Huawei Watch D Review – Ceasul inteligent cu tensiometru este acum disponibil comercial!

Acum câțiva ani am scris o știre despre un concept de smartwatch capabil să citească și tensiunea arterială, nu doar pulsul sau nivelul de oxigen, cum o fac mai toate ceasurile inteligente actuale. Multe persoane care ajunseseră într-un fel sau altul pe acest colțișor de internet m-au întrebat de unde să-l cumpere, pentru că aveau nevoie de un astfel de dispozitiv. Din păcate, acela a rămas la stadiul de concept, cel puțin așa cred pentru că nu l-am văzut disponibil comercial.

Iată că, Huawei aduce acum la noi în țară un astfel de smartwatch, care poate măsura și tensiunea arterială, nu doar pulsul, așa cum fac mai toate dispozitivele de acest gen, ba chiar face și eletrocardiogramă. Se numește Huawei Watch D și este un dispozitiv inteligent, un smartwatch dar și un dispozitiv certificat medical ce se poate dovedi util celor care suferă de boli cardiovasculare. Și nu numai.

Un smartwatch de folos unui anumit segment al populației, în special celui care suferă de boli cardiovasculare, hipertensiune, care pot avea consecințe grave asupra sănătății, infarct, AVC etc . Un ceas de care personal sper să nu am nevoie niciodată. Dar, ținând cont de moștenirea genetică și de faptul că trăiesc pe picior mare iar consecințele au început deja să-și arate colții, va trebui să fac ceva pentru a nu avea nevoie permanentă la mână un astfel de ceas. Iar acest Huawei Watch D mi-a demonstrat după nenumărate măsurători că nu mai trebuie să lâncezesc, să mă complac cu mine însumi și să pun piciorul în prag, odată pentru totdeauna și până nu este prea târziu.

Din păcate stresul, ritmul alert, poluarea, au consecințe inevitabile asupra sănătății noastre. Iar în multe dintre cazuri inhibarea bolii este cel mai fericit caz și, pentru acest lucru, monitorizarea este esențială. Iar monitorizarea trebuie să se transpună într-un stil de viață mai sănătos. Și un dispozitiv extrem de simplu de purtat și de folosit cred că poate fi luat în considerare.

Și, din câte am înțeles, este un smartwatch certificat medical în România și conform standardelor Uniunii Europene. Mai mult, de pe site-ul oficial aflăm că HUAWEI WATCH D a fost listat de Organizația Internațională Non-profit pentru Hipertensiune STRIDE BP ca dispozitiv validat.

Toate informațiile necesare sunt disponibile pe site-ul oficial al Huawei România.

De cum am văzut că a fost prezentat oficial am luat legătura cu reprezentanții Huawei din România pentru a-i face un review. Pentru că eram curios să văd cum funcționează, cum a fost implementată tehnologia de măsurare a tensiunii arteriale. Rezultatul nu este un review într-un format clasic, nu am stat să cântăresc chiar toate funcțiile sale, pentru că de cele tipice de smartwatch se achită foarte bine. Mai jos sunt expuse negru pe alb impresiile mele referitoare la un ceas inteligent care poate fi de ajutor pentru monitorizarea sănătății mele și a multor altora.

Huawei Watch D arată întocmai ca orice alt smartwatch cu ecran dreptunghiular. Doar că este mai gros, nu cu foarte mult, dar și că are o curea lată aproape cât cadranul ceasului sub care există o pernă textilă care, în timpul măsurătorilor, se umflă, la fel ca la un tensiometru de sine stătător. Pentru că numai astfel se poate măsura cât mai exact tensiunea arterială, prin metode mecanice, de presiune, nu doar prin intermediul unor senzor optici, care pot da erori.

Înaintea folosirii, utilizatorul trebuie să-și măsoare circumferința încheieturii la care poartă ceasul cu ajutorul metrului din hârtie din pachet, pentru a plasa cureaua cât mai corect posibil, pentru măsurători cât mai exacte. La pachet vine cu două curele, una mărime L și una M, plus pernele textile aferente. Apropo de măsurători, producătorul spune că marja de eroare este de ± 3 mmHg și de 5% pentru puls.

Huawei Watch D are un design destul de serios, robust, cu un ecran Amoled de 1.64 inchi cu rezoluție de 456×280 pixeli, încadrat de metal și o curea lată care se prinde aproape fix de încheietură prin intermediul unei încuietori din oțel inoxidabil 316L. La un astfel de ceas nu prea este ok să lași cureaua largă, pentru ca măsurătorile să fie cât mai exacte.

Poate că este mai corpolent decât un smartwatch actual dar cu siguranță este mai compact decât orice alt dispozitiv medical specific și, în plus, îl poți avea tot timpul la mână pentru a monitoriza ritmul cardiac. Dacă ținem cont că acolo mai există și o mică pompiță pentru umflarea pernuțelor de sub curea, consider că este un smartwatch chiar compact.

De menționat că este certificat IP68, astfel că poate fi scufundat fără reținere în apă la adâncimi nu foarte mari, în sensul că poți face baie fără să-l dai jos de la mână. Nu știu cum rezistă acea pernă de aer la acțiunea apei de mare… Dacă îmi voi cumpăra unul până când voi pleca în Grecia, îl voi testa și în această situație.

Trebuie să recunosc că a durat puțin să mă adaptez cu el la mână, pentru că nu sunt obișnuit să port cureaua atât de strâns. De asemenea, cu tot cu curea și pernuțe cântărește 91 de grame, cu 50 de grame mai mult față de Huawei Watch Fit 2, ceasul pe care îl port curent acum la mână. Dar, m-am obișnuit până la urmă și nu l-am mai dat jos deloc, nici noaptea, nici la duș.

Pe lateral sunt vizibele două butoane – cel negru, de sus să zicem, este pentru accesarea și controlul meniului, celălalt, roșu și de jos, pentru măsurarea tensiunii și pentru EKG, pentru că are integrat și un senzor special, cu rol de electrod până la urmă.

Pe spatele ceasului sunt prezenți senzorii pentru măsurarea pulsului și a temperaturii.

Pentru conectarea la telefon este nevoie de aplicația Huawei Health, pe care o aveam deja instalată pentru Huawei Watch Fit 2. Cei care nu o au instalată pot urma pașii descriși în acel articol sau pot urmări documentația Huawei disponibilă online.

A detectat fără probleme ceasul, acesta s-a conectat imediat la telefon. Aplicația este intuitivă, arată datele monitorizate, ba chiar mi-au apărut și cele pentru tensiune și temperatură după conectare. Iar în secțiunea dedicată a ceasului există altele pentru funcțiile de monitorizare a sanatatii (activare/dezactivare Huawei TruSleep, citirii pulsului, temperaturii, nivelului de oxigen, tensiune etc), EKG, notificări, căutarea dispozitivului, alarmă, vremea, reply-uri rapide.

Și, pe lângă aceste funcții speciale, Huawei Watch D le are pe toate celelalte, asemeni oricărui ceas inteligent, cu plusurile și minusurile de rigoare de la un producător la altul. Monitorizează o grămadă de activități fizice chiar și cu GPS, somnul, nivelul de stres, afișează notificările aprobate de utilizator și are funcție de cronometru, alarmă, lanternă precum și pentru respingerea unui apel, ba chiar și control media. La fel ca la orice alt smarwatch performant, de calitate.

Și toate informațiile colectate la monitorizarea activităților fizice dar și cele medicale sunt disponibile în aplicația dedicată Huawei Health.

Să revenim la ceea ce îi interesează pe cei mai mulți posibili cumpărători de la acest ceas inteligent – anume funcțiile sale medicale, măsurarea tensiunii arteriale în special. Din păcate, aceasta nu se poate face oricând ar avea chef o aplicație, chiar și când mergi sau alergi, pentru că trebuie să îl ții într-o poziție cât mai corectă pentru măsurare, cu cotul îndoit și ceasul cât mai în dreptul inimii. la fel cum o faci și cu un dispozitiv dedicat. Iar la EKG, mâna trebuie să stea sprijinită pe o masă iar un deget de la cealaltă mână să atingă butonul roșu de pe cadran.

Pentru măsurarea tensiunii arteriale se poate apăsa butonul roșu o dată și apoi Măsoară pe ecran sau butonul roșu de două ori. Trebuie stat cu spatele drept, cu palma la nivelul inimii, cât mai liniștit posibil și fără să vorbești, de altfel cum se face și la utilizarea unui tensiometru obișnuit.

După ce este declanșată măsurarea, perna de aer se umflă, nu atât de tare cum se întâmplă la un tensiometru de antebraț, de simți că-ți sfâșie carnea. Măsurătorile durează aproximativ 10-12 secunde iar rezultatul acestora va fi afișat pe ecran și ulterior pe telefon.

Nu este nevoie de vreo calibrare anterioară acestui proces, doar trebuie avut grijă la pașii premergători – care țin în principal de poziție și de calm. Dacă nu îl ții bine, cum trebuie, va da o eroare și trebuie să reiei procesul.

Am făcut nenumărate măsurători cu ajutorul său, în toate perioadele zilei, când am avut chef sau atunci când nu m-am simțit tocmai ok, agitat și stresat. Ba chiar am comparat rezultatele și cu ale unui tensiometru mare de antebraț, făcute concomitent dar nu în același timp pentru că nu am avut cum. Iar acestea au fost comparabile, diferențele fiind destul de mici, nicidecum opozabile ca informație. Dacă ai tensiunea prea mare, Huawei Watch D te informează că trebuie să iei măsuri.

Pe mine m-au speriat cu adevărat dar nu este o noutate pentru mine, dar de data asta m-a și m-am convins că nu mai este loc de întors și am trecut deja la cură de slăbire drastică. Adio pâinică proaspătă și bună, alcool, crânțănele, dulciuri și alte alimente care nu-mi fac bine. Urmează să reiau mersul intensiv pe jos, care m-a ajutat foarte mult acum câțiva ani. Poate, cine știe, fac și un abonament la vreo sală dar mai prin toamnă, după ce termin cu turele pe munte. Pentru că am fost la doctorul de familie și i-am spus de problemele mele cu tensiunea iar acesta, uitându-se la mine, m-a sfătuit să mai dau jos din kilogramele acumulate.

Mai multe informații despre măsurarea tensiunii arteriale sunt disponibile aici.

Cert este că Huawei Watch D amintește în fiecare zi să acord atenție sporită inimii mele, să îmi măsor în mod regulat valorile care indică starea de sănătate, chiar să beau minim 2 litri de apă, să fac exerciții fizice sau să dorm bine.

Dar acest ceas face și o electrocardiogramă, de altfel una dintre cele mai importante și frecvente metode de consult din medicină, pentru a diagnostica aritmiile cardiace de exemplu și alte afecțiuni. Înregistrează cât de des bate inima pe minut (frecvența cardiacă) și cât de regulat o face (ritmul cardiac).

Desigur, poate aceasta nu este la fel de complexă ca una făcută într-un cabinet medical, dar conform măsurătorilor ceasul te anunță dacă ești ok sau trebuie să consulți un medic.

Am făcut câteva EKG-uri și am fost notificat că nu a detectat nimic în neregulă.

Mai multe informații despre această funcție pe Huawei Watch D, puteți afla de aici.

M-a impresionat plăcut și la capitolul autonomie, chiar nu mă așteptam ca bateria de 451mAh să țină atât de mult, la cât l-am frecat eu cu tot felul de măsurători, de multe ori pe zi (cred că am făcut minim 5 măsurători pe zi ale tensiunii, dacă nu mai multe, acum îmi pare rău că nu le-am numărat). Producătorul indică un 7 zile dar la mine bateria a ținut 5 zile, încă o dată, cu ecran Always On (pentru că nu-mi place altfel) și cu multe, multe măsurători ale tensiunii arteriale dar și vreo 2-3 EKG-uri.

După cum spuneam și în titlu, Huawei Watch D este disponibil comercial în România, prețul său fiind de aproximativ 1800 Lei. Dacă luăm în considerare de ce este capabil și că poate fi de un real folos celor care au nevoie, dar și comparativ cu prețurile unor simple ceasuri inteligente, pare un preț echitabil. Rămâne de văzut, în timp, la câte măsurători rezistă cureaua-pernă, cât de fiabilă este și cât de repede se poate rezolva la nevoie schimbarea acesteia.

Iar eu chiar iau în considerare să-mi cumpăr unul și să-l folosesc cel puțin până dau jos kilogramele propuse și îmi voi stabiliza tensiunea arterială la valori nu atât de alarmante.

Sănătătate și o viață liniștită vă doresc tuturor!

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

One thought on “Huawei Watch D Review – Ceasul inteligent cu tensiometru este acum disponibil comercial!

  • April 3, 2023 at 9:46 am
    Permalink

    Am dat buzna direct in magazinul digital ce se afla in el, unde am vazut toate acceorioarele disponibile, plus diferite teme care amintesc de anotimpuri sau evenimente si, nu in ultimul rand, teme doctorul din mine. Fetele de ceas pot fi extrem de personalizate si perfectionate in functie de nevoile utilizatorului.

    Felicitari Huawei pentru acest smartwatch, un dispozitiv care monitorizeaza activitatile zilnice si reuseste sa ofere o imagine de ansamblu a starii de sanatate a purtatorului. Este un device important si necesar dar mai ales simplu de folosit, numai bun de oferit persoanelor care sufera de boli cardiovasculare precum hipertensiunea.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *