoziție pentru review sunt următoarele:

  • Ecran – IPS WUXGA (1920×1200 pixeli) de 13,3 inchi, luminozitate 400 nits, acoperire 100% sRGB, cu lumină albastră redusă, rată de refresh de 60Hz
  • Procesor – AMD Ryzen 7 Pro 6850U tactat la 2.7Ghz, 8 nuclee, 16 fire de execuție, Turbo până la 4.7Gz
  • Placă grafică – AMD Radeon Graphics
  • Memorie RAM – 16GB
  • Stocare – Micron de 512GB
  • Rețea – Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.2, Modem 4G
  • Conectică – 2 x USB-C / USB 4
  • Baterie – 51.5Wh
  • Dimensiuni – 13.99mm x 295mm x 200mm
  • Greutate – 1.25Kg
  • Altele – cameră web fullHD, tastatură cu iluminare de fundal

Din punct de vedere al aspectului exterior nu ai cum să nu observi schimbarea de paradigmă, dacă mă pot exprima așa. Dacă până acum ultraportabilele Lenovo Thinkpad erau construite din fibră de carbon vopsită în culoarea neagră, acest Thinkpad Z13 Gen 1 are un capac gri-metalizat și rame din aluminiu, diferența stilistică față de precursorii săi fiind cu adevărat perceptibilă vizual.

Pe scurt, un look premium, aparent simplu, stilat, o construcție practică, robustă, ce poate fi apreciat de către oricine. Elegant și practic, totul într-o carcasă construită la standarde de calitate exclusiviste, cu finisaje fără reproș. Este fără doar și poate un ultraportabil premium, printre cele mai atrăgătoare din gama sa.

Pe lângă faptul că-l apreciez din punct de vedere al comportamentului general, m-am îndrăgostit și de cum arată, de cât de compact și de finuț este, de cât de ușor este, iar dacă aș fi un om de business de succes mi-ar sta bine cu unul alături oriunde m-aș duce, la o întâlnire de afaceri sau cine știe pe unde m-ar mai purta interesele.

După ce deschizi ecranul te întâmpină layout-ul familiar al tastaturilor Thinkpad, negre, asortate cu un palmrest în aceeași culoare, acoperit cu un material fin, ușor cauciucat și plăcut la atingere, precum și emblematicul trackpad roșu poziționat în centru acesteia, bulinuța roșie cum îmi place mie să-i zic. Senzația de atingere cu podul palmelor acest palmrest este cu adevărat plăcută și confortabilă. De asemenea, am remarcat că suprafața acestuia fraternizează destul de greu cu amprentele și cu urmele de grăsime.

Lenovo Thinkpad Z13 Gen 1 este un ultraportabil în adevăratul sens al cuvântului, cântărește 1.25Kg și are o grosime de numai 2cm, fiind în acest fel extrem de facil la transport și la manevrare, un adevărat companion pentru omul de business dinamic și mereu pe drumuri.

O formă atât de compactă vine cu un incovenient major – lipsa porturilor conectoare. Utilizatorii au la dispoziție doar două porturi USB-C 4, unul pentru alimentare, celălalt pentru conectarea accesoriilor necesare. Așa că, este nevoie de un adaptor dacă se dorește conectarea mai multor accesorii în același timp dar intuiesc că în condiții de portabilitate nu va fi nevoie. Iar la birou, dacă ai un monitor deștept, poți conecta diverse alte accesorii prin intermediul său pentru că este capabil să redea video prin intermediul portului USB-C.

Remarc cu plăcere prezența unei camere web cu rezoluție full HD, pentru ca utilizatorul să se vadă cât mai bine în timpul conferințelor video online.

Tastatura Thinkpad nu cred că mai are nevoie de vreo recomandare. O adevărată plăcere să redactezi într-o manieră rapidă cu ajutorul său, este confortabilă, tastatele sunt destul de mari și excelent spațiate pentru un echipamente atât de compact, pe scurt este un accesoriu ergonomic și pe care oricine îl poate aprecia. Nu are bloc numeric dar are iluminare de fundal, pentru a putea fi utilizată și în condiții de iluminare slabă.

Producătorul ne spune că este și rezistentă la vărsarea accidentală a lichidelor, ceea ce nu este de ici de colo, pentru că în meseria mea am tot timpul de-a face cu laptopuri inundate cu apă, cafea sau băuturi răcoritoare. Unele scapă, altele nu, depinde până la urmă de cantitatea de lichid vărsată.

De menționat că senzorul de amprente a fost integrat între taste, cum nu am mai văzut până acum la vreun laptop. De asemenea, am remarcat că recunoaște rapid amprenta înregistrată.

Există și un touchpad, haptic și din sticlă, care, din câte am constatat, este unul chiar eficient, care răspunde corect și precis la comenzile tactile. Există tot felul de comenzi tactile cu unul două, trei și chiar patru degete pe care le detectează și le aplică în conformitate cu aplicațiile deschise.

Practic nu a fost nevoie să mă folosesc de un mouse în orice aplicație de office sau de business am folosit, fie că a fost instalată local sau accesată prin intermediului serviciilor web.

Nu mai văzusem de ceva timp un ecran de 13.3 inchi pe un ultraportabil, standardele actuale bazându-se mai degrabă pe o diagonală de 14 inchi. Ba nu, mint, am văzut la modelul Lenovo Yoga Slim 7 Carbon al cărui review l-am scris în toamna trecută. Deci, tot la Lenovo, pentru că la alți producători nu am mai întâlnit u ecran de 13.3 inchi de curând.

Cert este că utilizarea unui astfel de ecran are un impact major asupra formei compacte în cazul de față, aceasta fiind aproximativ la fel ca a modelelor cu ecrane de 11-12 inchi de acum câțiva ani. Deci, un plus de portabilitate pentru diagonala de 13.3 inchi.

Cât despre calitatea afișării, niciun reproș. IPS, capabil să afișeze caractere text clare, cu o paletă coloristică vibrantă, un contrast bun și unghiuri ok de vizualizare. Nu are vreo rată de refresh superioară, de 120Hz să zicem, pentru că este un portabil pentru sarcini serioase, nu pentru jocuri. Și, de ce să nu o recunoaștem, rata de refresh are un impact și asupra autonomiei iar în cazul unui astfel de echipament aceasta trebuie să fie unul dintre atuurile principale.

Sistemul audio integrat m-a surprins într-un mod plăcut, acesta fiind un capitol la care Thinkpad scârțâia, cel puțin la toate modelele pe care am avut eu ocazia să le folosesc. În cazul de față, sistemul audio integrat este capabil să redea un sound destul de puternic, echilibrat, plăcut, bun atât pentru videonconferințe cât și la vizionarea unui film, material video sau la audiții muzicale în timp ce răsfoiești documentele word, excel sau powerpoint.

Din punct de vedere al performanțelor este un adevărat ultraportabil pentru aplicații de office, informare, comunicare, clienți ERP-CRM, navigare pe internet, prelucrare foto, ba chiar și video la un nivel de amator, precum și pentru divertisment multimedia, că doar și cei mai profesioniști dintre businessmeni mai se uită la un film, două, trei în timpul unei călătorii cu avionul, normal, în interes de afaceri.

Am un astfel de laptop cu tehnologie AMD, știu ce-i poate pielea, ba chiar îl folosesc și la prelucrare video în Adobe Premiere, ce-i drept, în proiecte nu foarte complexe.

Iar această platformă cu procesor AMD Ryzen 7 Pro 6850U cu 8 nuclee și 16 fire de execuție și 16GB nu se lasă mai prejos, ba este un pic mai performantă. Nu am ce-i reproșa din punct de vedere comportamental. Personal aș fi dorit un spațiu de stocare mai generos decât cei 512GB, poate 1TB ar fi fost mai buni, pentru că am obiceiul de a depozita multe poze și videoclipuri pentru a le prelucra și posta ulterior pe blogurile mele. Însă pentru documente office, capacitatea de stocare de 512 ar trebuie să fie de ajuns.

Și, din câte am observat, soluția de stocare Micron este una destul de performantă, capabilă să asigure un comportament rapid al aplicațiilor și sistemului de operare.

Dar niciun ultraportabil nu este cu adevărat util dacă nu are și o autonomie pe măsură, în cazul de față una chiar de invidiat. Nu știu cum face AMD, dar autonomia portabilelor dotate cu procesoarele sale este peste cea a celor echipate cu Intel, din câte am testat eu în perioada recentă, de 2-3 ani.

Cu un acumulator de 51.5Wh, Lenovo Thinkpad Z13 Gen are o autonomie pentru o întreagă zi de utilizare, ba chiar pentru zilele intense, când parcă se dezlănțuie jihadul și nu mai prididești cu munca.

De exemplu, utilizat la sarcini tipice de office, comunicare pe internet, minime editări foto, cu ecranul la 50% din luminozitatea maximă și fără iluminare de fundal la tastatură, autonomia este de peste 9 ore.

Folosit la un maraton de seriale pe Netflix, cu luminozitatea tot la 50%, fără iluminare la tastatură și cu volumul la o putere de 50%, autonomia este tot cam pe la 9 ore.

Personal mi se pare extraordinară această autonomie.

De asemenea, Lenovo Thinkpad Z13 Gen 1 vine cu un accesoriu pe care nu prea îl mai vezi în clasa sa – modem 4G pentru acces la internet fără a fi nevoie de conectarea la un hotspot free, nesigur. Desigur, acest accesoriu este tot mai rar pentru că orice utilizator poate folosi ca hotsport propriul smartphone. Dar este important că există.

Teste benchmark de performanță cu Lenovo Thinkpad Z13 Gen 1

Trebuia să văd cum stă la capitolul performanțe față de alte echipamente din categoria sa. Cum este un echipament pentru productivitate, l-am testat cu suitele PcMark 8 și PcMark 10.

PcMark 8, mai jos.

Acestea, comparate cu rezultatele unor sisteme echivalente.

După cum se observă, performanțe de top printre ultraportabilele testate de către noi în ultimii 2 sau 3 ani.

Eram curios să văd diferența de tehnologie față de un laptop, dotat tot cu procesor AMD dar lansat acum 2 ani. Arată cam așa.

După cum se observă, avantaj pentru noile procesoare AMD, nu cu mult, dar acesta există. Și, atenție, mă folosesc de celălalt ultraportabil de 2 ani și sunt chiar mulțumit din punct de vedere al performanțelor sale și acum.

PcMark 10, mai jos.

Acestea, într-un grafic comparativ, mai jos.

După cum era de așteptat, rezultatele sunt sub cele ale unui laptop de gaming super-performant de nouă generație. Dar ușor peste ale unui ultraportabil dotat cu cea mai nouă generație de procesoare Intel.

L-am pus la treabă și în Geekbench. Geekbench 5.

Rezultatele sale, într-un grafic comparativ, mai jos.

După cum se observă, excelează la performanțele generale, cu mult peste ultraportabilele echipate cu Intel Core i7-1260P și placă grafică Intel Iris Xe.

Să vedem comparația și cu procesorul AMD de acum 2 ani?

Graficul grăiește de la sine. Rămâne doar să mă întreb cât de performant va fi un Lenovo Thinkpad Z13 Gen 2 dotat cu următoarea generație de procesoare AMD.

Geekbench 6.

În Cinebench a obținut următoarele rezultate…

Acestea, comparate cu rezultatele altor sisteme, în continuare.

După cum se observă, rezultate în zona superioară a clasei sale, dar sub cele ale unor procesoare mai potente.

Concluzii despre Lenovo Thinkpad Z13 Gen 1

Pro

  • Design desăvârșit, practic, construcție premium
  • Fișă tehnică performantă, bună pentru orice în materie de office și business
  • Modem 4G integrat, pentru libertate absolută
  • Tastatură de calitate, cu iluminare de fundal
  • Autonomie de invidiat
  • Sistemul audio se aude destul de bine pentru un ultraportabil
  • Cameră web full HD

Contra

  • Porturi conectoare puține, doar 2x USB-C

Lenovo Thinkpad Z13 Gen 1 este un ultraportabil adevărat, având toate atuurile unui astfel de echipament – este compact, ușor și robust, are performanțe de top pentru clasa sa dar și o autonomie de invidiat, pentru o zi intensă de utilizare. Mai mult, vine și cu modem 4G, pentru libertate absolută în materie de conectare la internet.

Și asta nu este tot. Are un design și o construcție premium, un ecran care se vede foarte bine, o tastatură cu iluminare de fundal pe care este o reală plăcere să lucrezi dar și o cameră web full HD, pentru a te vedea cât mai bine în timpul conferințelor video cu colegii sau cu partenerii de afaceri.

Toate aceste calități vin cu un preț pe măsură, tot premium, de aproximativ 12000 de Lei. Cred că va avea și un discount cât de curând, pentru că am văzut că au prezentat la Barcelona noua generație Thinkpad Z13 Gen 2, tot pe tehnologie AMD.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *